Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Patrick Süskind

Boeken van Patrick Süskind

Meer over Patrick Süskind

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • De duif - Die Taube
  • Drie verhalen en een beschouwing - Drei Geschichten und eine Betrachtung
  • Het parfum - Das Parfum
  • Het verhaal van mijnheer Sommer - Die Geschichte von Herrn Sommer

Non-Fictie

  • Over liefde en dood - Über Liebe und Tod

Dubbel uitgegeven titels

  • De erfenis van maître Mussard - zie Drie verhalen en een beschouwing
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe duif
De duif vertelt over een bewaker bij een Parijse bank, wiens leven geheel uit het lood raakt als hij op een morgen een duif op de drempel van zijn appartement vindt. Hij laat zich uit zijn huis verdrijven en gaat in zijn wanhoop zelfs verlangen naar het contact met mensen, dat hij altijd zo fanatiek heeft ontlopen. Als hij 's avonds weer thuiskomt, is de duif verdwenen.
Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: Die Taube
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789035105126
Uitgever: Ooievaar Pockethouse
Drie verhalen en een beschouwing
In Drie verhalen en een beschouwing bevestigt Patrick Süskind zijn meesterschap over taal en vertelkunst. In deze verzameling buitengewone en buitengewoon vertelde verhalen schrijft hij over het verlangen naar genialiteit en heldendom.

Hoed je voor kritieken, zo luidt de waarschuwende boodschap van het verhaal ‘Het dictaat van de diepgang’, waarin een jonge getalenteerde schilderes een recensie wat al te letterlijk neemt. In ‘Een strijd’ een schaakduel beschreven dat veel verder gaat dan schaak alleen. En in ‘De erfenis van Maître Mussard’ ontwikkelt een man een levensinstelling die hem letterlijk laat verstenen. Ten slotte beschrijft Süskind in de beschouwing ‘Amnesie in litteris’ de boeken die in zijn leven een diepe indruk hebben achtergelaten.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: Drei Geschichten und eine Betrachtung
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044606362
Uitgever: Prometheus
Het parfum
Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn.

Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkerste stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn...
Perfume - 2006
Regisseur: Tom Tykwer
Cast: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, e.a.
Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: Das Parfum
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789044608786
Uitgever: Prometheus
Het verhaal van mijnheer Sommer
Het verhaal van mijnheer Sommer is het verhaal van een jongetje dat bijna kon vliegen - als hij de punten van zijn jas maar omhoog had getrokken toen het zo hard waaide. Het jongetje klimt ook heel graag in bomen en dit jongetje vertelt het verhaal van mijnheer Sommer.

Niemand kent zijn voornaam, niemand weet of hij een beroep heeft gehad, ze weten alleen dat zijn vrouw poppenmaakster is. De heer Sommer woont in Obernsee, op een dag was hij er gewoon, hij kwam lopend met zijn vrouw met de bus.

Niemand heeft ooit met de heer Sommer gesproken, maar iedereen kent hem. Het is namelijk een wonderbaarlijke man, hij wandelt, altijd, zomer en winter. Hij heeft altijd een grote stok bij zich, en het lijkt wel of hij kan wandelen door die stok!

Verder heeft hij altijd een bijna lege rugzak bij zich, men vermoedt dat er alleen boterhammen in zitten. Hij praat met niemand en loopt maar door en door en door. Iedereen gist waarom hij dat doet, maar niemand weet het...

Het jongetje heeft hem één keer, toen hij hoog in de boom zat, in 'rust' gezien. Daardoor en alleen daardoor zal hij op een later tijdstip als hij 17 is, bij een gebeurtenis de man ook met 'rust' laten.
Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: Die Geschichte von Herrn Sommer
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789035111448
Uitgever: Bakker

Non-FictieOver liefde en dood
'De geschiedenis van Orpheus spreekt ons tot op de dag van vandaag aan, omdat zij een geschiedenis van de mislukking is. Het wonderlijke verzoek om de beide raadselachtige oermachten van het menselijke bestaan, de liefde en de dood, met elkaar te verzoenen en de wreedste van beide ten minste tot een klein compromis te bewegen, is uiteindelijk tot mislukken gedoemd.’

Patrick Süskind schreef een filmscenario over een moderne Orpheus en Euridice, twee voormalige geliefden van wie de een zich van het leven heeft beroofd en de ander probeert hem uit de onderwereld terug te halen.

Het scenario riep grote vragen wakker bij Süskind. Hij schreef een pregnante filosofische beschouwing over de twee ultieme pendanten van het menselijke leven, de liefde en de dood, die nu in boekvorm verschijnt.
Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: Über Liebe und Tod
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044607284
Uitgever: Prometheus

Dubbel uitgegeven titelsDe erfenis van maître Mussard

Zie voor de beschrijving van dit boek: Drie verhalen en een beschouwing.

Schrijver: Patrick Süskind
Oorspronkelijke titel: zie Drie verhalen en een beschouwing
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789035116498
Uitgever: Bakker

Gerelateerde schrijvers