Boekenplank:
Kies

Boeken van Jonas Karlsson

Jonas Karlsson is naast auteur ook een succesvol toneelschrijver en een van de bekendste acteurs in Zweden. Hij won een Guldbagge Award voor Beste Acteur in 2004 voor de film Details. Zijn eerste boek, een verzameling korte verhalen, werd gepubliceerd in 2007.

Meer over Jonas Karlsson

Genre: Roman

Geboren: 1971

Geboorteland: Zweden


Overzicht

  • De kamer - Rummet
  • De rekening - Fakturan
  • Het circus - Cirkus

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kamer

'De eerste keer dat ik de kamer binnenging, draaide ik me vrijwel meteen weer om. Ik moest eigenlijk naar het toilet, maar ik nam de verkeerde deur. Een vleug bedompte lucht sloeg me tegemoet toen ik de deur opendeed, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar bijzondere aandacht aan schonk. Het was me nog niet opgevallen dat er in dat gangetje bij de lift nog iets anders was dan de toiletten. O, dacht ik. Een kamertje.

Ik deed de deur open en dicht. Meer niet.'

Schrijver: Jonas Karlsson
Oorspronkelijke titel: Rummet
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789056724962
Ebook: 9789044971255
Uitgever: Signatuur
De rekening

Een parttime baantje in een videowinkel, een paar vrienden, en een dagelijkse routine die doorgaans eindigt met een pizza in zijn eenkamerappartement in Stockholm. Ziehier het leven van de hoofdpersoon - tot hij een merkwaardige rekening krijgt. Hij moet een gigantisch bedrag betalen voor al zijn ervaringen en zijn geluk tot dat moment. Huh?! Hoe kan uitgerekend híj, zonder grootse dromen en tevreden met zo weinig, zo'n enorme rekening krijgen?!

De rekening is een zeer originele roman, waarin de vraag wordt opgeworpen wat wij onder geluk verstaan en hoe dat wordt gemeten. Geschreven met onderkoelde humor en een scherp oog voor de tekortkomingen van deze tijd.

Schrijver: Jonas Karlsson
Oorspronkelijke titel: Fakturan
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025448226
Ebook: 9789025448233
Uitgever: Atlas Contact
Het circus

De hoofdpersoon is - als vanouds bij Karlsson - ook nu weer een jonge man, single, houdt van muziek en struint vaak rond in de plaatselijke platenzaak, werkt in een broodjeszaak, en maakt zich niet al te veel zorgen over de dag van morgen. Tot hij op een dag met vriend Magnus het circus bezoekt, en zijn vriend tijdens een goochelact verdwijnt - en ook niet meer terugkomt.

Vanaf dat moment ontvangt hij regelmatig telefoontjes, waarbij niet gesproken wordt, maar hoort hij nu iemand ademen aan de andere kant van de lijn? Hij besluit muziek op te zetten voor de stille beller, en op een gegeven moment antwoordt de beller met zíjn muziek. Dan blijkt dat de hoofdpersoon zelf Magnus heet...

Kom binnen in het universum van Jonas Karlsson, waar alles normaal lijkt, maar ook niets is wat het lijkt.

Schrijver: Jonas Karlsson
Oorspronkelijke titel: Cirkus
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025448554
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers