Boekenplank:
Kies

Boeken van Ann Patchett

Ann Patchett woont in Nashville, waar ze mede-eigenaar is van boekhandel Parnassus Books.

Meer over Ann Patchett

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Ann Patchett


Overzicht

  • Belcanto - Bel Canto
  • Gemeengoed - Commonwealth
  • Het Hollandse huis - The Dutch house
  • Staat van verwondering - State of wonder
  • Tom Lake - Tom Lake
  • Vlucht - Run

Non-Fictie

  • Schoonheid & trouw - Truth & beauty

gedetailleerd overzicht

OverzichtBelcanto
Belcanto is het verhaal van een internationaal feestgezelschap dat door een bizarre speling van het lot een aantal weken in isolement moet doorbrengen als gijzelaars van een groep guerrillero's in een Zuid-Amerikaans land. Met de charismatische operadiva Roxane Coss in het middelpunt ontstaat er een intieme sfeer waarin muziek een dialoog op gang brengt tussen de guerrillero's en de feestvierders.

Indringend beschrijft Ann Patchett het fenomenale menselijke vermogen zich aan te passen aan omstandigheden. Angst maakt plaats voor begrip, onmacht wordt een bron voor zelfontplooiing. Vanuit de basale behoefte aan veiligheid overstijgt het gemengde gezelschap sociale en culturele tegenstellingen om in muziek een gedeelde taal te vinden. Belcanto is een meeslepende roman over de troostende kracht van kunst, over liefde en zelfverwezenlijking, die de werkelijkheid op subtiele wijze ontstijgt.
Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: Bel Canto
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029072175
Uitgever: Meulenhoff
Gemeengoed

Op een zondagmiddag in 1964 bezoekt Bert Cousins onuitgenodigd het doopfeestje van Franny Keating. Voordat het avond wordt, heeft hij met haar moeder Beverley gezoend. Het is een stap die uiteindelijk tot het ontbinden van Beverleys huwelijk zal leiden en die de twee gezinnen tot elkaar zal veroordelen. 

Gemeengoed laat zien hoe in een tijdsbestek van vijftig jaar dit ene, bepalende moment de levens van vier volwassenen en zes kinderen voor altijd heeft veranderd. Door de zomers die ze samen doorbrengen in Virginia, bouwen de kinderen van de Cousins en de Keatings een band op die gebaseerd is op een gemeenschappelijke teleurstelling in hun ouders en oprechte genegenheid voor elkaar.

Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: Commonwealth
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023414476
Ebook: 9789023419563
Uitgever: De Bezige Bij
Het Hollandse huis

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lukt het Cyril Conroy door een slimme investering een groot vastgoedimperium op te bouwen. Met zijn nieuw gevonden welvaart besluit hij het Hollandse huis te kopen, een prachtig landgoed aan de rand van Philadelphia. Hij koopt het als een verrassing voor zijn vrouw, maar het huis zal uiteindelijk alles en iedereen waar hij van houdt te gronde richten.

Het verhaal wordt verteld door Cyrils zoon Danny. Hij en zijn zelfverzekerde en briljante zus Maeve worden na de dood van hun vader op jonge leeftijd uit het Hollandse huis verbannen door hun stiefmoeder. Opgegroeid in rijkdom keren ze nu terug naar de armoede waar hun ouders ooit aan ontsnapt waren en het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar. Deze onverbreekbare band zal hun levens redden en hun toekomst bepalen.

Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: The Dutch house
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403173702
Uitgever: De Bezige Bij
Staat van verwondering
Dokter Marina Singh, wetenschappelijk onderzoeker bij een groot farmaceutisch bedrijf, wordt naar Brazilië gestuurd om haar voormalige mentor en collega dr. Annick Swenson te zoeken. Swenson werkte in het hart van de Amazone aan een zeer veelbelovend medicijn, waarvan de ontwikkeling alleen al het bedrijf een fortuin heeft gekost.

Dit is allesbehalve een eenvoudige opdracht: Swenson is spoorloos en Marina's labpartner, die eerder werd uitgezonden om Swenson te zoeken, stierf voor hij zijn missie tot een goed einde kon brengen. Geplaagd door onzekerheid en angstige voorgevoelens, neemt Marina de uitdaging aan. In de jungle hoopt ze niet alleen haar mentor te vinden, maar ook een uitleg voor de mysterieuze dood van haar collega.

Moeiteloos schakelt Patchett in Staat van verwondering tussen de steriele laboratoria van de Amerikaanse Midwest en de overweldigende pracht van de jungle in het Amazonegebied. Het resultaat is een diepzinnige en krachtige roman, boordevol spanning en overtuigende personages.
Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: State of wonder
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023467762
Ebook: 9789023476245
Uitgever: De Bezige Bij
Tom Lake

In de lente van 2020 keren de drie dochters van Lara terug naar hun ouderlijk huis in het noorden van Michigan. Als ze in de boomgaard kersen aan het plukken zijn, moedigen ze hun moeder aan het verhaal van Peter Duke te vertellen. Met deze wereldberoemde acteur stond ze ooit samen op het toneel en beleefde ze een kortstondige romance bij een theatergezelschap met de naam Tom Lake.

Terwijl Lara het verhaal vertelt, denken de drie dochters na over hun eigen levens en over de relatie met hun moeder, en worden ze gedwongen om alles wat ze over haar en zichzelf dachten te weten in een ander licht te zien.

Tom Lake is een hoopvolle en waarachtige roman over jeugdige liefde, over de liefde binnen een huwelijk, over de dynamiek in een gezin, en over de levens die ouders voor de geboorte van hun kinderen hebben geleid.

Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: Tom Lake
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403128863
Uitgever: De Bezige Bij


Vlucht
Bernard Doyle had zich het leven anders voorgesteld. Maar zijn vrouw Bernadette overleed op jonge leeftijd en een familieschandaal maakte een abrupt einde aan Doyle's politieke loopbaan. Al zijn hoop is nu gevestigd op zijn twee jongste zonen, de geadopteerde broers Tip en Teddy.

Als de drie zich na een lezing door een barre winterse bui naar huis haasten, raken ze betrokken bij een ongeval. Dat ene noodlottige moment zet een serie onverwachte gebeurtenissen en ontmoetingen in gang die het gezin dwingt na te denken over de impact van het verlies van Bernadette en over de anonieme vrouw waarover nooit werd gesproken: de echte moeder van de broers.

Met een verbluffend oog voor details verweeft Ann Patchett in Vlucht een aantal levensverhalen tot een ontroerend portret van een gezin. Met veel inzicht en gevoel peilt ze de onwrikbaarheid van familiebanden en diept ze uit wat mensen met elkaar verbindt.
Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: Run
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023426325
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieSchoonheid & trouw
Ann Patchett en Lucy Grealy ontmoeten elkaar in 1981 tijdens hun studie. Beide vrouwen groeien uit tot succesvolle auteurs en ondanks hun uiteenlopende karakters ontwikkelen ze een hechte vriendschap die hun leven lang zal standhouden. Een vriendschap die boven iedere andere relatie uitstijgt, maar ook haar tol eist van de beide vriendinnen.

Lucy, wier gezicht gehavend is door botkanker, geniet met volle teugen van haar losbandige leven, terwijl Ann zich volledig op haar werk richt. Als Lucy in 2002 na een lang ziekbed overlijdt, besluit Ann hun bijzondere vriendschap vast te leggen. Schoonheid & trouw is een eerbetoon aan hun vriendschap en het schrijversvak.
Schrijver: Ann Patchett
Oorspronkelijke titel: Truth & beauty
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023440222
Uitgever: Cargo