Boekenplank:
Kies

Boeken van Julia Franck

Meer over Julia Franck

Genre: Roman

Website: http://www.juliafranck.de


Overzicht

  • Buiklanding - Bauchlandung
  • De gigolo - Liebediener
  • De middagvrouw - Die Mittagsfrau
  • De nieuwe kok - Der neue Koch
  • Kampvuur - Lagerfeuer
  • Rug aan rug - Rücken an Rücken

gedetailleerd overzicht

OverzichtBuiklanding
In Buiklanding vertelt Julia Franck over verborgen verlangens en openlijke begeerte. Als nachtvlinders cirkelen haar hoofdpersonen om de lust. Ze worden aangetrokken, kijken toe en beschrijven wat er gebeurt. Maar Buiklanding is meer dan een verzameling erotische verhalen. Alle hoofdpersonen hebben gemeen dat ze zich in zichzelf opgesloten voelen. Toch zijn ze, vaak tot hun eigen verrassing, voortdurend op zoek naar nabijheid en contact - met vrienden, geliefden, familie, onbekenden. Tegelijkertijd weten ze dat het gezochte geluk weer verdwenen is op het moment dat ze het gevonden hebben.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Bauchlandung
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-284-1978-0
Uitgever: Wereldbibliotheek
De gigolo
Beyla werkt als clown in een circus. Ze heeft weinig vrienden en leidt een teruggetrokken bestaan in haar klederwoning in Berlijn. Koel registreert ze wat er in haar omgeving gebeurt. Haar werkelijke gevoelens houdt ze verborgen voor anderen en zichzelf. Op een dag ziet Beyla haar buurvrouw Charlotte dodelijk verongelukken. Na de begrafenis krijgt ze het aanbod Charlottes appartement te betrekken. Ze neemt de meubels, de kleren, de familieleden en vrienden van Charlotte over, en ook haar geliefde: Albert. Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Liefdesdienst.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Liebediener
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-284-1895-4
Uitgever: Wereldbibliotheek
De middagvrouw
In het najaar van 1945 vlucht een vrouw met haar zevenjarig zoontje voor de Russen naar het westen. Op een klein treinstation ergens in het oosten van Duitsland rusten ze uit. Helene heeft zichzelf en haar kind door de moeilijke oorlogsjaren gesleept. Nu alles achter de rug is en alles mogelijk lijkt, laat ze hem alleen achter op het perron. Ze komt niet meer terug. Julia Franck vertelt het leven van een vrouw, dat vermalen wordt door de woelingen van een dramatische tijd.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Die Mittagsfrau
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-284-2264-3
Uitgever: Wereldbibliotheek
De nieuwe kok
'Ik ben dan wel de eigenares van een hotel, maar ook dat is de schuld van mijn moeder, zij heeft mij het hotel nagelaten. Ik heb er niet om gevraagd.' Een dertigjarige vrouw heeft een hotelletje geërfd van haar moeder, die ze nooit beter heeft willen leren kennen dan strikt noodzakelijk. Ze bestiert het hotel zonder enig enthousiasme. Wanneer een van de gasten overlijdt, laat ze de politie in het ongewisse en vergrendelt ze de deur van zijn kamer. En ze sluit een verzekering af met de bedoeling om het hotel in brand te steken en met het verzekeringsgeld haar geluk op Cuba te zoeken. Maar dan komt er op een dag een nieuwe kok, die van pittig eten houdt en met al even pittige ideeën de sfeer in het hotel probeert te veranderen. Eindelijk lijkt er iets in haar leven te gaan gebeuren.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Der neue Koch
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789028426269
Uitgever: Wereldbibliotheek
Kampvuur
Het kamp Berlijn-Marienfelde aan het einde van de jaren zeventig: de plaats waar vluchtelingen uit het communistische Oosten worden opgevangen. Hier kruisen de wegen van vier mensen. Nelly en haar twee kinderen, maar ook Krystyna en Hans, wachten er op toelating tot West-Duitsland. Zij krijgen allen te maken met John Bird. Hij werkt bij de Amerikaanse geheime dienst en verhoort de vluchtelingen op bepaald niet zachtzinnige of respectvolle wijze. Hij interesseert zich niet voor hun ongewisse toekomst, maar uitsluitend voor hun verleden. Tot hij met Nelly te maken krijgt die niet wijkt voor de kampterreur en die ongevoelig en onbereikbaar lijkt te zijn voor zijn onderzoeksvragen.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Lagerfeuer
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-284-2039-8
Uitgever: Wereldbibliotheek


Rug aan rug
Ella en haar broertje Thomas groeien op in het huis van hun moeder Käthe, die beeldhouwer is. Ze vluchten in een eigen wereld, maar ze kunnen zich niet verbergen voor de invloeden van de omgeving. Käthe zet zich met hart en ziel in voor de idealen van een nieuw, beter Duitsland. Haar kinderen betalen daarvoor de prijs. Wanneer in 1961 de Muur wordt gebouwd, kan niemand de tragedie meer stoppen. Oost-Berlijn, eind jaren vijftig. Nadat Käthe als jodin de nazitijd heeft overleefd, kiest ze hoopvol voor het communistische Duitsland. Maar haar onvoorwaardelijke engagement heeft een keerzijde: tegenover haar eigen kinderen is ze afstandelijk en kil. Ze heeft geen oog voor Ella's kwetsbare eenzaamheid en ook niet voor het verlangen naar liefde van Thomas. De kinderen groeien op met alleen elkaar als houvast in het leven, rug aan rug en toch alleen. Terwijl Ella haar toevlucht zoekt in ziekte en af ten toe opstandig is, probeert Thomas zich aan te passen aan de wensen van zijn moeder. Met steeds meer moeite verdraagt hij de vernederingen.
Schrijver: Julia Franck
Oorspronkelijke titel: Rücken an Rücken
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789028424487
Uitgever: Wereldbibliotheek

Gerelateerde schrijvers