Boekenplank:
Kies

Boeken van Emma Donoghue

Meer over Emma Donoghue

Genre: Roman

Website: Emma Donoghue


Overzicht

  • De verzegelde brief - The sealed letter
  • De vrouw die konijnen baarde - The woman who gave birth to rabbits
  • Een kus voor de heks - Kissing the witch
  • Geroerd - Stir-fry
  • Kamer - Room
  • Kikkermuziek - Frog music
  • Landen - Landing
  • Lichtekooi - Slammerkin
  • Verdwaald - Astray
  • Verlies - Hood

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe verzegelde brief
Admiraal Harry Codrington heeft een ongelukkig huwelijk. Zeven jaar leven hij en zijn vrouw Helen in aparte slaapkamers tijdens zijn dienstjaren op Malta. Het enige dat hij en Helen gemeenschappelijk hebben zijn hun twee kinderen. Na terugkeer in het victoriaanse Londen droomt de admiraal van een nieuwe oorlog. Helen hernieuwt de vriendschap met Fido Faithfull, een uitgeefster die ervoor pleit dat vrouwen mogen werken. Wanneer Codrington zijn vrouw beschuldigt van overspel en een echtscheiding aanvraagt breekt de hel los. De verzegelde brief is een literaire rollercoaster over huwelijk, vriendschap, ouderschap, werk en de wet, kortom over alles wat 'heilig' was en nog steeds is. Emma Donoghue heeft met deze roman, gebaseerd op een werkelijk bestaande rechtszaak, opnieuw een monument opgericht voor vrouwen.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: The sealed letter
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789045802916
Uitgever: Atlas Contact
De vrouw die konijnen baarde
In een reeks korte verhalen over curieuze momenten in de Britse geschiedenis doet Emma Donoghue lang vergeten schandalen en persoonlijke tragedies herleven. Kunstenaars, gifmengers, gravinnen, travestieten, dominees en revolutionairen: allemaal komen ze aan bod. De wederkomst van de Heer wordt in Schotland verkondigd; een miniatuurmeisje eindigt als een piepklein skeletje in een Londens museum; en de achttiende-eeuwse dame Mary Toth overtuigt heel Engeland ervan dat ze bevallen is van een konijn... Een wonderbaarlijke verzameling van waargebeurde, haast ongelooflijke verhalen.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: The woman who gave birth to rabbits
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 978-90-450-0070-1
Uitgever: Atlas Contact
Een kus voor de heks
Uit oude sprookjes spint Emma Donoghue nieuwe, en zo ontstaat een magisch weefsel van dertien onderling verbonden verhalen. Vrouwen van jong tot oud dwalen door dit zonderlinge landschap, op zoek naar geborgenheid, macht of de begeerte van hun hart. Ze werken, hongeren, trouwen uit liefde of om geld, raken kinderen kwijt of stelen ze en smeden plannen om te ontsnappen of om zich te wreken. Maar bovenal vertellen ze elkaar hun verhaal. De bindingen die aldus ontstaan, zijn nu een bedrieglijk, dan weer erotisch, maar altijd onvoorspelbaar.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Kissing the witch
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2243-8
Uitgever: Atlas Contact
Geroerd
Maria, zeventien en nergens zeker van, heeft haar ouderlijk huis verlaten om in Dublin te gaan studeren. Ze vindt een kamer bij Ruth en Jaël, die ouder en interessanter blijken dan ze verwachtte. Maria probeert greep te krijgen op haar nieuwe bestaan, terwijl ze overdag colleges volgt en 's avonds kantoren schoonmaakt. Een onverwacht incident brengt haar geheel uit haar evenwicht en ze moet alles wat ze over seksualiteit dacht te weten herzien.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Stir-fry
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-254-0591-6
Uitgever: Atlas Contact
Kamer
Het is Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die 's nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken. Kamer is het onvergetelijke verhaal van een moeder en haar zoontje die dankzij hun liefde het onmogelijke overleven. Het is onsentimenteel, soms grappig, soms gruwelijk, en altijd fascinerend. Kamer is, kortom, volstrekt uniek.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Room
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-458-2369-0
Uitgever: Mouria


Kikkermuziek
Zomer 1876: San Francisco is in de greep van een ongekende hittegolf en een pokkenepidemie. Door het raam van een saloon wordt een jonge vrouw doodgeschoten, Jenny Bonnet. Haar vriendin Blanche Beunon, een Franse revuedanseres, zet alles op alles om Jenny's moordenaar voor het gerecht te brengen - als hij haar tenminste niet eerder te pakken krijgt. Maar wanneer Blanche probeert de feiten boven tafel te krijgen, blijkt het leven van Jenny veel duisterder dan het in eerste instantie leek.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Frog music
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025444020
Uitgever: Atlas Contact
Landen
De werelden van de tomboy Jude en de elegante stewardess Síle liggen letterlijk en figuurlijk mijlenver uit elkaar. Jude woont in een 600 zielen tellend gehucht in Ontario, Canada, de half-Indiase Síle in het bruisende Dublin, waar zelfs de 24-uurs-economie overuren draait. Hun ontmoeting, tijdens Judes eerste vliegreis, zet hun leven en dat van hun vrienden en familie volledig op zijn kop. In dit sprankelende liefdesverhaal draait alles om de vraag: wat heb je over voor die ene grote liefde? Landen is een intelligent, hartverwarmend, humoristisch en romantisch verhaal over verlangen, afstand en de kracht van liefde.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Landing
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-79556-06-9
Uitgever: LaVita Publishing
Lichtekooi
Engeland, de achttiende eeuw. Mary Saunders groeit op in armelijke omstandigheden en moet zelf maar zien hoe ze zich redt. Op haar dertiende werkt ze overdag als aankomende japonnennaaister, 's avonds begeeft ze zich in de duistere wereld van de prostitutie. Zolang ze zich voordoet als een onschuldig meisje loopt ze geen gevaar; met leugens bouwt ze een afweerschild. Maar Mary droomt van veel meer dan eten en een dak boven haar hoofd: ze wil de fraaie jurken die ze naait zelf dragen en wordt op fatale wijze aangetrokken tot de betoverende wereld van de hogere klasse. Uiteindelijk moet Mary Londen ontvluchten en doet ze een poging een nieuw bestaan op te bouwen in Monmouth, een plaatsje op de grens van Engeland en Wales waar haar moeder vandaan kwam. Haar verleden haalt haar echter sneller in dan haar lief is, en de dramatische gebeurtenissen volgen elkaar op totdat een tragedie onafwendbaar is.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Slammerkin
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-450-0471-2
Uitgever: Atlas Contact
Verdwaald
In deze verhalenbundel verkent Emma Donoghue hoe mensenlevens onverwachte en onvoorziene wendingen kunnen nemen. Haar fascinerende personages zijn op een dwaalspoor geraakt: het zijn emigranten, weglopers, zwervers. Ze reizen voor de liefde of voor het geld, incognito of onder dwang. En ook andere grenzen worden getart: die van ras, recht, seksualiteit en gezondheid. Een gevallen vrouw in victoriaans Engeland probeert haarzelf en haar kind te onderhouden op de enige mogelijke manier, totdat haar broer haar een andere optie biedt. Een slaaf smeedt een plot met de vrouw van de baas om hen allebei te bevrijden. Een puriteinse gemeenschap wordt opgeschrikt door een seksschandaal. Deze vreemde, waargebeurde verhalen, geïnspireerd door krantenartikelen en verhalen uit de afgelopen vier eeuwen, laten een verleden zien dat gevuld is van intrigerende afwijkingen.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Astray
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025441302
Uitgever: Atlas Contact
Verlies
Op weg naar huis na een van haar overspelige vakantiereisjes komt Cara Wall om bij een auto-ongeluk. Pen O'Grady verliest daarmee haar minnares. Rouw is dan ook een van de thema's van Verlies - de niet-toegestane, maar daarom juist zo pijnlijke rouw van de ene vrouw voor de andere, die ze beminde. Donoghue schildert een romantische, maar geen weeë liefde. Met veel humor ontwikkelt zich het tweede thema van het boek : de onmogelijkheid iemand echt te bezitten, de ongrijpbaarheid van de liefde.
Schrijver: Emma Donoghue
Oorspronkelijke titel: Hood
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-254-2135-0
Uitgever: Atlas Contact