Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Robinson

Peter Robinson emigreerde na zijn studie Engelse literatuur aan the University of Leeds naar Canada. Robinson gaf af en toe gastcolleges over het schrijven van thrillers.

Meer over Peter Robinson

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1950 / Overleden: 2022

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Peter Robinson


Overzicht

 • Lijdensweg - Caedmon's song

Alan Banks

 1. Stille blik - Gallows view
 2. Nachtlicht - A dedicated man
 3. Tegenstroom - A necessary end
 4. Zondeval - The hanging valley
 5. Schijnbeeld - Past reason hated
 6. Woensdagkind - Wednesday's child
 7. Zwanenzang - Dry bones that dream
 8. Innocent graves
 9. Dead right
 10. Verdronken verleden - In a dry season
 11. Kil als het graf - Cold is the grave
 12. Nasleep - Aftermath
 13. Onvoltooide zomer - The summer that never was
 14. Vuurspel - Playing with fire
 15. Drijfzand - Strange affair
 16. Hartzeer - Piece of my heart
 17. Duivelsgebroed - Friend of the devil
 18. Overmacht - All the colours of darkness
 19. Uitschot - Bad boy
 20. Dwaalspoor - Watching the dark
 21. Dankbare dood - Children of the revolution
 22. Slachthuisblues - Abattoir blues

E-books

 • Vermoorde onschuld - Like a virgin
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtLijdensweg
Wanneer de welvarende studente Kirsten wakker wordt in het ziekenhuis, heeft ze aanvankelijk geen enkele herinnering aan hoe ze daar terecht is gekomen. Ze blijkt het eerste slachtoffer te zijn van een psychopaat die algauw de 'studentslasher' wordt genoemd en die 's nachts jonge vrouwen aanvalt en gruwelijk mishandelt met een mes.

Langzaam maar zeker komen afschuwelijke details van die avond terug in haar hoofd: beelden van mannen die zich over haar heen buigen en van een koude hand die haar betast, en fragmenten van een vreemd en onheilspellend lied... Naarmate Kirsten beseft dat haar leven voorgoed vernield is, groeit er in haar een onbedwingbaar verlangen: wraak.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Caedmon's song
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022998885
Ebook: 9789044964684
Uitgever: Bruna

Alan BanksStille blik
Inspecteur Alan Banks is net verhuisd van het rumoerige Londen naar het rustige provinciestadje Eastvale, als hij te maken krijgt met een brute moord. Een inbraak loopt uit op de dood van een bejaard slachtoffer en er zijn maar weinig aanwijzingen voor de politie om mee te werken.

Wanneer ook nog een gluurder voor grote onrust onder de vrouwen van Eastvale zorgt, komt de politie onder steeds grotere publieke druk te staan om de dader te vinden.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Gallows view
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789046114780
Ebook: 9789044973037
Uitgever: Bruna
Nachtlicht
Inspecteur Alan Banks krijgt te maken met een gruwelijke moordzaak die hem voor een raadsel stelt. Vlak bij het dorpje Helmthorpe is het lichaam gevonden van Harry Steadman, half begraven onder een ingestort muurtje. Maar wie zou deze vriendelijke historicus hebben willen vermoorden?

Als Banks zich in de zaak verdiept blijkt meer dan één persoon verdacht te zijn. De sleutel tot de oplossing zou wel eens kunnen liggen bij een jong meisje, Sally Lumb, die meer lijkt te weten dan ze vertelt...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: A dedicated man
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789022989975
Ebook: 9789044964233
Uitgever: Bruna
Tegenstroom
Een grote demonstratie in het anders zo rustige Yorkshire eindigt in de arrestatie van 50 demonstranten en de gewelddadige dood van een jonge agent. Vanuit Londen wordt hoofdinspecteur Richard 'Dirty Dick' Burgess gestuurd om het moordonderzoek te leiden, iets wat niet goed valt bij Alan Banks.

Terwijl heethoofd Burgess een ware terreurcampagne begint tegen de bewoners van een plaatselijke commune, begint Banks zijn eigen onderzoek. Maar daarbij gaat hij rechtstreeks in tegen Burgess' activiteiten en dat wordt hem niet in dank afgenomen.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: A necessary end
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022991305
Ebook: 9789044964837
Uitgever: Bruna
Zondeval
Niet ver buiten het dorpje Swainshead ligt een vredige, bosrijke vallei, haast verborgen voor de buitenwereld. Maar iemand heeft de rust die er heerst wreed verstoord. Een lichaam dat in verregaande staat van ontbinding verkeert wordt gevonden. Het tweede mysterieuze sterfgevel in vijf jaar tijd. En het zal niet het laatste zijn...

Inspecteur Alan Banks weet dat wanneer een lichaam wordt gevonden, er ook andere zaken aan de oppervlakte komen. Familievetes. Geheime liefdesrelaties. Afgunst...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: The hanging valley
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022991268
Ebook: 9789044960242
Uitgever: Bruna
Schijnbeeld
Een paar dagen voor kerstmis wordt 's avonds het lichaam van Caroline Hartley gevonden door haar partner Veronica Shildon. Het is een lieflijk tafereel - het haardvuur brandt, Vivaldi klinkt uit de luidsprekers en de kerstboom is versierd - afgezien van Caroline, die naakt is en onder het bloed zit.

Inspecteur Alan Banks en zijn partner Susan Gay hebben algauw een waslijst aan verdachten: Veronica's vroegere echtgenoot, Caroline's excentrieke broer, een feministische dichteres en de complete cast van het amateur toneelgezelschap.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Past reason hated
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022991275
Ebook: 9789044964639
Uitgever: Bruna


Woensdagkind
Wanneer twee maatschappelijk werkers op een dag bij Brenda Scupham aankloppen, vermoedt zij niets. Ze beweren dat ze aanwijzingen hebben dat haar dochter Gemma misbruikt wordt en dat ze een onderzoek zijn gestart. Brenda, die zeer geïntimideerd is door de twee gezagdragers, werkt gedwee mee.

En zo kan het gebeuren dat twee wildvreemden op klaarlichte dag de zevenjarige Gemma bij haar moeder weghalen. Pas als haar dochter de volgende dag niet volgens afspraak wordt teruggebracht, realiseert Brenda zich dat er iets niet in de haak is. Dat ze een verschrikkelijke fout heeft begaan.

Inspecteur Alan Banks leidt het onderzoek, maar wanneer dagen voorbijgaan zonder een teken van leven van Gemma of haar ontvoerders, vreest hij voor haar leven. Om losgeld is het de ontvoerders duidelijk niet te doen, gezien de armoede waarin Brenda leeft. En de laatste tijd zijn er verscheidene ontvoeringen geweest waarbij kinderen het slachtoffer werden van seksueel misbruik. Of erger nog: geofferd werden tijdens satanische rituelen...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Wednesday's child
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022993972
Ebook: 9789044960143
Uitgever: Bruna
Zwanenzang
Op een avond in mei worden Alison Rothwell en haar moeder vastgebonden door twee gemaskerde mannen en wordt Keith Rothwell in zijn garage door zijn hoofd geschoten. Maar waarom? Dat is de vraag die inspecteur Banks moet beantwoorden als hij zijn onderzoek start naar de moord.

Ogenschijnlijk lijken de Rothwells een gelukkige familie. Maar hoe meer Banks graaft in hun verleden, hoe meer vragen er worden opgeroepen. Wanneer opeens Banks' oude partner Richard 'Dirty Dick' Burgess, die inmiddels werkt voor Scotland Yard, zich meldt met nieuwe inzichten, neemt de zaak een onverwachte wending.

Het hele onderzoek staat op losse schroeven en niets is meer wat het lijkt. Banks moet alles op alles zetten om de moordenaars een stap voor te blijven. En als blijkt dat ze het ook op hem voorzien hebben, wordt de situatie pas echt netelig...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Dry bones that dream
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789400501195
Ebook: 9789044966800
Uitgever: Bruna
Innocent graves

Deze titel is (nog) niet vertaald naar het Nederlands.

Schrijver: Peter Robinson
Eerste uitgave: 1996
Dead right

Deze titel is (nog) niet vertaald naar het Nederlands.

Schrijver: Peter Robinson
Eerste uitgave: 1997
Verdronken verleden
Tijdens een lange, hete zomer komt het Thornfield-reservoir droog te staan, waardoor het dorp Hobb's End aan de vergetelheid wordt onttrokken. Vijftig jaar geleden verdween het onder de waterspiegel toen het meer werd aangelegd. Samen met Hobb's End komt echter ook een lang bewaard geheim boven water. Tussen de ruïnes wordt het skelet van een jonge vrouw ontdekt, een vrouw die blijkt te zijn vermoord.

Inspecteur Alan Banks wordt naar Hobb's End gestuurd om de zaak te onderzoeken. Samen met brigadier Annie Cabbot probeert hij de identiteit van het slachtoffer te achterhalen, maar de aanwijzingen zijn schaars.

Stukje bij beetje vormt Banks zich een beeld van de laatste jaren die deze jonge, vrijgevochten vrouw doorbracht in Hobb's End. Eén vraag blijft hem bezighouden: waarom heeft niemand de vrouw ooit als vermist opgegeven?
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: In a dry season
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022988008
Ebook: 9789044964936
Uitgever: Bruna


Kil als het graf
De carrière van Alan Banks is op een zijspoor beland. Groot is dan ook zijn verbazing als de man die hiervoor verantwoordelijk is, zijn directe chef Jimmy Riddle, zijn hulp inroept. Riddles zestienjarige dochter is een halfjaar geleden van huis weggelopen en nu zijn op een pornosite naaktfoto's van haar verschenen.

Riddle wil niet dat er een officieel onderzoek komt, want dat zou zijn imago - en daarmee zijn carrière - schade kunnen berokkenen. Banks krijgt het verzoek in alle stilte en buiten de politiekanalen om Emily Riddle te vinden.

Het spoor leidt naar de Londense wijk Soho, en vervolgens naar Little Venice, waar Banks Emily Riddle vindt. Maar dan neemt de zaak een onverwachte wending, die Banks dwingt in het persoonlijk verleden van Jimmy Riddle te duiken.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Cold is the grave
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022988022
Ebook: 9789044961652
Uitgever: Bruna
Nasleep
Het lijkt een gewoon huis, in een gewone straat, waar gewone mensen wonen. Maar achter de gevel oefent een seriemoordenaar zijn afgrijselijke praktijken uit. De buurt vermoedt niets, en zelfs zijn eigen vrouw heeft geen idee van wat er zich in haar eigen huis afspeelt...

Wanneer inspecteur Alan Banks midden in de nacht naar nummer 35, The Hill, wordt geroepen, wacht hem daar een gruwelijke ontdekking. Eindelijk heeft hij de Kameleon gevonden: de seriemoordenaar die het op jonge vrouwen heeft voorzien, en op wie hij al maanden jacht maakt.

De zaak is opgelost, maar hoe was het mogelijk dat de Kameleon al die tijd ongestoord zijn gang kon gaan? Was hij een meester in het verbergen van zijn sporen, of was er iets schrijnenders aan de hand? Hoe goed was het contact tussen de mensen in de wijk, en hadden ze eigenlijk wel oog voor elkaar?

In de afhandeling van het onderzoek probeert Banks op te helderen hoe het mogelijk was dat een moordenaar onder de neus van zijn buren en zijn echtgenote onopgemerkt zijn werk kon doen. En langzaam maar zeker komt de gruwelijke waarheid boven tafel...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Aftermath
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789400501065
Ebook: 9789044964332
Uitgever: Bruna
Onvoltooide zomer
Luke, een vijftienjarige jongen, verdwijnt spoorloos. Het lijkt uitgesloten dat hij is weggelopen...

Inspecteur Alan Banks assisteert bij het onderzoek naar de verdwijning. Zijn speurtocht valt samen met het onderzoek naar een stoffelijk overschot dat recent is opgegraven.

Het blijkt te gaan om een vroegere jeugdvriend van Banks, Graham, die meer dan vijfendertig jaar geleden - in de zomer van 1965 - verdween. Het spookbeeld dat Banks al die jaren heeft achtervolgd, komt tot leven. Hij heeft zichzelf nooit vergeven dat hij misschien de verdwijning van Graham op zijn geweten heeft, en mogelijk ook zijn dood.

Banks wordt heen en weer geslingerd tussen een verleden dat hij het liefst zou vergeten en de zoektocht naar een vijftienjarige jongen in het heden. De overeenkomsten tussen de twee zaken zijn verontrustend. Kan hij het noodlot afwenden?
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: The summer that never was
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789046114674
Ebook: 9789044964431
Uitgever: Bruna
Vuurspel
Op een koude ochtend in januari branden twee woonboten in het Eastvale-kanaal af, waarbij twee slachtoffers vallen: Tina, een zeventienjarige drugsverslaafde, en Tom, een eenzame kunstenaar. De brand blijkt te zijn aangestoken, maar onduidelijk is tegen wie van de twee slachtoffers de aanslag gericht was.

Inspecteur Alan Banks heeft spoedig een aantal verdachten in het vizier: de buurman die de brand heeft gemeld, het vriendje van Tina, haar kille stiefvader en een plaatselijke kunsthandelaar.

Maar hoewel Banks steeds dichter bij het motief voor de moord komt, blijkt de identiteit van de dader moeilijker te achterhalen...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Playing with fire
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789046114551
Ebook: 9789044960044
Uitgever: Bruna
Drijfzand
Wanneer Alan Banks een verontrustend telefoontje krijgt van zijn broer Roy, vertrekt hij ogenblikkelijk naar Londen om hem te zoeken. Maar Roy is spoorloos verdwenen en Banks vreest dat het telefoontje wel eens hun laatste gesprek zou kunnen zijn geweest.

Annie Cabbot krijgt intussen te maken met de moord op een jonge vrouw. Haar lichaam wordt gevonden op een stille weg net buiten Eastvale. In de broekzak van het slachtoffer vindt de politie een papiertje met Banks naam en adres.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Strange affair
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022989050
Ebook: 9789044963830
Uitgever: Bruna


Hartzeer
In 1969 wordt na afloop van een popfestival in Yorkshire op het verlaten terrein het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Het meisje is doodgestoken en op haar wang is een bloem geschilderd.

Veertig jaar later is vrijwel iedereen de zaak vergeten, maar inspecteur Alan Banks krijgt te maken met een nieuwe moordzaak die mogelijk verband houdt met de gebeurtenissen in 1969.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Piece of my heart
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022994528
Ebook: 9789044964035
Uitgever: Bruna
Duivelsgebroed
Larborough Head, Yorkshire, Engeland. Een zondagochtend in maart. Boven op de hoge rotsen bij de zee wordt een oude vrouw in een rolstoel gevonden met een doorgesneden keel. Haar naam was Karen Drew en ze was al jaren volledig verlamd.

Diezelfde ochtend ontdekt iemand veertig kilometer verderop in Eastvale, in een van de donkere steegjes van de volksbuurt The Maze, het verkrachte en gewurgde lichaam van de negentienjarige studente Hayley Daniels. Twee plaatsen, twee moorden. Maar zijn er ook twee daders?
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Friend of the devil
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022995112
Ebook: 9789044963731
Uitgever: Bruna
Overmacht
Inspecteur Alan Banks en zijn collega Annie Cabbot moeten een gerelateerde moord en zelfmoord oplossen in het plaatsje Eastvale: die van de rijke voormalig ambtenaar op leeftijd Laurence Silbert en de jonge, getalenteerde decorontwerper Mark Hardcastle. De twee mannen hadden sinds korte tijd een ogenschijnlijk goede liefdesrelatie. Wat dreef hen de dood in?

Wanneer blijkt dat Silbert in dienst was van de Britse geheime dienst MI6, wordt Banks van de zaak gehaald. MI6 is bang dat Banks te veel geheime zaken aan het licht zal brengen en zet hem onder druk. Banks komt terecht in een machtsspel van wantrouwen, afgunst, intimidatie en spionage.
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: All the colours of darkness
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022995013
Ebook: 9789044964530
Uitgever: Bruna
Uitschot
Voor inspecteur Alan Banks lopen werk en privé op heftige, angstaanjagende wijze door elkaar wanneer zijn dochter Tracy verliefd wordt op Jaff McCready, het vriendje van haar vriendin Erin. Jaff is een charmante jongeman, die onder zijn knappe uiterlijk een ijskoude, zieke geest verbergt. Daar komt Tracy zelf ook achter wanneer het al te laat is.

Terwijl Banks op vakantie is, wordt er tussen Jaffs spullen een geladen pistool gevonden. Jaff slaat op de vlucht en sleurt Tracy met zich mee. De twee verschuilen zich in haar vaders huis. Voordat Tracy beseft hoe ernstig de situatie eigenlijk is, is ze Jaffs gijzelaar geworden.

De radeloze Alan Banks staat vervolgens voor een bijna onmogelijke opdracht: de liefde voor zijn dochter, die gevangen wordt gehouden in zijn eigen huis, niet in de weg te laten staan van zijn werk als politieman. Wie is slimmer, de doorgewinterde vader of de gewetenloze bad boy?
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Bad boy
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022999264
Ebook: 9789044960990
Uitgever: Bruna
Dwaalspoor
Het lijk van detective Bill Reid wordt gevonden en er worden compromitterende foto's aangetroffen. Omdat het om één van Banks eigen mensen gaat en er corruptie in het spel zou kunnen zijn, wordt hij verplicht bijgestaan door inspecteur Joanna Passero van Interne Zaken.

Banks ontdekt een verband met de verdwijning van het Engelse meisje Rachel Hewitt in Tallinn, Estland, zes jaar daarvoor. Hoe dieper hij in de zaak-Hewitt duikt, hoe meer hem het gevoel bekruipt dat hij eerst het mysterie achter haar verdwijning zal moeten ontrafelen voordat hij de moord op Reid kan oplossen.

Maar inspecteur Passero heeft zo haar eigen agenda. Zij en Banks reizen af naar Estland in de hoop antwoorden te vinden in de donkere, gekasseide steegjes van Tallinn. Daar blijkt iemand er alles aan te doen om te voorkomen dat het verleden wordt opgerakeld.

Intussen, in Eastvale, is detective Annie Cabbot op het spoor gekomen van een groep illegalen die als slaven worden behandeld door een meedogenloze woekeraar. Naarmate de aanwijzingen zich opstapelen blijken de twee zaken nauwer met elkaar verbonden dan Banks aanvankelijk dacht en loopt het aantal levens dat in gevaar is op...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Watching the dark
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400502352
Ebook: 9789044969382
Uitgever: Bruna


Dankbare dood
Voormalig universitair docent Gavin Miller wordt dood aangetroffen. Zijn lichaam is gedumpt op een verlaten spoor vlak bij zijn huis en in zijn broekzak vindt de politie £ 5000 cash. Banks en zijn team worden ingeschakeld en ontdekken algauw dat niets in deze zaak voor de hand ligt.

Sinds hij enkele jaren daarvoor ontslagen werd in verband met seksuele intimidatie, heeft Miller een armzalig kluizenaarsbestaan geleid. Wel blijkt hij vijanden gehad te hebben, onder wie iemand die hij kende van de universiteit en die nog een rekening met hem te vereffenen had en een mysterieuze dame met wie hij omging in de politiek woelige jaren zeventig.

Het duurt niet lang vooraleer Banks zaken opgraaft die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven. Als hij bedreigd wordt omdat hij iets te dicht bij het vuur komt, realiseert hij zich dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Children of the revolution
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400504158
Ebook: 9789044971651
Uitgever: Bruna
Slachthuisblues
In een oude hangar op een verlaten militair vliegveld wordt een verontrustende vondst gedaan: een grote bloedvlek. Menselijk bloed. Van een lichaam is echter geen spoor te vinden. Het lijkt in eerste instantie een opzichzelfstaand mysterie, totdat DCI Alan Banks en zijn team te maken krijgen met de spoorloze verdwijning van twee verdachten in een diefstalzaak.

Het politieonderzoek neemt vervolgens een lugubere wending wanneer een vrachtwagen tijdens een hagelstorm verongelukt. Reddingswerkers vinden in het wrak niet alleen het lichaam van de chauffeur, maar ook het lichaam van iemand die al lang voor het ongeluk dood was...
Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Abattoir blues
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400507036
Ebook: 9789044974812
Uitgever: Bruna

E-booksVermoorde onschuld

In de zomer van 1985 wordt op een kleine kamer in Soho het lichaam van Pamela Morrison aangetroffen. Pamela was, net als haar vriendin Jackie die haar gevonden heeft, een stripdanseres die zo nu en dan wat bijverdiende als prostituee. De moordenaar heeft Pamela aangekleed en haar make-up eraf gehaald waardoor ze er onschuldig - haast maagdelijk - uitziet.

Met hulp van Jackie probeert Banks te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd en wie haar zoiets zou willen aandoen. Als de moordenaar voor de tweede keer toeslaat wordt de druk opgevoerd en zal Banks alles op alles moeten zetten om hem te pakken. Ondertussen staat hij in zijn privéleven voor een dilemma en merkt hij dat deze zaak hem meer aangrijpt dan vorige misdrijven.

* Dit korte verhaal is afkomstig uit de verhalenbundel The price of love and other stories.

Schrijver: Peter Robinson
Oorspronkelijke titel: Like a virgin
Eerste uitgave: 2009
Ebook: 9789044966633
Uitgever: Bruna