Boekenplank:
Kies

Boeken van Hakan Nesser

Håkan Nesser gaf in 1998 zijn beroep als leraar op om zich volledig aan het schrijven te wijden. Hij woont met zijn gezin afwisselend in Gotland en Stockholm.

Meer over Hakan Nesser

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1950

Geboorteland: Zweden

Website: Hakan Nesser


Overzicht

 • De levenden en de doden in Winsford - Levande och döda i Winsford
 • De stilte na Sarah - Maskarna på Carmine Street
 • De zomer van Kim Novak - Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
 • Hemel boven Londen - Himmel över London
 • Intrigo - Intrigo
 • Valse vriendinnen - Kära Agnes!

Commissaris Van Veeteren

 1. Het grofmazige net - Det grovmaskige nätet
 2. Het vierde offer - Borkmanns punkt
 3. De terugkeer - Återkomsten
 4. De vrouw met de moedervlek - Kvinna med födelsemärke
 5. De commissaris en het zwijgen - Kommissarien och tystnaden
 6. De zaak van Münster - Münsters fall
 7. Carambole - Carambole
 8. De dode op het strand - Eva Morenos fall
 9. De zwaluw, de kat, de roos en de dood - Svalan, katten, rosen, döden
 10. Van Veeteren en de zaak G. - Fallet G
 11. De vereniging van linkshandigen - De vänsterhäntas förening

Inspecteur Barbarotti

 1. De man zonder hond - Människa utan hund
 2. Een heel ander verhaal - En helt annan historia
 3. Het tweede leven van meneer Roos - Berättelse om herr Roos
 4. De eenzamen - De ensamma
 5. De slager van Klein Birma - Styckerskan från Lilla burma
 6. Herfst op Gotland - Den sorgsne busschauffören från Alster
 7. Wie schrijft, verdwijnt - Schack under vulkanen

Non-Fictie

 • De memoires van Norton, filosoof en hond - Nortons filosofiska memoarer

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe levenden en de doden in Winsford

Op een avond in november arriveert de mysterieuze Maria in het pittoreske Engelse plaatsje Winsford. Ze betrekt er voor zes maanden een afgelegen cottage. Haar enige voornemen is om haar geliefde hond Castor te overleven.

Gaandeweg blijkt dat ze vreselijke geheimen met zich mee draagt. Wat gebeurde er jaren geleden geleden in Marokko? Waar is haar echtgenoot? Voor wie rent ze weg?

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Levande och döda i Winsford
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044535679
Ebook: 9789044535686
Uitgever: De Geus
De stilte na Sarah
Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn verhuisd naar Carmine Street in York nadat hun dochtertje Sarah ontvoerd is. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft kunnen schrijven. Zij is een beeldend kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ontvoering te schilderen. Terwijl Erik probeert te accepteren dat Sarah dood is, beweert Winnie dat ze nog leeft.

Dan gebeuren er vreemde dingen. Wat doet Winnie op straat en waarom ontkent ze dat ze daar was? Waarom wordt ze voor iemand anders aangezien? Erik blijft achter met veel vragen en gaat op zoek naar de antwoorden.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Maskarna på Carmine Street
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044518870
Ebook: 9789044521412
Uitgever: De Geus
De zomer van Kim Novak
De veertienjarige Erik en zijn schoolvriend Edmund brengen hun zomervakantie door in een klein zomerhuis aan een Zweeds meer. Al zwemmend, roeiend en lezend hebben ze een heerlijke tijd. Stiekem roken ze sigaretten en dagdromen ze over de jonge lerares Ewa, die als twee druppels water op filmster Kim Novak lijkt.

Op het dorpsfeest steelt Ewa de harten van alle mannen. Twee dagen erna wordt het lichaam van haar verloofde gevonden. Aanvankelijk staat de broer van Erik, die een verhouding met Ewa had, onder verdenking, maar de echte moordenaar wordt nooit aangehouden.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044520507
Ebook: 9789044524789
Uitgever: De Geus
Hemel boven Londen
De zeer vermogende Leonard Vermin heeft nog maar een paar weken te leven. Met zijn partner Maud is hij in Londen voor een afscheidsetentje waarvoor ook Mauds kinderen zijn uitgenodigd.

Hoewel het etentje bruut wordt onderbroken, lukt het Leonard uiteindelijk toch zijn testament voor te lezen, en daarmee verrast hij iedereen. Is Leonard wel wie hij zegt te zijn?
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Himmel över London
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044532470
Ebook: 9789044532487
Uitgever: De Geus
Intrigo

Schuld. Wraak. Boete. Håkan Nesser is de filosoof onder de Zweedse misdaadschrijvers. Niemand schrijft raadselachtiger, literairder, spannender en sfeervoller dan hij. Daarom houden wereldwijd miljoenen fans van zijn werk.

Plaats van handeling in deze verzameling korte verhalen en novellen is de fictieve stad Maardam. Thematisch zijn de verhalen met elkaar verbonden door geheimen die aan het licht komen, leugens die worden blootgelegd en gebeurtenissen uit het verleden die de personages opnieuw bespringen. En door middel van het café Intrigo.

Drie van de verhalen: Lieve Agnes, Dood van een auteur en Bloem van Samaria, zijn door Daniel Alfredson verfilmd in grote Hollywoodproducties met in de hoofdrollen Ben Kingsley en Gemma Chan.

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Intrigo
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044540932
Ebook: 9789044540949
Uitgever: De Geus


Valse vriendinnen

Beste lezers,

Dit is een brievenroman.
Het is ook een misdaadverhaal.
Misschien ook nog iets anders.

Het is in ieder geval een boek over twee vrouwen die elkaar na een stilte van bijna twintig jaar op een begrafenis weer tegenkomen. En over een geplande moord.

Het verhaal is tijdens een warme zomer in het Griekse Kavala ontstaan.

Ik hou niet van flapteksten.

Hoogachtend,
Håkan Nesser

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Kära Agnes!
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044503432
Ebook: 9789044524796
Uitgever: De Geus

Commissaris Van VeeterenHet grofmazige net
Op zaterdagochtend ontwaakt Janek Mattias Mitter in zijn appartement. De deur van de badkamer zit op slot. Als hij geen geluiden hoort, opent hij de deur van buitenaf. In de badkuip ligt zijn vrouw Eva. Ze is verdronken.

Aan commissaris Van Veeteren verklaart Mitter dat hij zich niets van de voorafgaande nacht kan herinneren. Behalve dat hij en zijn vrouw veel hebben gedronken en de liefde hebben bedreven.

Omdat onderzoek verder niets oplevert, blijft Mitter verdachte nummer één. Hij wordt schuldig bevonden en opgesloten in een psychiatrische gevangenis.

Korte tijd later is er een tweede dode te betreuren...
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Det grovmaskige nätet
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789044529784
Ebook: 9789044524048
Uitgever: De Geus
Het vierde offer
Commissaris Van Veeteren is een filosofisch ingestelde liefhebber van klassieke muziek, schaken, literatuur en hij houdt er een Bourgondische levensstijl op na. Hij is gescheiden en heeft een criminele zoon. Van Veeteren is een denker. Net als Maigret is hij minstens zo geïnteresseerd in de motieven van de dader als in het vinden van de dader.

In het rustige provinciestadje Kaalbringen worden in korte tijd drie mensen met een bijl vermoord; een makelaar, een junkie en ex-gevangene, en een arts. Waarom juist deze drie mannen?

Een team onder leiding van commissaris Van Veeteren wordt op de zaak van De Hakker gezet. Eén van de rechercheurs, de aantrekkelijke en ambitieuze Beate Moerk, ontdekt een link tussen de slachtoffers. Maar voor ze haar ontdekking bekend kan maken, verdwijnt ze spoorloos...
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Borkmanns punkt
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: Het vierde offer
Ebook: 9789044524840
Uitgever: De Geus
De terugkeer
Op een augustusmorgen verlaat een moordenaar de gevangenis. Ruim een half jaar later, op een regenachtige dag in april, wordt zijn verminkte en half ontbonden lichaam gevonden.

Leopold Verhaven is een oud-atletiekkampioen, die indertijd is ontmaskerd als oplichter en dopinggebruiker. Hij heeft vierentwintig jaar gezeten voor het verkrachten en vermoorden van twee vrouwen.

Verhaven heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Hij had nog maar één doel: wraak nemen op de persoon die verantwoordelijk is voor zijn veroordeling. Maar nu heeft hij zelf het loodje gelegd. Vond iemand dat hij nog niet genoeg gestraft was? Of vreesde iemand Verhavens wraak?
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Återkomsten
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044520606
Ebook: 9789044523997
Uitgever: De Geus
De vrouw met de moedervlek
Kort in het nieuwe jaar worden in Maardam twee mannen vermoord aangetroffen. Ze zijn in de borst geraakt en bovendien is hun onderlijf weggeschoten.

Commissaris Van Veeteren heeft nauwelijks aanknopingspunten. Vaststaat alleen dat er één dader aan het werk geweest is, vermoedelijk een vrouw die in haar eer is aangetast. Een theorie die Van Veeteren geen stap vooruit brengt.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Kvinna med födelsemärke
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044529791
Ebook: 9789044524857
Uitgever: De Geus
De commissaris en het zwijgen
Een onbekende vrouw licht de politie telefonisch in over de verdwijning van een meisje uit een zomerkamp van de obscure religieuze sekte Het Reine Leven. De vrouw komt nogal hysterisch over. Vertelt ze de waarheid? En hoe zit met sekteleider Oscar Jellinek, die een seksueel delict op zijn conto heeft maar door zijn aanhangers als martelaar wordt aanbeden?

Commissaris Van Veeteren brengt een bezoek aan het zomerkamp, probeert met enkele meisjes en ‘zusters’ te praten, maar stuit op een muur van stilzwijgen.

Dan belt de anonieme vrouw opnieuw: ze geeft nu de plaats aan waar Van Veeteren een dood meisje zal aantreffen. Een paar dagen later wordt er een tweede meisje gevonden. Van Veeteren wil sekteleider Jellinek voor verhoor arresteren, maar die is spoorloos verdwenen...
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Kommissarien och tystnaden
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044520613
Ebook: 9789044523980
Uitgever: De Geus


De zaak van Münster
Het team van inspecteur Münster tast volledig in het duister bij de moord op de oude Waldemar Leverkuhn. Leverkuhn lijkt het slachtoffer te zijn van een roofmoord, maar het gebruikte geweld duidt op extreme woede bij de dader. Hiervoor ontbreekt echter elk haatmotief.

Münster besluit een beroep te doen op de befaamde intuïtie van commissaris Van Veeteren, die van een jaar verlof geniet. Van Veeteren hoeft maar even te snuiven om zeker te weten dat de zaak stinkt.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Münsters fall
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044520620
Ebook: 9789044524024
Uitgever: De Geus
Carambole
Op een regenachtige nacht veroorzaakt de onder invloed rijdende Pieter Clausen een dodelijk ongeluk. Het slachtoffer laat hij langs de kant van de weg liggen.

Een paar dagen later ontvangt Clausen een brief waaruit blijkt dat iemand hem herkend heeft en hem geld afhandig wil maken. Clausen is niet van plan om zich te laten afpersen en vermoordt degene die de tas met geld komt ophalen.

Commissaris Reinhart en zijn collega’s doen extra hun best als blijkt dat de vermoorde jongeman Erich van Veeteren is, de zoon van de voormalige commissaris.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Carambole
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044526301
Ebook: 9789044526301
Uitgever: De Geus
De dode op het strand
Een jong meisje, Mikaela Lijphart, ontmaskert bij toeval de echte dader van de lustmoord op de scholiere Winnie Maas waarvoor haar vader al zestien jaar opgesloten zit in een psychiatrische inrichting in Lejnice.

Mikaela Lijphart verdwijnt spoorloos na een bezoek aan de verbitterde moeder van de destijds vermoorde scholiere.

Brigadier Ewa Moreno, die voor zaken in Lejnice is en Mikaela in de trein heeft ontmoet, bijt zich vast in de verdwijning van Mikaela.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Eva Morenos fall
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044524604
Ebook: 9789044524819
Uitgever: De Geus
De zwaluw, de kat, de roos en de dood
Een predikant die onder de trein komt. Een meisje dat spoorloos verdwijnt. Een moeder die niemand mist. Wat verbindt het lot van deze drie personen?

Kort voor zijn 'ongeluk' was de predikant nog in het antiquariaat van ex-commissaris Van Veeteren. Hij wilde iets komen vertellen, iets wat met leven en dood te maken had. Nu is het te laat.

Van Veeteren verlaat de geborgenheid van zijn antiquariaat om deze mysterieuze zaken te onderzoeken en hij raakt al snel op het spoor van een dader met meer dan gemiddelde literaire kennis. De aanwijzingen die de moordenaar achterlaat, zijn afkomstig uit zeldzame boeken, onder meer een misdaadroman van Henry Moll uit het begin van de twintigste eeuw. De wedstrijd is begonnen en Van Veeteren is vastbesloten te winnen. Maar steeds is de tegenspeler hem een stap voor.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Svalan, katten, rosen, döden
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044525373
Ebook: 9789044524826
Uitgever: De Geus
Van Veeteren en de zaak G.
In deze laatste Van Veeteren stort de voormalig commissaris zich op de enige zaak die hij in zijn lange carrière niet heeft kunnen oplossen. Wie heeft vijftien jaar geleden Barbara Hennan vermoord?

Velen geloven dat haar echtgenoot de dader is. Ook Van Veeteren acht hem daartoe in staat - hij kent de man persoonlijk uit de schoolbanken - maar hij heeft diens schuld nooit kunnen bewijzen. Nieuwe aanwijzingen bezorgen Van Veeteren een nieuwe, laatste kans.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Fallet G
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044524635
Ebook: 9789044524833
Uitgever: De Geus


De vereniging van linkshandigen

Het is eind jaren zestig wanneer een paar linkshandige jongens onder leiding van de jonge Marten Winckelstroop besluiten een vereniging op te richten omdat hun leerkracht hen dwingt met rechts te schrijven.

In de jaren negentig brandt een pension af, waarbij tijdens een reünie voormalige leden van de genoemde club omkomen. De zaak wordt gesloten, tot de politie jaren later een bij werkzaamheden opgegraven lijk met de cold case in verband brengt. De hulp van de gepensioneerde inspecteur Van Veeteren wordt ingeroepen om het onderzoek te heropenen.

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: De vänsterhäntas förening
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044541915
Ebook: 9789044541922
Uitgever: De Geus

Inspecteur BarbarottiDe man zonder hond
Op de familie Hermansson lijkt niets aan te merken, totdat zoon Robert zich in een realitysoap op nationale televisie obsceen gedraagt en tijdens een verjaardagsfeest verdwijnt. Wanneer kort daarna ook kleinzoon Henrik niet te vinden is, is het drama compleet.

Aan inspecteur Gunnar Barbarotti de taak zich door lang verborgen geheimen en familienijd heen te worstelen om uit te zoeken wat er precies gebeurd is.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Människa utan hund
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044518887
Ebook: 9789044522112
Uitgever: De Geus
Een heel ander verhaal
Tijdens een vakantie in Frankrijk vindt er een bijzondere ontmoeting plaats tussen zes Zweedse toeristen. De onderlinge relaties komen onder druk te staan en de situatie wordt zelfs gevaarlijk. Van de vakantie blijft uiteindelijk niet veel meer over dan herinneringen, een enkele groepsfoto en een anoniem dagboek.

Vijf jaar later wordt een van de zes toeristen vermoord. En niet lang daarna nog een. Barbarotti wordt meegesleurd in een kat-en-muisspel: hij begint brieven te ontvangen met de namen van de slachtoffers nog vóór ze vermoord zijn.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: En helt annan historia
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044523010
Ebook: 9789044524116
Uitgever: De Geus
Het tweede leven van meneer Roos
Ante Valdemar Roos zit vast in een ongelukkig huwelijk. Wanneer hij de loterij wint, ziet hij eindelijk een uitweg uit zijn troosteloze leven. Hij neemt ontslag en koopt een huisje in het bos, waar hij elke dag stiekem naartoe gaat. Daar ontmoet hij Anna, met wie hij een vader-dochterrelatie opbouwt.

Wanneer de ex van Anna opdaagt, slaan meneer Roos en Anna samen op de vlucht. Inspecteur Barbarotti onderzoekt de zaak van de vermiste meneer Roos.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Berättelse om herr Roos
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044523027
Ebook: 9789044524123
Uitgever: De Geus
De eenzamen
In 1969 leren zes jonge studenten in Uppsala elkaar kennen. Ze raken bevriend en trekken een tijd intensief met elkaar op. Een weerzien jaren later loopt uit op een tragedie en eindigt met het levenloze lichaam van een vrouw in een afgrond.

Drieënhalf decennium daarna vindt een wandelaar op precies dezelfde plek een dode man. Inspecteur Barbarotti onderzoekt de twee sterfgevallen: zijn ze misschien over de rand geholpen?
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: De ensamma
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044523034
Ebook: 9789044524130
Uitgever: De Geus
De slager van Klein Birma
Inspecteur Barbarotti duikt in een cold case: in 2007 is een man spoorloos verdwenen. Alles wijst in de richting van zijn toenmalige vriendin, die al eerder een gevangenisstraf heeft uitgezeten voor de moord op haar ex-man. Maar is het echt zo simpel?

Ondertussen voelt Barbarotti zich door een gebeurtenis in zijn privéleven gedwongen om zich meer en meer tot God te richten. Hij heeft dringend antwoorden én geruststelling nodig.
Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Styckerskan från Lilla burma
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044531022
Ebook: 9789044531039
Uitgever: De Geus


Herfst op Gotland

Inspecteur Barbarotti en zijn partner Eva Backman besluiten zich tijdelijk terug te trekken op het herfstachtige Gotland. Er loopt namelijk een intern onderzoek in Stockholm tegen Backman nadat ze haar dienstwapen gebruikte tijdens een operatie.

Maar de rust is bedrieglijk. Barbarotti meent op het eiland de raadselachtige buschauffeur te herkennen die zes jaar geleden het slachtoffer was van een misdrijf zonder dat zijn lichaam ooit werd gevonden...

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Den sorgsne busschauffören från Alster
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044535617
Uitgever: De Geus
Wie schrijft, verdwijnt

Inspecteur Gunnar Barbarotti krijgt een onvoltooid manuscript van de schrijver Franz J. Lunde in handen. ‘De laatste dagen en de dood van een schrijver’ blijkt een verslag te zijn van Lundes eigen ervaringen.

Barbarotti raakt met enige tegenzin betrokken bij de vreemde gebeurtenissen in de schrijverswereld, waar een onbekende achter zowel Lunde als andere schrijvers aan zit...

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Schack under vulkanen
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044547115
Ebook: 9789044547122
Uitgever: De Geus

Non-Fictie

De memoires van Norton, filosoof en hond

Norton is een van de meest bereisde honden ter wereld. Hij heeft op ballen gejaagd in Central Park, om gehaktballetjes gebedeld in Stockholm en een vrouw gered op Gotland. Dit alles in gezelschap van zijn trouwe tweevoeter, thrillerschrijver Håkan Nesser. De twee waren elf jaar lang de beste vrienden.

In dit boek vertelt Norton over alle reizen die hij maakte, geeft hij tips om van het leven te genieten en doet hij uit de doeken hoe het is om samen met ons, tweevoeters, te leven.

Schrijver: Hakan Nesser
Oorspronkelijke titel: Nortons filosofiska memoarer
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044539035
Uitgever: De Geus