Boekenplank:
Kies

Boeken van Edna O'Brien

Edna O'Brien werd beroemd met haar roman De buitenmeisjes. De openhartige beschrijving van de vrouwelijke seksualiteit maakten het boek destijds tot een `succès de scandale'. Hoewel O'Brien al sinds 1960 in Londen woont, spelen al haar boeken zich in Ierland af. O'Brien won talloze prijzen, waaronder de Irish Pen Lifetime Achievement Award, de American National Arts Gold Medal en de Ulysses Medal.

Meer over Edna O'Brien

Genre: Roman

Geboren: 1930

Geboorteland: Ierland


Overzicht

 • Augustus is een kwade maand - August is a wicked month
 • Avondlicht - The light of evening
 • Bij de rivier - Down by the river
 • De buitenmeisjes - Country girls trilogy
 • De rode stoeltjes - The little red chairs
 • Een heidens oord - A pagan place
 • Een wilde december - Wild decembers
 • Gescheiden wegen - The high road
 • Huis van volmaakte eenzaamheid - House of splendid isolation
 • Ik heb je nauwelijks gekend, Johnny - Johnny, I hardly knew you
 • In het woud - In the forest
 • Meisje - Girl
 • Nacht - Night
 • Tijden en getijden - Time and tide

Verhalenbundels

 • Een roos in het hart - Mrs. Reinhardt and other stories
 • Heiligen en zondaars - Saints and sinners
 • Het huis van mijn dromen - A scandalous woman
 • Het liefdesobject - The love object

Jeugdboeken

 • De toverbol - The dazzle

Dubbel uitgegeven titels

 • Het kweken van een blauweregen - zie Het liefdesobject
 • Meisjes in de echt - zie De buitenmeisjes
 • Meisje met de groene ogen - zie De buitenmeisjes
 • Meisjes van buiten - zie De buitenmeisjes
Jeugdboeken

gedetailleerd overzicht

OverzichtAugustus is een kwade maand
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: August is a wicked month
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Tijl
Avondlicht
Tientallen jaren geleden emigreerde de Ierse Dilly naar Amerika, waarbij ze haar moeder achterliet. Ze keerde pas terug na een mislukte relatie en de dood van haar broer. Nu is ze hoogbejaard en ligt ze in haar ziekenhuisbed te wachten op een bezoek van haar oudste dochter Eleanora.

Sinds haar dochters huwelijk is de relatie met Eleanora verstoord, en Dilly hoopt die nu te kunnen herstellen. Het bezoek brengt echter niet de verlangde verzoening tot stand en Eleanora vertrekt zo haastig dat ze haar dagboek vergeet.

Wanneer Dilly haar nieuwsgierigheid niet langer kan bedwingen, begint ze te lezen en doet ze een schokkende ontdekking, waardoor ze haar dochter met heel andere ogen gaat zien.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: The light of evening
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023422938
Uitgever: De Bezige Bij
Bij de rivier
Bij de rivier is sierlijk geschreven, suggestief en poëtisch, maar al meteen aan het begin van de roman introduceert Edna O'Brien de keerzijde van de lieflijkheid: een vader die zijn dochter verkracht. Het is een daad met verstrekkende gevolgen. Voor het meisje, haar familie en voor de tegenstrijdige zeden van het land.

Als de veertienjarige Mary, in een poging het vooroordeel te ontlopen, verzwijgt dat ze een kind verwacht van haar vader voert ze zichzelf emotioneel naar de onderwereld. Op het moment dat ze besluit het kind te laten weghalen wordt ze prooi van de media en wordt de mogelijkheid zelf een beslissing te nemen haar geheel ontnomen.

Bij de rivier, gesitueerd in Ierland, is een onderzoek naar de donkere en benauwende zijde van bloedverwantschap.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Down by the river
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789023436676
Uitgever: De Bezige Bij
De buitenmeisjes
De buitenmeisjes vertelt het verhaal van de vriendinnen Kate en Baba, twee opgroeiende meisjes op het Ierse platteland. Zij willen breken met het provinciale milieu en het pensionaat waarin zij wonen. Zij hunkeren naar vrijheid en gaan op zoek naar 'het echte leven'. Onbezonnen storten de meisjes zich in de drukte en de lichten van Dublin en ze geven gretig toe aan hun verlangen naar liefde en erotische avonturen.

Maar 'het echte leven' confronteert hen ook met de verbondenheid met hun ouders en het geloof en daarbij laat de grote stad zich van zijn schaduwzijde zien. Kate, die romantiek zoekt en Baba, die simpelweg een rijke man zoekt, slagen er uiteindelijk niet in het geluk te vinden. Maar het verlangen naar vrijheid blijft.

De buitenmeisjes bevat de volgende boeken:
 1. Meisjes van buiten - The country girls (1960)
 2. Meisje met de groene ogen - Girl with green eyes (1962)
 3. Meisjes in de echt - Girls in their married bliss (1964)
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Country girls trilogy
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789403190303
Ebook: 9789403190402
Uitgever: De Bezige Bij
De rode stoeltjes
Vlad, een gezochte oorlogscrimineel uit de Balkan, vestigt zich in een Iers dorpje en doet zich voor als gebedsgenezer. De lokale bevolking raakt direct in de ban van hun nieuwe dorpsgenoot.

Eén van de bewoners, Fidelma McBride, is zo van hem gecharmeerd dat ze hem smeekt om een kind. De gevolgen van de aantrekkingskracht tussen Vlad en Fidelma zijn desastreus.

De rode stoeltjes is een roman over de niet aflatende zoektocht naar liefde, maar ook een boek over de eeuwige fascinatie voor het kwaad en de absolute noodzaak om in onze wereld altijd verantwoording af te leggen voor onze daden.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: The little red chairs
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023499855
Ebook: 9789023498667
Uitgever: De Bezige Bij


Een heidens oord
In Een heidens oord; jaren van onschuld beschrijft Edna O'Brien de onschuldige jeugdjaren van een kind, opgroeiend in een Ierland van armoede, bijgeloof, schijnvroomheid en domheid. Maar vooral ook hoe een kinderleven, op weg naar de volwassenheid, daardoor wordt verminkt.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: A pagan place
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789026959622
Uitgever: Agathon
Een wilde december
Wanneer een tractor samen met zijn raadselachtige eigenaar arriveert in een geïsoleerde Ierse gemeenschap, betekent dat het begin van een aantal gebeurtenissen die het dorpje opschrikken uit zijn eeuwenoude sluimer. Een wilde december is een verhaal over liefde en haat. Het onderzoekt de diepte en duisternis die de wortels zijn van alle bezit.

Dit oerverhaal wordt bevolkt door een rijke en humoristische groep personages en speelt zich af in dezelfde omgeving als O'Briens vorige boeken. Het is een complexe en gedurfde roman, die het karakter heeft van een eeuwige mythe.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Wild decembers
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023439554
Uitgever: De Bezige Bij
Gescheiden wegen
Anna heeft na een verbroken relatie haar toevlucht gezocht op een Spaans eiland in de Middellandse Zee. Zij is daar echter niet de enige die aan haar verleden probeert te ontkomen. Het jonge Spaanse meisje Catalina betekent voor Anna de hoop op iets beters. Ze geeft Anna de kracht om verder te gaan.

Anna beseft uiteindelijk dat een verloren liefde beter is dan helemaal geen liefde en dat het - ondanks de pijn van het verlies - altijd weer de moeite waard is om door te gaan en de tegenslagen van het leven het hoofd te bieden.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: The high road
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789062916627
Uitgever: BZZTôH
Huis van volmaakte eenzaamheid
'Geschiedenis is overal. Geschiedenis sijpelt de grond in, de ondergrond. Als regen, of hagel, of sneeuw, of bloed. Een huis weet nog. Een kakhuis weet nog. Een volk mijmert. Het verhaal verschilt met de verteller.'

Wanneer de bedlegerige Josie in haar vervallen landhuis de deur ziet opengaan en een hoofd met een bivakmuts verschijnt, weet ze wie het is. McGreevy, bloedig strijder voor een verenigd Ierland, die haar eenzame huis als schuilplaats heeft gekozen, treedt haar wereld binnen.

In meedogenloze schetsen beschrijft O'Brien de kloof tussen hen beiden, de diepe tegenstelling die model staat voor het dilemma in het hart van het hedendaagse Ierland.

Binnen de gevangenismuren van het huis welt een onderstroom van liefde op tussen twee mensen die anders denken maar gelijk voelen. Het noodlot heeft hen bij elkaar geworpen, en terwijl het net van de politie zich sluit ontwaakt bij Josie de angst dat McGreevy haar huis niet alleen als toevluchtsoord heeft gebruikt. Voor geen van beiden is ontsnapping mogelijk.

Edna O'Brien toont de twee gezichten van een verdeeld land, de weemoed van een vrouw wier levenslust in haar jeugd is gebroken en het onbuigzame idealisme van haar cipier.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: House of splendid isolation
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789023439172
Uitgever: De Bezige Bij
Ik heb je nauwelijks gekend, Johnny
Ik heb je nauwelijks gekend, Johnny is het verhaal van een oudere vrouw die verliefd wordt op een veel jongere man, de beste vriend van haar zoon. Een mooie jongen die lief en aardig is, in tegenstelling tot al die anderen van wie ze gehouden heeft of gedwongen was te houden, zoals haar vader, haar moeder, haar echtgenoot, haar minnaars.

Maar als de jongen onverwacht niet beantwoordt aan het verwachtingspatroon van de oudere vrouw, vermoordt zij hem - meer bij toeval dan met voorbedachte rade. Door hem te vernietigen, de enige die aardig voor haar was, vernietigt zij zichzelf...
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Johnny, I hardly knew you
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789062916528
Uitgever: BZZTôH


In het woud
Als zijn moeder plotseling overlijdt en hij zich schuldig maakt aan een misdaad, wordt de tienjarige lastpak Mich O'Kane uit huis geplaatst. Hij brengt zijn jeugd door onder erbarmelijke omstandigheden in verschillende strafinrichtingen.

Systematische vernederingen en mishandelingen maken hem tot een ernstig verwarde en gewelddadige jongeman.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: In the forest
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789023401902
Uitgever: De Bezige Bij
Meisje

Nadat ze wordt gevangen, ontvoerd en uitgehuwelijkt aan een lid van Boko Haram, is de jonge hoofdpersoon van deze roman onderdeel van een gemeente die wordt geregeerd door niets anders dan bruut geweld. Ze is zelf nog niet eens volwassen, maar wordt gedwongen om voor zichzelf en haar pasgeboren kind op te komen.

Te midden van deze chaos en waanzin biedt zich opeens een mogelijkheid tot ontsnappen aan. Deze tocht leidt haar echter naar nieuw gevaar en meer ontberingen, door de bossen en de onvergeeflijke wildernis van noordoostelijk Nigeria, om te eindigen bij een samenleving die weigert de realiteit onder ogen te zien.

Hoe kunnen we liefhebben in een wereld die op losse schroeven staat? Hoe moeten we de barbaarse acties van onze vijanden begrijpen en vergiffenis voelen voor misdaden die uit naam van een ideologie worden gepleegd?

Meisje is het hartverscheurende portret van een jonge, sterke vrouw die op verbijsterende wijze weet te overleven in een gruwelijke omgeving.

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Girl
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403172903
Uitgever: De Bezige Bij
Nacht
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Night
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Agathon
Tijden en getijden
Nell is een toegewijde, jonge echtgenote die in opstand komt tegen de tirannie van haar echtgenoot en haar ouders. Na haar echtscheiding raakt zij verwikkeld in een lange en verbeten strijd om haar twee zonen, Paddy en Tristan. Nell houdt zielsveel van haar kinderen, maar tegelijkertijd is ze op een gevaarlijke manier vanuit een oerdrift op zoek naar liefde en avontuur.

Haar rusteloosheid, haar experimenten met drugs en haar onconventionele leefwijze brengen haar tot de rand van de afgrond. Ze herstelt zich, maar heeft inmiddels haar huis en haard verloren. Wanneer Nells kinderen na verloop van tijd uitvliegen, keren ze zich van hun moeder af in een poging om aan haar beschermende liefde te ontkomen. Dan slaat het noodlot toe.

Edna O'Brien maakt ons deelgenoot van Nells grote verlies, maar ook van haar moeizame herovering van de wil om verder te leven. Tijden en getijden is een klassiek en tegelijk modern drama dat het verdriet en de vreugde van de diepste menselijke betrekkingen met onbetwiste grootsheid gestalte heeft...
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Time and tide
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789062917402
Uitgever: BZZTôH

VerhalenbundelsEen roos in het hart
Een roos in het hart is een verhalenbundel met twaalf verhalen van Edna O'Brien. Twaalf juweeltjes van vertelkunst; twaalf 'kleine' menselijke drama's waarin de schrijfster aan de hand van details uit het alledaagse leven een unieke sfeer weet op te roepen.

Hoewel de stijl, de uitwerking en de achtergrond (het Ierse platteland, Amerika en Londen) wisselen, zijn de verhalen onderling verbonden door eenzelfde thematiek: de kwetsbaarheid van vrouwen, waardoor zij emotioneel verwond worden.

Het lange titelverhaal Een roos in het hart beschrijft de contactarme relatie van een jong meisje tot haar moeder en - later - tot haar man met wie ze een huwelijk sloot dat haar 'even slecht past als twee linkerschoenen'; in In de uren van duisternis laat een vrouw haar jongste kind achter op weg naar de eenzaamheid; in Clara wordt een koelbloedig ingenieur verliefd op het mooiste meisje in een gesticht.

In deze bundel zal men het aangrijpende en paradoxale terugvinden dat ook het vroegere werk van Edna O'Brien kenmerkte: de karakteristieke combinatie van romantiek, humor en angst.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Mrs. Reinhardt and other stories
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789026950483
Uitgever: Agathon
Heiligen en zondaars
Een vrouw loopt door de straten van Manhattan en overdenkt, omgeven door de grandeur en de kakofonie van de metropool, met intens verlangen de precaire liefdesrelatie waarin ze zich heeft gestort.

Een Iers meisje en haar moeder zijn dolgelukkig dat ze op visite worden gevraagd bij de betoverende Coughlans, met hun jurken van groene crêpe georgette, zilveren schoenen en chique diners, maar ze vertrekken uiteindelijk teleurgesteld.

Een Ier in Noord-Londen kijkt terug op zijn leven als jongeman, toen hij met zijn vrienden sleuven groef, dromend van een goudschat nu is hij zowel in Ierland als in Engeland een buitenstaander, en toch draagt hij het embleem van zijn geboorteland op zijn hart.

Heiligen en zondaars is een verhalenbundel die zich kenmerkt door Edna O'Briens lyrische stijl, haar krachtige evocaties van steden en landschappen en de indrukwekkende greep die ze heeft op haar personages en hun verlangens en tegenstrijdigheden.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: Saints and sinners
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023473961
Ebook: 9789023474760
Uitgever: De Bezige Bij
Het huis van mijn dromen
Negen verhalen over het pijnlijke, droeve lot van mensen die hun wereld in elkaar zien storten en wie niets anders overblijft dan zich neer te leggen bij de puinhopen van hun dromen.

Kleine meesterwerkjes die sterke herinneringen oproepen aan het werk van de grote Russische verteller Tsjechov en die men zal lezen en herlezen.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: A scandalous woman
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789026957246
Uitgever: Agathon
Het liefdesobject
Het liefdesobject, een bundel met acht liefdesverhalen van Edna O'Brien, de uit Ierland afkomstige schrijfster die in Engeland en Amerika steeds meer furore maakt, is niet alleen voor vrouwen een belevenis. Weliswaar zijn alle verhalen geschreven vanuit de optiek van een vrouw, maar de juist daardoor verhoogde authenticiteit maakt dat ook mannen zich moeiteloos kunnen inleven.

Centraal in heel de bundel staat de precaire toestand van 'verliefd zijn' bij een aantal vrouwen van uiteenlopende aard: hun verlangen naar seks en de schrijnende discrepantie tussen verwachting en vervulling, die het gevolg is van de kloof tussen hun erotisch ideaal en de realiteit.

Over die wankele staat van verliefd zijn heeft Edna O'Brien in een openhartig interview enkele dingen gezegd die min of meer illustratief zijn voor bovengenoemde problematiek:

'Ik verlang er naar, die elf en een halve maand dat ik het niet ben. Ik vind het een geweldig gevoel...'
'Ik ben het gelukkigst als ik op het punt sta verliefd te worden op een man die op het punt staat verliefd op mij te worden.'
'En weet je, dat eerste uur, die eerste dag of week, vóór de pijn begint, maar die twijfel en pijn daarna, dat maakt het kapot...'
'Ik heb dikwijls aan de lichamelijke waanzin geleden.'
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: The love object
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789021493527
Uitgever: Querido

JeugdboekenDe toverbol
Een jongetje is altijd angstig om alleen in zijn kamertje te slapen totdat er een muis met een toverbol komt die hem op een vreemde manier van zijn angsten afhelpt...

De toverbol is een klein boekje (25.5 x 22 cm, 44 pagina's) met kleurenprenten van Peter Stevenson.
Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: The dazzle
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789026903991
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Dubbel uitgegeven titelsHet kweken van een blauweregen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het liefdesobject.

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: zie Het liefdesobject
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Arbeiderspers
Meisjes in de echt

Zie voor de beschrijving van dit boek: De buitenmeisjes.

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: zie De buitenmeisjes
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789027411846
Uitgever: Spectrum
Meisje met de groene ogen

Zie voor de beschrijving van dit boek: De buitenmeisjes.

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: zie De buitenmeisjes
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789027411839
Uitgever: Spectrum
Meisjes van buiten

Zie voor de beschrijving van dit boek: De buitenmeisjes.

Schrijver: Edna O'Brien
Oorspronkelijke titel: zie De buitenmeisjes
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789027411822
Uitgever: Spectrum