Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Gunnar Staalesen

Boeken van Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen heeft gestudeerd aan de Universiteit van Bergen. Omdat de stad Bergen een belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Meer over Gunnar Staalesen

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1947

Geboorteland: Noorwegen

Website: Gunnar Staalesen


Varg Veum

 1. De vrouw in de koelkast - Kvinnen i kjøleskapet
 2. Het uur van de wolf - I mørket er alle ulver grå
 3. Zwarte schapen - Svarte får
 4. Gevallen engelen - Falne engler
 5. Bittere bloemen - Bitre blomster
 6. Satellieten van de dood - Dødens drabanter
 7. Koude harten - Kalde hjerter
 8. We zullen wind erven - Vi skal arve vinden
 9. Waar rozen nooit verwelken - Der hvor roser aldri dør
 10. Laat de kinderen tot mij komen - Ingen er så trygg i fare
 11. Grote zus - Storesøster
 12. Buiten zijn de honden - Utenfor er hundene

Varg Veum

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

gedetailleerd overzicht

Varg VeumDe vrouw in de koelkast
Het is 1981. In Stavanger, een stad die gebukt gaat onder de snel opkomende olie-industrie en de daarmee samenhangende Amerikaanse bedrijfscultuur, zoekt de sympathieke privédetective Varg Veum de offshorewerker Arne Samuelsen.

Stavanger maakt in die tijd, als gevolg van de olievondsten in het Noordzeegebied, een explosieve groei door. Er verandert veel voor het zuidwesten van Noorwegen: de werkgelegenheid neemt toe en de infrastructuur wordt steeds beter, maar in het kielzog van het grote geld komen ook criminaliteit en prostitutie naar de stad.

In deze nieuwe broeihaard van geweld, is Arne Samuelsen spoorloos verdwenen. In de koelkast van zijn appartement treft Veum wel een onthoofd vrouwenlijk aan. De vragen die Veum zich stelt zijn dan ook: waar is de olieman en wie is het lijk? Tijdens zijn onderzoek wordt hij steeds ernstiger bedreigd door de onderwereld van Stavanger.
Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Kvinnen i kjøleskapet
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789460683862
Ebook: 9789460687730
Uitgever: Marmer
Het uur van de wolf
Privé-detective Varg Veum uit Bergen in Noorwegen komt in aanraking met een ex-politieman, die hem vertelt dat hij nog altijd bezig is de waarheid achter enkele zaken te achterhalen, zoals de explosie bij een verffabriek in de jaren vijftig en een moord in 1971. Bij beide zaken was er sprake van een mank lopende verdachte.

Kort nadat Veum deze informatie gekregen heeft, wordt de ex-politieman overreden, en hoewel hij dit overleeft, sterft hij plotseling zodra hij weer thuis is. Moord, denkt Veum. Natuurlijke oorzaak, zegt de politie. Veum gaat verder op onderzoek uit.
Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: I mørket er alle ulver grå
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789460683879
Ebook: 9789460687655
Uitgever: Marmer
Zwarte schapen
Met een paar foto's in de hand gaat privé-detective Varg Veum op zoek naar de verdwenen zus van een vriendin. Een gevaarlijke zoektocht, zo blijkt; hij ontsnapt op het nippertje aan de vuurdood. Van een man die Veum meer kan vertellen over deze verdachte brand, wordt even later alleen het lijk teruggevonden.

Veum, die intussen ook belast wordt met de opdracht de verblijfsvergunning van een in Noorwegen studerende Zuid-Afrikaan te doen verlengen, komt tijdens zijn zoektocht voortdurend in contact met de zwarte schapen uit onze maatschappij. Zijn sympathie voor deze underdogs steekt hij niet onder stoelen of banken.
Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Svarte får
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789460683886
Ebook: 9789460687464
Uitgever: Marmer
Gevallen engelen
Privédetective Varg Veum ontmoet op de begrafenis van een jeugdvriend in Bergen, Noorwegen, een oude schoolkameraad. Deze is zojuist door z'n vrouw in de steek gelaten en hij vraagt de detective haar op te sporen en haar over te halen weer thuis te komen. Herinneringen aan de jaren zestig, tevens de glorietijd van een rockgroep waarin zijn vriend een prominente rol speelde, komen boven.

Veum ontdekt dat de bandleden bijna allemaal onder mysterieuze omstandigheden zijn overleden. Hij vindt niet alleen de verdwenen echtgenote maar ook ontdekt hij waarom allen op één na aan hun eind zijn gekomen: het spoor leidt naar een gruwelijke gebeurtenis in het midden van de jaren zeventig.
Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Falne engler
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789460683893
Ebook: 9789460687334
Uitgever: Marmer
Bittere bloemen
Na een verblijf van enkele maanden in een ontwenningskliniek stapt privédetective Varg Veum de maatschappij weer in. In de hoop zijn werk langzaam weer te kunnen oppakken, neemt hij een simpel baantje aan, als bewaker van een huis waarvan de bewoners enige tijd in Spanje verblijven. Wanneer de vrouw die hem het baantje heeft bezorgt hem het huis laat zien, blijkt dat er een lijk in het zwembad ligt. Terwijl Veum het lijk uit het water haalt, verdwijnt zijn opdrachtgeefster spoorloos.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondanks de waarschuwingen van de politie gaat Veum op zoek naar de verdwenen vrouw. Hij komt een milieuschandaal bij een chemische fabriek op het spoor. Zakenbelangen blijken het weer eens gewonnen te hebben van milieubelangen. Met de ontdekking van dit schandaal stuit Veum ook op een gebeurtenis die acht jaar eerder heeft plaatsgevonden. De vraag die hem blijft achtervolgen luidt: wat gebeurde er precies op de avond van 26 april 1979?
Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Bitre blomster
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789460683909
Ebook: 9789460687372
Uitgever: Marmer


Satellieten van de dood

Privédetective Varg Veum krijgt in zijn kantoor in Bergen een telefoontje van een oud-collega. Het gesprek voert hem vijfentwintig jaar terug in de tijd, toen hij nog werkte bij de jeugdzorg. Destijds werd een jongetje onder tragische omstandigheden bij zijn moeder weggehaald. Hetzelfde kind was later in zijn jeugd tot tweemaal toe betrokken bij een moord, waar hij de laatste keer als dader voor is veroordeeld. Varg Veum heeft altijd aan zijn schuld getwijfeld.

Het jongetje van toen is nu een volwassen man, vastbesloten om wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van zijn leven, en ook Varg Veums naam staat op de dodenlijst.

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Dødens drabanter
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789460687013
Ebook: 9789460686955
Uitgever: Marmer
Koude harten

Op een grijze, natte januaridag krijgt Varg Veum bezoek van Hege Jensen, een oud-klasgenote van zijn zoon Thomas. Ze wil hem inschakelen als privedetective om haar collega Maggi op te sporen, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Net als Hege tippelt Maggi om haar verslaving te bekostigen, reden waarom Hege niet naar de politie wil.

Veum stort zich in het straatleven, waar hij al snel te maken krijgt met nietsontziende pooiers en drugsdealers. En als Veum in Maggi's achtergrond duikt, komt hij in aanraking met betrokken buurtbewoners die, om de kinderen te beschermen, een ontwricht gezin onder hun hoede hadden genomen.

Dat dit buurtinitiatief niet zo goed is uitgepakt als gehoopt, blijkt al spoedig als Veum zijn eerste lijk ontdekt en hij beseft dat achter schijnbaar warme intenties koude gevoelens schuil kunnen gaan...

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Kalde hjerter
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789460687006
Ebook: 9789460686818
Uitgever: Marmer
We zullen wind erven

Op verzoek van zijn verloofde Karin neemt Varg Veum een opdracht aan om de vermiste echtgenoot van een vriendin van haar op te sporen. De man is directeur van een bedrijf dat een omstreden windmolenpark op een eiland voor de Noorse westkust wil realiseren. Volgens geruchten was de man eerst een fel voorstander van de windmolens, maar zou hij later van mening zijn veranderd.

Op de dag dat de beoogde locatie van het windmolenpark wordt bezichtigd, komen fanatieke voor- en tegenstanders op het eiland samen en ze lopen een mars naar de plek waar de windmolens moeten komen. Maar dan gebeurt er iets gruwelijks: een lichaam, vastgebonden...

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Vi skal arve vinden
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789460686481
Ebook: 9789463099004
Uitgever: Marmer
Waar rozen nooit verwelken

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is opportunistisch en anti-autoritair. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

Bijna 25 jaar geleden verdween de driejarige Mette Misvær spoorloos uit de zandbak voor haar huis. Nu de verjaringstermijn voor het misdrijf bijna afloopt, doet Mettes moeder nog een laatste wanhopige poging om erachter te komen wat er met haar dochter is gebeurd en ze klopt aan bij het kantoor van privédetective Varg Veum. Veum, die zich sinds de dood van zijn vriendin onderdompelt in aquavit, besluit dat deze zaak richting aan zijn leven kan geven en neemt de opdracht aan.

De kleine Mette groeide op in een omgeving die werd gekenmerkt door idealen als delen en openheid. Maar wanneer Varg Veum de bewoners van het toenmalige wooncollectief ondervraagt, ontdekt hij geheimen en leugens die al die tijd verborgen zijn gebleven. En dan blijkt de zaak Mette opeens verband te houden met een heel andere misdaad...

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Der hvor roser aldri dør
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789460686009
Uitgever: Marmer
Laat de kinderen tot mij komen

Op een ochtend wordt Varg Veum door de politie van zijn bed gelicht, op verdenking van betrokkenheid bij een pedofielennetwerk. Hoewel hij weet dat hij onschuldig is en alle beschuldigingen ontkent, staat hij er niet best voor als er op zijn computer kinderporno wordt aangetroffen en er bovendien beeldmateriaal is gevonden waarin hijzelf in een compromitterende pose te zien is.

Wanhopig probeert Veum te bedenken wie hem in de val heeft gelokt. Voor de politie staat zijn schuld echter vast en hij wordt in staat van beschuldiging gesteld. Veum ziet nog maar één optie: ontsnappen uit het politiebureau. Achtervolgd door zowel politie als een onbekende vijand probeert hij er op eigen houtje achter te komen wie de ware schuldige is.

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Ingen er så trygg i fare
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789460684197
Ebook: 9789460687129
Uitgever: Marmer


Grote zus

Varg Veum krijgt bezoek van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Maar ze is niet gekomen om de familiebanden aan te halen, ze wil dat hij haar petekind zoekt, de 19-jarige Emma, die naar Bergen is vertrokken om daar te studeren. Na haar verhuizing uit het studentenhuis is ze spoorloos verdwenen zonder een adres achter te laten.

Het onderzoek voert Veum naar het ruige kustgebied tussen Bergen en Haugesund, waar een criminele motorbende de lakens uitdeelt. Natuurlijk laat Veum zich door het brute geweld niet afschrikken, maar dan neemt de zaak een onverwachte wending die hem ook persoonlijk raakt.

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Storesøster
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789460683855
Ebook: 9789460687747
Uitgever: Marmer
Buiten zijn de honden

Als Varg Veum op een avond door een stille straat loopt, wordt hij bijna aangereden door een auto. De bestuurder rijdt door, de daad lijkt opzettelijk. Varg Veum maakt zich zorgen omdat hij onlangs in de krant de overlijdensadvertenties heeft zien staan van twee mannen die in een misbruikzaak veroordeeld zijn, een zaak waar Veum zelf een tijdlang verdachte was.

Als hij op onderzoek uitgaat, blijkt dat beide mannen onder verdachte omstandigheden zijn gestorven. Veum vermoedt dat er sprake is van een wraakactie en hij zal de zaak tot op de bodem moeten uitzoeken om niet zelf ook slachtoffer te worden.

Schrijver: Gunnar Staalesen
Oorspronkelijke titel: Utenfor er hundene
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789460684142
Ebook: 9789460687600
Uitgever: Marmer