Boekenplank:
Kies

Boeken van Alice Hoffman

Meer over Alice Hoffman

Website: http://www.alicehoffman.com

Overzicht
 • Blauw dagboek - Blue diary
 • Buiten spel - At risk
 • De drie zusjes - The story sisters
 • De ijskoningin - The ice queen
 • De tijd van de drenkeling - The drowning season
 • De waarschijnlijke toekomst - The probable future
 • De wolveman - Second nature
 • Eigendom van - Property of
 • Het uur van de schildpad - Turtle moon
 • Hier op aarde - Here on earth
 • Magische praktijken - Practical magic
 • Onder water - The river king
 • Twee gekke meiden - Local girls
 • Witte paarden - White horses
 • Zevende hemel - Seventh heaven

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

Blauw dagboek
Als Ethan Ford op een dag niet op zijn werk verschijnt, komt niemand op het idee dat hij al meer dan dertien jaar voor het verleden op de vlucht is. Jarenlang heeft hij zijn ware aard en identiteit verborgen weten te houden. Maar nu heeft het verleden hem ingehaald en dient de waarheid zich met volle kracht aan. In 'Blauw dagboek' laat Alice Hoffman zien wat de gevolgen zijn van de onthulling van Ethans duistere geheim voor zijn familie en de inwoners van het kleine stadje Monroe. Genadeloos toont Hoffman de schaduwplekken in het sprookjesleven van doodgewone mensen in een doodgewone buitenwijk.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Blue diary
Eerste uitgave: 2001
ISBN: 90-630-5037-2
Uitgever: Archipel
Buiten spel
Buiten spel is het verhaal van een vroegrijp, begaafd 11-jarig meisje met aids. Het is ook het verhaal van haar familieleden die leven tussen hoop en vrees, en van het stadje waar ze wonen, waar aids voor de eerste keer voorkomt. Als Amanda Farrell een zomergriepje krijgt, schenkt niemand er veel aandacht aan. Ieder heeft zo zijn eigen bezigheden: haar moeder, Polly, is fotografe en zit midden in een interessant project. Haar vader, Ivan, een lange, vriendelijke astronoom, wordt in beslag genomen door het wetenschappelijk congres waar hij een lezing zal houden. Haar broertje Charlie, 9 jaar oud, is samen met zijn vriendje vol enthousiasme op zoek naar sporen van dinosaurussen in het moeras buiten de stad. Amanda's griep brengt aan het licht dat ze door een bloedtransfusie met de gevreesde ziekte van deze tijd besmet is geraakt, aids. Terwijl Amanda's leven haar ontglipt, laten vrienden en bekenden de familie in de steek, en zien de gezinsleden zich tenslotte buiten de maatschappij geplaatst: de wereld rondom hen wordt klein en duister. Maar Buiten spel is tevens een verhaal van hoop: zonder sentimentaliteit registreert Alice Hoffman niet alleen eenzaamheid en verlies, maar ook alledaagse wondertjes van menselijkheid en moed. Buiten spel is een gevoelige roman over een gezin dat een crisis doormaakt en een stadje dat hevig in beroering raakt.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: At risk
Eerste uitgave: 1988
ISBN: 90-225-0894-3
Uitgever: De Boekerij
De drie zusjes
Elv, Meg en Claire wonen met hun moeder in een groot oud huis op Long Island. Annie wil haar dochters beschermen tegen alle nare dingen, maar ze weet niet dat met Elv, haar oudste, 'het ergste al was gebeurd' in de zomer dat zij elf was geworden. Wat doet een moeder als een van haar kinderen het verkeerde pad op gaat? Hoe redt ze een dochter zonder de anderen op te offeren? Hoe diep kan liefde gaan, en hoe ver kan het je voeren? De drie zusjes is een ontroerend en meeslepend verhaal over de bijzondere band tussen drie zusjes, die zwaar onder druk komt te staan. Het is een verhaal over volwassen worden, een familiegeschiedenis, een liefdesroman vol sensueel verlangen, waarin het magische en het alledaagse door elkaar heen lopen, terwijl de meisjes opgroeien en keuzes maken die hen blijven achtervolgen, veranderen en uiteindelijk zullen bevrijden.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: The story sisters
Eerste uitgave: 2009
ISBN: 978-90-229-5998-5
Uitgever: Orlando
De ijskoningin
'Wees voorzichtig met wat je wenst. Ik weet er alles van.' De vertelster in De ijskoningin is acht jaar oud als ze in een boze bui haar moeder dood wenst, zoals kleine kinderen dat kunnen doen. Maar haar wens komt uit: die avond overlijdt haar moeder bij een auto-ongeluk. Getraumatiseerd door de kracht van haar gedachten sluit ze zich van de wereld af en wordt ze, in haar eigen woorden, een 'ijskoningin'. En dan slaat de bliksem in - letterlijk - in haar. Met een flits wordt ze wakker uit haar geïsoleerde bestaan als bibliothecaresse in een kleine stad. De ijskoningin wordt voor het eerst verliefd, op de vurige Lazarus Jones, een man die net als zij een blikseminslag heeft overleefd. Langzamerhand ontdooit de voormalige ijskoningin. Ze ontdekt liefde, herstelt het contact met haar broer en herwint het vertrouwen in zichzelf in de wereld.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: The ice queen
Eerste uitgave: 2005
ISBN: 90-630-5177-8
Uitgever: Archipel
De tijd van de drenkeling
De tijd van de drenkeling is een psychologische roman over een matriarchale grootmoeder en haar weerspannige kleindochter. Witte Esther en Zwarte Esther, twee vrouwen die niet in staat zijn elkaar te begrijpen. Ieder jaar in juli-augustus probeert Philip (de zoon en vader van de Esthers) zelfmoord te plegen door verdrinking. Deze maanden zijn in de loop der jaren 'de tijd van de drenkeling' gaan heten. Wanneer Witte Esther verneemt dat zij ten dode is opgeschreven, wil met zichzelf, haar zoon en kleindochter in het reine komen. Haar verleden komt weer tot leven: haar vlucht uit het ouderlijk huis en haar tocht via Marseille naar Amerika.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: The drowning season
Eerste uitgave: 1979
ISBN: 90-6019-680-5
Uitgever: Contact
De waarschijnlijke toekomst
De vrouwen van de Sparrowfamilie hebben paranormale gaven. Elinor ruikt letterlijk de stank van leugenaar. Haar dochter, Jenny, ziet de dromen van mensen die slapen. En kleindochter Stella kan de toekomst voorspellen: een toekomst die zij liever niet wil zien. In De waarschijnlijke toekomst worden deze drie vrouwen niet alleen geconfronteerd met een verleden dat hen sinds driehonderd jaar achtervolgt, maar ook met een moord die gepleegd wordt en door Stella voorspeld was. Zij wordt gedwongen de stad te ontvluchten en vertrekt samen met haar moeder naar haar grootmoeder Elinor. De vrouw die zij van haar moeder nooit heeft mogen ontmoeten en die van grote invloed zal zijn op haar eigen toekomst...
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: The probable future
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 90-630-5103-4
Uitgever: Archipel
De wolveman
De wolveman is een modern sprookje over een plaats waar alles mogelijk is: waar herten kunnen huilen, waar het ijs bloedrood kan kleuren en waar de rozen plotseling en allemaal tegelijk in bloei staan – en waar liefde niets met gezond verstand te maken heeft. De wolveman is een betoverend verhaal dat onverwachte antwoorden op tijdloze vragen geeft, vragen over onschuld en verdorvenheid, over verlangen en obsessie. Het is een oorspronkelijke en meeslepende roman, spannend, hartstochtelijk en tragisch tegelijk.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Second nature
Eerste uitgave: 1994
ISBN: 90-607-4953-7
Uitgever: Anthos
Eigendom van
'Goeienavond McKay,' hoorde ik de Zoete zeggen. Aha. McKay. Ik vergat het beton en Tosh in de deuropening en er sijpelde gesmolten ijs in mijn laars. Ik vergat mijn angst voor stegen en de teksten van alle songs die ik ooit gekend had. En ik wist alleen nog hoeveel meisjes in Brooklyn en Queens McKay's naam met een vlijmscherp scheermes in hun dij hadden gekerfd. Dit verhaal speelt in een kille wereld van snelle auto's en drugs, wrede spelletjes en vreemde erecodes. We zien die wereld door de ogen van de vertelster, wier identiteit nergens expliciet wordt. We komen over haar te weten dat ze intelligent, gevoelig, middle-class, geletterd en zeventien jaar is. Door mee te gaan met een vriendje, dat lid is van de Wezen, wordt ze getuige van een treffen tussen de benden. Wat begon als pure nieuwsgierigheid naar de vrouwelijke aanhang - het Eigendom - van de Wezen en hun leider McKay, slaat dan om in fascinatie door de structuur van de bende, de rituelen en gevaren die eraan verbonden zijn. Ze wordt gebiologeerd door McKay, die ze onderkent als gevoelloos, een dief, een moordenaar en een verslaafde, maar tot wie zij zich steeds meer aangetrokken voelt. Ondanks zichzelf wordt ze zijn Eigendom, medeplichtig aan geweld en verraad. Uiteindelijk leidt haar verbondenheid met hem tot een bewust collaboreren met de drugsdealers, door wie de Wezen cynisch gemanipuleerd worden.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Property of
Eerste uitgave: 1977
ISBN: 90-601-9545-0
Uitgever: Contact
Het uur van de schildpad
Eind mei breekt in Florida het uur van de schildpad aan. Aangetrokken door de lichtjes langs de kust kruipen de zeeschildpadden in de schemer het strand op. Ook voor de mensen is het een tijd van grote verwarring, klamme hitte en licht ontvlambare agitatie. Behalve schildpadden en krokodillen herbergt Florida een onevenredig groot aantal gescheiden vrouwen. Lucy Rosen is er een van. Ze woont in Verity en probeert haar moeilijke, onberekenbare zoon van twaalf, Keith, op te voeden. In Het uur van de schildpad wordt in haar flatgebouw een andere gescheiden vrouw gruwelijk vermoord. Ze is de moeder van een baby, maar die baby blijkt na de moord even spoorloos en raadselachtig te zijn verdwenen als Keith. Samen met Julian Cash, een loner van de plaatselijke politie, ontketent Lucy een radeloze speurtocht naar haar zoon en de baby. Zijn ze ontvoerd, meegenomen? Houden ze zich schuil? Samen? De zoektocht naar de kinderen voert door de bossen en moerassen van Florida, langs de verlaten parkeerplaatsen en afvalbakken van Burger King. Totdat Julian Cash niets anders rest dan zijn meedogenloze speurhond in te zetten...
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Turtle moon
Eerste uitgave: 1992
ISBN: 90-6074-749-6
Uitgever: Anthos
Hier op aarde
Na bijna twintig jaar keert March Murray met haar dochter Gwen terug naar het kleine plaatsje in Massachusetts waar ze is opgegroeid, om de begrafenis bij te wonen van Judith Dale, de huishoudster die haar heeft opgevoed. Terug in de wereld van haar verleden realiseert March zich de complexiteit van keuzes, die mensen in het leven moeten maken. Judith Dale, die meer van de liefde wist dan March ooit kon bevroeden. Alan, haar broer, voorgoed geknakt door zijn tragische leven, met alcohol als zijn enige troost. En Hollis, de jongen die ze liefhad, en nu de man van wie zij niet lijkt los te kunnen komen. Hier op aarde is een aangrijpende, erotisch geladen roman over liefde en obsessie. Kan een liefde die je verteert blijven duren? Of, misschien belangrijker nog, kun je een zo verterende liefde blijven verduren?
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Here on earth
Eerste uitgave: 1997
ISBN: 90-414-0255-1
Uitgever: Anthos
Magische praktijken
Magische praktijken vertelt het verhaal van Gillian en Sally Owens, twee zusjes die, vroeg wees geworden, door twee oudere tantes zijn opgevoed. Hun opvoeding was verre van normaal: ze aten vreemde maaltijden, hadden geen vaste bedtijd en de tantes wezen hen op het mysterie van het leven en de krachten van de natuur. Soms lieten de tantes zien dat er ook magische krachten zijn... Eenmaal volwassen gaan de zusjes hun eigen weg. Gillian gaat ervandoor met een vriendje, terwijl Sally trouwt en een normaal leven probeert te leiden. Jaren later staat Gillian plotseling voor Sally's deur met in haar auto het lijk van haar minnaar, James. Ze begraven zijn lichaam in de achtertuin, maar de geest van James blijft spoken. Uit angst dat het lijk ontdekt wordt, doen Gillian en Sally een beroep op de magische praktijken van hun tantes.
Practical Magic - 1998
Regisseur: Griffin Dunne
Cast: Sandra Bullock, Nicole Kidman, Goran Visnjic, e.a.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Practical magic
Eerste uitgave: 1995
ISBN: 90-414-0383-3
Uitgever: Anthos
Onder water
Op de kostschool van Hadden Massachusetts ontmoeten Carlin en August elkaar en worden verliefd. Zij is mooi; hij is een eenling. De andere leerlingen accepteren hun relatie echter niet, omdat ze Carlin te goed vinden voor August. Hij wordt het mikpunt van aanhoudende pesterijen en dreigementen welke angstaanjagende vormen gaan aannemen. Onder water is een spannende en meeslepende roman over hinderlijke onschuld, het kwaad en vooroordelen die een levensgevaarlijke rol spelen.
The River King - 2005
Regisseur: Nick Willing
Cast: Edward Burns, Rachelle Lefevre, Thomas Gibson, e.a.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: The river king
Eerste uitgave: 2000
ISBN: 90-417-6131-4
Uitgever: Muntinga
Twee gekke meiden
In een serie familieportretten, bestaande uit vijftien met elkaar verbonden verhalen, roept Alice Hoffman de wereld van de Samuelsons op. Verteld vanuit verschillende invalshoeken hebben deze verhalen een verrassend effect. Hoofdverteller is Gretel Samuelson, die zich voorbereidt op het volwassen worden. Zij en haar vriendin, Jill, zijn nog echte pubers. Op het moment, dat Gretels grootmoeder in beeld komt is er inmiddels een hoop misgegaan: haar vader is vertrokken en hertrouwd, bij haar moeder is kanker geconstateerd, broer Jason, een lieve, briljante jongen, verruilt Harvard voor drugs en een doelloos bestaan, en zelfs de hond gaat ervandoor. Vriendin Jill verknalt haar kansen op een bestaan buiten Long Island: ze raakt zwanger, trouwt de niet al te snuggere vader en gaat van school.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Local girls
Eerste uitgave: 1999
ISBN: 90-414-0393-0
Uitgever: Anthos
Witte paarden
Witte paarden speelt in Californië: de hitte straalt bijna van de bladzijden af. We ontmoeten King Connors die het, ondanks de hooggestemde verwachtingen van zijn vrouw Dina, niet verder heeft gebracht dan bouwvakker. We leren de verbitterde Dina kennen, evenals haar kalme en meegaande dochter Teresa en hun twee zoons: Reuben die groentenkisten sjouwt en de luie, maar innemende Silver. Op het oog een gewoon gezin. Maar dan verschijnt Bergen op het toneel, de detective die Dina's vader 20 jaar tevoren had ingehuurd om zijn dochter op te sporen, die de benen had genomen met King Connors. De gebeurtenissen die volgen worden gekenmerkt door een mengeling van alledaagsheid en mysterie.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: White horses
Eerste uitgave: 1982
ISBN: 90-414-0077-X
Uitgever: Diogenes
Zevende hemel
In de nieuwbouwwijk van een klein Amerikaans stadje heerst orde en rust. Inburgerlijke mensen wonen er in gelijksoortige huizen. Dan vestigt Nora zich met haar twee zoontjes in de wijk. Zij wordt geboycot vanwege het feit dat zij gescheiden is. Haar zoontje wordt zo geplaagd dat hij zich nergens durft te vertonen. Dan gaat de overbuurman zich voor Nora interesseren, hij droomt zich een ander leven met haar. Elders loopt een moeder van huis weg, niet langer in staat de schijn op te houden. In diverse gezinnen komen barsten in het vaste patroon. Nora stelt zich positief op en wordt ten slotte geaccepteerd en als voorbeeld bewonderd.
Schrijver: Alice Hoffman
Oorspronkelijke titel: Seventh heaven
Eerste uitgave: 1990
ISBN: 90-6074-688-0
Uitgever: Anthos