Boekenplank:
Kies
 • Home
 • A
 • Jussi Adler-Olsen

Boeken van Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen heeft een opleiding mediawetenschap en verschillende politieke studies gevolgd. Door een zeer gevarieerd leven is Adler-Olsen een veelzijdige schrijver geworden die zich in zijn boeken op meerdere onderwerpen richt. Hij werd bekend met zijn twee boeken over de Amerikaanse Joodse komiek Groucho Marx.

Meer over Jussi Adler-Olsen

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1950

Geboorteland: Denemarken

Website: Jussi Adler-Olsen


Overzicht

 • De bedrijfsterrorist - Og hun takkede guderne
 • Het Alfabethuis - Alfabethuset
 • Het Washingtondecreet - Washington dekretet
 • Moord terwijl u wacht - Små pikante drab

Afdeling Q

 1. De vrouw in de kooi - Kvinden i buret
 2. De fazantenmoordenaars - Fasandræberne
 3. De noodkreet in de fles - Flaskepost fra P
 4. Dossier 64 - Journal 64
 5. Het Marco-effect - Marco Effekten
 6. De grenzeloze - Den Grænseløse
 7. Selfies - Selfies
 8. Slachtoffer 2117 - Offer 2117
 9. Natriumchloride - Natrium Chlorid
 10. Eén raam, geen sleutel - Syv m2 med lås

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bedrijfsterrorist
Peter de Boer, financier van duistere praktijken met een al even duister verleden, schakelt in opdracht van derden bedrijven uit voor elke concurrent totdat hij zelf het slachtoffer wordt van chantage.

Zakenman Marc Franken de Vires, die zich evenzeer bezighoudt met louche deals, dwingt hem via kennis over De Boers verleden om enkele zaken voor hem op te knappen. De Vires, een man die gevaarlijke connecties blijkt te onderhouden met het regime van Saddam Hussein, eist o.a. dat Peter een bekende oliemaatschappij een zware slag toebrengt. Al snel raakt ook Peters vriendin Nicky, een meisje uit een kansarm milieu, betrokken bij deze minder fraaie kant van de zakenwereld.

Wanneer Peter bovendien wordt gedwongen om de feiten over de werkelijke lading van de El-Al Boeing die destijds in de Bijlmer neerstortte te achterhalen, raken hij en Nicky nog verder verwikkeld in een internationaal complot en is het nog maar de vraag of zij hier heelhuids uit kunnen komen...
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Og hun takkede guderne
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789026982606
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het Alfabethuis
In januari 1944 worden twee Engelse piloten, James en Bryan, tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland neergeschoten. Omdat ze geen uniform dragen, zullen ze als spionnen worden terechtgesteld als zij in handen van de Duitsers vallen. Maar de twee slagen erin op een trein te springen. Dit blijkt een ziekentransport te zijn dat op de terugweg is van het Oostfront. In de hoop dat ze op een later tijdstip de kans krijgen te vluchten, gooien James en Bryan resoluut twee gewonde soldaten uit de trein en nemen hun plaatsen in...

Het ziekentransport eindigt in het Alfabethuis, een psychiatrisch ziekenhuis, midden in het vijandige Duitsland. Terwijl buiten de oorlog in volle hevigheid woedt, ontdekken James en Bryan dat zij de identiteit hebben aangenomen van twee hooggeplaatste SS-officieren. Ze beseffen dat ze in hun rol moeten blijven om te overleven. Maar kun je maandenlang een geestesziekte simuleren, zonder daadwerkelijk geestelijk ziek te worden? En zijn zij de enigen in het Alfabethuis die doen alsof?
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Alfabethuset
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789026981944
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het Washingtondecreet
Bij een brute moordaanslag op de avond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt de vrouw van de Democratische kandidaat en uiteindelijke winnaar Bruce Jansen om het leven. De verbitterde nieuwe president vaardigt onmiddellijk een decreet uit om de rust en orde in de Verenigde Staten te herstellen.

Doggie Rogers, medewerkster van Jansen, is getuige van de maatschappelijke woede die ontstaat als de Amerikanen beseffen wat er aan de hand is: de grenzen worden gesloten, de avondklok wordt ingevoerd, en het land staat binnen de kortste keren op de rand van een burgeroorlog. Bovendien wordt Doggies vader ter dood veroordeeld, omdat iedereen hem ziet als de moordenaar van de presidentsvrouw.

Doggie voelt zich machteloos, maar besluit toch om zich met een kleine groep geestverwanten in te zetten voor de democratie, en om het complot te ontsluieren waaraan de Amerikaanse samenleving is blootgesteld.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Washington dekretet
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044618198
Ebook: 9789044619768
Uitgever: Prometheus
Moord terwijl u wacht

Wanneer de vrouw van Lars Hvilling hem plotseling verlaat, wordt zijn doodnormale leven flink verstoord. 'Saai' noemt ze hem als ze vertrekt. Bij de kapper komt Lars in contact met een vrouw die dat saaie leven radicaal zal veranderen. Hij belooft de vrouw te helpen om van haar echtgenoot af te komen.

Gedreven door financiële noodzaak ontpopt hij zich tot een ware huurmoordenaar. De vraag naar zijn diensten blijkt groot en zijn methode onaantastbaar - totdat er iets gebeurt wat zijn dubbelleven in gevaar brengt.

In Moord terwijl u wacht maken we kennis met een heel andere kant van het grote talent van Jussi Adler-Olsen: een korte novelle, maar beslist niet minder spannend.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Små pikante drab
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044640885
Ebook: 9789044640892
Uitgever: Prometheus

Afdeling QDe vrouw in de kooi
Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps aan te pakken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.

Brigadier Carl Mørk, hoofd van de Afdeling 'onopgeloste zaken' Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Kvinden i buret
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044622676
Ebook: 9789044617863
Uitgever: Prometheus
De fazantenmoordenaars
In 1987 worden de verminkte lijken van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in het noorden van Denemarken. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van jonge kostschoolkinderen die uit de rijkste kringen van het land komen. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Het mysterie is blijkbaar opgelost.

Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van inspecteur Mørk, hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan...

Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen bekendmaakt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die leven op het station tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Fasandræberne
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044622683
Ebook: 9789044617870
Uitgever: Prometheus
De noodkreet in de fles
Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Morck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.

Morck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing. Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar. Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Flaskepost fra P
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044622690
Ebook: 9789044617887
Uitgever: Prometheus
Dossier 64
Terwijl Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen - een map uit een stapel van in de ijskast gezette zaken in de kelder van het hoofdbureau van de politie.

Wanneer Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, komen verdachte aanwijzingen boven water die leiden naar een geïsoleerd eiland waar de regering vroeger vrouwen van lichte zeden naartoe deporteerde en aan hun lot overliet. Voor sommigen betekende dit eindeloos machtsmisbruik, voor anderen was het de hel op aarde. Al snel zijn Carl en zijn collega's weer betrokken in een actievol drama.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Journal 64
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044622706
Ebook: 9789044618600
Uitgever: Prometheus
Het Marco-effect
Marco's oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten.

Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?

Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega's intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.
Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Marco Effekten
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044629927
Ebook: 9789044621525
Uitgever: Prometheus


De grenzeloze
Wanneer rechercheur Carl Mørck tijdens zijn hazenslaapje in de kelder op het politiebureau in Kopenhagen wordt gebeld door een collega op het eiland Bornholm die hem een oude, onopgeloste zaak in de maag probeert te splitsen, wijst hij deze resoluut af. De consequenties daarvan zijn niet te overzien. Onder druk van zijn assistente Rose begint hij, als hoofd van de afdeling 'onopgeloste zaken' Q, toch aan het onderzoek.

Zeventien jaar eerder verdween een jonge vrouw van haar school en werd dood teruggevonden, boven in een boom hangend. Mørck, nuchter als hij is, moet alles op alles zetten om deze raadselachtige zaak op te lossen. Terwijl oude kwesties en geheimen Carl, zijn collega's Rose en Assad en de nieuwkomer Gordon onderuit dreigen te halen, worden zij op alle mogelijke manieren op de proef gesteld.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Den Grænseløse
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044628210
Ebook: 9789044628227
Uitgever: Prometheus
Selfies
Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar - en daarbij leven ze van een uitkering. Deze jonge vrouwen denken alleen aan zichzelf, maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen.

In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen.

Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Selfies
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044628234
Ebook: 9789044628241
Uitgever: Prometheus
Slachtoffer 2117

Al meer dan 10 jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt.

Met Assad in het centrum begint een zenuwslopend aftellen naar de ultieme catastrofe in het hart van Europa, meedogenloos gedirigeerd door de Iraakse beul Ghaalib. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een compromisloze, moordzuchtige handeling van een in zichzelf gekeerde, gestoorde jongen te verijdelen.

In de strijd om mensenlevens te redden en een einde te maken aan Assads traumatische dilemma's worden Carl Mørck en de rest van afdeling Q het oog van de orkaan in geslingerd, waar niemand wordt ontzien om drastische beslissingen te nemen en met alle ter beschikking staande middelen in actie te komen.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Offer 2117
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044642827
Uitgever: Prometheus
Natriumchloride

Op haar zestigste verjaardag pleegt een vrouw zelfmoord. Haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. In eerste instantie lijkt dit niet iets voor afdeling Q, maar Carl Mørcks superieur ziet dat anders en laat Carl de zaak onderzoeken. Vervolgens blijkt dit de omvangrijkste en moeilijkste zaak te worden waarbij Rose, Assad, Gordon en Carl ooit betrokken zijn.

Al drie decennia lang worden mensen het slachtoffer van een sluwe moordenaar die doodt zonder dat iets naar hem verwijst. Hij kiest zijn slachtoffers en het tijdstip van de daad met uiterste zorg en precisie. Dertig jaar lang is niemand in staat geweest hem te stoppen. Terwijl de coronamaatregelen het onderzoek verder compliceren, beweegt de oude zaak zich naar Carl toe als een giftige slang die zijn prooi heeft gespot.

Het is drukker dan ooit op afdeling Q en de tijd dringt, want de moordenaar is nog lang niet klaar.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Natrium Chlorid
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044644470
Uitgever: Prometheus
Eén raam, geen sleutel

Tweede kerstdag. Carl Mørck zit met handboeien om op de achterbank van een politieauto onderweg naar Vestre Fængsel. Na vijftien jaar heeft de gewelddadige spijkerpistoolzaak hem ingehaald en aanklachten wegens drugssmokkel en moord dreigen zijn leven en carrière te verwoesten.

Zijn collega’s bij de politie in Kopenhagen keren hem de rug toe en al snel wordt het Carl duidelijk dat zijn leven tussen de gedetineerde misdadigers, oplichters en corrupte agenten in acuut gevaar is. Maar wie heeft er een beloning van een miljoen op Carls hoofd gezet - en waarom?

Terwijl Carl Mørck in den blinde vecht tegen de handlangers van de onbekende persoon achter de schermen moeten Rose, Assad en Gordon tegen een rechtstreeks bevel van de chef-Moordzaken in gaan en proberen de lange, ingewikkelde draden van de spijkerpistoolzaak te ontrafelen.

In de langverwachte finale van Serie Q staat de wereld op zijn kop. De goeden blijken de kwaden te zijn, de kwaden de goeden en de slachtoffers de sterksten.

Schrijver: Jussi Adler-Olsen
Oorspronkelijke titel: Syv m2 med lås
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789044647686
Uitgever: Prometheus