Boekenplank:
Kies

Boeken van Roberto Bolaño

Roberto Bolaño was schrijver, essayist en dichter.

Meer over Roberto Bolaño

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Roberto Bolaño Ávalos

Geboren: 1953 / Overleden: 2003

Geboorteland: Chili


Overzicht

 • 2666 - 2666
 • Amulet - Amuleto
 • Chileense nocturne - Nocturno de Chile
 • De ijsbaan - La pista de hielo
 • De woeste zoekers - Los detectives salvajes
 • Het Derde Rijk - El Tercer Reich
 • Het lichtende kwaad - Estrella distante
 • Moordende hoeren - Putas asesinas
 • Naziliteratuur in de Amerika's - La literatura nazi en América

E-books

 • Antwerpen - Amberes

Dubbel uitgegeven titels

 • De wilde detectives - zie De woeste zoekers
E-books
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

Overzicht2666
Vier literatuurfanaten, drie mannen en een vrouw, worden verbonden door hun gemeenschappelijk fascinatie voor het werk van Benno von Archimboldi, een mysterieuze Duitse schrijver. Ze maken een absurde bedevaart naar Santa Teresa, aan de grens van Mexico met de Verenigde Staten, waar Archimboldi zou zijn gezien.

Eenmaal in Santa Teresa komen ze erachter dat de stad sinds jaren het decor vormt van een reeks afschuwelijke misdrijven. Op de vuilstortplaatsen van de stad worden met grote regelmaat levenloze lichamen van vrouwen aangetroffen. Allemaal vertonen ze sporen van meedogenloze verkrachting en marteling.

2666 is een roman boordevol gedenkwaardige personages, wier verhalen twee continenten omspannen en de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw bestrijken. Het is een even rijk als vermetel waagstuk, dat voortdurend balanceert op de rand van de lach en de verschrikking, en de kenmerken bevat van een detective, een episch gedicht en een filosofische roman.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: 2666
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029084482
Uitgever: Meulenhoff
Amulet
Twaalf dagen lang verstopt Auxilio zich in een wc-hokje van het universiteitsgebouw in Mexico-Stad, terwijl door de straten om haar heen een gewelddadige opstand raast. Ze klampt zich vast aan haar grote liefde, de Mexicaanse poëzie. Oog in oog met de dood zoekt ze zingeving in de schoonheid van het geschreven woord.

Amulet is een koortsachtige vertelling, op momenten zelfs hallucinerend, vol heldhaftige en krankzinnige dichters, wilde en donkere literaire voorspellingen, en kunstenaars die door de schittering van jeugd gevangen raakten. Roberto Bolaño slaagde erin met Amulet opnieuw fictie te creëren die de geaccepteerde codes van de literatuur volledig negeert.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Amuleto
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029087490
Uitgever: Meulenhoff
Chileense nocturne
Een Chileense priester en literatuurcriticus ligt op zijn sterfbed. Zijn geweten, 'de vergrijsde jongeling', roept hem ter verantwoording. In een lange, ononderbroken monoloog kijkt hij op zijn leven terug, nu eens ijlend, dan weer helder van geest, nu eens summier, dan weer met veel details.

Hij herinnert zich zijn contacten met de literaire wereld, de dichter Pablo Neruda. Maar hij denkt ook terug aan de lessen in marxisme, aan Pinochet en andere leden van de Chileense junta. En aan zijn reizen door Europa, waar hij zich verdiepte in het behoud van oude kerken.

Vooral zijn beschrijvingen van de literaire soirees bij een middelmatige schrijfster in de buitenwijken van Santiago de Chili zijn schrijnend. In dezelfde villa werden op dat moment in de kelder, in een verhoorcentrum van de geheime dienst, mensen gemarteld.

Niet voor niets heeft Bolaño de roman het motto 'Zet uw pruik af' (Chesterton) meegegeven. Geleidelijk aan vindt, door de manier waarop de priester zich probeert vrij te pleiten, een ontmaskering plaats. Uiteindelijk komt hij oog in oog te staan met zijn ijdelheid, zijn middelmatigheid en zijn blindheid voor de jarenlange onderdrukking in zijn land. 'En dan barst het godsgruwelijke noodweer los.'

Op een knappe manier maakt Bolaño in Chileense nocturne een priester en criticus tot de spreekbuis van de gewone man.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Nocturno de Chile
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789029074049
Uitgever: Meulenhoff
De ijsbaan
Nuria Marti is een schitterende vrouw en vooral een beroemde schaatsster. Als ze plotseling uit het nationale team wordt ontslagen besluit een omhooggevallen ambtenaar die behoorlijk idolaat van haar is, een geheime ijsbaan te bouwen waarop zij kan blijven schaatsen.

Maar Nuria is niet alleen gericht op haar training, ze heeft verschillende affaires, lokt jaloezie uit en de ijsbaan wordt een broedplaats voor misdaden en vreemde ontmoetingen. Als er een moord wordt gepleegd, is de spanning compleet.

Drie mannelijke vertellers reconstrueren de gebeurtenissen in korte, uitdagende hoofdstukken die de lezer steeds weer laten gissen naar de feiten en het vervolg. De vragen wie is er vermoord, wie is de moordenaar, wordt hij gepakt, worden beantwoord, maar De ijsbaan wordt daarmee geen moment een typische thriller.

De ijsbaan gaat over politieke corruptie, seks, immigratie en gefrustreerde dromen en verlangens. Zoals bij Bolaño wel vaker het geval is, wordt pas in de loop van het verhaal duidelijk waarom de vertellers zeggen wat ze zeggen en wat de eigenlijke betekenis van hun woorden is.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: La pista de hielo
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029088060
Uitgever: Boekerij
De woeste zoekers
Arturo Belano en Ulises Lima, de woeste zoekers uit de titel, zijn twee dichters die zich in Mexico in leven houden met de verkoop van drugs, maar die op zeker moment besluiten op zoek te gaan naar Cesárea, een dichteres die in de jaren twintig van de vorige eeuw spoorloos is verdwenen.

Hun eindeloze omzwervingen voeren hen over de hele wereld en door verschillende tijdsiotopen - van vroege tijden tot de eenentwintigste eeuw -, en langzaam verdwijnen ze in de onmetelijkheid van de planeet.

Mensen die direct of indirect contact hebben gehad met de twee, halen herinneringen aan hen op - op hun beurt zijn het mislukte schrijvers en dichters, geschifte figuren, serveersters, misdadigers, architecten, hoertjes, kunstenaars, neonazi's, allemaal met hun eigen verhalen...

De woeste zoekers lijkt de hele aarde en al het leven te willen bevatten. In een duizelingwekkend panorama trekt onze krankzinnige wereld en onze dwaze tijd aan ons voorbij.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Los detectives salvajes
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029067386
Uitgever: Meulenhoff


Het Derde Rijk
Udo Berger is in zijn thuisstad Stuttgart kampioen van de wargame Het Derde Rijk. Samen met zijn vriendin gaat hij op vakantie naar de Spaanse kust om er in alle rust nieuwe tactieken te bedenken voor de aanstaande competitie.

Daar raakt hij bevriend met een mysterieuze, verminkte man die de Verbrande wordt genoemd. Als hij hem het spel leert, blijkt zijn leerling talentvol, mogelijk nog beter dan de kampioen zelf. Maar de Verbrande neemt het spel te serieus, en de grens tussen fantasie en realiteit wordt angstaanjagend wazig.

Deze in dagboekvorm geschreven roman is een nagelaten werk van de in 2003 overleden Roberto Bolaño.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: El Tercer Reich
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029085786
Uitgever: Meulenhoff
Het lichtende kwaad
De charmante en aantrekkelijke Chileense luchtmachtofficier Carlos Wieder verwerft in zijn land de bekendheid van een filmster door een spectaculaire nieuwe vorm te geven aan de poëzie: met de rook van zijn vliegtuig schrijft hij uitdagende verzen in de lucht.

Hij dringt door tot de heersende elite van zijn land en wordt gevraagd een eigen fototentoonstelling in te richten. Maar dan blijkt Wieder een beul van het regime, en zijn kunst macaber en walgelijk.

In deze korte roman (142 pagina's) speelt Bolaño op meesterlijke wijze met de complexe relatie tussen literatuur, herinneringen en politiek geweld waardoor esthetische vragen ineens huiveringwekkende ethische vragen worden.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Estrella distante
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029065832
Uitgever: Meulenhoff
Moordende hoeren
De hoofdpersonen in deze verhalen zijn, net als in de romans van Roberto Bolaño, kunstenaars en schrijvers die verwikkeld raken in persoonlijke en ongelukkige zoektochten naar identiteit en geschiedschrijving. Bolaño's personages worden gekweld door herinneringen, dromen, hopeloze liefdes of vreemde verdraaiingen van de werkelijkheid.

Verteld met de bijzondere stem die Bolaño zijn reputatie als geniaal schrijver heeft opgeleverd: verraderlijk simpel zonder kunstjes of fratsen, neemt hij de lezer als vriend mee het verhaal in en maakt van hem een deelgenoot in het lot van de hoofdpersonen. Het zijn de intrigerende thema's waar Roberto Bolaño zo van hield. Hij werkt ze genadeloos uit in dertien leesbare en herleesbare verhalen, die zich stuk voor stuk in mysterieuze en melancholische omgevingen afspelen.
Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Putas asesinas
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029088077
Uitgever: Meulenhoff
Naziliteratuur in de Amerika's

Schrijvende moordenaars, dichtende hooligans, een piloot met nazisympathieën die zijn poëzieregels met rook in de hemel schrijft, en een bonte mix van querulanten, narcisten, snobs en criminelen: Naziliteratuur in de Amerika's is een opmerkelijk boek.

Roberto Bolaño schrijft met sardonisch genoegen de fictieve biografieën van dertig middelmatige, zichzelf verheerlijkende schrijvers, dichters, redacteuren en critici met rechts-radicale, om niet te zeggen fascistische en neonazistische politieke opvattingen. Hoewel allen ontsproten zijn aan de (zwartgallige) fantasie van de auteur, zijn ze vaak realistisch gesitueerd in de werkelijke, literaire wereld: Bolaños personages ontmoeten onder anderen Allen Ginsberg, Octavio Paz en de beroemde Cubaanse schrijver José Lezama Lima.

Naziliteratuur in de Amerika's is een hoogst origineel, beklemmend en geestig boek, dat een indringend beeld schetst van de rol van de literatuur in de maatschappij.

Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: La literatura nazi en América
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789048818525
Ebook: 9789048818532
Uitgever: Lebowski

E-booksAntwerpen

Een droom, opgebouwd uit de stemmen van voorbijgangers (waaronder die van de dichteres Sophie Podolski, die op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde) en van de alwetende verteller Bolaño: het bestaat uit zesenvijftig vignettes die samenkomen in een experimentele krimi.

Antwerpen is een diepgravend en meditatief werk, 'radicaal en solitair' in de woorden van de schrijver, met de ambitie om anders dan alle andere boeken te zijn. In Antwerpen ligt de oorsprong van Bolaños proza en explodeert zijn talent.

Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: Amberes
Eerste uitgave: 2002
Ebook: 9789048819393
Uitgever: Lebowski

Dubbel uitgegeven titelsDe wilde detectives

Zie voor de beschrijving van dit boek: De woeste zoekers.

Schrijver: Roberto Bolaño
Oorspronkelijke titel: zie De woeste zoekers
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029084499
Ebook: 9789048818570
Uitgever: Meulenhoff