Boekenplank:
Kies
  • Home
  • C
  • Michael Cunningham

Boeken van Michael Cunningham

Meer over Michael Cunningham

Genre: Roman

Website: Michael Cunningham


Overzicht

  • Bij het vallen van de avond - By nightfall
  • Bloedverwanten - Flesh and blood
  • De sneeuwkoningin - The snow queen
  • De uren - The hours
  • Een wilde zwaan en andere vertellingen - A wild swan and other tales
  • Huis aan het einde van de wereld - A home at the end of the world
  • Stralende dagen - Specimen days

gedetailleerd overzicht

OverzichtBij het vallen van de avond
Peter en Rebecca Harris wonen in Soho, Manhattan, en naderen het hoogtepunt van hun carrières. Hij handelt in kunst, zij is redacteur. Met een ruime loft, een dochter die in Boston studeert en een hechte kring aan levenslustige vrienden leiden Peter en Rebecca een succesvol en ogenschijnlijk benijdenswaardig leven.
Onverwacht komt Rebecca's veel jongere broertje Ethan, in de familie beter bekend als Mizzy, 'de fout', op bezoek. Als mooie, verleidelijke, jonge twintiger met een drugsverleden heeft de recalcitrante Mizzy niets omhanden en is hij op zoek naar richting in zijn leven. Zijn komst heeft grote invloed op de levens van Peter en Rebecca. Peter begint te twijfelen aan de kunstenaars om hen heen, hun werk, en daarmee ook aan zijn vak - kortom, aan de wereld die hij zorgvuldig om zich heen heeft gecreëerd. Zijn levensvragen brengen zijn relatie met Rebecca in gevaar.
Net als zijn legendarische roman De uren is Michael Cunninghams meesterlijke roman Bij het vallen van de avond een aangrijpende en wezenlijke blik op onze huidige manier van leven. Op zijn elegante wijze schrijft Cunningham over de conflictsituaties van de menselijke ziel, de betekenis van schoonheid en de plaats van liefde in ons leven.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: By nightfall
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-446-1686-6
Uitgever: Prometheus
Bloedverwanten
De Griekse immigrant Constantine Stassos is het voorbeeld van 'the American Dream come true'. Als hij na jaren ploeteren onverwacht succes heeft, bouwt hij een droomhuis voor zijn Italiaans-Amerikaanse vrouw Mary en hun drie kinderen. Maar materiële welstand blijkt geen garantie voor geluk.
Meer en meer reageert Stassos zijn bittere verleden af op zijn zoon Billy, in zijn ogen een slappeling - die hem tot zijn woede in intellectueel opzicht ook nog eens ver de baas is. In zijn dronken buien zoekt Stassos genegenheid bij zijn mooie lievelingsdochter Susan. Ook de jongste dochter Zoë vindt haar plek niet binnen het gezin. Zij zoekt geborgenheid in de anonimiteit van de New Yorkse zelfkant.
Michael Cunningham volgt in Bloedverwanten vier generaties van de familie Stassos. Met veel fijngevoeligheid verwerkt Cunningham details en emoties die een familieband maken en breken tot een panoramisch verhaal over ambitie, liefde, geweld en de last van het verleden.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: Flesh and blood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-446-0469-4
Uitgever: Prometheus
De sneeuwkoningin
Sinds hun moeder door de bliksem werd getroffen, zijn de broers Barrett en Tyler in de ban van tekenen van hogerhand. Barrett gelooft niet in God, maar nadat hij een visioen heeft aanschouwd aan de nachtelijke hemel van New York begint hij te twijfelen aan zijn afwijzing van het geloof.

Tyler, die op het punt staat met zijn doodzieke geliefde Beth te trouwen, maakt zijn eigen worsteling door: hij probeert het perfecte lied te schrijven, een lied dat in woorden en melodie zijn eeuwige liefde voor haar uitdrukt, maar dat steeds net buiten zijn bereik blijft. Beiden hebben vrede met Beths naderende einde, maar als er onverwacht verbetering in haar situatie lijkt te komen, worden ze alle drie overvallen door tegenstrijdige gevoelens van hoop, schuld en ontgoocheling.

In De sneeuwkoningin volgen we Barrett en Tyler, en de mensen die hen omringen, op hun zoektocht naar zingeving.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: The snow queen
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044626117
Uitgever: Prometheus
De uren
In De uren maakt Michael Cunningham op een knappe manier gebruik van het leven en werk van Virginia Woolf om het verhaal te vertellen van een aantal mensen die worstelen met de tegenstrijdigheden van liefde en sterfelijkheid, hoop en wanhoop.
In deze ontroerende roman worden de laatste dagen van Virginia Woolf voor haar zelfmoord in 1941 weerspiegeld in het leven van twee Amerikaanse vrouwen die proberen hun leven op eigen wijze zin te geven, niettegenstaande de verwachtingen van vrienden, geliefden en familie.
Clarissa Vaughan is een uitgeefster die in het hedendaagse Greenwich Village woont. Als we haar leren kennen, koopt ze bloemen voor een feest dat ze geeft ter ere van haar vriend Richard, een doodzieke dichter die zojuist een belangrijke literaire prijs heeft gekregen.
Laura Brown is een huisvrouw uit het Californië van vlak na de oorlog, die voor haar enige zoon zorgt en op zoek is naar een zinvol bestaan buiten haar verstikkende huwelijk.
Op gepassioneerde en aangrijpende wijze beschrijft Cunningham in De uren de dromen, verlangens en teleurstellingen van zijn personages.
The Hours - 2002
Regisseur: Stephen Daldry
Cast: Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, e.a.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: The hours
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-351-2019-1
Uitgever: Bakker
Een wilde zwaan en andere vertellingen
Pulitzer Prize-winnaar Michael Cunningham neemt ons in Een wilde zwaan mee terug naar de welbekende sprookjes uit onze jeugd.

Iedereen kent de verhalen over vergiftigde appels, meisjes met ellenlang haar, en huisjes in het bos gemaakt van gemberkoek en suikergoed. Maar in Een wilde zwaan lezen we wat we niet hebben meegekregen, of wat er is gebeurd na 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. De personages uit de landen hier heel ver vandaan, die onze huidige moraal hebben gekleurd - onze perceptie van goed en kwaad - keren terug in de magische verhalen van Michael Cunningham. Over het Beest dat in de rij moet wachten bij de supermarkt om sigaretten te kopen, over een misvormde kleine man die door middel van tovenarij wanhopig een kind wil bemachtigen, tot aan Sjaak die voordat hij zijn koe ruilt tegen magische bonen bij zijn moeder woont.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: A wild swan and other tales
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044628685
Uitgever: Prometheus


Huis aan het einde van de wereld
De twee jonge Clevelanders Jonathan en Bobby leren elkaar kennen op de middelbare school, worden vrienden en later minnaars. Na hun school vertrekken ze naar New York, waar ze een appartement delen met de excentrieke Clare.
Bobby en Clare worden verliefd op elkaar, maar Clare houdt op haar manier ook van Jonathan, die homo is. Als Clare zwanger is verhuist 'het gezin' naar upstate New York, vlak bij het legendarische Woodstock, waar de jongens een restaurant beginnen.
Huis aan het einde van de wereld speelt zich af in de jaren tachtig en is een onconventionele roman over een hechte jeugdvriendschap en een bijzondere driehoeksverhouding. Cunningham stelt de gevestigde waarden over familie en samenleving op de proef in scherpzinnig proza vol prachtige observaties.
A Home at the End of the World - 2004
Regisseur: Michael Mayer
Cast: Dallas Roberts, Colin Farrell, Robin Wright, e.a.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: A home at the end of the world
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-446-0525-9
Uitgever: Prometheus
Stralende dagen
Stralende dagen beschrijft de levens van een jongen, een oudere man en een jonge vrouw. In dit ambitieus opgezette meesterwerk spelen de poëzie en thematiek van de grote Amerikaanse dichter Walt Whitman een centrale rol. Diens 'Leaves of grass', dat 150 jaar geleden werd gepubliceerd, is de verbindende factor.
Tijdens de piek van de industriële revolutie verliest de arbeidersjongen Lucas zijn broer door een tragisch fabrieksongeval. Dankzij 'het boek van Walt' komt hij tot een even bizarre als lugubere heldendaad.
In het hedendaagse New York raakt een forensisch psychologe verstrikt in een terreurcomplot dat gebaseerd is op een apocalyptische duiding van de verzen van Whitman.
Daarnaast stelt Cunningham de fascinerende vraag wat er kan gebeuren als New York wordt overspoeld door buitenaardse vluchtelingen. Wat heeft dat voor consequenties voor de betekenis van de Amerikaanse identiteit?
Op een zeer ingenieuze manier en op stilistisch verbluffende wijze heeft Michael Cunningham een uiterst meeslepende roman geschreven. Stralende dagen is een boek dat je niet loslaat, een ode aan het leven en een werk van grote kracht en schoonheid, geschreven door een van de grootste schrijvers van onze tijd.
Schrijver: Michael Cunningham
Oorspronkelijke titel: Specimen days
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-446-0652-2
Uitgever: Prometheus