Boekenplank:
Kies

Boeken van Amy Tan

Meer over Amy Tan

Genre: Roman

Website: Amy Tan


Overzicht

  • De dochter van de heelmeester - The bonesetter's daughter
  • De honderd geheime zintuigen - The hundred secret senses
  • De vallei van verwondering - The valley of amazement
  • De Vreugde- en Gelukclub - The Joy Luck Club
  • De vrouw van de keukengod - The kitchen god's wife
  • Vissen op het droge helpen - Saving fish from drowning

Non-Fictie

  • De keerzijde van het lot - The opposite of fate

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dochter van de heelmeester
'Wat zou er nog meer in het binnenste van de leunstoel liggen? Ze tastte rond en vond een pakket van bruin inpakpapier, omwonden met een rood kerstlint. Er zat een stapel papier in, met Chinese tekst. Sommige vellen hadden bovenaan een zwierig gekalligrafeerd karakter. Dit had ze al eens eerder gezien. Maar waar?' Als Ruth het huis van haar moeder opruimt, vindt ze een manuscript onder de zitting van een oude stoel. Haar moeder heeft nooit iets losgelaten over haar Chinese verleden, over haar voorouders en over de reden van haar plotselinge vertrek naar Amerika. Maar nu blijkt Ruth het zorgvuldig opgetekende levensverhaal van haar moeder in handen te hebben. Al lezend leert ze haar eindelijk kennen.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The bonesetter's daughter
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-351-2250-X
Uitgever: Bakker
De honderd geheime zintuigen
De Chinees-Amerikaanse Olivia is pas vijf jaar oud als Kwan, haar zeventienjarige halfzus uit China, haar geheimen vertelt uit de wereld van yin: verhalen over geesten die in een andere tijd roversvrouwen, zendelingen of huursoldaten waren. Omdat de westerse Olivia zich geen raad weet met de verhalen, probeert zij de spoken te verjagen. Zij loochent hiermee de wereld van Kwan, een verraad dat haar zal blijven achtervolgen. Dertig jaar lang verdraagt Olivia de bezoeken van Kwan en haar geesten, die verschijnen om haar raad te geven over alles, van de keuze van een restaurant tot de keuze van een echtgenoot. Dan brengen Olivia en haar man, van wie ze vervreemd is, samen met Kwan een bezoek aan Kwans geboortedorpje in China. Daar, ver van huis, weet Olivia de geesten uit haar verleden eindelijk te verzoenen met de dromen over haar toekomst. In de honderd geheime zintuigen ontvouwt Amy Tan een reeks familiegeheimen waardoor het verband tussen toeval en lot, of geloof en hoop, herinnering en verbeelding in een nieuw licht wordt geplaatst. De honderd geheime zintuigen is een gepassioneerd, humoristisch en beangstigend verhaal over ongrijpbare geesten en invoelbaar zielsverdriet.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The hundred secret senses
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-351-1928-2
Uitgever: Bakker
De vallei van verwondering
Shanghai, 1912. De veertienjarige Violet Minturn wordt gedwongen om een 'maagdelijke courtisane' te worden, maar als half-Chinese, half-Amerikaanse ontpopt ze zich daarentegen tot een gewiekste zakenvrouw die handelt in verleiding en illusie. Ook Violets moeder Lucia worstelt met deze half-westerse, half-oosterse identiteit. Beide vrouwen weigeren zich neer te leggen bij de Chinese sociale verwachtingen en ideeën over het lot en volharden in hun streven om terug te krijgen wat hun ontnomen is: respect, een veilige toekomst, en bovenal liefde. Achter hun successen schuilt een verlangen naar geborgenheid en een strijd om te begrijpen wie ze werkelijk zijn.

In een ontroerend verhaal, dat meer dan veertig jaar en twee continenten beslaat, leidt Amy Tan haar lezers terug naar het Shanghai van weleer. Met haar kenmerkende wijsheid, sierlijkheid en humor roept Tan een verhaal op over de persoonlijke zoektocht van Violet en haar moeder, over familiegeheimen, de nalatenschap van trauma's, en de diepe connectie tussen moeders en dochters. De vallei van verwondering is gebaseerd op Tans eigen familiegeschiedenis.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The valley of amazement
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044625653
Uitgever: Prometheus
De Vreugde- en Gelukclub
'Mijn moeder sprak nooit over haar leven in China, maar mijn vader zei dat hij haar daar had gered uit een verschrikkelijk leven, een tragedie waar ze niet over kon praten. Mijn vader vulde op haar immigratiepapieren trots de naam Betty St. Clair in en streepte haar eigen naam, Gu Yingying door. Toen vulde hij het geboortejaar verkeerd in, 1916 in plaats van 1914. En zo verloor mijn moeder met een pennenstreek haar naam en werd een draak in plaats van een tijger.' De Vreugde- en Gelukclub verweeft vertellingen van twee generaties met elkaar. Vier dochters in het moderne Amerika ontkomen niet aan het gruwelijke verleden van hun Chinese moeders.
The Joy Luck Club - 1993
Regisseur: Wayne Wang
Cast: Kieu Chinh, Tsai Chin, France Nuyen, e.a.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The Joy Luck Club
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-351-1335-7
Uitgever: Bakker
De vrouw van de keukengod
Winnie en Helen, twee Chinese vriendinnen die lief en leed hebben gedeeld, hebben elkaars diepste geheimen al meer dan vijftig jaar bewaard. Nu wil Helen alles onthullen. Winnie besluit echter dat haar dochter Pearl het verleden uit haar eigen mond moet horen – inclusief de gruwelijke waarheid die zelfs Helen niet kent. Zo beginnen de onthullingen die moeder en dochter terugvoeren naar een eilandje voor Shanghai gedurende de jaren twintig, naar de Tweede Wereldoorlog en de gelukkige en ongelukkige gebeurtenissen die leiden tot Winnies komst naar Amerika in 1949.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The kitchen god's wife
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-351-1416-7
Uitgever: Ooievaar


Vissen op het droge helpen
Een gelovige man legt uit aan zijn volgelingen: Het is slecht om levens te nemen, nobel om ze te redden. Ik neem mij voor om elke dag honderd levens te redden. Ik laat mijn net in het meer zakken en vang honderd vissen. Ik leg ze op de oever waar ze spartelen. 'Wees maar niet bang,' zeg ik tegen de vissen. 'Ik help jullie op het droge.' Tijdens een desastreus verlopen expeditie in een van de zuidelijke staten van Myanmar (voorheen Birma) raken elf Amerikanen afgezonderd van hun groep. Door merkwaardige wendingen van het lot, diverse bezweringen en menselijke fouten, belandt de groep uiteindelijk midden in de jungle. Aldaar treffen ze een stam die wacht op de terugkeer van hun leider en zijn mythische boek van wijsheid dat de stam moet behouden voor de vernietigende kracht van het Myanmar regime.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: Saving fish from drowning
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-446-0745-6
Uitgever: Prometheus

Non-FictieDe keerzijde van het lot
Afkomstig uit een familie waarin iedereen heilig in de werking van het lot geloofde, creëert Amy Tan in De keerzijde van het lot een alternatieve kijk op het leven. Ze onderzoekt de erfenis van haar Chinese achtergrond en de plaats die het lot inneemt in haar eigen leven. Zo slaagt ze erin haar verleden te accepteren. In De keerzijde van het lot staan ideeën en bespiegelingen die met elkaar zijn verbonden door Tans fascinatie van het lot. Ze vertelt over haar familie en over alledaagse activiteiten en gedachten variërend van skivakanties en van leven met eekhoorns tot het ontsnappen aan familievloeken en de verwachtingen van haar omgeving dat ze arts of concertpianiste zou moeten worden. De keerzijde van het lot geeft hiermee een intieme kijk in het leven van een geliefde schrijver, van wie het eigen levensverhaal net zo magisch en hoopgevend is als haar romans. Met geestdrift en gevoel voor humor presenteert Amy Tan zo een verfrissende levensfilosofie waarmee zij de vermoeienissen van het leven en de onzekerheden van elke dag beter kan maken.
Schrijver: Amy Tan
Oorspronkelijke titel: The opposite of fate
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-351-2602-5
Uitgever: Bakker

Gerelateerde schrijvers