Boekenplank:
Kies

Boeken van Arto Paasilinna

Meer over Arto Paasilinna

Genre: Roman

Geboren: 1942 / Overleden: 2018

Geboorteland: Finland


Overzicht

  • De gifkokkin - Suloinen myrkynkeittäjä
  • De huilende molenaar - Ulvova mylläri
  • De tien minnaressen - Kymmenen riivinrautaa
  • De zelfmoordclub - Hurmaava joukkoitsemurha
  • De zomer van de vrolijke stieren - Elämä lyhyt, rytkönen pitkä
  • Haas - Jäniksen vuosi
  • Helse eendjes - Hirttämättömien lurjusten yrttitarha
  • Wees genadig - Auta armias

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe gifkokkin
Linnea Ravaska, een slimme oude vrouw, brengt haar levensavond door in een idyllisch huisje op het platteland, maar ze heeft het niet breed. Bovendien wordt haar rust iedere maand verstoord op de dag dat ze haar pensioentje krijgt uitgekeerd. Dan duikt de nietsnut van haar neef met zijn twee misdadige vrienden op om haar een groot deel van haar geld afhandig te maken.

Op een goede dag is de maat vol. Linnea vlucht en besluit zich met alle middelen te verzetten tegen de drie jonge kruimelcriminelen die haar in de tussentijd naar het leven staan. Een op het oog ongelijke strijd op leven en dood ontbrandt.

Arto Paasilinna schetst een ironisch beeld van onze moderne samenleving. Hoe overleeft een individu temidden van ontspoorde jongeren, lakse politieagenten, maatschappelijke huichelarij en ontmoedigende desinteresse? Maar Paasilinna zou Paasilinna niet zijn wanneer hij deze vraag niet had gegoten in een vertelling, waar realisme en surrealisme, tragedie en komedie naadloos in elkaar overvloeien. De gifkokkin is een onweerstaanbaar mengsel van zwarte komedie, sprookje en avonturenroman.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Suloinen myrkynkeittäjä
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789028419506
Uitgever: Wereldbibliotheek
De huilende molenaar
In een dorp in het noorden van Finland komt een reus van een man wonen. Huttunen, zoals hij heet, knapt er een vervallen molen op en brengt hem weer in bedrijf. De dorpsgemeenschap is aanvankelijk in haar nopjes met de nieuwe inwoner, want Huttunen is vriendelijk, behulpzaam en werkt hard. Maar hij houdt er een zonderlinge gewoonte op na: wanneer hij in somberheid vervalt, huilt hij naar de maan als een wolf.

Voor de dorpelingen is dat reden genoeg hem uit hun gemeenschap te verstoten. Ze willen hem koste wat kost voor gek laten verklaren. De hardnekkigheid waarmee ze hun voornemen uitvoeren, heeft verschrikkelijke gevolgen.

De huilende molenaar is een roman over de menselijke neiging om alles wat niet voldoet aan de norm, wreed te onderdrukken. Het hele boek door speelt Arto Paasilinna met de verwachtingen van de lezer. Zijn vertelplezier en onderkoelde humor zorgen voor een vanzelfsprekend en pakkend verhaal, dat men niet kan wegleggen.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Ulvova mylläri
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789028418981
Uitgever: Wereldbibliotheek
De tien minnaressen
Grootindustrieel Rämekorpi blijft na het feest voor zijn zestigste verjaardag achter in een zee van bloemen, flessen champagne en kaviaar. Hij besluit de geschenken uit te delen aan de vrouwen uit zijn kennissenkring en met elke vrouw bij wie hij langsgaat, beleeft Rämekorpi een opwindend avontuur.

Wegens succes doet hij de tocht tegen de Kerst nog eens over, maar de vrouwen zijn inmiddels van elkaars bestaan op de hoogte geraakt en nemen wraak op hun gemeenschappelijke minnaar.

Met duivels plezier laat Arto Paasilinna zijn hoofdpersoon in absurde situaties terechtkomen. Dat biedt hem de gelegenheid voor rake observaties over de hedendaagse mens en maatschappij. Het kapitalisme, de voormalige Sovjet-Unie, alcoholisme, huiselijk geweld en de onbegrijpelijke wreedheid waarmee feministische vrouwen volgens Rämekorpi de mannen bejegenen, het passeert allemaal de revue in een verhaal dat de lezer nog lang zal heugen.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Kymmenen riivinrautaa
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789028422070
Uitgever: Wereldbibliotheek
De zelfmoordclub
De mislukte ondernemer Olli Rellonen en kolonel Hermanni Kemppainen ontmoeten elkaar op het moment dat beiden op het punt staan zelfmoord te plegen. Ze sluiten vriendschap en plaatsen een advertentie om in contact te komen met andere zelfmoordenaars in spe, want gezamenlijk zelfmoord plegen is gezelliger dan in je eentje.

De reacties zijn overweldigend en er wordt een zelfmoordcollectief gevormd. Blij dat ze er niet langer alleen voor staan, besluit de groep zich eerst nog even te amuseren alvorens hun morbide plan ten uitvoer te brengen. Ze gaan met de bus op een laatste reis naar het noorden van Finland. Dat is de springplank voor allerlei absurde en droogkomische gebeurtenissen. Tussen de aspirant-zelfmoordenaars worden vriendschappen voor het leven gesloten.

Van droevige zaken als zelfmoord, depressiviteit, alcoholisme en apathie maakt Paasilinna literaire slapstick op hoog niveau. De zelfmoordclub is een met onderkoelde, zwarte humor beschreven persiflage op een ontwrichte samenleving waarin het menselijk evenwicht vaak wankel is. Paasilinna is een meester als het erom gaat volkomen absurde gebeurtenissen als levensechte realiteit neer te zetten, door de grandioze wijze waarop hij met de taal jongleert.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Hurmaava joukkoitsemurha
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789028420458
Uitgever: Wereldbibliotheek
De zomer van de vrolijke stieren
Een oudere heer ploft neer op de achterbank van een taxi. 'Waar gaat de reis naartoe?' vraagt de taxichauffeur. 'Rij maar, maakt niet uit waarheen.'

In De zomer van de vrolijke stieren stuurt Paasilinna een daadkrachtige taxichauffeur en een gepensioneerde ingenieur die zijn geheugen kwijt is, op een avontuurlijke tocht door heel Finland. De chauffeur ontfermt zich over de oude man. Hij wordt zijn begeleider en hoeder, en bevrijdt hem meer dan eens uit benarde situaties. Samen beginnen ze een zoektocht om te achterhalen wie de oude heer is en waar hij vandaan komt, een zoektocht die zelfs de reis in De zelfmoordclub overstijgt.

Naaktzwemmers in een chique hotelvijver, koeien die vrezen voor hun leven in een dodelijke strijd met feministische vegetariërs, een bejaarde die samen met een wild zwijn en een zak uien een smerige doch vrolijke nacht in een uitgerangeerd harnas doorbrengt: de oude heer en de taxichauffeur rijden van de ene absurde situatie naar de andere. En met een flinke dosis gezonde maatschappijkritiek maakt Paasilinna de chaos compleet.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Elämä lyhyt, rytkönen pitkä
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789028422773
Uitgever: Wereldbibliotheek


Haas
De gefrustreerde journalist Vatanen rijdt op een avond een haas aan. Het dier schiet gewond het bos in, waarna Vatanen hem achterna loopt. Op het moment dat hij de haas in zijn armen neemt, besluit hij niet meer terug te keren naar zijn auto. Hij laat het stadsleven achter zich en begint aan een tocht door de wildernis van Finland.

Paasilinna beschrijft op onnavolgbare, droogkomische wijze de strijd die Vatanen aangaat met de natuur. Hij komt terecht in bizarre situaties en loopt de meest uiteenlopende personages tegen het lijf. Steeds met de haas in zijn kielzog, die hem onvermoede krachten lijkt te geven. In een even komische als heroïsche apotheose zegeviert Vatanen uiteindelijk glansrijk, om daarna direct door de werkelijkheid te worden ingehaald.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Jäniksen vuosi
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789028423527
Uitgever: Wereldbibliotheek
Helse eendjes

Er doen geruchten de ronde over geheimzinnige verdwijningen in Lapland. De Finse geheime dienst stuurt rechercheur Jyllänketo eropaf. Hij ontdekt dat enkele oude mijnschachten bij een boerderij worden gebruikt als champignonkwekerij. Mensen wie een lesje moet worden geleerd, moeten er diep onder de grond werken tot ze berouw tonen. Eerder mogen ze niet terug de maatschappij in. Of het nu gaat om onhandelbare jongeren of om topfiguren uit het zakenleven, een langdurig verblijf tussen de champignons in de mijn zal ze leren.

Jyllänketo vindt het een prima systeem, criminelen krijgen vandaag de dag immers niet de straffen die ze verdienen. Hij wil zijn steentje bijdragen en gaat voortvarend op zoek naar gegadigden - onder wie een club motorrijders.

Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Hirttämättömien lurjusten yrttitarha
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789028424593
Uitgever: Wereldbibliotheek
Wees genadig
Een eenvoudige Finse kraandrijver, Pirjeni, gescheiden en ongehuwd samenwonend, wordt opgeroepen om een tijdje de plaats in te nemen van God. In deze hoedanigheid neemt hij zich voor alle problemen in de wereld en een paar in de hemel zelf op te lossen. Dat blijkt minder eenvoudig dan hij dacht, ook nu hij Gods plaatsvervanger is.

Zo wordt hij bij zijn pogingen om de armoede in Calcutta te lenigen tegengewerkt door de hindoegoden die in hem een concurrent zien. Zijn inspanningen om de hemelse administratie te stroomlijnen dreigen spaak te lopen door gekonkel, en op audiëntie bij de paus blijkt deze laatste zelfs niet meer in hem te geloven. En dan is er nog de duivel! Hoe zal de wereld eraan toe zijn als de echte God terugkomt?

Arto Paasilinna, de koning van de literaire slapstick, vertelt aanstekelijk en humoristisch over de lotgevallen van iemand die van de ene dag op de andere met ultieme macht wordt bekleed. En al heeft hij het beste met de wereld voor, zijn goede bedoelingen blijken niet altijd aan de mensheid besteed.
Schrijver: Arto Paasilinna
Oorspronkelijke titel: Auta armias
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789028420809
Uitgever: Wereldbibliotheek

Gerelateerde schrijvers