Boekenplank:
Kies
 • Home
 • R
 • Hjorth Rosenfeldt

Boeken van Hjorth Rosenfeldt

Hjorth Rosenfeldt bestaat uit het schrijversduo Michael Hjorth (1963) en Hans Rosenfeldt (1964).

Meer over Hjorth Rosenfeldt

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboorteland: Zweden


De Bergmankronieken

 1. Wat verborgen is - Det fördolda
 2. De discipel - Lärjungen
 3. Het familiegraf - Fjällgraven
 4. Het stille meisje - Den stumma flickan
 5. De test - Der underkända
 6. Het oordeel - En högre rättvisa
 7. De oogst - Som man sår
 8. De schuld - Skulden man bär

gedetailleerd overzicht

De BergmankroniekenWat verborgen is
Elke nacht kwam dezelfde droom terug. Steeds weer dezelfde droom, dezelfde angst. Het irriteerde hem. Hij werd er gek van. Hij, Sebastian Bergman, zou beter moeten weten. Hij wist immers als geen ander wat de droom betekende. Juist hij zou moeten weten hoe hij om moest gaan met dit soort overblijfselen uit zijn verleden. Maar hoe goed hij ook was voorbereid, hoe doordrongen hij ook was van de betekenis van zijn droom, iedere keer liet hij zich weer meevoeren. Het was alsof de droom een levend wezen was, dat hem beetpakte en meesleurde.

Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar de elitaire Palmöv-school, een school die eigenlijk veel te duur is voor de jongen.

Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.
Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Det fördolda
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-5745-9
Ebook: 9789023455967
Uitgever: Cargo
De discipel
Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis.

Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn.

Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben - en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.
Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Lärjungen
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023470403
Ebook: 9789023468103
Uitgever: Cargo
Het familiegraf
Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland in een gevaarlijke situatie terecht. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking: bij de oever van een rivier steekt een hand uit de grond omhoog. De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen.

Vervolgens buigt de Nationale Recherche zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in januari 2003, enkele maanden nadat hun lichamen al begraven waren in het zand.

Plotseling bemoeit de veiligheidsdienst zich met de zaak en dat wekt de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman, die samen met zijn team verder op onderzoek gaat.
Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Fjällgraven
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023479840
Ebook: 9789023478355
Uitgever: Cargo
Het stille meisje
In de laatste dagen van de paasvakantie worden de lichamen van de familie Carsten gevonden. Ze zijn van dichtbij neergeschoten en de enige verdachte moet worden vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Wanneer Sebastian Bergman en zijn team worden opgeroepen, vinden ze rond het huis de voetsporen van een meisje.

Nicole, het twaalfjarige nichtje van de familie, was op bezoek en mogelijk getuige van de moord. Maar zij is spoorloos verdwenen in de bossen en Sebastian moet haar vinden voor de moordenaar het doet.

Een kat-en-muisspel volgt, waarbij Bergman zich steeds persoonlijker betrokken voelt bij het meisje, dat van dezelfde leeftijd is als de dochter die hij zelf ooit verloren heeft.
Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Den stumma flickan
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023491545
Ebook: 9789023493648
Uitgever: Cargo
De test
In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal, op zijn rug zit een lijst met vragen vastgeniet en hij is door het hoofd geschoten.

Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden, die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media.

Gerechtspsycholoog Sebastian Bergman daagt hem daarom op zijn beurt uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.
Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Der underkända
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023498179
Ebook: 9789023499374
Uitgever: Cargo


Het oordeel

Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met Ursula van de nationale recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.

Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft vóór zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de nationale recherche en ook Bergman sluit zich opnieuw bij het team aan.

De dreiging van nieuwe verkrachtingen wordt steeds hoger. Vanja besluit zich als lokaas in te zetten en zet daarmee haar leven op het spel. Maar de dader heeft nog een ander doel...

Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: En högre rättvisa
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403147109
Uitgever: Cargo
De oogst

In een paar dagen tijd worden er drie moorden gepleegd in Karlshamn en de inwoners zijn bang. Vanja Lithner en haar collega’s van de nationale recherche staan onder grote druk om de dader te stoppen. Alleen zijn er geen getuigen, geen aanwijzingen, en er lijkt geen verband te zijn tussen de slachtoffers.

Psycholoog Sebastian Bergman werkt inmiddels nog maar parttime. Hij wil meer tijd met zijn kleinkinderen spenderen en hoopt op een beetje rust in zijn leven. Door het onverwachte verzoek van Vanja om mee te helpen met het onderzoek wordt zijn rust wreed verstoord, en oude herinneringen duiken op.

En dan is er nog Billy. Na zijn eerste moord volgden er nog meer slachtoffers. Nu wordt hij vader, en hij besluit om te stoppen. Maar iemand wil hem ontmaskeren, en dat kan hij niet toelaten.

Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Som man sår
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403108612
Uitgever: Cargo
De schuld

Vanja Lithner vecht om haar afdeling bij de Nationale Recherche te redden, die in een diepe crisis verkeert sinds een van de collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar. Dan wordt net buiten Västerås het lichaam van een vrouw aangetroffen. Het oplossen van deze zaak kan het voortbestaan van het team enorm helpen.

Hun onderzoek wijst uit dat de moord alles te maken heeft met één persoon, Sebastian Bergman - en juist hij is na de recente gebeurtenissen persona non grata bij de recherche. Zal zijn terugkeer de ondergang van het onderzoeksteam worden?

In deze grootse finale van de Bergmankronieken wordt Sebastian geconfronteerd met de trauma’s uit zijn verleden, en krijgt hij een laatste kans om zijn leven een nieuwe richting op te sturen.

Schrijver: Hjorth Rosenfeldt
Oorspronkelijke titel: Skulden man bär
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403131290
Ebook: 9789403132068
Uitgever: Cargo