Boekenplank:
Kies

Boeken van Unni Lindell

Unni Lindell werkte als journalist voor ze poëzie, misdaadromans, korte verhalen, humoristische boeken en jeugdliteratuur publiceerde. Lindell behoort tot de beste schrijvers van Noorwegen.

Meer over Unni Lindell

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1957

Geboorteland: Noorwegen

Website: Unni Lindell


Overzicht

 • Het lege huis - Det tomma huset
 • Roodkapje - Rødhette

Cato Isaksen

 1. Het dertiende sterrenbeeld - Slangebæreren
 2. Dromenvanger - Drømmefangeren
 3. De rouwmantel - Sørgekåpen
 4. Nachtzuster - Nattsøsteren
 5. Zwanenmeer - Orkestergraven
 6. Honingval - Honningfellen
 7. Boeman - Mørkemannen
 8. Suikerdood - Sukkerdøden
 9. Duivelskus - Djevelkysset
 10. Doodsbruid - Brudekisten

Marian Dahle

 1. Ik weet waar je woont - Jeg vet hvor du bor
 2. De drone - Dronen

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet lege huis

Op een warme zomeravond in Oslo hoort de negentienjarige Sonja Jansen vreemde geluiden uit het huis van de buren komen en ziet ze een gestalte achter het keukenraam. Dat kan alleen niet kloppen, want de buren zijn op vakantie en het huis staat leeg. Ze vertrouwt het niet en besluit de politie te bellen.

De melding komt terecht bij de net afgestudeerde politieagente Lydia Winther, bijnaam ‘Sneeuw’, en haar partner. Zij ontdekken niets verdachts bij het huis en na een kort onderzoek vertrekken ze weer. Maar Sneeuw heeft er geen goed gevoel bij en besluit een paar dagen later terug te gaan. Dan blijkt Sonja spoorloos te zijn verdwenen.

Terwijl Sneeuw op zoek gaat naar Sonja, blijkt de vermissing onderdeel te zijn van een veel grotere zaak. Een die vertakkingen heeft tot in de machtige Noorse olie-industrie, en zelfs tot in het privéleven van Sneeuw.

Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Det tomma huset
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021469683
Uitgever: Volt
Roodkapje
Ik had misschien een gewone vrouw kunnen worden, maar zo is het niet gelopen. Ik was veertien jaar toen ik de eerste man vermoordde, daarna kon ik niet meer stoppen.’

Judith, Lisbeth en Carol Marner worden door hun grootmoeder opgevoed, omdat hun moeder niet in staat is voor hen te zorgen. Lisbet wordt vroedvrouw, Judith fotografe en Carol een gedesillusioneerde alcoholiste. Maar wie van hen drieën maakt er een gewoonte van mannen te vermoorden?
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Rødhette
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789056722524
Uitgever: Signatuur

Cato IsaksenHet dertiende sterrenbeeld
'Moord als een andere', denkt hoofdinspecteur Myklebust, wanneer zij de plaats van het misdrijf bereikt. En het ziet er inderdaad naar uit dat dit een routineklus wordt: het lijk van Svend Ivar Therkelsen wordt aangetroffen in zijn woning, vrouw en kinderen zijn met de noorderzon verdwenen.

Er zijn evenwel merkwaardige overeenkomsten met de moord op een Pakistani een paar maanden eerder. Ook nu weer vindt Myklebust bij het lichaam van de dode man een kattebelletje met daarop een strofe uit een wiegelied, een strofe die aansluit op de tekst die zij bij het vorige lijk vond. Hebben we hier met een meedogenloze seriemoordenaar van doen?

De sporen die Myklebust onderzoekt, leiden nergens heen, de getuigen zijn weinig spraakzaam en de echtgenote van Therkelsen lijkt wel in rook te zijn opgegaan. Hoofdinspecteur Myklebust en inspecteur Cato Isaksen hebben het vermoeden dat er wel eens een connectie zou kunnen zijn met een blijf-van-mijn-lijf-huis midden in Oslo. Maar wanneer nog een derde en zelfs een vierde moord gepleegd wordt, zitten de speurders met de handen in het haar.
Daar komt bij dat Cato Isaksen met een vervelend persoonlijk probleem zit. Hij kan niet echt kiezen tussen zijn vrouw en zijn vriendin. Daardoor is hij op van de zenuwen. En dat krijgen de twee vrouwen nog te voelen ook.

Wiegeliederen zouden slaap moeten brengen. Hoofdinspecteur Myklebust en inspecteur Isaksen bezorgen ze echter menige slapeloze nacht. Tot blijkt dat de Oslose politie één detail over het hoofd heeft gezien...
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Slangebæreren
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789056720711
Uitgever: Signatuur
Dromenvanger
De negentienjarige Therese Geber heeft met haar tweelingzuse Tanja en twee vriendinnen een tentoonstelling in het Kunstenaarshuis in Oslo bezocht. Naderhand gaan ze wat drinken. Therese haalt nog even een tijdschrift uit de auto - maar ze komt niet terug. De volgende dag wordt haar lichaam uit de haven gevist.

Intussen wordt in Asker, de voorstad van Oslo waar ook Therese woonde, een vijfjarig meisje vermist. Bovendien vindt er een tweede moord plaats. De angst bij de plaatselijke bevolking is groot en de media storten zich op de moorden. Bestaat er verband tussen de beide moordzaken en het vermiste meisje?

Inspecteur Cato Isaksen leidt het onderzoek. Hij weet niet dat de moordenaar zich Nul Noppes noemt en dat hij al een derde slachtoffer heeft uitgezocht. Ook merkt hij pas naderhand dat deze seriemoordenaar het haar van zijn slachtoffers in zijn dromenvanger vlecht, een indiaans voorwerp dat er eigenlijk toe dient om boze dromen te verjagen.

Terwijl Cato Isaksen deze zaak probeert op te lossen, worstelt hij met privéproblemen. In Het dertiende sterrenbeeld had hij zijn vrouw en twee zoons verlaten voor de veel jongere Sigrid. Nu merkt hij dat zijn zoon Gard drugs gebruikt.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Drømmefangeren
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789056720728
Uitgever: Signatuur
De rouwmantel
Winter in Oslo. Een jonge vrouw wordt vermoord. Via haar ex-man leidt het spoor terug naar een vriendinnenclubje van vroeger. Op een oude foto staan ze bij elkaar. Vijf meisjes tijdens een verkleedpartij. Een heks, een trol, twee prinsessen en een vlinder. Een feest van jeugd en onschuld.

Cato Isaksen weet dat geweld mensen misvormt en tot onvoorspelbare daden brengt. Wat hebben de vlinder en de vermoorde vrouw met elkaar gemeen? Welke rol speelde de ex-man in haar leven? Isaksen, sinds kort weer hertrouwd met zijn eerste vrouw, weet dat de realiteit soms gruwelijker en grilliger is dan zelfs een chaotisch gezinsman als hij kan bedenken.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Sørgekåpen
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789056720735
Uitgever: Signatuur
Nachtzuster
Nachtzuster begint met de verdwijning van de veertienjarige Kathrine Bjerke. Een paar dagen later wordt haar oma, Brenda Moen, vermoord. Bestaat er een verband tussen deze twee gebeurtenissen?

Met Nachtzuster heeft Unni Lindell een nieuwe, ongelooflijk spannende Cato Isaksen-thriller geschreven. De donkere kanten van de mens, verraad, onrechtvaardigheid en geheimen vormen de ingrediënten van dit boek. Dit leidt tot een buitengewoon sinistere geschiedenis die op een zeer verrassende manier afloopt.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Nattsøsteren
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789056720476
Uitgever: Signatuur
Zwanenmeer
Wanneer Siv Ellen Blad na een uitvoering van Het Zwanenmeer naar huis rijdt, wordt ze wreed vermoord. Er zijn vier verdachten: haar ex-man, een vriend van het orkest, de zoon van de vrouw van haar ex-man en een vriend van haar huisbaas.

Cato Isaksen zet alles op alles om de moordenaar te vinden. Op een dag wordt zijn zoontje Georg door een vreemde man opgepikt en op een ijsje getrakteerd. Hoe dichter Cato de moordenaar nadert, des te intenser wordt Georg door de vreemde man achtervolgd. Het verband is angstaanjagend...
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Orkestergraven
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056721817
Uitgever: Signatuur


Honingval
De zevenjarige Patrick Øye neemt op zijn route van school naar huis vaak de verboden weg door een dichtbegroeid park. Vanmiddag is hij niet thuisgekomen.

Elna Druzika, een jonge cateringmedewerkster, is vandaag niet op haar werk verschenen. Ze blijkt te zijn doodgereden op een industrieterrein, maar heeft verwondingen die niet door de aanrijding kunnen zijn veroorzaakt.

Een onderzoek wordt ingesteld en inspecteur Cato Isaksen wordt op de zaak gezet. Al snel wordt duidelijk dat de verdwijning van Patrick en de moord op Elna samenhangen.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Honningfellen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-214-3315-8
Uitgever: Q
Boeman
Een vrouw staat op haar balkon en hoort achter zich iemand fluiten - maar voordat ze zich heeft kunnen omdraaien, wordt ze over de rand van het balkon geduwd en stort ze zeven verdiepingen naar beneden, een wisse dood tegemoet.

Een tienermeisje werkt op een camping en wordt 's nachts gewekt door een zacht maar doordringend gefluit. Zodra ze de slaap uit haar ogen gewreven heeft, ziet ze een man achter het raam van haar camper die haar strak blijft aankijken...

Cato Isaksen en zijn team staan voor een raadsel. Wat is het motief van de fluitende moordenaar? Wat hebben de vermoorde vrouwen gemeen? Wie zal zijn volgende slachtoffer worden? Een bloedstollende race tegen de klok begint.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Mørkemannen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-214-3471-1
Uitgever: Q
Suikerdood
Zestien jaar geleden is er onder verdachte omstandigheden een baby gestorven. Het hoofd van de landelijke recherche heeft vrienden die hij niet moet hebben. Een psychopaat die een perfect dubbelleven leidt, heeft een netwerk met vertakkingen tot ver in politieke kringen. En Kari Helene Bieler herinnert zich plotseling wat er destijds gebeurd is.

Deze keer is Marian Dahle, collega van Cato Isaksen, de hoofdpersoon. Haar nauwe vriendschap met de chef van de landelijke recherche zorgt ervoor dat ze op een gevaarlijke manier bij de zaak betrokken raakt.
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Sukkerdøden
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021438870
Uitgever: Querido
Duivelskus

Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon, de 15-jarige Dan, met zijn vriend Jonas zelf op onderzoek uit.

Als blijkt dat Vivian werd gevolgd door een grijze man in een donkere BMW, wordt ook duidelijk dat zij een relatie had met deze veel oudere man. Maar wie is hij? En waarom is Vivian vermoord?

Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Djevelkysset
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789021443171
Uitgever: Q
Doodsbruid
Vijfentwintig jaar geleden werd Maike Hagg, de twaalfjarige dochter van een psychiatrisch patiënt, dood gevonden in de kelder van het Gaustad Ziekenhuis in Oslo. Een ongeluk, concludeerde de politie.

De verjaringstermijn voor moord is bijna verstreken als twee inmiddels volwassen dochters van patiënten bij elkaar komen om te praten over wat er écht is gebeurd.

Bij de afdeling Moordzaken van de politie in Oslo werken Cato Isaksen en zijn team in een race tegen de klok. Langzaamaan tekent het oude milieu van het psychiatrisch ziekenhuis zich steeds duidelijker af, ook al is het al jaren gesloten, en ligt het gebouw er verlaten bij. Of niet?

Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Brudekisten
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021400693
Uitgever: Q

Marian DahleIk weet waar je woont
Hoofdinspecteur Marian Dahle is aan het herintreden na verlof om bij te komen van een traumatisch voorval op werk. Wanneer Cato Isaksen haar de opdracht geeft een cold case te openen, ziet ze dat eigenlijk niet zitten. Maar ze neemt de zaak uiteindelijk toch aan, zonder hem te vertellen dat ze nog steeds veel drinkt en pijnstillers slikt.

Ze speurt naar nieuwe informatie over de verdwijning van de zes jaar oude Thona uit een volkstuin in Oslo, ruim vijftien jaar geleden. Dan wordt een jongeman uit diezelfde omgeving als vermist opgegeven. Marian begint te vermoeden dat de zaken iets met elkaar te maken hebben. Of maakt de drank haar paranoïde?
Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Jeg vet hvor du bor
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021407326
Ebook: 9789021407333
Uitgever: Q
De drone

In een verlaten militair kamp staat een man die een drone over het omringende bos laat vliegen. Hij filmt de omgeving, terwijl de zon langzaam ondergaat. Wanneer de drone over een open plek vliegt verschijnt er plotseling een tent op het scherm, met een jonge vrouw erbij. Ze is alleen. Weet ze wel dat ze haar tent heeft opgezet op de plek waar vijf jaar geleden een gruwelijke moord is gepleegd?

Na een ongeluk anderhalf jaar geleden is politieagent Marian Dahle weer volledig aan het werk. Cato Isaksen zet haar op een moordzaak: een jonge vrouw is dood aangetroffen in een tent. Tijdens het onderzoek ontmoet ze de zestienjarige Agnes. Wat Marian niet weet, is dat Agnes om een heel speciale reden van plan is om te gaan kamperen op een levensgevaarlijke plek.

Schrijver: Unni Lindell
Oorspronkelijke titel: Dronen
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789021417349
Uitgever: Volt