Boekenplank:
Kies

Boeken van Johan Theorin

Johan Theorin wordt door zijn bijzondere stijl en talent voor vertellen beschouwd als een van de meest getalenteerde misdaad- en thrillerauteurs van Scandinavië. Met de Öland-serie brak hij internationaal door. Theorins moeder komt van Öland en hij bracht veel tijd door op het eiland. Zijn familie, bestaande uit zeevaarders, vissers en steenhouwers, houdt de folklore en de eilandverhalen over bovennatuurlijke verschijnselen in ere.

Meer over Johan Theorin

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1963

Geboorteland: Zweden

Website: Johan Theorin


Overzicht

  • Sint Psycho - Sankta Psyko

Öland

  1. Schemeruur - Skumtimmen
  2. Nachtstorm - Nattfak
  3. Steenbloed - Blodläge
  4. Grafheuvel - Rörgast
  5. Strandmoord - Benvittring
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtSint Psycho
De psychiatrische kliniek Sint-Patricia, in de volksmond Sint Psycho genoemd, wordt bewaakt als een gevangenis - met een betonnen muur en een elektrisch hek. Op zoek naar een baan solliciteert de 29-jarige Jan Hauger bij de naastgelegen kleuterschool, waar kinderen verblijven van wie de ouders zijn opgenomen in de kliniek.

Het is de taak van de leiding om de kinderen via een onderaardse tunnel en een lift naar de kliniek te brengen, zodat ze tijdens speciale bezoekuren hun ouders kunnen ontmoeten.

Jan staat bekend als een goede kleuterleider, maar draagt ook een langgekoesterd geheim met zich mee. Collega Hanna vermoedt dat er meer aan de hand is en ontdekt waarom Jan zo graag in de buurt van Sint Psycho wil werken. De deuren van Sint Psycho blijven niet langer gesloten en Hanna ontdekt langzaam maar zeker de waarheid over Jan.

Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Sankta Psyko
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044524239
Uitgever: De Geus

ÖlandSchemeruur
Op een mistige dag aan het eind van de zomer verdwijnt op het Zweedse eiland Öland een zesjarig jongetje. Familie, politie en vrijwilligers zoeken dagenlang vergeefs het hele eiland af.

Twintig jaar later krijgt zijn moeder, Julia, een telefoontje van haar vader, die na zijn pensionering op Öland is blijven wonen. Er is bij hem een pakje bezorgd met daarin een kinderschoen. Julia keert met tegenzin terug naar het eiland waar ze weer wordt geconfronteerd met het drama van de verdwijning van haar zoontje.

Pas nu hoort Julia het verhaal over een mythische zonderling op Öland, Nils Kant, die ooit het eiland onveilig maakte en schrik aanjoeg. Maar hij is gestorven en begraven, lang voordat Julia's zoontje verdween. Toch beweren sommige Ölanders dat ze Nils Kant nog wel eens in het schemeruur over de velden zien dwalen.
Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Skumtimmen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044511536
Ebook: 9789044519495
Uitgever: De Geus
Nachtstorm
Joakim is drieëndertig wanneer zijn vrouw dood aangetroffen wordt. Katrine is verdronken en de politie gaat ervan uit dat het een ongeluk was. Het jonge gezin was pas naar het eiland Öland in de Baltische Zee verhuisd om er een honderdvijftig jaar oud vuurtorenlandgoed in ere te herstellen.

Joakim blijft achter met zijn verdriet, zijn twee kleine kinderen en het te renoveren huis. Het wordt hem te veel, hij verliest zijn greep op de werkelijkheid en begint de rondwarende geest van zijn vrouw te voelen, in en rond het huis.

Hij zou het pand best willen verkopen en vertrekken, maar kan het niet. Een jonge politieman uit het noorden begint intussen te vermoeden dat de dood van de jonge moeder allesbehalve een ongeluk was.
Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Nattfak
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044511543
Ebook: 9789044522471
Uitgever: De Geus
Steenbloed
Door de kalksteen op het Zweedse eiland Öland loopt een donkerrode lijn, die door de mannen van de steengroeve ook wel 'de bloedlaag' werd genoemd. In vroeger tijden werd gezegd dat deze rode ader versteend bloed was, dat vloeide bij de strijd tussen trollen en elfen die op de vlakte woonden.

Wendela Larsson groeide op het eiland op en was er als kind van overtuigd dat de brand die hun familieboerderij vernietigde door elfen was gesticht. Nu ze weer op het eiland vlak bij de groeve is komen wonen, wordt de ware toedracht van de brandstichting haar stilaan duidelijk.

Per Morner woont ook bij de groeve en treft zijn vader op een gegeven ogenblik aan, neergestoken, in zijn afgebrande huis. Terwijl de verhalen van brandstichting, moord en wraak de loop van het verhaal bepalen, kleuren de liefde en de romantiek de nieuwe lente op Öland.
Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Blodläge
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044511550
Ebook: 9789044519952
Uitgever: De Geus
Grafheuvel
Het is het begin van een drukkend warm zomerseizoen op Öland. Tienduizenden toeristen bezoeken het eiland om midzomer te vieren. Maar één van de bezoekers komt met andere intenties. Hij wil wraak nemen voor het onrecht dat hem als kind is aangedaan.

Gerlof is de enige die een vermoeden heeft wie deze bezoeker is. Hij heeft hem eerder ontmoet, in zijn jeugd, toen ze allebei op het kerkhof stonden en plotseling geklop hoorden vanuit een vers graf...
Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Rörgast
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044511567
Ebook: 9789044524482
Uitgever: De Geus
Strandmoord

Op een verlaten strand van Öland legt een man een rozenkrans neer, kort daarna komt hij om in een abrupte rotsverschuiving. Wanneer politieagente Tilda Davidsson in haar onderzoek naar deze mysterieuze dood de krans optilt, ontdekt ze botresten. Deze blijken van een man die voor het laatst levend is gezien in gezelschap van de 86-jarige schipper Gerlof, een familielid van Tilda.

Na Tilda’s vondst wordt de zieke en zwakke Gerlof gedwongen te onderzoeken hoe het kan dat een oude tragedie nog steeds de kracht heeft om angst en haat te zaaien. Een haat die zo sterk is dat de moord op het strand nog maar het begin is.

Schrijver: Johan Theorin
Oorspronkelijke titel: Benvittring
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044547009
Uitgever: De Geus