Boekenplank:
Kies

Boeken van Karin Fossum

Karin Fossum is schrijfster van misdaadthrillers; ze wordt ook wel de Norwegian queen of crime genoemd. Als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste publiceerde ze een dichtbundel die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en daarom stopte ze lange tijd met schrijven. Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in instellingen, ziekenhuizen en verpleeghuizen gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Meer over Karin Fossum

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Karin Mathisen

Geboren: 1954

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

 • De nacht van vier november - Natt til fjerde november
 • Gestrand - Jonas Eckel
 • Het huis der dwazen - De gales hus
 • Ik kan in het donker zien - Jeg kan se i mørket

Eddie Feber

 1. Lotgenoten - Drepende drage, angrende hund
 2. Nachtloper - Natteløperen

Konrad Sejer

 1. Eva's oog - Evas øye
 2. Kijk niet achterom - Se deg ikke tilbake!
 3. Wie de wolf vreest - Den som frykter ulven
 4. De duivel draagt het licht - Djevelen holder lyset
 5. De Indiase bruid - Elskede Poona
 6. Zwarte seconden - Svarte sekunder
 7. De moord op Harriet Krohn - Drapet på Harriet Krohn
 8. Een andere voorkeur - Den som elsker noe annet
 9. Kwade wil - Den onde viljen
 10. De waarschuwer - Varsleren
 11. Veenbrand - Helvetesilden
 12. De fluisteraar - Hviskeren
 13. De verduistering - Formørkelsen
 14. Zwanenzang - Bakom synger døden

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe nacht van vier november
Op de avond van vier november wordt de grootste nachtmerrie van Jon en Magnhild Moe waarheid: hun zeventienjarige dochter Jonna verdwijnt spoorloos.

Politieonderzoek leidt tot niets en brengt alleen aan het licht dat Jonna op de bewuste avond tegen haar ouders heeft gelogen; ze zei dat ze met een vriendin had afgesproken, maar die bleek daar niets van te weten. Zullen de ouders ooit te weten komen wat er met hun kind is gebeurd?

In De nacht van vier november draait het niet om de daders of de recherche, maar om de slachtoffers. Zij die in wanhoop achterblijven staan centraal in dit verhaal.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Natt til fjerde november
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041411327
Uitgever: Ambo | Anthos
Gestrand
'Ik voel me heel bijzonder. Alsof ik een eigen licht om me heen heb. Als kind al was ik omgeven door een speciale glans. Maar dat zag niemand. Tot ik als volwassen man Lillian Ask ontmoette.’

Deze woorden komen van Jonas Eckel. Jonas is magazijnchef bij een groothandel, een onopvallende figuur: bedaard en zeer correct. Hij kleedt zich neutraal en leeft zuinig. Als hij al ver in de dertig is ontmoet hij de mollige, heerlijk naar koffie geurende Lillian Ask.

Ze trouwen snel, maar dan blijkt het huwelijk met haar niet helemaal te zijn zoals Jonas het zich had voorgesteld. De hartstocht is ver te zoeken en ze ontberen allebei het vermogen echt te communiceren.

Lillian verandert, ze keert zich van Jonas af en het enige wat haar nog bezighoudt is haar uiterlijk en de wens dat te veranderen. Om hun relatie nieuw leven in te blazen, stelt Jonas een reis naar de Algarve voor.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Jonas Eckel
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789085490319
Uitgever: Ambo | Anthos
Het huis der dwazen
'In die tijd zwierf ik door Oslo. Ik was vervuld van een groot verdriet dat toen al jaren duurde, eerst alleen voelbaar als een traagheid in mijn lichaam, een druk in mijn hoofd. Ik stelde me graag voor dat een bloedvat in mijn hersens op springen stond en dat een warme golf binnenkort alle gedachten, alle beelden zou verdrinken. Ik zou in een gedachteloze duisternis wegzakken, ik zou verdwijnen. Als dat bloedvat maar sprong. Maar dat gebeurde nooit. Ik stopte met eten, stopte met slapen. Liep 's nachts dun gekleed over straat om kou te vatten. Ik las Sylvia Plath. Dronk whisky op een nuchtere maag, zette keihard Janis Joplin op.'

Dit zijn de woorden van Hajna, die op een dag in maart 1978 over de drempel van de gesloten afdeling van Het Baken wordt gedragen. Ze heeft 160 hechtingen in haar lichaam nadat ze door een grote etalageruit is gesprongen. Ze is nog maar vierentwintig jaar, maar ze wil alleen maar dood.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: De gales hus
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789041412690
Uitgever: Ambo | Anthos
Ik kan in het donker zien
Riktor is een eenzame man van rond de veertig die in een geriatrisch verpleegtehuis werkt. Hij heeft een hekel aan zijn patiënten en viert zijn sadistische lusten op hen bot. Zijn eenzaamheid doet hem toenadering zoeken tot de zwerver Arnfinn. Als hij deze bij hem thuis betrapt op diefstal, voelt hij zich zo verraden dat hij Arnfinn met een hamer doodslaat. Hij begraaft het lichaam in de tuin.

Wanneer er een verdacht sterfgeval is in het verpleegtehuis, wordt Riktor verdacht van moord en opgepakt. In de gevangenis maakt hij vrienden, het verblijf doet hem goed.

Wanneer Riktor vrijkomt, is hij vastbesloten voortaan het rechte pad te bewandelen. Maar als in zijn tuin de heupfles van de zwerver gevonden wordt, gaat hij opnieuw achter de tralies. Ditmaal is het lot hem minder gunstig gezind.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Jeg kan se i mørket
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022326718
Ebook: 9789460412967
Uitgever: Manteau

Eddie FeberLotgenoten

Detective Eddie Feber onderzoekt de gewelddadige dood van een oudere vrouw. Welk duister verleden had zij - en waarom moest ze dood?

Broer en zus Aksel en Ellinor zijn inmiddels volwassen, maar hun liefdeloze jeugd heeft duidelijke sporen achtergelaten. Ze hebben een diepe afkeer van hun moeder, en kunnen zich maar moeilijk staande houden in het leven. Aksel heeft weliswaar een baan als journalist bij een lokaal krantje, maar hij maakt zich grote zorgen over Ellinor, die recentelijk haar baan is verloren en verslaafd is aan drugs en alcohol.

In een oude boerderij in de buurt, waar Aksel en Ellinor vroeger vaak kwamen, worden vier Poolse arbeiders na een gaslek dood aangetroffen in hun bed. De avond ervoor waren ze nog in de kroeg geweest om te vieren dat een van hen vader zou worden. Het incident lijkt op een ongeluk, maar was het dat ook? En in een nabijgelegen huis wordt het lichaam van een tachtigjarige vrouw aan de voet van de trap gevonden. Het huis is in wanorde achtergelaten - het lijkt op een inbraak met fatale afloop. Voor Aksel en Ellinor komt het bericht van de dood van de vrouw als een zegen.

Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Drepende drage, angrende hund
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022595060
Ebook: 9789402318333
Uitgever: Boekerij
Nachtloper

Als Meidel Jonsson zijn opa verliest, verliest hij ook zijn verstand. Kan rechercheur Eddie Feber hem op tijd opsporen?

Meidel Jonsson treft zijn grootvader dood aan in het huis waar ze samen woonden. De zonderlinge achttienjarige Meidel staat er nu alleen voor, en dat terwijl het leven voor hem al lastig genoeg is. In Meidels hoofd bevinden zich veel verschillende gebieden, zoals één voor plezier, één voor goede ideeën en ook één om verwoesting aan te richten. En één deel voor pijn, en dat gebied zou hij voor altijd willen laten verdwijnen. Als hij boodschappen gaat doen bij de plaatselijke supermarkt en aan de praat raakt met een jong meisje achter de kassa, grijpt hij zijn kans op verandering.

Rechercheur Eddie Feber heeft een duidelijk talent voor zijn vak. In de stad krijgen verschillende mensen ’s nachts dreigend bezoek van een lichtgevende verschijning met een wapen. Het is een raadsel wat de bedoeling is van de verschijning en Feber heeft niet veel om mee te werken. Dan worden er achtergelaten briefjes ontdekt. Feber moet achter de betekenis komen, en snel ook: voordat het wapen voor ongelukken zorgt.

Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Natteløperen
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022598467
Ebook: 9789402320718
Uitgever: Boekerij

Konrad SejerEva's oog
Als de schilderes Eva Magnus en haar dochtertje Emma langs een rivier wandelen en het lichaam van een man in het water aantreffen, krijgt het leven van de alleenstaande moeder een tragische wending.

Want alle sporen van deze moord en die op de prostituee Maja, enkele dagen eerder, leiden naar Eva. De manier waarop ze geprobeerd heeft haar geldzorgen te verlichten, dreigt haar leven te verwoesten.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Evas øye
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789460682865
Ebook: 9789460688164
Uitgever: Marmer
Kijk niet achterom
Een zesjarig meisje wordt vermist. Ze heeft zich laten overhalen om mee te rijden met een vreemde jongeman in een bestelwagen. Even later vindt de politie bij een bosmeertje het dode lichaam van de vijftienjarige Annie Holland. Ze werd toegedekt met een windjack, maar is daaronder volledig naakt.

Annie was een knappe meid, waar veel mannelijke buren blijkbaar een oogje op hadden. Ze had echter verkering met Halvor, een stille jongen, wat ouder dan zij. Volgens Halvor was Annie het laatste halfjaar heel erg veranderd: ze leefde teruggetrokken en was zwaarmoedig geworden.

In een dorpsgemeenschap waar iedereen elkaar kent, gaan achter schijnbaar normale gezinsverhoudingen duistere geheimen schuil. Stukje bij beetje legt inspecteur Sejer de feiten bloot.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Se deg ikke tilbake!
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789460683664
Ebook: 9789460688096
Uitgever: Marmer
Wie de wolf vreest
Een psychiatrisch patiënt, die ervan verdacht wordt een oude vrouw met een bijl te hebben vermoord, wordt tijdens een bankoverval als gijzelaar meegenomen door de overvaller.

Ze vluchten het bos in en verschansen zich in een oude, vervallen hut, waar ze erg afhankelijk van elkaar worden. Beide mannen zijn - ieder op zijn eigen manier - erg gevaarlijk.

Wanneer ook nog een twaalfjarig jongetje uit een kindertehuis bij de zaak betrokken blijkt te zijn, dringt het langzaam tot inspecteur Konrad Sejer door welk drama zich daar in het bos afspeelt...
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Den som frykter ulven
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789460683732
Ebook: 9789460688089
Uitgever: Marmer
De duivel draagt het licht
Een vrouw van een jaar of zestig komt verward het politiebureau binnen om iemand als vermist op te geven. Ze komt niet goed uit haar woorden, maar de politie vermoedt dat het om haar man gaat. De mogelijk licht demente vrouw wordt gerustgesteld en weer naar huis gestuurd.

In haar kelder houdt zij echter iemand gevangen: een jongen die geprobeerd heeft in te breken, maar daarbij van de keldertrap is gevallen en zijn rug heeft gebroken. Ze heeft de jongen in haar macht en doet niets om hem te redden, behalve dan haar vergeefse bezoek aan het politiebureau...
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Djevelen holder lyset
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789460682810
Ebook: 9789460688072
Uitgever: Marmer
De Indiase bruid
De bedachtzame vrijgezel Gunder Jomann gaat op reis naar India om er een vrouw te leren kennen. Zijn oog valt op Poona. Zij is serveerster in een restaurant waar hij elke dag gaat eten om haar te kunnen zien.

Halverwege de vakantie trekt hij zijn stoute schoenen aan en vertelt hij haar de reden van zijn bezoek. Er groeit direct een diepe genegenheid tussen beiden en enkele dagen later trouwen ze.

Gunder Jomann reist na het huwelijk naar huis om alles in gereedheid te brengen voor haar komst, twee weken later, naar het kleine Noorse dorpje Elvestad.

Poona verschijnt echter niet op de luchthaven op de afgesproken dag. Een dag later wordt inspecteur Sejer geconfronteerd met het afschuwelijk toegetakelde lijk van een vrouw...
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Elskede Poona
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789460684043
Ebook: 9789460688065
Uitgever: Marmer


Zwarte seconden
Negen dagen voor haar tiende verjaardag verdwijnt Ida Joner. Zelfs haar fiets wordt niet teruggevonden...

Helga Joner beleeft de nachtmerrie van alle moeders. Haar dochter Ida gaat even naar de kiosk om een tijdschrift over paarden en wat kauwgum te kopen. Ze komt niet terug.

Negen dagen later wordt het meisje langs de kant van de weg gevonden, gekleed in een wit nachthemd en zorgvuldig in een deken gewikkeld.

Konrad Sejer staat voor een lang en moeizaam onderzoek. Er is geen motief, geen logische verklaring. Maar door zijn mensenkennis, zijn sympathie voor zowel het slachtoffer als de dader, en zijn directe manier van communiceren, weet hij de zaak naar een ontknoping te leiden.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Svarte sekunder
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789460683657
Ebook: 9789460687891
Uitgever: Marmer
De moord op Harriet Krohn
De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de problemen. Hij is al twee jaar werkloos, zijn vrouw is overleden, met zijn tienerdochter heeft hij weinig contact en hij heeft een speelschuld van 200.000 kronen. Torp gelooft dat alles goed komt als hij orde op zijn financiële zaken kan stellen en hij besluit een oudere dame te beroven.

Haar naam is Harriet Krohn. Korte tijd gaat het beter met Torp. Hij betaalt zijn schuld en koopt een paard voor zijn dochter. Maar dan verschijnt inspecteur Sejer op het toneel in verband met een verkeersongeval...
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Drapet på Harriet Krohn
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789460683978
Ebook: 9789460687723
Uitgever: Marmer
Een andere voorkeur
Tijdens een zondagse boswandeling vindt een echtpaar, Reinhardt en Kristine, het ontzielde lichaam van een jongetje, alleen gekleed in een shirt. Voor de politie arriveert maakt Reinhardt met zijn gsm foto's van het slachtoffertje en shockeert daarmee zijn vrouw. Het politieonderzoek leidt inspecteur Konrad Sejer naar het pedofiele milieu. Dan verdwijnt er opnieuw een jongetje.

In Een andere voorkeur schetst Fossum een beklemmend beeld van de man die deze gruweldaden op zijn geweten heeft, en zet ze deze eenling neer in al zijn naaktheid: een man die jarenlang vocht tegen zijn seksuele neigingen, tot hij geen weg terug meer zag.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Den som elsker noe annet
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041413994
Uitgever: Ambo | Anthos
Kwade wil
Ze zijn al vrienden sinds ze kleine jongens waren. De geslaagde en charmante Axel Friman is de vanzelfsprekende leider, de slordige Philip Reilly is de filosoof van de drie met zijn eeuwige citaten uit de Koran, terwijl de kleine, tengere Jon Moreno alleen maar voorzichtig is en last heeft van zijn zenuwen.

Tijdens een tocht naar een vakantiehuisje aan een meer valt Jon uit de roeiboot en verdrinkt. De andere twee jongens doen niets om hem te redden. Is het gewoon een ongeluk of zit er meer achter? Vlak daarna vindt iemand het lijk van een andere jongen, ook in een meer. Is de jongen verdronken of is hij het slachtoffer van een misdrijf?

Rechercheurs Sejer en Skarre hebben nauwelijks aanknopingspunten behalve de vraag: waarom zou iemand twee zulke schuchtere jongens dood willen?
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Den onde viljen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041415585
Ebook: 9789460411267
Uitgever: Ambo | Anthos
De waarschuwer
De waarschuwer opent idyllisch: een jonge moeder staat eten te koken. Ze is gelukkig. Haar baby slaapt in de kinderwagen onder een beukenboom achter het huis. Ervan overtuigd dat alles goed is met haar kleine schat, eet ze met haar man en vrijt ze met hem. Wanneer ze naar buiten gaat, krijgt ze de schok van haar leven. 

De waarschuwer is geen roman over een misdrijf, maar een vertelling over een tekort aan zorg, over eenzaamheid, maar ook over hoop. Het allermeest toont het boek aan hoe kwetsbaar ons bestaan is. Er is maar weinig nodig om een leven te ruïneren.
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Varsleren
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041416858
Ebook: 9789460411465
Uitgever: Ambo | Anthos


Veenbrand
In een caravan op het terrein van een boer worden de lichamen gevonden van een vrouw en een klein kind. Ze zijn met messteken om het leven gebracht. Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel: er is geen teken van seksueel misbruik en er zijn nog volop waardevolle spullen aanwezig.

De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat de moeder van de vermoorde vrouw informatie achterhoudt die van belang kan zijn voor het onderzoek, maar de vrouw weigert opheldering te geven over het verleden van haar dochter. Een persoonlijk motief ligt voor de hand, maar wie voelt zoveel woede jegens een kleine jongen en zijn vriendelijke, zachtaardige moeder?
Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Helvetesilden
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789460682858
Ebook: 9789460688171
Uitgever: Marmer
De fluisteraar
Ragna Riegel werkt bij een goedkoop warenhuis en woont alleen in haar ouderlijk huis. Haar ouders zijn dood en haar zoon is verhuisd naar Berlijn. Los van de verplichte kerst- en verjaardagskaart hebben ze geen contact.

Ragna leeft een teruggetrokken bestaan, dat gekenmerkt wordt door eentonigheid, eenzaamheid en angst. Ze houdt van routine en er is orde in haar leven. Totdat Ragna op een dag in haar brievenbus een anonieme dreigbrief aantreft. Ze raakt in de greep van een wurgende angst, die steeds groter wordt en haar nog dieper in een isolement drijft.

In de verhoorkamer op het politiebureau ondervraagt inspecteur Konrad Sejer een verdachte van een gruwelijke misdaad. Die verdachte is Ragna Riegel. Waarom heeft deze vrouw van middelbare leeftijd, die overkomt als een grijze muis, gedaan wat ze heeft gedaan?

Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Hviskeren
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789460683640
Ebook: 9789460687921
Uitgever: Marmer
De verduistering

Commissaris Konrad Sejer zoekt naar de waarheid in een familiedrama - wat is er écht gebeurd?

Sylvi en Miele checken in bij een hotel met hun zoontje Elias van vijftien maanden. In eerste instantie lijkt alles koek en ei: het echtpaar ziet er gelukkig uit en de kleine Elias wordt meteen door het voltallige personeel op handen gedragen. Maar dan gebeurt er iets afschuwelijks: Elias valt van het balkon van hun hotelkamer op de zesde verdieping en is op slag dood.

Konrad Sejer krijgt de zaak toegewezen. Het huwelijk van Sylvi en Miele blijkt niet zo gelukkig als werd gedacht en de geheimen die de twee proberen te verbergen, drijven hen steeds verder uit elkaar, tot ze lijnrecht tegenover elkaar staan. Hun verdriet en wanhoop maken de zaak er niet makkelijker op, en hoewel beiden verdacht worden, moet de politie hen laten gaan vanwege gebrek aan bewijs.

De dood van het jongetje wordt afgedaan als een ongeluk, maar Konrad Sejer kan de zaak niet van zich afzetten. Hij vermoedt dat er veel meer aan de hand is dan bij het onderzoek boven tafel is gekomen.

Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Formørkelsen
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022588222
Ebook: 9789402314687
Uitgever: Boekerij
Zwanenzang

Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden. Commissaris Konrad Sejer gaat op onderzoek uit...

Een alleenstaande moeder vindt een verontrustende tekening in de slaapkamer van haar zoon. Een jonge man en een tiener ontmoeten elkaar toevallig in het bos van de Svartlandsskog. De volgende dag wordt de zestienjarige Gritt Zeeland dood aangetroffen in hetzelfde bos. Wat hebben deze drie ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen met elkaar te maken?

Als hoofdinspecteur Konrad Sejer de zaak krijgt toegewezen, heeft hij in eerste instantie alleen maar meer vragen, en geen enkel antwoord. Gritt Zeeland was een beeldschoon maar heel teruggetrokken meisje, dat niet veel vrienden had. Toch waren heel veel mensen wel degelijk in haar geïnteresseerd, jong én oud. Dan komen er bij het onderzoek een paar ontluisterende waarheden boven water.

Schrijver: Karin Fossum
Oorspronkelijke titel: Bakom synger døden
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789022588123
Ebook: 9789402316261
Uitgever: Boekerij