Boekenplank:
Kies

Boeken van Hendrik Groen

Hendrik Groen is een pseudoniem. Lange tijd was de identiteit van Hendrik Groen onbekend tot in 2016 zijn echte naam in de kranten werd onthuld. De Smet - een bibliothecaris uit Amsterdam - gaf aan dat hij geen behoefte had aan publiciteit en onthield zich verder van commentaar.

Meer over Hendrik Groen

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Peter de Smet

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Groeten uit Benidorm
  • Januari
  • Leven en laten leven
  • Op de tuin
  • Rust en Vreugd

Hendrik Groen

  1. Pogingen iets van het leven te maken
  2. Zolang er leven is
  3. Een kleine verrassing
  4. Opgewekt naar de eindstreep

gedetailleerd overzicht

OverzichtGroeten uit Benidorm

Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. De dagelijkse sleur is Joop en Hannie een last, maar grote veranderingen zijn zo mogelijk nog erger. Ieder jaar twee weken met de caravan op de Veluwe, verder reikt hun ambitie niet.

Tot ze bij het gezamenlijke kerstdiner weer eens uitgebreid klagen over het Hollandse weer en de enthousiaste Cobie hen overhaalt om de grijze wintermaanden gezellig met z’n viertjes door te brengen in Benidorm. Altijd lekker weer, en als je je huis in Amstelveen aan expats verhuurt, kun je er zelfs aan verdienen. Dat laatste argument geeft de doorslag: de twee stellen wagen het erop.

Eenmaal aan de Spaanse Costa kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen: de zonnige terrasjes, de Hollandse cafés en zelfs de bingo- en karaoke-avondjes. En, ook goed tegen de sleur, hij ontmoet er aardige nieuwe mensen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789029098038
Ebook: 9789402320862
Uitgever: Meulenhoff
Januari

Hendrik Groen, wie kent hem niet? De bejaarde man van 83 plus die in een verzorgingshuis zit en in zijn geheime dagboek zijn medebewoners genadeloos maar met veel gevoel voor humor op de korrel neemt?

Eigenlijk kent niemand hem, want uitgeverij Meulenhoff houdt zijn/haar identiteit zorgvuldig geheim. Er is tenminste één verpleeghuis voor dementerenden waar dagelijks uit het geheime dagboek wordt voorgelezen, maar misschien nog wel veel meer. Warm aanbevolen voor jong en oud. In dit Literaire Juweeltje het eerste deel als appetizer.

* Januari is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789085164081
Uitgever: B for Books
Leven en laten leven

Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen.

Maar als zijn werkgever hem 'helaas' moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven...

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029091015
Ebook: 9789402311020
Uitgever: Meulenhoff
Op de tuin

Heel Nederland is verliefd op Hendrik Groen, de dwarse bejaarde bewoner van een verpleeghuis waar hij met alles en iedereen de gek steekt. In dit Literaire Juweeltje, met fragmenten uit zijn nieuwste boek Rust en Vreugd, richt Hendrik Groen zijn even geestige als vileine pijlen op het typisch Hollandse fenomeen van de volkstuin.

Weduwe Emma Quaadvliegh wordt volkstuinlid, maar dat heeft meer voeten in de aarde dan je zo zou denken. Zo’n club is net een kleine mensenmaatschappij! Men heeft elkaar lief, helpt, treitert, slaat elkaar de hersens in of speelt de Belangrijke Mens - die paradijselijke en mooi aangelegde tuinen hebben dikwijls ook een nare achterzijde. Heel grappig!

* Op de tuin is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789085167327
Uitgever: B for Books
Rust en Vreugd

Als Emma Quaadvliegh na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er elf jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.

Ook de voorzitter van de vereniging komt onuitgenodigd op de thee. Om kennis te maken, maar vooral om haar te wijzen op de regels met betrekking tot de hoogte van de heg, het bestrijden van het onkruid en de verplichte algemeen onderhoudsbeurten. Het gesprek verloopt wat stroef. Emma vermoedt dat de voorzitter haar niet meteen in de categorie ‘nette tuinders’ indeelt.

Al snel blijkt dat het er tussen de tuinders in het prachtige groene paradijs niet altijd even vredelievend aan toe gaat. Toch is Emma vastbesloten er hoe dan ook iets moois van te maken. Maar wilden Adam en Eva dat ook niet?

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789029094122
Ebook: 9789402317459
Uitgever: Meulenhoff

Hendrik GroenPogingen iets van het leven te maken
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?

In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage...
Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789029089975
Ebook: 9789402301663
Uitgever: Meulenhoff
Zolang er leven is
Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken.

Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789029090766
Ebook: 9789402305272
Uitgever: Meulenhoff
Een kleine verrassing

Hendrik Groen en Evert Duiker, trouwe vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd en het leven is in kalm vaarwater terechtgekomen. Elke week bezoeken ze elkaar, spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door.

Maar op zekere dag wordt de rust ruw verstoord als Evert bij Hendrik aankomt met als verrassing een onverwachte kleine gast. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan met een éven onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik denkt daar anders over: die vindt het ongelooflijk stom.

Als babysitter doen de vrienden het heel aardig, terwijl ze zinnen op een manier om het kleintje zo snel mogelijk weer ongezien bij de ouders terug te brengen. Maar het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om van het ongewilde pleegouderschap af te komen.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789029093101
Ebook: 9789402313680
Uitgever: Meulenhoff
Opgewekt naar de eindstreep

Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar.

Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.

Schrijver: Hendrik Groen
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789029094139
Ebook: 9789402315981
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers