Boekenplank:
Kies

Boeken van Sara Stridsberg

Sara Stridsberg is auteur en toneelschrijver. Ze brak internationaal door met haar roman Droomfabriek waarvoor ze de grote literatuurprijs van de Noordse Raad ontving.

Meer over Sara Stridsberg

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Zweden


Overzicht

  • Darling River - Darling River
  • De zwaartekracht van liefde - Beckomberga
  • Droomfabriek - Drömfakulteten
  • Happy Sally - Happy Sally

gedetailleerd overzicht

OverzichtDarling River

Lo maakt met haar vader nachtelijke tochtjes door de bossen en verleidt mannen aan de oevers van Darling River. Een moeder heeft haar dochter en man verlaten en rijdt rond op de verlichte wegen van Europa. Dolores Haze verliest haar pasgeboren kind en sterft zelf kort daarna. Een apin leert tekenen in Jardin des Plantes in Parijs, geholpen door een wetenschapper.

Darling River is een prachtige en melancholische roman over het kind zonder jeugd en de vrouw zonder toekomst.

Schrijver: Sara Stridsberg
Oorspronkelijke titel: Darling River
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044520293
Uitgever: De Geus
De zwaartekracht van liefde

Wanneer Jimmie Darling in het psychiatrisch ziekenhuis Beckomberga wordt opgenomen, brengt zijn dochter Jackie steeds meer tijd door bij haar vader, en wanneer haar moeder voor een vakantie naar de Zwarte Zee vertrekt, wordt Beckomberga Jackie's hele wereld.

De dokter van dienst is Edvard Winter. Op sommige avonden neemt hij Jimmie en een paar andere uitverkoren patiënten mee naar grote feesten in de binnenstad van Stockholm. Zodra ze in Edvards Mercedes de poort uit zijn, gaat de eerste fles champagne open. 'Een avond buiten het ziekenhuis maakt weer mensen van ons,' zegt de dokter.

In het ziekenhuis ontmoeten we ook zuster Inger Vogel, de engelachtige verschijning op houten klompen die zich in het schemergebied tussen orde en verwoesting lijkt op te houden, en Sabina, de patiënt die het lustobject van Jimmie en van dokter Winter is en die geobsedeerd is door vrijheid en door de dood.

In De zwaartekracht van liefde gaat het vooral om de liefde tussen Jacky en haar vader en haar zoektocht naar wat hen bindt - toen ze een klein meisje was en nu ze een volwassen vrouw en moeder is.

Net als in Thomas Manns De Toverberg neemt het ziekenhuis mythische vormen aan en wordt het een hoofdpersoon in het verhaal - zowel een monsterlijke engel als een bron van troost. Maar ondanks de duisternis die achter de muren van Beckomberga heerst, vindt dit boek zijn kracht in tederheid, verzoening, optimisme en liefde - en dat alles maakt dit prachtige verhaal tot Sara Stridsbergs meest persoonlijke roman tot nu toe.

Schrijver: Sara Stridsberg
Oorspronkelijke titel: Beckomberga
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048826087
Uitgever: Hollands Diep
Droomfabriek

Droomfabriek beschrijft het (fictionele) leven van Valerie Solanas, de vrouw die de geschiedenis in ging als degene die in 1968 Andy Warhol neerschoot. Valerie Solanas is een hyperintelligente vrouw die haar hele leven balanceert op het randje van krankzinnigheid.

In een stijl die afwisselend poëtisch en alledaags, provocerend en geruststellend, grappig en tragisch is, dompelt Stridsberg de lezer onder in de getormenteerde ziel van Solanas.

Schrijver: Sara Stridsberg
Oorspronkelijke titel: Drömfakulteten
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044512496
Uitgever: De Geus
Happy Sally

Gelukkige Sally met haar eerzuchtige dromen. Iedere ochtend zwemt ze van Zweden naar Denemarken en weer terug. Ze verlangt naar de oceaan. Haar hart is gevuld met de wens het Kanaal over te steken en zo gebeurt het ook: Sally Bauer is de eerste Scandinavische zwemster die in augustus 1939 het Kanaal oversteekt.

Vele jaren later leeft Ellen met dezelfde ambities, maar haar poging om Sally te evenaren mislukt. De teleurstelling verbijt ze, maar het verlangen om te blijven zwemmen zal allesbepalend blijken voor haar en haar familie.

Happy Sally is een verhaal over triomf en nederlaag. Twee vrouwen zetten alles op alles om hun doel te bereiken en zijn bereid hun liefde en hun gezin hiervoor op te geven.

Schrijver: Sara Stridsberg
Oorspronkelijke titel: Happy Sally
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044512489
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers