Boekenplank:
Kies
 • Home
 • F
 • Marianne Fredriksson

Boeken van Marianne Fredriksson

Meer over Marianne Fredriksson

Genre: Roman

Geboren: 1927 / Overleden: 2007

Geboorteland: Zweden


Overzicht

 • Anna, Hanna en Johanna - Anna, Hanna och Johanna
 • De elf samenzweerders - De elva sammansvurna
 • De kracht van een vrouw - Ondskans leende
 • De nachtwandelaar - Den som vandrar om natten
 • De zondvloed - Syndafloden
 • Elisabeths dochter - Älskade barn
 • Het mysterie - Gåtan
 • Het raadsel van de liefde - Skilda verkligheter
 • Het zesde zintuig - Blindgång
 • Inge en Mira - Flyttfåglar
 • Simon - Simon och ekarna
 • Volgens Maria Magdalena - Enligt Maria Magdalena

De kinderen van het paradijs

 1. Het boek Eva - Evas bok
 2. Het boek Kaïn - Kains bok
 3. Norea, dochter van Eva - Noreas saga

Non-Fictie

 • Als vrouwen wijs waren - Om kvinnor vore kloka skulle världen stanna
 • Mijn leven in Zweden - Mein Schweden

gedetailleerd overzicht

OverzichtAnna, Hanna en Johanna
Johanna is dement en ligt op sterven. Haar dochter Anna bezoekt haar en begint zich af te vragen wie haar grootmoeder Hanna was. Omdat Johanna niet meer in staat is antwoord te geven op haar vragen, gaat Anna zelf op zoek. Ze reist door het leven van drie generaties vrouwen die onder zeer verschillende omstandigheden hun positie moeten bevechten. Toch hebben ze in essentie dezelfde problemen in hun streven naar zelfstandigheid. Anna begint meer te begrijpen van het leven, de rol die mannen spelen, vreugde en verdriet, liefde en haat.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Anna, Hanna och Johanna
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-5226-792-8
Uitgever: De Geus
De elf samenzweerders
Marianne Fredriksson schreef verschillende succesvolle romans. Ze heeft echter nog een andere kant. Vele jaren was ze hoofdredacteur. Als leidinggevende ontdekte ze tot welke uitzonderlijke prestaties een groep mensen in staat is. Maar, vroeg ze zich af, als mensen in een groep boven zichzelf uit kunnen stijgen, is dan ook het omgekeerde mogelijk? Kan een groep in een destructief proces belanden? En hoe is het tij te keren? Voor een antwoord ging ze te rade bij haar dochter, de psychologe en consultant Ann Fredriksson. Om de lezer het groepsproces te laten zien, schreven ze samen een gedramatiseerde documentaire over de Afdeling Vijf, die langzaam in een crisis geraakt.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: De elva sammansvurna
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5226-737-5
Uitgever: De Geus
De kracht van een vrouw
Stina is een nuchtere, intelligente vrouw die stevig in haar schoenen staat. Maar als ze Per ontmoet en valt voor zijn innemendheid en levenslust, geeft ze zich volledig over aan de liefde. Haar moeder is blij met de verandering in het leven van haar dochter. De vader, rechercheur bij de politie, is minder gelukkig met de relatie. Toch lijkt alles goed te gaan, tot Stina in verwachting is. Vanaf dat moment gaat Per zich steeds agressiever en beledigender gedragen. Stina trekt zich terug. Ze schaamt zich en 'accepteert' het verbale en fysieke geweld tot er een grens wordt overschreden.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Ondskans leende
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-445-0737-0
Uitgever: De Geus
De nachtwandelaar
In het begin van de jaartelling wordt in Rome een jongen geboren: Marcus. Zijn ouders hebben een verstandshuwelijk en zijn moeder stuurt het kind naar Seleme, een jonge slavin, die de jongen voedt en grootbrengt. Later verkoopt Marcus' moeder Seleme aan een bordeel. Marcus is dan vijf jaar en het verlies van Seleme raakt hem zó dat hij blind van verdriet wordt. Dan benadert zijn grootvader de mysticus en astronoom Anjalis, om de in zichzelf gekeerde jongen te genezen. Anjalis wil zijn tijd eigenlijk niet aan zo'n kind verdoen, maar als hij Marcus ontmoet, verdwijnen zijn bedenkingen. Het is het begin van een boeiend gevecht, waarbij Anjalis de jongen laat ervaren hoe de wereld en de mensen in elkaar zitten.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Den som vandrar om natten
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-5226-657-3
Uitgever: De Geus
De zondvloed
Rond 2750 voor Christus wordt Mesopotamië getroffen door een overstromingsramp. De scheepsbouwer Noach krijgt van God de opdracht om een ark te bouwen en zo zijn familie en veestapel te redden. Noach brengt hen inderdaad in veiligheid, maar de overlevenden voelen zich ontworteld en ontheemd. Dit bekende gegeven wordt door Marianne Fredriksson op haar geheel eigen wijze uitgewerkt. Ze baseerde zich daarbij niet alleen op de Bijbel, maar ook op het oeroude Soemerische Gilgamesj-epos. Fredriksson maakt van Noach en zijn familie mensen van vlees en bloed en geeft een stem aan de vrouwen en kinderen die in de overleveringen nauwelijks worden genoemd. Vooral Noachs vrouw Naema speelt in deze roman een belangrijke rol. De zondvloed is niet alleen een roman over een van de grote mythen van de mensheid, maar ook over familiebanden en ontheemdheid, angst en liefde, goed en kwaad en saamhorigheid.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Syndafloden
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 978-90-5226-659-6
Uitgever: De Geus


Elisabeths dochter
Architecte Katarina Elg heeft zich nooit in een relatie willen binden. Maar bij Jack, een getrouwde Amerikaan die tijdelijk in Zweden verblijft, voelt ze zich anders. Toch breekt ze ook met hem als ze in verwachting raakt. Katarina roept de hulp in van haar moeder Elisabeth. Eigenlijk verwacht ze een afwijzende reactie, want de vrouwen onderhouden een ongemakkelijke relatie. Maar Elisabeth is juist blij met het nieuws en besluit zelfs bij Katarina in te trekken, zodat ze de zorg voor de baby kunnen delen. Moeder en dochter groeien naar elkaar toe. Elisabeth legt voor het eerst uit waarom ze niet eerder is gescheiden van haar gewelddadige man. En Katarina beseft dat ze zelf altijd op de vlucht is geweest voor haar gevoelens.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Älskade barn
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-445-0056-2
Uitgever: De Geus
Het mysterie
Het is lente en Lillemor wil een paar dagen doorbrengen in het oude vakantiehuisje van haar familie. Bij de eerste wandeling door het bos, stuit ze op het vermoorde lichaam van een vrouw die er uitziet als een jongere uitgave van haarzelf. De politie tast aanvankelijk in het duister, maar al vrij snel is duidelijk dat de moordenaar vermoedelijk een Griekse jongen is die in Duitsland werkt. Op het lijk is een stukje papier gevonden dat uit een Zweeds stratenboek is gescheurd. De aantekeningen op de achterkant zijn cryptisch, maar de man van Lillemor herkent ze meteen. Hij heeft jaren geleden die aantekeningen gemaakt in een stratenboek dat daarna is zoekgeraakt. Degene zich die het stratenboek indertijd heeft toegeëigend, kan de sleutel zijn tot de oplossing van het mysterie van de moord. En misschien ook van het mysterie van de gelijkenis tussen Lillemor en het slachtoffer.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Gåtan
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 978-90-5226-658-9
Uitgever: De Geus
Het raadsel van de liefde
Jan is wetenschapper. Hij is ervan overtuigd dat het de genen zijn die het wezen van de mens bepalen. Feiten tellen. Intuïtie bestaat niet voor hem, die is ongrijpbaar en dus onbegrijpelijk. Angelika gelooft juist dat dromen, gedachten en gevoelens het kompas vormen waardoor we ons leven moeten laten leiden. Jan en Angelika wonen elk op een eigen planeet. Alleen de liefde lijkt in staat de verschillen te overbruggen.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Skilda verkligheter
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-445-0533-5
Uitgever: De Geus
Het zesde zintuig
De tienjarige Sofia Horner en de iets oudere Anders Berglund zijn kinderen met een bijzondere gave. Sofia kan 'om de hoek kijken'. Anders is blind geboren. Maar misschien 'ziet' hij dezelfde dingen als zij. Op een dag stelt Sofia voor 'samen te dromen'. In hun gezamenlijke droom zweven ze op de eerste zondag van de advent de kerk uit. Maar ze hebben er geen rekening mee gehouden dat anderen hun droom kunnen zien. Zo komt het dat er een wonder gebeurt in het Zweedse plaatsje Östmora. Een plotselinge storm tilt het dak van de kerk op en de kinderen zweven naar buiten. Deze gebeurtenis verandert het leven van vele mensen.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Blindgång
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-5226-530-5
Uitgever: De Geus
Inge en Mira
In Inge en Mira stelt Marianne Fredriksson de vriendschap van twee vrouwen uit verschillende culturen centraal. Ze vertelt over twee door hun verleden beschadigde mensen, over discriminatie, culturele integratie, de kracht om te overleven en te kunnen genieten van kleine dingen. De intellectuele Inge is een gescheiden Zweedse van achter in de veertig en moeder van twee dochters. Ze is een sterke, onafhankelijke vrouw die weinig problemen heeft. Dan leert ze Mira kennen, een even oude Chileense die in de keuken van een kinderdagverblijf werkt. Het is het begin van een hechte vriendschap. Mira vertelt Inge over haar verleden in Chili en de verschrikkingen ten tijde van het Pinochet-regime. Haar oudste zoon is door de junta vermoord, haar dochter is verdwenen en zijzelf werd gefolterd en verkracht. Ook Inge doet haar verhaal, en langzaam maar zeker blijkt dat Inges eigen verleden minder rimpelloos is dan ze zelf wil geloven. Inge en Mira ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze hadden vermoed. Wanneer het verleden zich aan hen opdringt, worden de kracht en de vriendschap van beide vrouwen flink op de proef gesteld.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Flyttfåglar
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5226-870-3
Uitgever: De Geus


Simon
Simon groeit op in een paradijselijke omgeving aan de kust van Göteborg in het niet-bezette Zweden. Zijn joodse afstamming is hem aan te zien en om hem te beschermen verzwijgen zijn adoptiefouders zijn herkomst. Maar Simon lijdt onder het besef anders te zijn dan zijn ouders. De ontdekking dat hij, net als zijn beste vriend Isak, van joodse afkomst is, is bepalend voor zijn groei naar volwassenheid. Met de onthulling van de waarheid begint voor hem een zoektocht naar zijn identiteit.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Simon och ekarna
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-5226-529-1
Uitgever: De Geus
Volgens Maria Magdalena
De eerste ontmoeting tussen Maria, de moeder van Jezus, en Maria Magdalena is confronterend: `Ben jij de hoer met wie mijn zoon in zonde leeft?' `Ja. Maar ik ben geen hoer.' Toch ging Maria Magdalena de geschiedenis in als een prostituee die zich in de nabijheid van Jezus ophield. In werkelijkheid was ze een gevoelige, intelligente volgelinge die het aanzien van de wereld had kunnen veranderen. Als haar de kans niet ontnomen was haar stem te laten horen. Die stem geeft Marianne Fredriksson haar in deze roman, waarin ze indringend vertelt over het leven van Maria Magdalena en haar liefdesverhouding met Jezus. `Op een dag zocht ik iets op in de bibliotheek Nag Hammadi. Toevallig stuitte ik daarbij op de bewaard gebleven fragmenten van het evangelie volgens Maria Magdalena. Daarin zet ze uiteen wat Jezus tegen haar gezegd heeft in persoonlijke gesprekken. Onder andere: "Maakt u geen regels van hetgeen ik u heb geopenbaard. Maakt u geen wetten zoals de wetgeleerden dat doen." En het trof me dat hier misschien iemand was met oren om te horen, ogen om te zien en verstand om te begrijpen. De leerling van wie Jezus het meeste hield. En een vrouw die niet de macht had om invloed uit te oefenen. Zo werd mijn Maria Magdalena geboren.' - Marianne Fredriksson
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Enligt Maria Magdalena
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 978-90-445-1143-7
Uitgever: De Geus

De kinderen van het paradijsHet boek Eva
Nadat haar zoon Kaïn zijn jongere broer Abel heeft vermoord, trekt Eva de bergen in. Ze is geschokt door de gebeurtenis en ze wil nadenken. De herinnering aan haar moeder komt boven, een vrouw die ingewijd was in de mysteriën van het leven en veel respect afdwong. Met haar loopt Eva weer als kind over de velden en de akkers. Haar moeder vertelt over hun afkomst, de sterren, kruiden en planten, de eenheid tussen licht en donker, trots en schuld. Door die opnieuw beleefde ontmoetingen gaat Eva steeds beter begrijpen wie ze is en dat ze op haar gevoel moet vertrouwen. Gesterkt door dat inzicht gaat ze terug naar haar gezin en probeert ze het verlies van Abel, de reddeloosheid van Kaïn en het onbegrip van Adam een plaats te geven.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Evas bok
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-5226-654-9
Uitgever: De Geus
Het boek Kaïn
In Het boek Eva probeert de eerste vrouw haar verdriet te verwerken nadat haar oudste zoon Kaïn zijn broer Abel heeft vermoord. Ze probeert hem te begrijpen en te helpen in zijn redeloosheid. In dit tweede boek ligt het accent op Kaïn zelf. We leren hem kennen als een krachtige, verstandige man. Hij heeft een avontuurlijk leven. Maar diep vanbinnen kan hij zich niet bevrijden van zijn schuldgevoel omdat hij het met niemand kan delen.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Kains bok
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-5226-655-7
Uitgever: De Geus
Norea, dochter van Eva
Norea, de dochter van Eva en Adam, is een markant personage in Marianne Fredrikssons grote mythe over de mensheid. Als Norea in de Middeleeuwen geboren zou zijn, was ze als heks op de brandstapel beland. Zou ze nu hebben geleefd, dan was ze wellicht opgesloten in een psychiatrische inrichting. Want Norea kan in het verborgene kijken, in dat wat achter de wereld ligt die we allemaal als werkelijkheid ervaren. Eva, de oermoeder, ziet zichzelf weerspiegeld in het meisje. Ze wil het liefst dat haar dochter een normale jeugd heeft. Maar Norea is nu eenmaal anders. Ze kan gedachten lezen en ziet de toekomst in haar dromen en fantasieën. Het meisje heeft het in zich om de mensheid te redden.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Noreas saga
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-5226-656-5
Uitgever: De Geus

Non-FictieAls vrouwen wijs waren
In dertien beschouwingen geeft Marianne Fredriksson haar visie op hoe verschillen en overeenkomsten tussen de beide seksen het leven beïnvloeden. Soms met verbazing, dan weer scherp, teder of met ingehouden woede schetst ze de rolpatronen die dieper in ons verankerd lijken dan we zelf zouden willen.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Om kvinnor vore kloka skulle världen stanna
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5226-646-8
Uitgever: De Geus
Mijn leven in Zweden
In Mijn leven in Zweden neemt Marianne Fredriksson haar lezers mee op een verkenningstocht door het land waar ze geboren en getogen is. En het land dat ze zo beeldend beschrijft in haar succesvolle romans. Het is het Zweden van de scheren en grote bossen, van de kleine dorpjes waar iedereen elkaar kent, de heldere meren en de weidse zee. In het rijkelijk geïllustreerde Mijn leven in Zweden is het indrukwekkende Zweedse landschap vastgelegd in prachtige fotografie. De foto's worden 'toegelicht' met kenmerkende citaten uit de romans van Marianne Fredriksson. Mijn leven in Zweden is een speciale uitgave ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Marianne Fredriksson op 28 maart 2002.
Schrijver: Marianne Fredriksson
Oorspronkelijke titel: Mein Schweden
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0240-9
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers