Boekenplank:
Kies

Boeken van Jo Nesbo

Jo Nesbo is muzikant, econoom en schrijver. Voor hij een ernstige blessure aan zijn knie kreeg, speelde Nesbo voetbal op hoog niveau (Molde Fotballklubb).

Meer over Jo Nesbo

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1960

Geboorteland: Noorwegen

Website: Jo Nesbo


Overzicht

 • Bloed op sneeuw - Blod på snö
 • De jaloezieman - Sjalusimannen
 • De jaloezieman en zes andere verhalen - Sjalusimannen og andre fortellinger
 • De zoon - Sønnen
 • Headhunters - Hodejegerne
 • Het nachthuis - Natthuset
 • Koninkrijk - Kongeriket
 • Macbeth - Macbeth
 • Middernachtzon - Mere blod
 • Rateiland - Rotteøya og andre fortellinger

Harry Hole

 1. Vleermuisman - Flaggermusmannen
 2. De kakkerlak - Kakerlakkene
 3. Wraakuur - Rødstrupe
 4. Zes seconden te laat - Sorgenfri
 5. Dodelijk patroon - Marekors
 6. De verlosser - Frelseren
 7. De sneeuwman - Snømannen
 8. Het pantserhart - Panserhjerte
 9. De schim - Gjenferd
 10. Politie - Politi
 11. De dorst - Tørst
 12. Het mes - Kniv
 13. Bloedmaan - Blodmåne

Doktor Proktor (jeugdboeken)

 1. Dr. Proktors Schetenpoeder - Doktor Proktors prompepulver
 2. Dr. Proktors Teletijdtobbe - Doktor Proktors tidsbadekar
 3. Dr. Proktor redt de wereld (misschien) - Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.
 4. Dr. Proktor en de grote goudroof - Doktor Proktor og det store gullrøveriet
 5. Kan Dr. Proktor kerstmis redden? - Kan Doktor Proktor redde jula?

Dubbel uitgegeven titels

 • De roodborst - zie Wraakuur
 • Duivelster - zie Dodelijk patroon
 • Nemesis - zie Zes seconden te laat

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloed op sneeuw
Olav leeft een eenzaam leven. Als je huurmoordenaar van beroep bent is het moeilijk om leuke mensen te ontmoeten. Nu heeft hij eindelijk de vrouw van zijn dromen leren kennen. Maar hij stuit op twee problemen: ze is de vrouw van zijn baas, en hij heeft zojuist de opdracht gekregen haar te vermoorden.

Jo Nesbø excelleert met deze meedogenloze en razendsnelle thriller rond huurmoordenaar Olav.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Blod på snö
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023493884
Ebook: 9789023490388
Uitgever: Cargo
De jaloezieman

Als een Duitse toerist op een Grieks eiland spoorloos verdwijnt, wordt de hulp ingeroepen van De jaloezieman, een inspecteur die gespecialiseerd is in het oplossen van misdaden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

* De jaloezieman is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Cadeaucampagne 2021 Geef meer met een boek.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Sjalusimannen
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789059659971
Ebook: 9789059658141
Uitgever: CPNB
De jaloezieman en zes andere verhalen

Op het kleine Griekse eiland Kalymnos in de buurt van Kos verdwijnt een Duitse toerist spoorloos nadat hij vroeg in de ochtend is gaan zwemmen in zee. Getuigen verklaren dat de man de avond voor zijn verdwijning gevochten heeft met zijn tweelingbroer. De plaatselijke politie staat voor een raadsel; er is geen lijk, en geen spoor van geweld. Toch vertrouwen ze de zaak niet en ze roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli. Hij staat bekend als de jaloezieman en is gespecialiseerd in het oplossen van moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

* Dit verhaal is in 2021 in verkorte versie uitgebracht ter gelegenheid van de Cadeaucampagne Geef meer met een boek.

De jaloezieman en zes andere verhalen bevat:

 1. Londen - London
 2. De jaloezieman - Sjalusimannen
 3. De rij - Køen
 4. Vuilnis - Søppel
 5. De bekentenis - Tilståelsen
 6. Odd - Odd
 7. De oorbel - Øredobben

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Sjalusimannen og andre fortellinger
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403163017
Ebook: 9789403130750
Uitgever: Cargo
De zoon
Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij zijn rust, informatie en een paar zakjes heroïne. Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt.

De toegewijde inspecteur Simon Kefas werkt al jaren voor de politie van Oslo. Zijn voormalige partner, Sonny's vader, pleegde zelfmoord toen diens corruptiepraktijken aan het licht kwamen. Simon heeft zich nooit neergelegd bij de dood van zijn vriend, en als Sonny bij hem komt met nieuwe informatie besluiten de twee mannen hun vader en vriend te wreken.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Sønnen
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023488637
Ebook: 9789023486145
Uitgever: Cargo
Headhunters
Roger Brown is een succesvolle headhunter, zijn vrouw Diana is eigenaar van een kunstgalerij en ze wonen in een prachtig huis. Ze leven een luxeleven, een leven dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Als Roger bij een expositie kennismaakt met Clas Greve, ziet hij een oplossing voor zijn financiële problemen. Niet alleen is Greve de perfecte kandidaat voor een bestuursfunctie bij een van Rogers opdrachtgevers, hij is ook de bezitter van een van de meest gewilde werken van Peter Paul Rubens.

Roger begint aan de voorbereiding van een kunstroof, maar al snel raakt hij in grote problemen en wordt hij meegezogen in een wereld van huurmoordenaars en oplichters.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Hodejegerne
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023459156
Ebook: 9789023448679
Uitgever: Cargo


Het nachthuis

Na de tragische dood van zijn ouders verhuist de veertienjarige Richard naar Ballantyne, waar hij bij zijn oom en tante gaat wonen. Maar daar is niet alles wat het lijkt...

Richard wordt in het kleine stadje al gelijk als een verschoppeling behandeld en wanneer een klasgenoot vermist raakt, gelooft niemand hem als hij zegt dat hij Tom zag verdwijnen in een telefooncel aan de rand van het bos. De politie weigert de zaak serieus te nemen, dus Richard gaat zelf op onderzoek uit. De telefooncel leidt naar een verlaten huis diep in het bos. Daar vangt hij in het raam een glimp op van een angstaanjagend gezicht. En dan beginnen de stemmen tegen hem te praten.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Natthuset
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403117928
Ebook: 9789403133171
Uitgever: Cargo
Koninkrijk

Een ijzingwekkende tragedie over twee broers, één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden.

Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt ‘wij tegen de rest’-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen - op de vlucht voor de spoken uit zijn verleden.

Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn eigen familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Kongeriket
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403108711
Uitgever: Cargo
Macbeth
Een donker, vervallen, corrupt fabrieksstadje in het Schotland van de vroege jaren 70. Een politiemacht die worstelt met een aanhoudend drugsprobleem. De illegale handel wordt beheerst door twee drugsbaronnen en één van hen - een meester in manipulatie genaamd Hecate - heeft connecties met de allermachtigsten, en is niet bang deze tegen elkaar uit te spelen.

Centraal aan Hecates sluwe plan ligt de geleidelijke manipulatie van inspecteur Macbeth: hoofd van het SWAT-team en behoorlijk paranoïde en vatbaar voor geweld. Wat volgt is een meeslepend verhaal van liefde en schuld, politieke ambitie en hebzucht, langs de donkerste hoekjes van de
menselijke natuur.

In Jo Nesbø's Macbeth barst de strijd los tussen de ambities van een corrupte politieman en zijn loyale collega's, tussen een met drugs doordrenkte onderwereld en de greep van jeugdvriendschappen.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Macbeth
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789038801117
Ebook: 9789038801124
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Middernachtzon
Jon is op de vlucht. Sinds hij één van Oslo’s beruchtste drugsbazen heeft belazerd weet hij dat zijn leven op het spel staat. Hij duikt onder in een afgelegen bergdorp in het noordelijkste puntje van Noorwegen, daar waar de zon nooit ondergaat. In de kleine, gelovige gemeenschap wint hij het vertrouwen van Lea en haar zoontje Knut, die hem van een geweer en eten voorzien.

Jon trekt zich terug in een hut in de bossen en wacht op wat komen gaat. Maar de middernachtzon drijft hem langzaam tot waanzin. En zijn belagers zijn hem op het spoor...

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Mere blod
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023497882
Ebook: 9789023499985
Uitgever: Cargo
Rateiland

In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is...

Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven. De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

De vijf ijzersterke verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Rotteøya og andre fortellinger
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403138411
Uitgever: Cargo

Harry HoleVleermuisman
De dood van de Noorse actrice Inger Holter die in Australië gewelddadig om het leven is gebracht, is geen op zichzelf staand geval. Politie-inspecteur Harry Hole, die van Oslo naar down under afreist om de raadselachtige zaak op te lossen, ontdekt dat er aan de westkust van Australië in korte tijd meerdere jonge, blonde vrouwen zijn verkracht en gewurgd. Is dit het macabere handwerk van een psychopathische vrouwenhater?

In Australië krijgt Hole te maken met een collega van de politie van Sydney, Andrew Kensington, een Aboriginal. Hun samenwerking leidt niet alleen tot een hechte vriendschap, Kensington voert Hole ook een wereld binnen die niet de zijne is: die van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals en hun cultuur. Van Kensington hoort Hole dat de vleermuis voor de Aboriginals het symbool van de dood is.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Flaggermusmannen
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789023464204
Ebook: 9789023467267
Uitgever: Cargo
De kakkerlak
In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen.

Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen. Harry is echter vastbesloten om het ongedierte dat het daglicht niet kan verdragen te ontmaskeren.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Kakerlakkene
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789023475484
Ebook: 9789023473992
Uitgever: Cargo
Wraakuur
Een grijze vogel fladderde in en uit Harry’s blikveld. Hij trommelde op het stuur. Langzame tijd. Iemand had het gisteren op tv over langzame tijd. Dit was langzame tijd. Zoals de tijd op kerstavond voordat de kerstman kwam. Of in de elektrische stoel voordat de stroom wordt ingeschakeld. Hij trommelde harder. 

Een gevaarlijk Zuid-Afrikaans wapen is illegaal naar Noorwegen geëxporteerd. Deze informatie komt bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst terecht. Rechercheur Harry Hole, die onlangs naar deze afdeling is overgeplaatst, neemt de zaak aan.

Alle sporen leiden naar het verleden, naar een groep collaborateurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nationaal-socialisten hebben gevochten.

Dan blijkt er een aanslag op de Noorse troonopvolger voorbereid te worden. Er zijn vele potentiële daders, oude nazi’s en neonazi’s. Wat heeft deze aanslag met de eerder ontdekte wapenliga te maken?

Om de zaak op te lossen en de aanslag te voorkomen, treedt Harry Hole een wereld binnen waarin macht en bedrog de boventoon voeren.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Rødstrupe
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789056720544
Uitgever: Signatuur
Zes seconden te laat
Een bankovervaller geeft de filiaalchef 25 seconden de tijd om de betaalautomaat te legen. De man heeft echter 31 seconden nodig. De bankovervaller steekt zes vingers omhoog en haalt de trekker over.

Inspecteur Harry Hole wordt op deze zaak gezet. Als de bankovervaller opnieuw toeslaat, beseft Hole dat er maar één man is die hem kan helpen: de zigeuner Raskol, een mystieke bankovervaller die zichzelf heeft aangegeven.

Plotseling wordt Holes geliefde Anna dood aangetroffen. Alles wijst op zelfmoord. Bijna alles...
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Sorgenfri
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789056720551
Ebook: 9789023448686
Uitgever: Signatuur
Dodelijk patroon
Een jonge vrouw wordt in haar flat in Oslo vermoord. Van haar linkerhand is een vinger afgesneden en achter haar ooglid zit een kleine rode diamant in de vorm van een vijfpuntige ster: een pentagram, de ster van de duivel.

Inspecteur Harry Hole wordt samen met zijn collega en tegenstrever Tom Waaier op de zaak gezet. Aanvankelijk wil Hole niets met het onderzoek van doen hebben, en zeker niets met Waaier, die hij verdenkt van moord en wapensmokkel. Veel keuze heeft hij echter niet, want hij staat op het punt ontslagen te worden. Er rest hem niets anders dan zichzelf uit zijn alcoholische lethargie te halen en aan het werk te gaan.

Bovendien blijft het niet bij dit ene slachtoffer. Een reeks gelijksoortige moorden vormt een vijfpuntig patroon op de kaart van Oslo en brengt de stad in de greep van een seriemoordenaar, die elke vijfde dag een nieuw slachtoffer maakt. Vastbesloten de dader op te sporen en Tom Waaler als crimineel te ontmaskeren komt Hole onverwacht zelf tegenover de politie te staan. De moeilijkste keuzes die hij moet maken bepalen zijn toekomst als rechercheur.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Marekors
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023456100
Ebook: 9789023448662
Uitgever: Cargo


De verlosser
In het besneeuwde Oslo staan de kerstdagen voor de deur en hoopt iedereen op de komst van een verlosser, een nieuwe leider, een nieuwe liefde. In plaats daarvan krijgen de inwoners twee moordgevallen te verwerken. Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden, en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils midden in Oslo neergeschoten.

Politiecommissaris Harry Hole, die zelf zijn redding zoekt in een fles whiskey, bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de jonge en kwetsbare heilsoldate Martina. Terwijl hun liefde opbloeit wordt het onderzoek ingewikkelder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar bij betrokken is die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Frelseren
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023427377
Ebook: 9789023448655
Uitgever: Cargo
De sneeuwman
Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing bij het raam staat om de sneeuwpop te bekijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door 'De sneeuwman', een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarin getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Pederson weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is...
The Snowman - 2017
Regisseur: Tomas Alfredson
Cast: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, e.a.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Snømannen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023433972
Ebook: 9789023442202
Uitgever: Cargo
Het pantserhart
De politie van Oslo staat voor een raadsel. Er zijn twee vrouwenlichamen gevonden, ze blijken verdronken in hun eigen bloed en hun gezichten zijn verminkt. Bizar detail is dat de verwondingen van binnenuit lijken te zijn gemaakt.

Er is maar één man die bij deze zaak zou kunnen helpen, maar hij lijkt van de aardbodem verdwenen. Kaja Solness van de afdeling Moordzaken wordt op de zaak gezet en belandt bij haar zoektocht naar de verdwenen ex-commissaris, Harry Hole, in Hong-Kong.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Panserhjerte
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023463207
Ebook: 9789023466857
Uitgever: Cargo
De schim
Na drie jaar in het buitenland keert Harry Hole terug naar Oslo om een schijnbaar opgeloste drugsmoord te onderzoeken. Een jonge junkie, Gusto Hanssen, lijkt te zijn omgebracht door een vriend. De zaak is gesloten en de dader is veroordeeld. Maar Hole heeft zo zijn twijfels over de manier waarop de zaak is afgehandeld, en gaat zelf op onderzoek uit.

Hole bezoekt de veroordeelde in de gevangenis, en is geschokt als hij ziet wie hij voor zich heeft. Het is het begin van een onmogelijke zoektocht naar een moordenaar die als een geest door de straten van Oslo rondwaart.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Gjenferd
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023471417
Ebook: 9789023468554
Uitgever: Cargo
Politie
Omgeven door politie en ziekenhuispersoneel vecht een patiënt voor zijn leven op de intensive care van het nationale ziekenhuis in Oslo. De man wordt in verband gebracht met de ontdekking van een machtig drugskartel dat de straten van Oslo in zijn greep had, maar zijn naam is een goed bewaard geheim.

Ondertussen worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te versterken door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Politi
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023478393
Ebook: 9789023481546
Uitgever: De Bezige Bij


De dorst
De politie vindt het lichaam van een vrouw; een tinderdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is, een moordenaar die bij haar thuis op haar wachtte.

De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.

Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Tørst
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023464792
Ebook: 9789023471844
Uitgever: Cargo
Het mes

Harry Hole is terug naar waar het ooit begon. Hij is weer aan de drank, Rakel heeft hem verlaten, voorgoed dit keer, en hij woont opnieuw op zijn oude adres aan de Sofia Gatan. De politie in Oslo biedt hem een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan.

Het is slechts de opmaat van een veel grotere ramp. Want wanneer hij op een dag in zijn appartement ontwaakt na een nacht vol alcohol, ontdekt Harry dat hij besmeurd is met bloed. Het is het begin van een nachtmerrie die erger wordt dan hij ooit kon dromen. De briljante, onnavolgbare politieagent Harry Hole is terug en in de greep van de moordenaar die hem al zijn hele loopbaan achtervolgt.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Kniv
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403146003
Uitgever: Cargo
Bloedmaan

Harry Hole is psychisch ingestort en hij wil niets anders dan zich dooddrinken. Op een vlucht naar Los Angeles lijkt dat te lukken, maar een bejaarde filmactrice in nood weet deze wanhoopsdaad te verijdelen. De vrouw vertelt hem dat ze bedreigd wordt door een drugskartel en ze vraagt Harry haar te helpen. Ze biedt hem in ruil onderdak, gezelschap en een maatpak.

In Oslo zijn twee meisjes vermoord en er lijkt een seriemoordenaar actief. Inspecteur Katrine Bratt wil contact opnemen met Harry Hole, de bekendste expert in moordzaken, maar voor haar chefs is samenwerking met hem uitgesloten. Intussen wil de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. Hole zegt toe omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen haar schuld aan het drugskartel af te lossen.

Harry stelt een team samen dat bestaat uit een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker. Het kartel heeft hun tien dagen gegeven, de klok tikt door en boven Oslo is een bloedmaan aangekondigd.

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Blodmåne
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789403108810
Uitgever: Cargo

Doktor Proktor (jeugdboeken)Dr. Proktors Schetenpoeder
Dr. Proktor is een krankzinnige professor. Nou ja, zo goed als. Eigenlijk is hij een oude uitvinder die wacht op zijn grote doorbraak. Als hij er samen met zijn buurmeisje Lise en haar merkwaardige vriendje Bulle in slaagt superkrachtig schetenpoeder te maken, lijkt zijn droom eindelijk uit te komen.

Maar de meedogenloze, zwaarlijvige tweeling Truls en Trym Thrane gooit roet in het eten. Er ontstaat een dramatische situatie, met onverwachte gevolgen: een achtervolging door het riool van Oslo, opduikende anaconda's, en zelfs de NASA krijgt lucht van het schetenpoeder...
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Doktor Proktors prompepulver
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789047701071
Uitgever: Lemniscaat
Dr. Proktors Teletijdtobbe
Bulle en Lise krijgen een ansichtkaart van doktor Proktor uit Parijs. De tekst op de kaart is zeer cryptisch, maar ze begrijpen er wel uit dat hij hen nodig heeft. Als de postzegel op de kaart uit 1888 blijkt te komen, vertrekken ze onmiddellijk naar Parijs. In Parijs aangekomen blijkt dat doktor Proktor zijn oude uitvinding, de teletijdtobbe, aan de praat heeft gekregen.

Dokter Proktor zit in het verleden - diep in de problemen! Geholpen door Proktors vroegere geliefde Juliette, reizen Bulle en Lise de doktor achterna. Het is het begin van een groot avontuur: Bulle belandt in de goede tijd, maar op de verkeerde plek. Lise komt op de goede plek terecht, maar doktor Proktor is daar al vertrokken.

Er volgt een chaotisch heen en weer gereis door de tijd om elkaar te vinden, waarbij ze flink worden dwarsgezeten door Raspa, de ex-assistente van dokter Proktor. Bulle en Lise ontmoeten allerlei bekende historische figuren, zoals Napoleon en meneer Eiffel. Ze belanden zelfs bij Jeanne d'Arc in de cel...

Het blijkt helemaal niet gemakkelijk te zijn om de loop van de geschiedenis te veranderen, maar na een heleboel tijdreizen, komt uiteindelijk toch alles en iedereen weer op zijn pootjes terecht.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Doktor Proktors tidsbadekar
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789047701811
Uitgever: Lemniscaat
Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
De verknipte Doktor Proktor, uitvinder van het schetenpoeder en de teletijdtobbe, beleeft een nieuw kolderiek avontuur met zijn buurmeisje Lise en haar vriendje Bulle.

De wereld vergaat. En dat gaat gepaard met een invasie van kwaadaardige maankameleons, kikvorsmannen, onechte bavianen, Peruaanse zevenpotige zuigspinnen, sokken die écht verdwijnen uit de wasmachine en een Uiterst Spannende zangwedstrijd.

Lise, Bulle en Doktor Proktor gaan een race tegen de tijd aan om de wereld te redden. Als het lukt.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789047703846
Uitgever: Lemniscaat
Dr. Proktor en de grote goudroof
De hele goudvoorraad van Noorwegen is gestolen! Niet dat die erg groot was: er wordt zoveel gesnoept in Noorwegen dat iedereen gouden vullingen nodig heeft en er nog maar één goudstaaf over is. Maar toch...

Niemand minder dan doktor Proktor, Lise en Bulle gaan undercover achter de goudrovers aan. Het spoor leidt naar Londen, waar de gouddieven worden geleid door een vrouw die zo gemeen is dat Scotland Yard haar niet durft te arresteren.

Vraag niet hoe het zover komt, maar uiteindelijk moeten Lise en Bulle zelfs mee voetballen in de Premier League om het goud te bemachtigen. Gelukkig krijgen ze hulp van doktor Proktor met zijn schetenpoeder en andere uitvindingen...
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Doktor Proktor og det store gullrøveriet
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789047706243
Uitgever: Lemniscaat
Kan Dr. Proktor kerstmis redden?

De verschrikkelijke zakenman Thrane heeft de rechten van Kerstmis gekocht. Niemand mag het feest meer vieren zonder eerst voor meer dan tienduizend kronen cadeautjes in een van zijn warenhuizen te hebben gekocht - miljoenen kinderen over de hele wereld lopen het risico nooit meer kerstcadeautjes te krijgen.

Dat klinkt als een taak voor Doktor Proktor. Samen met Bulle en Lise gaat hij de strijd aan met deze nieuwe kerstman, die niet de gezellige, lieve man is die hij zou moeten zijn...

Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: Kan Doktor Proktor redde jula?
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789047709961
Uitgever: Lemniscaat

Dubbel uitgegeven titelsDe roodborst
Zie voor de beschrijving van dit boek: Wraakuur.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: zie Wraakuur
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789023463535
Uitgever: Cargo
Duivelster
Zie voor de beschrijving van dit boek: Dodelijk patroon.

Het promotiemateriaal voor dit boek werd uitgegeven onder de titel Duivelster, maar bij daadwerkelijke uitgave werd de titel alsnog gewijzigd in Dodelijk patroon.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: zie Dodelijk patroon
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023419440
Uitgever: Cargo
Nemesis
Zie voor de beschrijving van dit boek: Zes seconden te laat.
Schrijver: Jo Nesbo
Oorspronkelijke titel: zie Zes seconden te laat
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789023467120
Uitgever: Cargo