Boekenplank:
Kies

Boeken van Sofi Oksanen

Meer over Sofi Oksanen

Genre: Roman

Geboren: 1977

Geboorteland: Finland

Website: Sofi Oksanen


Overzicht

  • Als de duiven verdwijnen - Kun kyyhkyset katosivat
  • Een bundel haarspelden - Stalinin lehmät
  • Het hondenpark - Koirapuisto
  • Norma - Norma
  • Zuivering - Puhdistus

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls de duiven verdwijnen
Estland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het land is bezet door de Russen en Roland en zijn neef Edgar zitten als 'woudbroeders' in het verzet. Ze verschuilen zich in de bossen of zijn ondergedoken bij familie.

Als de Russen door de Duitsers worden verdreven en Rolands vrouw wordt vermoord, drijft dat de twee neven uit elkaar. Edgar kiest voor de Duitse zaak, Roland blijft in het ondergrondse verzet.

In de jaren zestig maakt Edgar, alias kameraad Parts, inmiddels carrière door te schrijven over de Duitse bezetting en het ontmaskeren van fascistische Esten. Zijn onderzoek brengt hem op het spoor van zijn ex-vrouw Juudit en zijn neef, wier levens anders zijn verlopen dan hij vermoedde.
Schrijver: Sofi Oksanen
Oorspronkelijke titel: Kun kyyhkyset katosivat
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041423108
Ebook: 9789041423504
Uitgever: Ambo | Anthos
Een bundel haarspelden
In Een bundel haarspelden trouwt de Estse Katariina in de jaren zeventig met een Fin. Het is een moeizaam huwelijk, want Finnen kijken neer op Esten. Over de grens zijn de vrouwen al snel hoeren, van wie ze rijkelijk gebruik kunnen maken. Dit beeld maakt Katariina's leven er niet makkelijker op en ze leert haar dochter Anna de kunst van het zwijgen, vooral over haar identiteit.

Anna groeit op in moeilijke tijden en worstelt daarnaast met boulimia. Samen met haar moeder reist ze regelmatig naar Estland, met koffers en tassen vol kleren en hulpgoederen. Tientallen jaren later ervaart Anna dat er in twee generaties nog maar weinig veranderd is.
Schrijver: Sofi Oksanen
Oorspronkelijke titel: Stalinin lehmät
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789041423115
Ebook: 9789026329142
Uitgever: Ambo | Anthos
Het hondenpark

Olenka is geboren en opgegroeid in het arme en corrupte Oekraïne, maar heeft door haar werk als fotomodel ook het rijke westen leren kennen. Nadat die carrière is vastgelopen keert ze terug naar Oekraïne, waar ze in aanraking komt met een nieuwe branche: eiceldonatie ten bate van kinderloze westerse echtparen. Ze begint als donor maar weet zich dankzij haar kennis van het Westen al snel tot coördinator op te werken.

Dan komt Daria op haar pad, de dochter van een vroegere zakenpartner van haar vader. Ze herkent Daria’s potentieel als eiceldonor en model en ziet een grootse toekomst voor de jonge vrouw - en voor haarzelf als Daria’s manager.

Als Daria op een dag plotseling verdwijnt, ziet Olenka in eerste instantie nog geen verband met gebeurtenissen uit het verleden. Tegen de tijd dat ze dat wel doet is het echter al te laat: ze is gedwongen uit te wijken naar het buitenland, en zo belandt ze in Helsinki, aan de rand van een park waar een jong gezin de hond uitlaat.

Het hondenpark is een overweldigende, razend spannende roman over loyaliteit en gebroken vertrouwen, geschreven door een van de origineelste en grootste schrijvers van Europa. Het is een verhaal dat de genadeloosheid van commerciële eiceldonatie blootlegt, waarbij vrouwelijke vruchtbaarheid een verdienmodel is geworden, en van het leven, waarin het verleden steeds weer opduikt, hoezeer je ook je best doet dat te vergeten.

Schrijver: Sofi Oksanen
Oorspronkelijke titel: Koirapuisto
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044644227
Ebook: 9789044644234
Uitgever: Prometheus
Norma
Norma Ross blijft alleen achter wanneer haar moeder Anita onder verdachte omstandigheden bij een ongeluk om het leven komt. Gedurende haar leven waren de twee onafscheidelijk. Hun speciale band was diepgewortelder dan de sterkste bloedband en werd bezegeld door een groot geheim: Norma wordt aangestuurd door wonderlijke krachten waardoor zij zowel de lasten als de lusten ervaart van buitengewoon snel groeiend haar. Sinds haar geboorte heeft haar moeder dit geheim streng bewaakt zodat Norma een normaal leven kon leiden.

Maar na Anita's dood komt Norma erachter dat haar moeder aanzienlijk meer wist over de aandoening dan ze liet blijken. In een poging erachter te komen wat haar moeder uiteindelijk fataal is geworden, neemt Norma een baan aan in de kapsalon waar haar moeder voor haar dood werkte. De salon heeft echter ook zo zijn eigen redenen om Norma in huis te halen. Gevangen in een web van bedrog vecht Norma voor haar vrijheid én voor de waarheid.
Schrijver: Sofi Oksanen
Oorspronkelijke titel: Norma
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044630817
Ebook: 9789044630862
Uitgever: Prometheus
Zuivering
Op een dag treft de oude Aliide Truu een uitgeputte jonge vrouw aan voor haar huis in Estland. Ze heet Zara en hoewel Aliide haar niet helemaal vertrouwt, laat ze haar binnen en verzorgt haar. Wat Zara niet durft te vertellen is dat ze de kleindochter van Aliides zus Ingel is, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Vladivostok werd gedeporteerd.

In de oorlogsjaren was de jonge Aliide heimelijk verliefd op Hans, de echtgenoot van haar oudere zus Ingel. Toen de Sovjet-Unie Estland bezette, moest de nationalistisch gezinde Hans onderduiken en Ingel en haar dochter werden als handlangers van de nationalisten gedeporteerd naar Siberië. Aliide deed niets om haar zus te helpen.

Als Zara bijna vijftig jaar later opduikt bij Aliides huis, is ze op de vlucht voor twee vrouwenhandelaren. De gebeurtenissen uit heden en verleden komen samen en nemen een nieuwe wending.
Schrijver: Sofi Oksanen
Oorspronkelijke titel: Puhdistus
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041418500
Ebook: 9789041415714
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers