Boekenplank:
Kies
  • Home
  • O
  • Juan Carlos Onetti

Boeken van Juan Carlos Onetti

Meer over Juan Carlos Onetti

Genre: Roman

Geboren: 1909 / Overleden: 1994

Geboorteland: Uruguay


Overzicht

  • Afscheid - Los adioses
  • De put - El pozo, Un sueño realizado
  • De put en andere verhalen - El pozo
  • De werf - El astillero
  • Het korte leven - La vida breve
  • Laat de wind maar spreken - Dejemos hablar al viento

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfscheid

In Afscheid zijn we getuige van de ondergang van een succesvolle basketbalspeler aan tuberculose. Zijn aankomst in een sanatorium in een vakantieoord in de bergen roept bij de aanwezige gasten allerhande speculaties en soms kwaadaardige roddels op.

De verteller, café-eigenaar annex winkelier, brengt met verbazing, genegenheid en fantasie het doen en laten van de stervende sportman in herinnering. De verpleger en het hotelmeisje, de tuberculine bewoners en de café-klanten verwonderen zich over deze raadselachtige eenling. Er komen brieven... Er is het bezoek van twee vrouwen - zijn echtgenote en zijn minnares? Hij verhuist naar een chalet. Vinden hier aanstootgevende samenkomsten plaats?

Subtiele details, flarden van gesprekken en de herinneringen van de café-eigenaar creëren een mysterieus netwerk van onwaarschijnlijke relaties in het Argentinië van de jaren vijftig.

Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: Los adioses
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 9789083046723
Uitgever: Kievenaar
De put
Het titelverhaal, hier gebundeld met het kortere 'Een droom die werkelijkheid werd', verscheen eerder in de grotere verhalenbundeling De put en andere verhalen.

De hoofdpersonen uit Onetti's verhalen zijn ontgoochelde, ontwortelde mensen van middelbare leeftijd, die bewust kiezen voor een eenzaam, verloederd bestaan, maar niettemin de herinnering aan de puurheid van de jeugd weten te bewaren.
Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: El pozo, Un sueño realizado
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029051088
Uitgever: Meulenhoff
De put en andere verhalen
Bundel met elf verhalen geschreven tussen 1939 en 1983, voorzien van een gedegen, verhelderend nawoord van de vertaler. Het titelverhaal, dat een zekere verwantschap vertoont met Sartres 'La Nausee', kwam uit in Buenos Aires in 1939 en bleef toen onopgemerkt. Later werd het herontdekt en nu wordt het beschouwd als een mijlpaal in de Spaans-Amerikaanse letterkunde: Onetti wordt gezien als een van de grote voorlopers van het nieuwe Spaans-Amerikaanse proza.

Zijn oeuvre is niet 'typisch Latijns-Amerikaans' (zoals dat van b.v. Marquez), maar universeel. De hoofdpersonen uit Onetti's verhalen zijn ontgoochelde, ontwortelde mensen van middelbare leeftijd, die bewust kiezen voor een eenzaam, verloederd bestaan, maar niettemin de herinnering aan de puurheid van de jeugd weten te bewaren.

Van de auteur verschenen eerder 'De werf' en 'Laat de wind maar spreken'. Onetti's werk is niet gemakkelijk, maar binnen het panorama van de Spaans-Amerikaanse literatuur neemt het een unieke plaats in.

Bron: NBD|Biblion recensie, Drs. J. de Marez Oyens.
Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: El pozo
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789029023191
Uitgever: Meulenhoff
De werf
Een Argentijnse scheepsbouwer, Larsen, wordt de nieuwe eigenaar van een oude, verlaten scheepswerf. Met de gedrevenheid van een ter dood veroordeelde probeert hij de werf nieuw leven in te blazen.

Langzaam zakt de moed hem in de schoenen, maar zo af en toe wordt hij opgeschud door een vlaag van zelfbedrog en gelooft hij dat het hem zal lukken de oude glorietijden van de werf te laten herleven.

Ondertussen roesten onder zijn toezien niet alleen de boten, maar ook de mensen zelf weg.
Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: El astillero
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789029079785
Uitgever: Meulenhoff
Het korte leven
Brausen staat op een snikhete dag onder de douche en denkt aan zijn vrouw die ongeveer op datzelfde moment een borstamputatie ondergaat. Tegelijkertijd wordt zijn aandacht getrokken door de vrolijke stem van een nieuwe buurvrouw.

Als zijn vrouw weer thuis is, probeert hij wanhopig de relatie te redden en weerstand te bieden aan de buurvrouw, maar hij wordt onherroepelijk naar haar huis gelokt. Door deze wending in zijn bestaan komt hij tot de conclusie dat een mens niet één leven, maar vele 'korte levens' zou moeten lijden.
Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: La vida breve
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789029077309
Uitgever: Meulenhoff


Laat de wind maar spreken
Onetti geldt als de belangrijkste schrijver uit Uruguay. Deze roman is de zelfstandig leesbare afsluiting van een reeks over de fictieve plaats van Santa Maria (vgl. Macondo-Masquez). Hij beschrijft een episode uit het leven van de hoofdpersoon Medina, die uit te splitsen valt in telkens andere figuren: als een dokter die met zijn wetenschap niet uit de voeten komt, een commissaris van politie die zich laat verstrikken in gecompliceerde situaties en een kunstenaar die tevergeefs de uitbeelding zoekt van het abstracte in het concrete ding. Zijn omgeving is de stad waarin de mensen vastlopen in drugs, alcohol en seks.

Het bijzondere en tegelijkertijd het moeilijke aan dit boek is dat de gebeurtenissen als het ware indirect gepresenteerd worden. Ze krijgen hun duidelijkheid uit de ervaringen, de ontmoetingen en gesprekken der figuren. Vanwege deze benadering aanbevolen voor liefhebbers van een geraffineerde en zelfs min of meer abstracte verteltechniek.

Bron: NBD|Biblion recensie, Drs. J.G. Heymans
Schrijver: Juan Carlos Onetti
Oorspronkelijke titel: Dejemos hablar al viento
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029017312
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers