Boekenplank:
Kies
 • Home
 • I
 • Arnaldur Indridason

Boeken van Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason is historicus en schrijver.

Meer over Arnaldur Indridason

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1961

Geboorteland: IJsland


Overzicht

 • Het koningsboek - Konungsbók
 • Operatie Napoleon - Napóleonsskjölin

Erlendur

 1. Maandagskinderen - Synir duftsins
 2. Grafteken - Dauðarósir
 3. Noorderveen - Mýrin
 4. Moordkuil - Grafarþögn
 5. Engelenstem - Röddin
 6. Koudegolf - Kleifarvatn
 7. Winternacht - Vetrarborgin
 8. Onderkoeld - Harðskafi
 9. Onderstroom - Myrká
 10. Doodskap - Svörtuloft
 11. Verdwijnpunt - Furðustrandir
 12. Schemerspel - Einvígið
 13. Nachtstad - Reykjavíkurnætur
 14. Onland - Kamp Knox

Konráð

 1. Smeltend ijs - Myrkrið veit
 2. Boven water - Stúlkan hjá brúnni
 3. Smeulend vuur - Tregasteinn
 4. Vallende stenen - Þagnarmúr
 5. Razende storm - Kyrrþey

Thorson en Flóvent

 1. Blauwzuur - Pýska húsið (prequel)
 2. Erfschuld - Skuggasund
 3. Valkuil - Petsamo

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet koningsboek
De jonge IJslander Valdemar reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lagerwal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is hij een kostbaar manuscript uit het oog verloren: de Codex Regius, een onderdeel van de Edda, het manuscript uit 1271 waaraan het IJslandse volk zijn identiteit ontleent.

Als de hoogleraar hem in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manuscript terug te vinden - en in leven te blijven. Want, zo blijkt, voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.

Het koningsboek is een faction-thriller over de waarde van cultureel erfgoed. Toen de Deense regering in 1971 besloot de Codex Regius per boot terug te brengen naar IJsland, een voormalige Deense kolonie, stond het op de kade in Reykjavík zwart van de mensen. Twaalf pagina's van het middeleeuwse manuscript ontbraken echter - en zijn nog steeds niet teruggevonden.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Konungsbók
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789021433431
Uitgever: Querido
Operatie Napoleon
Het Amerikaanse leger probeert stiekem een vliegtuigwrak te bergen op IJsland. Een jonge IJslander stuit op de operatie en verdwijnt. Vlak voor zijn verdwijning weet hij contact te leggen met zijn zus. Ze is vastbesloten de waarheid te achterhalen.

Flashback naar 1945. Een Duits vliegtuig stort neer op IJsland tijdens slecht weer. Vreemd genoeg zijn er Duitse én Amerikaanse militairen aan boord. Een van de Duitse officieren meent dat ze maar beter naar hulp op zoek kunnen gaan en loopt het onherbergzame besneeuwde gebied in. Waarom is er een koffertje aan zijn arm vastgeketend?
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Napóleonsskjölin
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789021408101
Ebook: 9789021408118
Uitgever: Q

ErlendurMaandagskinderen
In Reykjavík pleegt de veertigjarige patiënt Daniel zelfmoord in een inrichting. Vrijwel gelijktijdig komt een bejaarde leraar bij een brand om het leven. Deze beide gevallen houden verband met elkaar, want de leraar heeft Daniel in de jaren zestig lesgegeven en heeft hem pasgeleden weer opgezocht in het ziekenhuis.

Aan inspecteur Erlendur en zijn kompaan Sigurdur Óli de taak om de achtergronden van beide zaken te onderzoeken. Ook de broer van Daniel begint naspeuringen te doen. Onafhankelijk van elkaar komen ze tot gruwelijke conclusies.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Synir duftsins
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789056722067
Ebook: 9789021440705
Uitgever: Signatuur
Grafteken
Op het met bloemen opgemaakte graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Jón Sigurðsson wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Waarom juist hier?

Erlendur en zijn collega's staan voor een raadsel. Het slachtoffer was verslaafd aan heroïne. Dus beginnen Sigurður Óli en Elínborg hun onderzoek in het drugsmilieu. Een spoor leidt naar de Westfjorden van IJsland, waar Jón Sigurðsson vandaan kwam. Bestaat er een verband?

Het oplossen van deze zaak wordt pas echt delicaat als blijkt dat ook kopstukken uit de economische wereld tot de verdachten behoren.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Dauðarósir
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789021441368
Ebook: 9789021440675
Uitgever: Querido
Noorderveen
Wie is de dode man die wordt gevonden in een benedenwoning in de wijk Noorderveen in Reykjavík? Waarom laat de moordenaar een geheimzinnige boodschap achter?

Hoofdcommissaris Erlendur en zijn jongere collega Sigurður proberen de verschrikkelijke tragedie te ontrafelen, die zonder het moderne DNA-onderzoek verborgen zouden zijn gebleven.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Mýrin
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789056721961
Ebook: 9789021440729
Uitgever: Signatuur
Moordkuil
Op een bouwplaats in Reykjavik worden de resten van een lijk opgegraven dat daar al tientallen jaren geleden begraven moet zijn. Het is aan rechercheur Erlendur en zijn collega’s om uit te zoeken wat er is gebeurd. Daarvoor moeten zij mensen zien terug te vinden die vroeger in de betreffende buurt hebben gewoond.

Gaandeweg komen er diverse onprettige feiten bovendrijven, waardoor het verhaal achter het gevonden skelet steeds gruwelijker wordt. Terwijl Erlendur worstelt met het verleden, vecht zijn dochter Eva Lind op de intensive care voor haar leven.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Grafarþögn
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789400500013
Ebook: 9789021440712
Uitgever: Signatuur
Engelenstem
Een groot hotel in het centrum van Reykjavik is vlak voor Kerstmis afgeladen met gasten uit de hele wereld. Dan wordt er plotseling een moord gemeld bij de politie. Een personeelslid van het hotel, een man van middelbare leeftijd, is namelijk dood aangetroffen, verkleed als kerstman en met zijn broek op zijn enkels.

Om deze delicate en complexe zaak te ontrafelen moeten inspecteur Erlendur en zijn collega'’s diep graven in het trieste leven van het slachtoffer.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Röddin
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022994405
Ebook: 9789021440668
Uitgever: Signatuur


Koudegolf
Ten zuiden van Reykjavík wordt in een meer het lichaam van een dode man ontdekt. De waterspiegel is na een aardbeving drastisch gedaald waardoor het skelet zichtbaar is geworden. Het lichaam blijkt aan een Russische zender vastgeketend. Een natuurlijke dood is uitgesloten.

Gaat het hier om een 'afgedankte spion? Erlendur, Elínborg en Sigurâur Óli worden met deze zaak belast. Hun naspeuringen leiden hen naar het naoorlogse Leipzig waar een tragische geschiedenis van liefde, verlies en ongekende wreedheid begon...
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Kleifarvatn
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789056721831
Ebook: 9789021440699
Uitgever: Signatuur
Winternacht
Op een ijzige januaridag wordt het lichaam van een kind gevonden in de tuin van een appartementencomplex in Reykjavik: een donker jongetje ligt dood in de bebloede sneeuw. De rechercheurs die bij de plaats delict arriveren, gaan onmiddellijk uit van een afschuwelijk misdrijf.

Als Erlendur, Elingborg en Sigurdur Oli in barre weersomstandigheden met hun onderzoek beginnen, blijkt wat zij aan het licht brengen inderdaad al spoedig veel kouder dan de allerkoudste winternacht.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Vetrarborgin
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789021435473
Ebook: 9789021435909
Uitgever: Querido
Onderkoeld
In Þingvellir, dat in een ver verleden een pleisterplaats van vikingen was, wordt een vrouw dood aangetroffen in haar zomerhuis. Alles wijst erop dat ze zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt.

Als inspecteur Erlendur een opname in handen krijgt van een geheimzinnige séance waarbij de vrouw kort voor haar overlijden aanwezig was, besluit hij uit te zoeken waarom ze zelfmoord pleegde.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Harðskafi
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789021435244
Ebook: 9789021440736
Uitgever: Querido
Onderstroom
In een woning vlak bij het centrum van de stad ligt een jongeman in een plas bloed, maar er zijn geen sporen van inbraak. Omdat Erlendur met vakantie is in de Westfjorden, neemt zijn collega Elínborg de zaak op zich.

In het huis van de jongen wordt een paarse sjaal aangetroffen die een penetrante geur verspreidt. Vervolgens vinden ze een flesje met een narcotisch middel. Alles wijst erop dat de vermoorde een verkrachter was. Of heeft iemand de spullen met opzet neergelegd?

Tijdens het zenuwslopende onderzoek komt Elingborg terecht in een neerwaartse spiraal van geweld en psychologische wreedheid.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Myrká
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021439518
Ebook: 9789021438030
Uitgever: Querido
Doodskap
Een vrouw verdacht van chantage wordt onder de ogen van de politie in elkaar geslagen en overlijdt aan haar verwondingen. Het lukt de dader om te vluchten, maar alles wijst erop dat hij een incasseerder is - ingehuurd door een belangrijk en maatschappelijk gerespecteerd persoon.

Ondertussen probeert een bekende crimineel herhaaldelijk in contact te komen met de politie, zij het om duistere redenen.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Svörtuloft
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789021439501
Ebook: 9789021440651
Uitgever: Querido


Verdwijnpunt
Inspecteur Erlendur Sveinsson bezoekt in de Oostfjorden zijn ouderlijk huis, dat sinds jaren leeg staat. Hij wordt er opnieuw herinnerd aan de verdwijning van zijn broertje, waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelt.

Maar niet alleen gebeurtenissen uit zijn eigen leven, ook andere onopgeloste zaken komen bovendrijven. Zo raakte jaren geleden tijdens een storm in de bergen een groep Britse soldaten spoorloos. In dezelfde nacht verdween ook een jonge vrouw, die nooit meer werd teruggevonden. Erlendur dwingt zich tot een confrontatie met het verleden.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Furðustrandir
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021441962
Ebook: 9789021441955
Uitgever: Q
Schemerspel
Zomer 1972. Reykjavík is in rep en roer. In de Laugardalshal zal het wereldkampioenschap schaken beginnen en in de stad wemelt het van de buitenlanders. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt en vertegenwoordigers van oost en west begeleiden hun mannen, Spassky en Fischer, naar het schaakbord.

Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, wordt een jongen in de bioscoop het slachtoffer van een brute aanval. De politie heeft het buitengewoon druk. Toch wil Marion Briem, die het onderzoek van de zaak leidt, er hoe dan ook achter komen welke tweekamp hier, met een mensenleven als inzet, wordt uitgevochten.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Einvígið
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789021446592
Ebook: 9789021446608
Uitgever: Q
Nachtstad
Erlendur Sveinsson is nog niet lang in dienst bij de politie en heeft zijn handen vol aan wat er in de straten van Reykjavík gebeurt: verkeersongevallen, diefstal, huiselijk geweld, dronkenschap, smokkelarij.

Een onverklaarbaar sterfgeval blijft hem bezighouden. Een zwerver die hij tijdens zijn nachtdienst had leren kennen blijkt in een oude turfafgraving buiten de stad te zijn verdronken. Het schijnt niemand iets te kunnen schelen. Maar het lot van de man laat Erlendur niet met rust en zo dringt hij steeds dieper door in een wereld die hem volkomen vreemd is.
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Reykjavíkurnætur
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789021454771
Ebook: 9789021454788
Uitgever: Q
Onland
IJsland, 1979. In een meer bij de krachtcentrale op Reykjanes ontdekt een vrouw een verminkt lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Daar stelt men echter geen prijs op samenwerking met de IJslandse politie.

Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen via allerlei omwegen informatie te verzamelen. Erlendurs aandacht wordt bovendien in beslag genomen door een andere zaak: die van een meisje uit Reykjavík, dat ongeveer vijfentwintig jaar eerder spoorloos is verdwenen.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Kamp Knox
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021401843
Ebook: 9789021401850
Uitgever: Q

KonráðSmeltend ijs

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden.

De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Myrkrið veit
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021409870
Ebook: 9789021409887
Uitgever: Volt
Boven water

De gepensioneerde politieman Konrað wordt gebeld door een ouder echtpaar dat zich zorgen maakt om hun kleindochter. Ze weten dat ze drugs gebruikt en betrokken is geweest bij een smokkelactie, en nu is ze verdwenen. Tegelijkertijd ontvangt Konrað nieuwe informatie over de onopgeloste moord op zijn vader.

Terwijl hij zich in beide zaken verdiept komt hij nog een derde mysterie op het spoor: lang geleden werd het lichaam van een twaalfjarig meisje gevonden in het water van de Tjörn. Het voorval werd afgedaan als een ongeluk maar er lijken wat dingen niet te kloppen.

Hoe meer er boven water komt over de verschillende zaken, hoe duidelijker het wordt dat sommige daden verstrekkende gevolgen hebben die tot ver in de tijd te merken zijn.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Stúlkan hjá brúnni
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789021417585
Uitgever: Volt
Smeulend vuur

Een oudere vrouw wordt vermoord in haar huis aangetroffen; op haar bureau ligt een papiertje waarop het telefoonnummer van de gepensioneerde politieman Konráð staat. Het blijkt dat de vrouw hem enige tijd eerder had gevraagd het kind op te sporen dat ze bijna vijftig jaar direct na de geboorte had afgestaan, maar Konráð had geantwoord dat hij haar niet kon helpen. Nu heeft hij daar spijt van en neemt hij zich voor het kind alsnog op te sporen.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Tregasteinn
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789021422831
Uitgever: Volt
Vallende stenen

In een huis in Reykjavík wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. Er heeft tientallen jaren een lijk verborgen gelegen, ingemetseld in een keldermuur. Welk drama heeft zich hier destijds afgespeeld? En is de dader nu nog te achterhalen?

Ondertussen duikt de gepensioneerde politieman Konráð verder in de onopgeloste moordzaak van zijn vader, maar daarmee brengt hij zichzelf in gevaar. Want heeft hij toentertijd de politie wel de volledige waarheid verteld? Had hij het verleden niet beter kunnen laten rusten?

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Þagnarmúr
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021462523
Uitgever: Volt
Razende storm

Een weduwe vindt tussen de bezittingen van haar overleden man een aftands pistool. Ze weet niet goed wat ze ermee moet doen en besluit het in te leveren bij de politie, die vervolgens ontdekt dat het het moordwapen blijkt te zijn in een oude, onopgeloste zaak.

Als de voormalige politieman Konráð hierover hoort wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt; zijn vader bezat ooit een wapen dat erg op dit pistool lijkt. Zijn speurtocht voert hem terug naar het verleden en brengt meer aan het licht dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Kyrrþey
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021479262
Uitgever: Volt

Thorson en FlóventBlauwzuur
Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren komen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnenstromen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog.

Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Thorson en Flóvent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op spionage voor de Duitsers…
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Pýska húsið (prequel)
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021402871
Ebook: 9789021402888
Uitgever: Q
Erfschuld
Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen.

Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak – maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben?
Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Skuggasund
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021457604
Ebook: 9789021457611
Uitgever: Q
Valkuil

In Finland wacht een jonge IJslandse vrouw op haar geliefde. Ze willen per schip naar IJsland terug, om de oorlog te ontvluchten die zich nu tot de noordelijke landen heeft uitgebreid. Haar verloofde komt echter niet opdagen.

Een paar jaar later heeft de Tweede Wereldoorlog een hoogtepunt bereikt en is IJsland bezet door geallieerde troepen. In Reykjavík is de bevolking in rep en roer, omdat aan het strand van Nautholsvík een lichaam is aangespoeld. Niet veel later wordt een jongen aangevallen achter een legerkroeg en wordt een vrouw die veel contacten heeft onder militairen als vermist opgegeven.

Thorson en Flovent volgen tegenstrijdige en gevaarlijke sporen naar een gruwelijke ontknoping.

Schrijver: Arnaldur Indridason
Oorspronkelijke titel: Petsamo
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021406664
Ebook: 9789021406671
Uitgever: Q