Boekenplank:
Kies

Boeken van Mark Billingham

Mark Billingham was standup comedian, acteur en scriptschrijver voor hij doorbrak als schrijver.

Meer over Mark Billingham

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Will Peterson

Geboren: 1961

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Mark Billingham


Overzicht

  • In het duister - In the dark

Tom Thorne

  1. Slaapdood - Sleepyhead
  2. Dubbelmoord - Scaredy cat
  3. Wraakhotel - Lazy bones
  4. Het verbrande meisje - The burning girl
  5. Levenloos - Lifeless
  6. Erfelijk belast - Bloodline
  7. Uit de dood verrezen - From the dead
  8. Ten dode opgeschreven - Good as dead
  9. Stervensuur - The dying hours

gedetailleerd overzicht

OverzichtIn het duister
Een regenachtige avond in een foute buurt in Zuid-Londen. Vier tieners in een auto wachten op hun prooi. De eerste de beste passerende automobilist zal het slachtoffer worden van een dodelijke initiatierite. Als een vrouw in een BMW voorbijrijdt, valt er een schot. De auto raakt van de weg en doodt een wachtende man bij een bushalte...

Het is het begin van een bloedstollend verhaal waarin niets is wat het lijkt. In het duister volgt drie mensen die op een of andere manier bij de schietpartij zijn betrokken: de jongen die de trekker overhaalde, een oudere gangster die op wraak zint en de hoogzwangere vrouw die achter het stuur van de BMW zat.

Wat volgt is een tocht door een gewelddadige stad, waar jeugdbendes slaags raken met professionele criminelen en waar loyaliteit in mensenlevens wordt betaald. Geheimen worden ontsluierd in hetzelfde tempo waarmee er nieuwe slachtoffers vallen....
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: In the dark
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789041419767
Ebook: 9788742850206
Uitgever: Ambo | Anthos

Tom ThorneSlaapdood
Zijn eerste drie slachtoffers overleefden het niet. De vierde heeft minder geluk...

Op een moment in zijn leven waarop dat bepaald niet uitkomt, wordt de innemende Tom Thorne, gelouterd vakman en inspecteur bij de afdeling Ernstige Delicten in Londen, onverwacht geconfronteerd met een seriemoordenaar.

Opvallend is dat de daders de slachtoffers eerst verdooft en dan - ja, wat dan? Wat gebeurt er voorafgaand aan het ogenblik van hun dood? De rechercherende politiemannen en het ondersteunende team van wetenschappers staan voor een raadsel.

Een eerste tip van de sluier wordt opgelicht als Thorne op bezoek gaat bij een van de slachtoffers - Alison Willetts, die als enige overlevende verlamd in het ziekenhuis ligt. Alison kan zien, ze kan horen, ze kan voelen, maar dat weet niemand.

Kort daarop vindt Thorne onder zijn ruitenwisser een briefje: 'Oefening baart kunst. Het komt allemaal neer op druk uitoefenen op de juiste plaats.'

Bij deze vondst beseft Thorne twee dingen: hij wordt in het oog gehouden en, wat nog belangrijker is, de dader beoogt iets anders met zijn slachtoffers. Maar wat? Alison Willetts, de enige die weet wie de dader is, kan hem dat niet vertellen...
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Sleepyhead
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029069588
Uitgever: Meulenhoff
Dubbelmoord
Carol Garner, een achtentwintigjarige lerares, is voor het laatst gezien op Euston Station, Londen, na een bezoek aan haar ouders. Twee dagen later wordt ze dood gevonden. Ze is gewurgd, in het bijzijn van haar zoontje van drie.

Er is mogelijk sprake van een seriemoordenaar, want aan de andere kant van de stad is ook een vrouw vermoord, vrijwel op hetzelfde tijdstip en op precies dezelfde manier.

Maar inspecteur Tom Thorne van de afdeling Ernstige delicten heeft zo zijn twijfels. Hoe dieper hij en zijn team in de zaken duiken, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat het niet om één moordenaar gaat, maar om twee. De vraag is echter: wie van de twee is het brein? En wat is de rol van de mysterieuze Karen?

Gedreven door de overtuiging dat er op korte termijn nieuwe slachtoffers zullen vallen kiest Tom Thorne voor een zeer riskante methode.
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Scaredy cat
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022532485
Ebook: 9788742850022
Uitgever: Uitgeverij M
Wraakhotel
Het motief voor de eerste moord was een raadsel. Tot iemand uit Tom Thornes team van de afdeling Ernstige delicten een stapel brieven vond, gericht aan het slachtoffer, een man die net uit de gevangenis was gekomen. Het was duidelijk dat hij in de val was gelokt.

Bij de tweede moord - weer op een ex-gevangene - was niet zozeer het motief een probleem, als wel de vraag wie toegang had tot de databank met de gegevens van gevangenen. Werkt de dader bij de politie? Of is het een hulpverlener met een eigen wraakagenda? In ieder geval staat vast dat alle slachtoffers - want er volgen er meer - veroordeeld waren wegens verkrachting.

Het team van inspecteur Tom Thorne en Dave Holland wordt aangevuld met een gepensioneerde politievrouw, die is overgehaald om opnieuw aan het werk te gaan in het kader van een campagne om het personeelstekort bij de politie op te vangen.
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Lazy bones
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022552490
Uitgever: Boekerij
Het verbrande meisje
Twintig jaar geleden stak Gordon Rooker een schoolmeisje met aanstekerbenzine in brand - alleen vergiste hij zich, in plaats van de dochter van een bendeleider verminkte hij haar vriendin, die later zelfmoord pleegde.

Carol Chamberlain, die hem indertijd heeft gearresteerd, heeft nog vaak nachtmerries van het verbrande meisje. Als ze op een dag gebeld wordt en een stem zegt: 'Ik heb haar verbrand...' weet Carol één ding zeker: het is niet de stem van Rooker.

Samen met rechercheur Tom Thorne duikt ze in de Londense onderwereld - die toch al op scherp staat door een aantal gruwelijke moorden door de mysterieuze 'X-man' - om te achterhalen wat er echt is gebeurd.
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: The burning girl
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022538173
Ebook: 9788742850060
Uitgever: Uitgeverij M
Levenloos
Het eerste slachtoffer, een man van in de veertig, was bijna een maand geleden vermoord in een steeg bij Golden Square. Tot nu toe had niemand kunnen achterhalen wie hij was. Korte tijd later werden er nog twee mannen vermoord.

Alle drie waren ze dakloos en werden ze met buitensporig geweld doodgeschopt. Er zat een briefje van 20 pond op hun borst gespeld.

Inspecteur Tom Thorne biedt aan om zich undercover tussen de Londense daklozen te begeven. En tot zijn verbijstering kan hij zich veel sneller aan de levenswijze van zwervers aanpassen dan hij voor mogelijk had gehouden.

Maar dat betekent ook dat zijn leven ineens veel minder waard is...
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Lifeless
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022541876
Ebook: 9788742850084
Uitgever: Boekerij


Erfelijk belast
In een flat in Noord-Londen vindt de politie het lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt een routinezaak, maar dan ontdekken de agenten een mysterieus stukje van een röntgenfoto in de hand van het slachtoffer. Deze moordzaak blijkt alles behalve doorsnee.

Inspecteur Thorne ontdekt dat de moeder van het slachtoffer vijftien jaar geleden ook door moord om het leven is gekomen. Ze was een van de slachtoffers van seriemoordenaar Raymond Garvey.

Er vallen meer slachtoffers, en elk lijk heeft een fragment van de röntgenfoto in de hand. De namen en de stukjes foto zijn als stukjes van een puzzel. Stukje bij beetje wordt het beeld duidelijk.

Thorne moet snel handelen om de mensen die nog op de dodenlijst van de moordenaar staan te beschermen, maar niets is wat het lijkt. Zeker is alleen dat Thorne achter een van de krankzinnigste moordenaars uit zijn loopbaan aan zit.
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Bloodline
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041415677
Ebook: 9788742850121
Uitgever: Ambo | Anthos
Uit de dood verrezen
Een man verbrandt levend in een auto. Hij is het slachtoffer van professionele huurmoordenaars. De aanwijzingen die worden gevonden maken de vrouw van de vermoorde man, Donna Langford, verdacht. Ze lijkt de moordenaars te hebben ingehuurd en wordt schuldig bevonden aan samenzwering tot moord.

Een decennium gaat voorbij. Vlak voor haar vrijlating krijgt Donna een recente foto toegestuurd van haar vermoorde man. Is hij wel dood? En als dat niet zo is, van wie was dan het verkoolde lichaam dat werd gevonden in de uitgebrande Jaguar?

Kort daarna neemt ene Anna Carpenter contact op met rechercheur Tom Thorne. Zij verdient haar geld als 'nepprostituee' voor een detectivebureau, waar ze mannen in de val moet laten lopen - en haat haar werk. Ze voelt zich verbonden met het lot van Donna en vraagt Thorne om hulp. Hij weigert haar te helpen, totdat blijkt dat Alan Langford nog leeft en wraak wil, op de ergste manier mogelijk.
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: From the dead
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789041417237
Ebook: 9788742850145
Uitgever: Ambo | Anthos
Ten dode opgeschreven
Bij de Pakistaanse kioskhouder Akhtar slaan onverwacht de stoppen door: op een doordeweekse ochtend gijzelt hij twee van zijn klanten. De rolluiken gaan naar beneden en de slachtoffers, Helen Weeks en Stephen Mitchell, worden vastgeketend aan de verwarmingsbuizen van de bedompte opslagruimte.

Helen werkt bij de politie en met haar connecties zijn Akhtars eisen snel overgebracht: rechercheur Tom Thorne moet de waarheid boven water halen in het reeds afgesloten onderzoek naar de zelfmoord van Akhtars zoon in een jeugdgevangenis.

Thorne voert een race tegen de klok en met elk uur dat verstrijkt wordt de situatie in de winkel explosiever. Gaat het Thorne lukken Akhtars eisen in te willigen en het leven te redden van Helen en Stephen?
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: Good as dead
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041420602
Ebook: 9789041423788
Uitgever: Ambo | Anthos
Stervensuur
De Britse rechercheur Tom Thorne is te vaak over de schreef gegaan en draagt daarom weer het politie-uniform. Hij draait zware diensten: hij wordt ingezet op straat en moet bekeuringen uitschrijven of ingrijpen bij vechtpartijen in het uitgaansleven.

Als een zelfmoord van een ouder echtpaar in Toms ogen te makkelijk opzij wordt geschoven, duikt hij in zijn vrije tijd dieper in de zaak. Hij moet zijn netwerk gebruiken om toegang te krijgen tot informatiesystemen binnen de recherche, waarmee hij niet alleen zijn eigen baan op het spel zet, maar ook die van degenen die het dichtst bij hem staan. Wie zit er achter de moorden en wat voor moordenaar is in staat anderen zich het eigen leven te laten ontnemen?
Schrijver: Mark Billingham
Oorspronkelijke titel: The dying hours
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789041424945
Ebook: 9788742850183
Uitgever: Ambo | Anthos