Boekenplank:
Kies

Boeken van Jonas Jonasson

Jonas Jonasson werkte, voor hij ging schrijven, jarenlang als journalist en mediaconsultant. Zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween werd overal ter wereld een ongekend succes. Hij woont met zijn zoon op het eiland Gotland, in de Oostzee.

Meer over Jonas Jonasson

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: Zweden

Website: Jonas Jonasson


Overzicht

  • De profeet en de idioot - Profeten och idioten
  • De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje - Analfabeten som kunde räkna
  • Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) - Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
  • Zoete, Zoete Wraak BV - Sweet, Sweet Revenge Ltd

Allan Karlsson

  1. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
  2. De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden - Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe profeet en de idioot

De Zweedse nazomer van 2011. Petra, een autodidactische astrofysicus, heeft berekend dat de atmosfeer op 21 september van hetzelfde jaar, rond 21.20 uur, instort. Daarom is zij, de doemdenkersprofeet, op pad in een camper met Johan, een matig getalenteerde chef-kok (en een idioot in de ogen van zijn oudere broer), en met Agnes, een weduwe van 75 lentes, die fan is van geld verdienen via Instagram.

Het drietal heeft haast. Voordat de aarde vergaat moeten ze Rome zien te bereiken, waar Johan zijn corrupte broer Fredrik eens flink de waarheid wil vertellen. En uiteraard gaat niets zoals gepland.

Tijdens een bizarre roadtrip door Europa, Afrika en Amerika en in een race tegen de klok laat Jonasson zien hoe corruptie op wereldniveau werkt.

Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Profeten och idioten
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789056727369
Ebook: 9789044934526
Uitgever: Signatuur
De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Over atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme en een impulsieve broer.

Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten - en nog veel meer - onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn.

In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Alan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Analfabeten som kunde räkna
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789056724542
Ebook: 9789044968279
Uitgever: Signatuur
Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Gangster Anders en zijn vrienden: Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners.

Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen...

Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048828586
Ebook: 9789025452353
Uitgever: Meridiaan
Zoete, Zoete Wraak BV

Het zorgvuldig opgebouwde leven van Victor Alderheim, een uitgekookte en succesvolle kunsthandelaar uit Stockholm, wordt op een dag volledig overhoop gegooid als hij te horen krijgt dat hij de vader van de zestienjarige Kevin is en voor hem moet zorgen. Victor was juist van plan om Jenny, de dochter van een galeriehouder, te trouwen - en weer te scheiden - om haar erfenis binnen te halen.

In dat plaatje past geen buitenechtelijk kind en dus bedenkt hij een plan om van Kevin af te komen in de rimboe van Afrika als de jongen achttien wordt. Maar dat plan mislukt faliekant. Kevin wordt liefdevol door een medicijnman in zijn Masai-stam opgenomen.

Vijf jaar later keert Kevin terug naar Zweden. Daar ontmoet hij Jenny, inmiddels Victors ex-vrouw. Allebei afgedankt bundelen ze hun krachten samen met het bedrijf Zoete Zoete Wraak bv om zich te wreken op de man die hun leven verwoest heeft...

Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Sweet, Sweet Revenge Ltd
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789056726621
Ebook: 9789044978995
Uitgever: Signatuur

Allan KarlssonDe 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien.

De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt - zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft; ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789056723743
Ebook: 9789044961188
Uitgever: Signatuur
De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden

De 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer?

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.

Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

Schrijver: Jonas Jonasson
Oorspronkelijke titel: Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025452704
Ebook: 9789025452735
Uitgever: Atlas Contact