Boekenplank:
Kies

Boeken van A.S. Byatt

Meer over A.S. Byatt

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Antonia Susan Duffy

Geboren: 1936 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: A.S. Byatt


Overzicht

  • De biograaf - The biographer's tale
  • Het boek van de kinderen - The children's book
  • Klein zwart verhalenboek - Little black book of stories
  • Obsessie - Possession
  • Ragnarök - Ragnarök

Non-Fictie

  • Pauw & Wijnrank - Peacock & Vine

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe biograaf
De biograaf is een meeslepende speurtocht, een spannende detective en een geestige, kleurrijke roman over verlangens, liefde en uitgestelde ontknopingen.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: The biographer's tale
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789023470342
Uitgever: De Bezige Bij
Het boek van de kinderen
Het is het jaar 1895. De oudste zoon van de succesvolle kinderboekenschrijfster Olive Wellwood ontdekt de weesjongen Philip in de kelder van een museum in Londen. Zij besluit hem mee te nemen naar haar uitgestrekte landgoed in Kent.

Voor Philip gaat er een nieuwe, haast magische wereld open wanneer hij de kinderen, familie en vrienden van Olive ontmoet. Maar elke familie heeft zijn geheimen en de vrijzinnige sfeer en de feesten die de Wellwoods organiseren verbergen meer verraad en duisternis dan Philip zich ooit kan voorstellen.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: The children's book
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023457015
Ebook: 9789023451457
Uitgever: De Bezige Bij
Klein zwart verhalenboek
Blaadjes ritselen in een donker woud. Twee vrouwen van middelbare leeftijd keren terug naar het bos waar ze in hun jeugd speelden, eindelijk bereid om de confrontatie aan te gaan met hun angsten en herinneringen aan het vreemde dat ze toen zagen. In een ander verhaal ontmoet een man de geest van zijn overleden vrouw. En in weer een ander verhaal verandert een vrouw langzamerhand in steen.

Klein zwart verhalenboek bevat geheimzinnige, soms schokkende en altijd verrassende verhalen. In deze vijf lange verhalen weet A.S. Byatt op magistrale wijze folklore en sprookjes met het alledaagse bestaan te verbinden.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: Little black book of stories
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023412472
Uitgever: De Bezige Bij
Obsessie
Twee jonge academici komen op het spoor van een geheime liefde tussen de Victoriaanse dichters Christabel LaMotte en Rudolph Henry Ash. Hun onderzoek via gedichten, brieven en dagboeken voert hen uiteindelijk naar het vervallen graf van Ash, waar hij begraven ligt met zijn geheim.

Obsessie is een liefdesroman met de grootsheid van een historisch epos en de spanning van een literaire roman. Obsessie won de Booker Prize en werd een internationale bestseller.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: Possession
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789023499091
Ebook: 9789023452942
Uitgever: De Bezige Bij
Ragnarök
Terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle gang is en Londen constant onder vuur ligt, wordt een jong meisje naar het platteland geëvacueerd, waar ze probeert zin te geven aan haar nieuwe bestaan. Ze wordt daarbij geholpen door een boek dat ze toevallig in handen krijgt: Asgard en de goden, een boek met oude Noorse mythen dat een compleet andere wereld voor haar toegankelijk maakt, een wereld vol goden en dieren die de strijd met elkaar aangaan.

Ragnarök is A.S. Byatts hervertelling van het slotverhaal van de Noorse mythologie, een verhaal over de vernietiging van het leven op aarde en de ondergang van de goden, waarna de wereld opnieuw kan beginnen. Net zoals Wagner zich door deze catastrofale strijd liet inspireren voor de climax van zijn Ring des Nibelungen, zo brengt A.S. Byatt nu haar persoonlijke interpretatie van dit dramatische verhaal.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: Ragnarök
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023467861
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictiePauw & Wijnrank
Dit boek opent een venster naar het leven, de ontwerpen en de passies van twee charismatische, doch heel verschillende kunstenaars. Mariano Fortuny werd geboren als telg in een Spaanse aristocratische familie, gevoed door de zonovergoten culturen van Kreta en Knossos. William Morris was een Britse ambachtsman, in de ban van de Noordse mythen. Met hun revolutionaire uitvindingen en textielwerken stonden zij beiden aan de wieg van nieuwe vormen van kunst.

De veelgeprezen schrijfster A.S. Byatt volgt het genie van het tweetal tot de bron. Ze begeeft zich naar het Palazzo Pesaro degli Orfei in Venetië, een doolhof van donkere ruimtes die leidt naar de werkplaats waar Fortuny schetste aan ontwerpen voor geplooide zijde en glanzend fluweel. Ook bezoekt ze Morris' Red House, even buiten Londen, met zijn gotische torentjes en geheime tuinen, die hem inspireerden tot de prachtige bloemen en geometrische patronen in zijn werk.

A.S. Byatt brengt het werk en de ideeën van Fortuny en Morris meeslepend tot leven in Pauw & Wijnrank, rijkelijk geïllustreerd met de prachtige ontwerpen van beide kunstenaars.
Schrijver: A.S. Byatt
Oorspronkelijke titel: Peacock & Vine
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023436003
Uitgever: De Bezige Bij