Boekenplank:
Kies

Boeken van Herta Müller

Meer over Herta Müller

Genre: Roman

Geboren: 1953

Geboorteland: Roemenië


Overzicht

 • Ademschommel - Atemschaukel
 • Barrevoets in februari - Barfüssiger Februar
 • De mens is een grote fazant - Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt
 • De vos was de jager - Der Fuchs war damals schon der Jäger
 • Hartedier - Herztier
 • Reizigster op één been - Reisende auf einem Bein
 • Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen - Heute wäre ich mir lieber nicht begegnet

Non-Fictie

 • De koning buigt, de koning moordt - Der König verneigt sich und tötet
 • De rokkenjager en diens bijdehante tante - Die blassen Herren mit den Mokkatassen
 • Lage streken - Niederungen
 • Mijn vaderland, een appelpit - Mein Vaterland war ein Apfelkern

gedetailleerd overzicht

OverzichtAdemschommel
Januari 1945. Roemenië, dat aan de kant van Hitler stond, heeft al gecapituleerd en de Duitstalige minderheid van de bevolking leeft in angst. De Russische overwinnaars eisen als vergelding alle Duitse mannen en vrouwen tussen de zestien en zesenveertig op voor de 'wederopbouw' van de Sovjet-Unie.

In Ademschommel ontrukt Herta Müller deze duistere periode aan de vergetelheid. Leopold Auberg wordt als zeventienjarige in een veewagen naar de Russische steppe afgevoerd en komt vijf jaar later getraumatiseerd terug. De ervaring bepaalt zijn verdere leven.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Atemschaukel
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044526899
Ebook: 9789044523829
Uitgever: De Geus
Barrevoets in februari
Verhalen over de Duitssprekende minderheid in Roemenië. Duidelijk wordt het uitzichtloze van de situatie van de achtergebleven groep die de Duitsers in Roemenië vormen. Oorlogsherinneringen en plattelandsellende vormen de rode draad in deze verhalen.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Barfüssiger Februar
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789044517415
Ebook: 9789044523768
Uitgever: De Geus
De mens is een grote fazant
Windisch, molenaar in een Roemeens dorpje, probeert al jarenlang op een eerlijke manier de benodigde papieren te bemachtigen om met vrouw en dochter naar Duitsland te kunnen vertrekken. Uiteindelijk zwicht ook hij voor de corruptie.

In een compacte, poëtische stijl staat Herta Müller stil bij de alledaagsheid en schijnbare onveranderbaarheid van situaties en mensen.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789044517408
Uitgever: De Geus
De vos was de jager
Roemenië in het laatste jaar van het Ceaucescu-regime. Het zijn beelden van de alomtegenwoordige dreiging en angst, van vernedering en uitzichtloosheid, die de basis vormen van deze indrukwekkende roman.

Uit de beelden rijzen langzaam de personages op van Adina, een lerares, en haar vriendin Clara, ingenieur in een fabriek. Als Clara verliefd wordt op een officier van de geheime dienst die met de taak belast is Adina in de gaten te houden, breekt de vriendschap tussen de beide vrouwen. De vossenvacht in de kamer van Adina wordt het symbool van de dreiging.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Der Fuchs war damals schon der Jäger
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789044517163
Ebook: 9789044523782
Uitgever: De Geus
Hartedier
Een groep vrienden in het Roemenië van Ceaucescu probeert zich aan het klemmende juk te ontworstelen. Ze lezen verboden boeken, maken foto's van wantoestanden in slachthuizen, helpen dwangarbeiders vluchten en corresponderen met kranten in het buitenland.

Maar de geheime dienst drijft hen in een hoek. De opstandelingen worden vervolgd, verhoord, bespot, vernederd, ontslagen en in elkaar geslagen. Net zolang tot ze ontredderd en gesloopt zijn.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Herztier
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789044516548
Ebook: 9789044523799
Uitgever: De Geus


Reizigster op één been
Irene, een Duitssprekende jonge vrouw uit een dictatoriaal geregeerd land, emigreert na een ontmoeting met de Duitser Franz naar de Bondsrepubliek. In West-Berlijn wacht haar een troosteloos bestaan. Irene betrekt een huurkamer en heeft geen deel aan de gebeurtenissen om haar heen. Haar verhouding met Franz verloopt moeizaam.

Irene is erg introvert. Ook de omgang met de homoseksuele Thomas verandert hier niets aan. De gevolgen van een leven onder dictatuur worden nu pas voelbaar. Niets in haar nieuwe omgeving lijkt te kloppen, niets te zijn zoals het hoort. Irenes angstaanjagende vervreemding wordt beschreven in een zeer precieze, tot op het bot gereinigde taal. Een vrijwel onbenoembare geestestoestand is op deze manier toch in woorden gevangen.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Reisende auf einem Bein
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789044523805
Uitgever: De Geus
Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen
Een jonge vrouw moet zich melden bij de Securitate, de Roemeense geheime dienst. Zodra ze op de tram stapt zwermen haar gedachten uit naar haar jeugd, naar het half-erotische verlangen naar de vader, naar het bijna onbewuste huwelijk met de zoon van de 'parfumcommunist', die voor de deportatie van haar grootouders verantwoordelijk was, en naar de gesprekken die ze voerde met haar inmiddels overleden vriendin.

Als de tram haar halte voorbijrijdt, raakt de vrouw bijna in paniek. Komt ze nog op tijd of zal ze het dit keer laten afweten?
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Heute wäre ich mir lieber nicht begegnet
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044516555
Ebook: 9789044523812
Uitgever: De Geus

Non-FictieDe koning buigt, de koning moordt
In deze essaybundel neemt Herta Müller haar eigen schrijverschap onder de loep. Ze doet dit steeds vanuit de historische en politieke achtergrond van dat schrijverschap: haar kindertijd in een Duitstalig boerendorp in Roemenië en haar ervaringen onder de dictatuur van Ceaucescu.

In al deze overwegingen staat taal centraal: taal als instrument van overheersing en onderdrukking, maar ook als mogelijkheid tot zelfbehoud en verzet. Zo ontstaat een indrukwekkend en scherp beeld van een leven onder totalitaire omstandigheden en van de literaire weg die Herta Müller als reactie daarop consequent heeft gekozen.

Deze bundel bevat naast een selectie uit de essaybundel Der König verneigt sich und tötet ook het recentere artikel 'Cristina en haar schijngestalte' en de rede die Herta Müller in 2009 hield bij de aanvaarding van de Nobelprijs voor Literatuur.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Der König verneigt sich und tötet
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044516845
Ebook: 9789044523836
Uitgever: De Geus
De rokkenjager en diens bijdehante tante
Als auteur Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. Haar huis ligt vol met kleurige knipsels van woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Deze plakt ze op witte kaarten.

Het resultaat is een verzameling gedichten die een lust zijn voor het oog. Ze getuigen van humor, een speelse fantasie en een ongebruikelijke omgang met rijm, maar de verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerken zitten ook hier overal verstopt.

De naast de collages afgedrukte vertalingen zijn in eenvoudig zwart-wit, maar doet recht aan de poëtische schoonheid van het origineel.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Die blassen Herren mit den Mokkatassen
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044517958
Ebook: 9789044523843
Uitgever: De Geus
Lage streken
In Lage streken, een verzameling autobiografische vertellingen, schetst Herta Müller een portret van een boerendorp op het Roemeense platteland. Alle bewoners behoren tot de Duitssprekende minderheid, die wordt onderdrukt door het communistische regime. Müller verweeft de dromerige, onschuldige observaties van een kind met de grauwe en beladen werkelijkheid van de volwassenen.

De gecensureerde versie van Müllers debuut werd in 1982 in Roemenië gepubliceerd. Het manuscript werd het land uit gesmokkeld naar Duitsland, waar het de schrijfster in korte tijd grote literaire bekendheid bezorgde. Het werd in 2010 heruitgebracht in originele vorm, waarvan Lage streken de vertaling is.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Niederungen
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789044517965
Ebook: 9789044523300
Uitgever: De Geus
Mijn vaderland, een appelpit
Herta Müller begon haar leven als koeienhoedster op het Roemeense platteland; ze groeide uit tot schrijfster van wereldniveau. In dit boek vertelt de Nobelprijswinnares over het leven dat haar van dat ene uiterste naar het andere heeft gebracht.

Ze vertelt over haar kindertijd, over volwassen worden, haar politieke bewustzijn en haar eerste kennismaking met literatuur, haar verzet tegen de communistische dictatuur, het vertrek naar Duitsland en de ontwikkeling van haar schrijverschap. Een diepgravend en persoonlijk gesprek met een van Europa's allergrootste auteurs.
Schrijver: Herta Müller
Oorspronkelijke titel: Mein Vaterland war ein Apfelkern
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044535570
Ebook: 9789044535587
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers