Boekenplank:
Kies

Boeken van Anne Holt

Anne Holt studeerde rechten aan de universiteit van Bergen. Ze is schrijver en (oud-)politica. Ze was minister van justitie van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Meer over Anne Holt

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1958

Geboorteland: Noorwegen


Hanne Wilhelmsen

 1. Blinde godin - Blind gudinne
 2. Hittegolf - Salige er de som tørster
 3. Het verschrikkelijke kind - Demonens død
 4. De muil van de leeuw - Løvens gap
 5. Dode joker - Død joker
 6. Zonder echo - Uten ekko
 7. Verborgen feiten - Sannheten bortenfor
 8. Hoogtelijn - 1222

Yngvar Stubø & Inger Johanne Vik

 1. Je verdiende loon - Det som er mitt
 2. Wat nooit gebeurt - Det som aldri skjer
 3. Mevrouw de president - Presidentens valg
 4. Wees niet bang - Pengemannen
 5. Schaduwdood - Skyggedød

gedetailleerd overzicht

Hanne WilhelmsenBlinde godin
Inspecteur Hanne Wilhelmsen ontdekt een verband tussen twee moorden: beide slachtoffers, van wie er één advocaat is, hebben onlangs een onderhoud met elkaar gehad. Het heeft er alle schijn van dat ze in duistere zaken verwikkeld waren.

Vlak na de eerste moord is een jongeman met bloed doordrenkte kleren in hechtenis genomen. Hij kan daarom de tweede moord niet gepleegd hebben.

Er is nog iets: hij wil voor geen goud worden overgeplaatst naar een gewone gevangenis, en hij wil alleen praten met Karen Borg, een advocate die het eerste slachtoffer gevonden heeft, maar die absoluut niet geschikt is om een moordverdachte bij te staan.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Blind gudinne
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029520867
Uitgever: De Geus
Hittegolf
Tijdens een buitengewoon warm voorjaar wordt de politie van Oslo opgeschrikt door een ware misdaadgolf. Hanne Wilhelmsen, de opmerkelijke rechercheur op haar roze Harley Davidson, werkt samen met haar collega Håkon Sand aan een zaak waarbij bijna iedere zaterdag ergens een grote plas bloed wordt aangetroffen maar het lijk spoorloos is.

De politie staat voor een raadsel, zeker als er op een bepaalde zaterdag geen bloedbad blijkt te hebben plaatsgevonden. Wanneer de jonge Noorse Kristine het slachtoffer van een verkrachting wordt, dreigt haar woedende vader een levensgevaarlijke concurrent te worden voor Hanne Wilhelmsen.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Salige er de som tørster
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029521475
Uitgever: Archipel
Het verschrikkelijke kind
Olav ziet eruit als een monster, een grote dikke duivel. Hij heeft x-benen, een groot hoofd en uit zijn ogen spreekt diepe haat. Voor een kind van twaalf heeft hij een ongelooflijke kracht.

Zijn toch al labiele moeder kan hem allang niet meer aan en daarom wordt besloten hem in Huize Lentezon, een opvoedingsgesticht voor onhandelbare kinderen, te plaatsen. Directrice is de strenge Agnes Vestavik.

Op een avond wordt Agnes Vestavik dood aangetroffen achter haar bureau, met een mes in haar rug, en blijkt de vreemde jongen Olav via het raam te zijn verdwenen.

De charismatische rechercheur Hanne Wilhelmsen wordt ingeschakeld. Zij pakt op integere, maar wel eigenzinnige wijze het onderzoek aan.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Demonens død
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789029521666
Uitgever: Archipel
De muil van de leeuw
Zo stil was het sinds lang niet meer geweest in het kantoor van Birgitte Volter, de minister-president van Noorwegen. Maar ja, dat kon ook door de dubbele deuren komen die het kantoor scheidden van de kamer van haar secretaresse.

Wanneer die ten slotte eens poolshoogte gaat nemen, vindt ze de regeringsleider dood achter haar bureau. Door het hoofd geschoten. Sporen van een indringer ontbreken.

De politie staat voor een raadsel en houdt daarom alle opties open: de moord kan zowel een politiek als een persoonlijk motief hebben.

* Geschreven door Anne Holt en Berit Reiss-Andersen.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Løvens gap
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044507614
Uitgever: De Geus
Dode joker
De vrouw van advocaat-generaal Halvorsrud is vermoord. Inspecteur Hanne Wilhelmsen gelooft niet dat Halvorsrud er zelf bij betrokken is, hoewel hij alle schijn tegen heeft.

Halvorsrud beweert dat ene Stale Salvesen de dader is. Maar dat is onmogelijk, concluderen Wilhelmsens collega's, aangezien Salvesen al eerder door zelfmoord om het leven is gekomen. En dus wordt Halvorsrud vastgezet.

Hanne Wilhelmsen weigert echter genoegen te nemen met deze logica en blijft doorzoeken.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Død joker
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044507638
Ebook: 9789044530322
Uitgever: De Geus


Zonder echo
Achter een Osloos politiebureau wordt het ontzielde lichaam van societykok en restauranthouder Brede Ziegler gevonden. Roofmoord is zo goed als uitgesloten, want hij heeft zestienduizend kronen op zak.

Ziegler blijkt te zijn neergestoken met een kostbaar Japans koksmes dat alleen in restaurants wordt gebruikt. Alle reden om een kijkje in Zieglers keuken te nemen.

Inspecteur Hanne Wilhelmsen, net terug van een lang verlof, wordt uit de buurt van het onderzoek gehouden en raakt pas bij de zaak betrokken als ze ontdekt dat haar collega's een verkeerd spoor volgen. Haar eigenzinnigheid wijst haar de weg.

* Geschreven door Anne Holt en Berit Reiss-Andersen.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Uten ekko
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044504644
Uitgever: De Geus
Verborgen feiten
In het Oslose huis van de redersfamilie Stahlberg worden vier lichamen gevonden: vader, moeder en zoon Stahlberg, en een onbekende man. Is hier sprake van een uit de hand gelopen familiedrama en is de onbekende vierde man daar ook het slachtoffer van geworden? Er zijn aanwijzingen voor.

Het politieonderzoek legt een poel van familieconflicten bloot: haat en jaloezie, leugens en dreigementen. De moord op de vierde persoon, die geen familielid is, moet aan het toeval worden toegeschreven. Anders dan haar collega's neemt inspecteur Hanne Wilhelmsen daar geen genoegen mee.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Sannheten bortenfor
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044517576
Ebook: 9789044525922
Uitgever: De Geus
Hoogtelijn
Als bij een zware sneeuwstorm een trein ontspoort bij het hoogstgelegen station in Noorwegen, moeten de passagiers noodgedwongen een onderkomen zoeken in het plaatselijke hotel. Het zal enige tijd duren voor er hulp bij het dorp zal komen en de gasten zijn op elkaar aangewezen. Al tijdens de eerste nacht in het hotel wordt een van de gasten vermoord: Cato Hammer, een beroemde televisiedominee.

Op dat moment begint voor Hanne Wilhelmsen, voormalig politie-inspecteur en gast in het hotel, de zoektocht naar een moordenaar in de zwaarste storm in Noorwegen sinds mensenheugenis. Dan wordt het lichaam van een andere godsdienaar gevonden, zijn hart is doorboord met een ijspegel...
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: 1222
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023440260
Ebook: 9789023442271
Uitgever: Cargo

Yngvar Stubø & Inger Johanne VikJe verdiende loon
Noorwegen is in de ban van een gewelddadige kinderontvoerder. Er zijn al enkele slachtoffers. Van de negenjarige Emilie is het lot nog onzeker.

Inspecteur Yngvar Stubø, die de zaak onderzoekt, kiest voor een onconventionele aanpak. Hij weet psychologe Inger Johanne Vik over te halen hem te helpen. Zij moet eerst de nodige aarzelingen overwinnen. Als moeder van een jonge dochter is ze bang dat ze de zaak emotioneel niet aankan.

Bovendien heeft ze iets anders aan haar hoofd. Ze zoekt naar de waarheid in een kindermoordzaak uit 1956, die er alle schijn van heeft dat de dader destijds onschuldig veroordeeld werd.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Det som er mitt
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044507621
Uitgever: De Geus
Wat nooit gebeurt
Inspecteur Yngvar Stubø en profiler Inger Johanne Vik hebben net samen hun eerste kind gekregen, wanneer twee gruwelijke moorden worden gepleegd. De slachtoffers zijn bekende Noren die na de moord op symbolische wijze zijn verminkt, en alles wijst erop dat dit het werk is van een seriemoordenaar.

Stubø geeft zijn ouderschapsverlof op om het onderzoek te leiden, maar nadat er nog meer moorden worden gepleegd kan ook Vik zich, ondanks haar postnatale depressie, niet langer afzijdig houden.

Het patroon dat zij in de moorden ontdekt leidt echter tot een angstaanjagende conclusie: het volgende slachtoffer kan niemand anders zijn dan haar partner Stubø.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Det som aldri skjer
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023426288
Ebook: 9789023443865
Uitgever: Cargo
Mevrouw de president
De eerste vrouwelijke Amerikaanse president wordt tijdens een staatsbezoek aan Noorwegen ontvoerd. Samen met de FBI zoekt de Noorse politie naar een vijand die machtiger is dan ze ooit kon vrezen: een man die zijn internationale netwerk van stromannen gebruikt om de grootste terroristische aanval op Amerika sinds 11 september 2001 te plannen.

Als Inger Johanne toevalligerwijs op de president stuit en in het hart van het conflict terechtkomt, komen bij beide vrouwen gebeurtenissen uit het verleden naar boven.

Inger Johanne wordt geconfronteerd met een pijnlijke liefdesaffaire van voor haar huwelijk, terwijl mevrouw de president moet kiezen tussen haar eigen veiligheid en die van de natie.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Presidentens valg
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023459668
Ebook: 9789023442554
Uitgever: Cargo
Wees niet bang
In Bergen wordt het levenloze lichaam gevonden van de populaire bisschop Eva Karin Lynsgaard. Inspecteur Yngvar Stubø wordt op het onderzoek gezet. Ook in Oslo worden dode lichamen gevonden, hoewel de wijze waarop de slachtoffers vermoord zijn steeds anders is.

Profiler Inger Johanne Vik, de echtgenote van Stubø, ontdekt een samenhang tussen de moorden, waarna een wanhopige jacht op de daders begint. Als zij niet gestopt worden, zullen er steeds nieuwe slachtoffers vallen.
Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Pengemannen
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023456254
Ebook: 9789023466659
Uitgever: Cargo
Schaduwdood

Op een regenachtige vrijdagmiddag verongelukt de achtjarige Sander Mohr in zijn eigen huis. Zijn ouders zijn ontroostbaar en psychologe Inger Johanne Vik gelooft net als iedereen dat Sanders dood een tragisch ongeval is. Bovendien heeft de politie andere zaken aan het hoofd: op dezelfde dag pleegt Anders Breivik zijn dodelijke aanslagen.

De jonge Henrik Holme, zojuist afgestudeerd aan de Politieacademie, vermoedt dat er meer gaande is in het welgestelde en schijnbaar ideale gezin en slaagt erin Inger voor de zaak te interesseren. Terwijl in Oslo de rust langzaam weerkeert, blijkt zich in de schaduw van de aanslag een andere ramp te hebben voltrokken, waarbij vooroordelen, schaamte, leugens en misstappen hun tol hebben geëist.

Schrijver: Anne Holt
Oorspronkelijke titel: Skyggedød
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023478591
Uitgever: Cargo