Boekenplank:
Kies

Boeken van Ake Edwardson

Åke Edwardson was hoogleraar aan de Universiteit van Göteborg, perswoordvoerder voor de Verenigde Naties, journalist, en heeft als schrijver meerdere prijzen gewonnen.

Meer over Ake Edwardson

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1953

Geboorteland: Zweden


Erik Winter

 1. Dans met een engel - Dans med en ängel
 2. Roep uit de verte - Rop från långt avstånd
 3. Een vreemd gezicht - Sol och skugga
 4. Tot in eeuwigheid - Låt det aldrig ta slut
 5. De hemel is een plek op aarde - Himmlen är en plats på jorden
 6. Een zeil van steen - Segel av sten
 7. Kamer nr. 10 - Rum nummer 10
 8. Een vlucht vooruit - Vänaste land
 9. Nog niet dood - Nästan död man
 10. De laatste winter - Den sista vintern
 11. Witte ruis - Hus vid världens ände
 12. Marconi Park - Marconi Park
 13. De dertiende zaak - Det trettonde fallet

Jonathan Wide

 1. Allen die gestorven zijn - Till allt som varit dött
 2. Verloren ziel - Gå ut min själ

gedetailleerd overzicht

Erik WinterDans met een engel
In een hotelkamer in Londen wordt het verminkte lichaam van een Zweedse puber gevonden. Hoofdinspecteur Erik Winter vliegt naar Engeland om de moord op zijn landgenoot te onderzoeken. Hij vindt bloedige voetsporen op de plaats delict en afdrukken van de poten van een statief. Het lijkt erop alsof er een macabere dans is uitgevoerd met de dode, en dat er een camera aanwezig was tijdens de moord.

Kort daarna wordt een soortgelijke scène aangetroffen in Göteborg. Wanneer Winter en zijn collega’s op zoek gaan naar informatie in de Zweedse onderwereld, komen ze via een nachtclubdanseres achter het gruwelijke motief voor beide moorden. De vraag is alleen: wie is de moordenaar?
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Dans med en ängel
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022995921
Ebook: 9789044963960
Uitgever: Bruna
Roep uit de verte
Georg gaat gebukt onder een Indian summer. De hitte in de stad loopt op, letterlijk en figuurlijk. Een zwarte agente wordt vanwege haar huidskleur neergeslagen, een Koerdische immigrant dreigt zichzelf en zijn zoontje door het hoofd te schieten als hij niet in Zweden mag blijven.

Maar hoofdinspecteur Erik Winter heeft andere zaken aan zijn hoofd. Aan de rand van de stad is het gewurgde lichaam van een jonge vrouw aangetroffen. Ze is niet als vermist opgegeven en haar identiteit valt op geen enkele wijze te achterhalen. Pas wanneer zich een oude vrouw bij Winter meldt en hij enkele kindertekeningen in handen krijgt, komt hij achter het verbijsterende verhaal van de dode vrouw.
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Rop från långt avstånd
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022995938
Ebook: 9789044964066
Uitgever: Bruna
Een vreemd gezicht
Het zijn onrustige tijden voor Erik Winter, hoofdinspecteur in Göteborg. Hij wordt binnenkort veertig, zijn vader is zojuist overleden en zijn vriendin Angela staat op het punt om bij hem in te trekken nu ze zwanger is van hun eerste kind. En dat is nog maar het begin.

In de straat waar hij woont, een paar huizen van het zijne vandaan, blijkt een gruwelijke dubbele moord te zijn gepleegd. Een jong echtpaar is met messteken om het leven gebracht en hun hoofden zijn verwisseld, terwijl de moordenaar satanische metal-muziek draaide. Winter stort zich op de zaak.

Wat hij echter niet weet is dat die moordenaar zijn volgende twee slachtoffers al in het vizier heeft: een drukbezette politieman en zijn zwangere vriendin...
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Sol och skugga
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022995914
Ebook: 9789044964165
Uitgever: Bruna
Tot in eeuwigheid
Hoofdinspecteur Erik Winter neemt zich voor om binnenkort te stoppen met roken, een jaar ouderschapsverlof op te nemen en daarna pas weer eens verder te kijken.

Maar voordat hij daar zelfs maar aan kan denken, moet hij enkele zeer afschuwelijke moorden oplossen. Een seriemoordenaar blijkt het op jonge vrouwen voorzien te hebben. De plaats van de misdaad is een park in Göteborg.
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Låt det aldrig ta slut
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789056721411
Ebook: 9789044964264
Uitgever: Bruna
De hemel is een plek op aarde
Erik Winter, net terug van ouderschapsverlof, wordt al gauw weer helemaal opgeslokt door zijn werk. Vier studenten zijn 's nachts in elkaar geslagen en bijna vermoord. Geen van hen heeft de dader gezien.

Rond diezelfde tijd vertelt een kleuter te zijn meegenomen door een 'oom'. Niemand gelooft het kind, totdat een leeftijdgenootje zwaargewond wordt gevonden, na een autoritje met zo'n 'oom'. Sporen ontbreken, terwijl de gruweldaden zich opstapelen. Maar gaandeweg ziet Winter enig licht in de schijnbare chaos.
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Himmlen är en plats på jorden
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789056721374
Ebook: 9789044964363
Uitgever: Bruna


Een zeil van steen
Deze keer brengt een zaak de eigenzinnige hoofdinspecteur Erik WInter naar de Schotse Hooglanden. Een vroegere jeugdliefde heeft Erik om hulp gevraagd. Haar vader, Axel Oswal, is naar Schotland gegaan om zijn vader op te zoeken die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen is.

Dan wordt het dode en naakte lichaam van Axel aangetroffen. Een moord?
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Segel av sten
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789056721398
Ebook: 9789044964462
Uitgever: Bruna
Kamer nr. 10
Erik Winter ondergaat een midlifecrisis. Hij werkt al twintig jaar bij de politie, maar waar dient het allemaal toe? En heeft zijn relatie met Angela wel toekomst?

Dan wordt er een dode vrouw gevonden in een hotel in Göteborg. Het lijkt op zelfmoord, maar de afscheidsbrief van Paula Ney blijft vaag over een eventueel motief en de witgekalkte hand van de jonge vrouw is ook hoogst merkwaardig. Niet veel later wordt Paula's moeder dood aangetroffen. Ook een van haar handen is witgekalkt.

Winter herinnert zich een onopgeloste zaak van twintig jaar geleden. Een mislukte speurtocht naar de vermiste Ellen Börgse eindigde in dezelfde hotelkamer als waar Paula is gevonden: nr. 10. Wanneer Erik Winter deze zaak heropent, komt hij plotseling in het vizier van de moordenaar...
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Rum nummer 10
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056722401
Ebook: 9789044962710
Uitgever: Bruna
Een vlucht vooruit
Een week voordat in Zweden het midzomerfeest zal worden gevierd, worden in een voorstad van Göteborg twee Koerdische immigranten en een Nigeriaanse buurtwinkelier vermoord. Hun gezichten zijn kapotgeschoten. Inspecteur Erik Winter en zijn collega's ondervragen de mensen in de buurt met behulp van een tolk, Mozaffar Kerim. Onbedoeld komen ze zo op het spoor van een trafficking-netwerk: jonge kinderen worden tot prostitutie gedwongen en van appartement naar appartement getransporteerd.

Wanneer Winter er vervolgens via Nasrin, de gesloten zeventienjarige zus van een van de vermoorde Koerden, achter komt dat haar broer Hiwa er verdachte vrienden op nahield, begrijpt hij dat de driedubbele moord en het prostitutienetwerk weleens met elkaar te maken kunnen hebben. Maar hoe? En wat betekent het dat Nasrin en de tolk Mozaffar elkaar vóór de moord al kenden? De enige mogelijke getuige van de moord is een klein jongetje dat die avond de buurtwinkel voorbij fietste. Zodra Winter het jongetje wil ondervragen, slaat die echter op de vlucht...
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Vänaste land
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022994931
Ebook: 9789044964561
Uitgever: Bruna
Nog niet dood
Het is herfst in Göteborg. Een aantal mannen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is het slachtoffer van een reeks incidenten. De auto van een gangster raakt ernstig beschadigd. Een schrijver huurt een afgelegen huis om rustig te kunnen schrijven, maar krijgt ruzie met de buurman. Een politicus wordt gevonden met een lijk naast zich in bed. Een alleenstaande man wordt voor de keuze gesteld om iemand te vermoorden of zelf dood te gaan.

Commissaris Winter komt erachter dat al deze gebeurtenissen hun oorsprong hebben in een ander misdrijf, dat plaatsvond tijdens een lange, hete zomer dertig jaar geleden. Een misdrijf dat nooit is opgehelderd.
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Nästan död man
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022996423
Ebook: 9789044960969
Uitgever: Bruna
De laatste winter
Het belooft een prachtige winter te worden in Göteborg, maar niet voor de inwoners van de wijk Vasastan. Op een vroege decemberochtend treft het politieteam onder leiding van Erik Winter in een chic appartement een gewurgde vrouw en een man in ernstige shock aan. De man zweert dat hij bij het ontwaken zijn partner levenloos naast zich in het tweepersoonsbed aantrof.

Wanneer er enkele dagen later een volstrekt identieke moord plaatsvindt begint agente Gerda Hoffner, die Winter assisteert bij het onderzoek, te denken dat de moordenaar misschien een boodschap heeft willen achterlaten. Ze deelt haar vermoedens met haar chef, waarop de zaak een wending neemt die Gerda dichter bij de waarheid brengt, maar die tegelijkertijd onverwacht het einde aankondigt van de politiecarrière van Erik Winter...
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Den sista vintern
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789400503649
Ebook: 9789044963564
Uitgever: Bruna


Witte ruis

Erik Winter is met zijn gezin naar Spanje verhuisd. Hij heeft een hersenbloeding gehad en is daarvan na twee jaar redelijk hersteld, al heeft hij er een chronische vorm van tinnitus aan overgehouden en wordt hij gekweld door nachtmerries. Hierdoor drinkt hij meer dan goed voor hem is. Hij keert terug naar zijn vertrouwde team in Göteborg, waar hij te maken krijgt met een zeer akelige moordzaak op het eiland Amundön in het zuiden van de stad.

Een vrouw en haar twee kleine kinderen zijn doodgestoken in hun huis. Wonder boven wonder is de baby nog in leven; het meisje heeft alleen uitdrogingsverschijnselen. De kranten in de brievenbus doen vermoeden dat ze het drie dagen heeft overleefd, maar dat is medisch gezien niet waarschijnlijk. Vreemd genoeg is de speen van het kindje verdwenen... Wie pleegde deze hartverscheurende moord? En waarom werd het leven van de baby gespaard?

Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Hus vid världens ände
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400502789
Ebook: 9789044970494
Uitgever: Bruna
Marconi Park

Het wordt eindelijk lente in Göteborg en naarmate de dagen lengen, verbetert inspecteur Erik Winters humeur. Tot de brute realiteit van alledag daar verandering in brengt. Het lijk van een man wordt gevonden, een plastic zak over zijn hoofd getrokken. Op zijn lichaam ligt een stuk karton met daarop één enkele hoofdletter, aangebracht met een dikke viltstift.

Daarop volgen meer moorden, en op alle lichamen wordt een letter aangetroffen. Terwijl Winter de woordpuzzel probeert op te lossen, zoekt zijn team koortsachtig naar een verband tussen de slachtoffers - maar dat lijkt er niet te zijn.

Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Marconi Park
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400504806
Ebook: 9789044972696
Uitgever: Bruna
De dertiende zaak

Een gruwelijk ongeluk. En een dertig jaar oude moord...

Rechercheur Erik Winter is bij familie in Marbella geweest. In het vliegtuig naar huis merkt hij een opvallend rustig stel op. Op weg vanaf het vliegveld in Göteborg rijdt hij achter hen aan. Plots maakt de auto van het stel een bruuske slinger en rijdt met een verschrikkelijke klap tegen de rotswand.

De vrouw in de auto heet Sara Brendner. Dertig jaar eerder was dezelfde Sara Brendner getuige van de gewelddadige moord op haar vader, een zaak die nooit werd opgelost. Erik Winter en zijn collega’s van de politie in Göteborg worden op de zaak gezet. Wat is het verhaal achter Sara Brendner?

Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Det trettonde fallet
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789400516618
Ebook: 9789044936353
Uitgever: Bruna

Jonathan WideAllen die gestorven zijn
Het is midzomer in Göteborg en snikheet zoals de stad nog nooit heeft meegemaakt. Iedereen is rusteloos, mensen wachten ongeduldig op de schemering en de koelte van de korte nacht. Voor één man komt die nacht nooit: hij wordt dood gevonden op een parkbankje, zijn rug doorstoken met een mes. De vermoorde man blijkt een drugshandelaar te zijn geweest. Zijn overlijden ontketent een reeks van gebeurtenissen.

Wanneer ook privédetective Jonathan Wide, een complexe persoonlijkheid met alcoholproblemen, in zijn eigen huis wordt aangevallen, wordt die vervolgens bij het onderzoek betrokken. Wide was namelijk zelf ooit politieman, maar werd gedwongen die carrière te onderbreken. Nu moet hij samenwerken met commissaris Sten Ard, een man die veel meer dan hij in harmonie met het leven is. De zaak blijkt wortels te hebben in de Tweede Wereldoorlog, en algauw worden Wide en Ard geconfronteerd met mensen en gebeurtenissen uit een duister verleden - van hun land, maar ook van henzelf.
Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Till allt som varit dött
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 978-940-0500-082
Uitgever: Bruna
Verloren ziel

In Göteborg worden kort na elkaar drie identieke moorden gepleegd. Politie-inspecteur Sten Ard krijgt hulp van zijn vroegere collega Jonathan Wide, die als privédetective is ingeschakeld bij de verdwijning van het eerste moordslachtoffer.

Tegelijkertijd wordt de middenstand van Göteborg geteisterd door racistische aanslagen. Die worden onderzocht door de jonge, verbeten rechercheur Kajsa Lagergren. Wanneer haar speurwerk haar onbedoeld dicht bij de drievoudige moordenaar brengt, neemt de zaak een dramatische wending.

Wide en Ard moeten al hun kennis en ervaring inzetten om te achterhalen wie de moordenaar is, waar hij zich bevindt, en wat hij met Kajsa heeft gedaan. Zullen ze op tijd zijn?

Schrijver: Ake Edwardson
Oorspronkelijke titel: Gå ut min själ
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789400501331
Uitgever: Bruna