Boekenplank:
Kies

Boeken van Wilkie Collins

Meer over Wilkie Collins

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Wilkie Collins


Overzicht

  • De dode hand - The dead hand
  • De maansteen - The moonstone
  • De vadervloek - ?
  • De vrouw in het wit - The woman in white
  • Drood - Drood
  • Een vreselijk vreemd bed - Verzamelbundel
  • Het huiveringwekkende hemelbed - A terribly strange bed

gedetailleerd overzicht

Overzicht



De dode hand
William Wilkie Collins, tijdgenoot en vriend van Charles Dickens, was een van de eerste schrijvers van detectiveromans, waarvan De maansteen en De vrouw in het wit grote vermaardheid kregen - en nog steeds worden gelezen. Zijn verhalen doen niet onder voor de verhalen van Edgar Allan Poe.
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: The dead hand
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-6276-014-7
Uitgever: Keizer
De maansteen
De maansteen, een van de vroegste Engelse speurdersromans, werd in 1868 voor het eerst gepubliceerd als feuilleton in 'All the Year Round', waarvan Charles Dickens, vriend van de schrijver, destijds redacteur was.
De maansteen, een grote gele diamant, werd oorspronkelijk door Mohammedaanse overheersers gestolen van het voorhoofd van de Indische maangod. Na de verovering van Seringapatam door de Engelsen kwam de steen in Engelse handen en verhuisde naar Europa, nu zoals tevoren gevolgd door drie Brahmanen. De Engelse bezitter stierf en liet de steen na aan zijn nicht Rachel Verinder, als geschenk op haar achttiende verjaardag.
In de nacht na het verjaardagsfeest verdween de diamant vrijwel spoorloos. Het vage spoor dat restte werd gevolgd door brigadier Cuff van Scotland Yard, een van de eerste grote speurders uit de Engelse romanliteratuur. De steen vond zijn bestemming, brigadier Cuff ontdekte, op welke wijze.
Latere generaties van schrijvers hebben veelal gekozen tussen de spanning in hun intriges en het literair gehalte van hun teksten. Wilkie Collins behoorde tot de generatie, die het een wist te doen zonder het ander na te laten.
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: The moonstone
Eerste uitgave: 1868
Uitgever: Veen
De vadervloek
Ik heb geen flauw idee wat dit precies is: de omslag van een toneelstuk, een boek, een magazine... Ik kwam het ergens op internet tegen, maar er werden geen bijzonderheden genoemd. Rechtsonder in het kader staat: 'Naar het Engels door Wilkie Collins'.
Naar aanleiding van bovenstaande tekst kreeg ik een email met wat nadere informatie: 'Het betreft hier een Belgische uitgave uit Gent, 1931, uitgeverij Inova. Deze uitgave is in wekelijkse bijlagen bij een tijdschrift verspreid. Het verhaal is niet van Wilkie Collins; de werkelijke auteur heb ik nog niet kunnen achterhalen.'
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: ?
Eerste uitgave: 1931
Uitgever: Inova
De vrouw in het wit
De vrouw in het wit begint op een onheilspellende, maanverlichte weg in Londen, met de ontmoeting tussen Walter Hartright en Laura Fairlie. Op het moment dat Walter deze mysterieuze vrouw in het wit tekenlessen gaat geven, raakt hij verstrikt in de duistere intriges van Sir Percival Glyde en diens vriend Graaf Bosco, die een voorliefde heeft voor witte muizen, vanillesnoepjes en vergif.
Wat volgt is een sinistere odyssee langs Engelse landweggetjes en door de gangen van Victoriaanse landhuizen, een tocht die ons en passant een ijzingwekkende blik gunt in de afgronden van de menselijke ziel.
De vrouw in het wit combineerde als eerste de suspense van de gothic novel met het psychologisch realisme van de moderne roman, en is daarmee de klassieke voorloper van de literaire thriller van nu.
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: The woman in white
Eerste uitgave: 1859
Uitgever: Veen
Drood
Welnu, dit waargebeurde verhaal gaat over mijn vriend (of althans de man die ooit mijn vriend was) Charles Dickens en over het ongeval van Staplehurst, dat hem beroofde van zijn gemoedsrust, zijn gezondheid, en naar sommigen fluisteren zijn verstand. Dit waargebeurde verhaal gaat over Charles Dickens' laatste vijf levensjaren en over zijn groeiende geobsedeerdheid in die tijd met een man - aangenomen dat het een man was - met de naam Drood. En met zaken als moord, dood, lijken, grafkelders, hypnose, opium, geesten en de straten en stegen van die droefgeestige onderbuik van Londen.
Na 125 jaar wordt het manuscript van Wilkie Collins ontsloten, waarin Collins verslag doet van koortsachtige afdalingen naar de ondergrondse krochten van Victoriaans Londen met zijn vriend Charles Dickens, die een plotselinge obsessie heeft opgevat voor de schimmige figuur Drood.
Dickens ontmoette Drood tijdens een vreselijk treinongeluk. Sindsdien was Dickens zichzelf niet meer. Zijn persoonlijkheid versomberde en hij kreeg interesse voor lijken, graftombes en moordpartijen. Desalniettemin vergezelde Collins hem tijdens de nachtelijke zoektochten, onwetend van het gevaar dat hun vriendschap zou bedreigen en dat beide mannen naar de rand van de afgrond zou drijven.
Aan de hand van biografische feiten verkent Drood de mysteries rond de laatste levensjaren van de wereldberoemde auteur en belicht de oorsprong van Dickens' onafgemaakte werk, The Mystery of Edwin Drood.
* Geschreven door Dan Simmons.
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: Drood
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-495-0021-4
Uitgever: De Vliegende Hollander


Een vreselijk vreemd bed
Een vreselijk vreemd bed en andere griezelverhalen bevat de volgende verhalen:
?
The bitter bit
?
The dread woman
Een vreselijk vreemd bed
A terribly strange bed
?
Mad Monkton
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: Verzamelbundel
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-290-0261-1
Uitgever: Meulenhoff
Het huiveringwekkende hemelbed
Het huiveringwekkende hemelbed en andere bloedstollende verhalen bevat negen korte verhalen.
Schrijver: Wilkie Collins
Oorspronkelijke titel: A terribly strange bed
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-6276-026-0
Uitgever: Arachne

Gerelateerde schrijvers