Boekenplank:
Kies

Boeken van Anna Gavalda

Meer over Anna Gavalda

Genre: Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • Billie - Billie
  • Helemaal gelukkig word je nooit - La consolante
  • Het leven, maar dan beter - La vie en mieux
  • Ik hield van jou - Je l'aimais
  • Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte - Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part
  • Pluk de dag - L'échappée belle
  • Samen ben je minder alleen - Ensemble, c'est tout

Jeugdboeken

  • Guus - 35 kilos d'espoir

Dubbel uitgegeven titels

  • Ik hield van hem, ik hield van haar - zie Ik hield van jou
Jeugdboeken
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBillie
Billie is een ordinair trailer trash-meisje, Franck is een fragiele homoseksueel en allebei zijn ze buitenbeentjes op school. Beiden hebben het zwaar: Billie komt uit een gewelddadig gezin, Franck kampt met de verwachtingen van zijn gegoede ouders.

Als ze samen een scène uit een toneelstuk moeten instuderen, ontstaat er vuurwerk. Het is het begin van een vriendschap voor het leven, al verliezen ze elkaar soms jarenlang uit het oog, bij elkaar kunnen ze altijd terecht. En dan besluiten ze samen een nieuw leven te beginnen in Parijs, de stad van de vrijheid.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: Billie
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044537536
Ebook: 9789044533033
Uitgever: De Geus
Helemaal gelukkig word je nooit
Charles Balanda, 47 jaar, succesvol architect in Parijs, verneemt op een dag dat Anouk, de moeder van zijn jeugdvriend Alex, is overleden. Vanaf dat moment raakt hij totaal uit balans, en probeert hij uit alle macht zijn leven in de hand te houden. Maar het lukt niet. Eigenlijk is hij altijd verliefd geweest op de vrolijke, spontane, non-conformistische Anouk. Nu ziet hij ook de trieste en eenzame kant van haar leven, haar eenzame dood.

Charles besluit Alex op te zoeken en komt zo in contact met de stoere, ontwapenende Kate. Kate beneemt hem de adem, haar verhaal doet pijn en schuurt - en werpt een ander licht op het leven. Alles wordt lichter, beweeglijker, gemakkelijker.

Helemaal gelukkig word je nooit is een sprankelende en ontroerende ode aan de liefde en het leven, met misschien de grootste levensles: je échte familie ontmoet je ergens onderweg.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: La consolante
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044612875
Uitgever: Prometheus
Het leven, maar dan beter
Twintigers Mathilde en Yann wonen in Parijs. Zij heeft haar studie niet afgemaakt en werkt voor haar zwager; hij werkt ondanks zijn diploma's in een elektronicazaak. Zij wacht met smart op de liefde van haar leven; hij zit vast in een relatie zonder enige passie.

Hoewel ze elkaar niet kennen, hebben ze één ding gemeen: ze zijn teleurgesteld in het leven. Pas na een bijzondere ontmoeting nemen ze allebei het heft in handen en gooien het roer compleet om.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: La vie en mieux
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044533804
Ebook: 9789044533811
Uitgever: De Geus
Ik hield van jou
Chloé is verlaten door haar man en blijft achter met haar dochters en een onmetelijk verdriet. Om haar enigszins tot rust te laten komen besluit haar schoonvader Pierre haar en de kinderen mee te nemen naar buiten, weg uit de stad. Chloé voelde zich in Pierres nabijheid altijd ongemakkelijk. Hij was wat stug en in zichzelf gekeerd.

Nu zij samen in de keuken zitten, waar Pierre voor haar kookt en haar glas wijn gevuld houdt, blijkt dat zij te snel was in haar oordeel: tijdens lange gesprekken waarbij ze elkaar over hun leven vertellen, valt het masker van zijn gezicht en leert ze zijn ware aard kennen.

De rollen veranderen in dit opmerkelijke verhaal over de relatie tussen schoonvader en schoondochter. Hij vertelt haar over zijn leven. Of eigenlijk: over het leven dat hij niet heeft geleid.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Je l'aimais - 2009
Regisseur: Zabou Breitman
Cast: Florence Loiret Caille, Daniel Auteuil, Marie-Josée Croze, e.a.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: Je l'aimais
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044614756
Ebook: 9789462370586
Uitgever: Prometheus
Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte
In Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte draait het leven om de liefde. Of eigenlijk: om het verlangen ernaar.

Anna Gavalda beschrijft de doolhof van de liefde levensecht en met compassie. Het is een lichtvoetige liefdesverklaring aan die liefde. Een liefdesverklaring die niet alleen vernietigend grappig en vals is, maar tegelijkertijd van een ontroerende eenvoud.

De personages in dit sprankelende boek weten één ding heel, heel zeker: er wordt op hen gewacht. Ergens.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044611168
Uitgever: Prometheus


Pluk de dag
Garance, Lola en hun broer Simon (met - hoe kan het ook anders - een zeurende schoonzus) zijn onderweg naar een familiebruiloft, met tegenzin. Broer Vincent besluit helemaal niet mee te gaan.

Wat een saaie dag vol opsmuk en taart beloofde te worden, verandert plotseling in een groot avontuur wanneer Garance, Lola en Simon besluiten om ertussenuit te knijpen en broer Vincent op te zoeken, die als gids op een afgelegen kasteel in de buurt werkt.

De hereniging wordt een groot feest. Een dag zijn ze weer kind, een dag zijn ze verlost van de dagelijkse realiteit van zeurende echtgenotes en verdrietige scheidingen.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: L'échappée belle
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044616187
Uitgever: Prometheus
Samen ben je minder alleen
In een groot, vervallen appartement aan de voet van de Eiffeltoren raken de levens van vier mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De 26-jarige Camille leidt een eenzaam leven in Parijs. Ze maakt 's nachts kantoren schoon, leeft in een onverwarmd kamertje en verwaarloost haar tekentalent. Wanneer ze ziek wordt, geeft de welgemanierde Philibert, telg uit een verarmd adellijk geslacht, haar onderdak.

In hetzelfde appartement woont ook de nogal ongemanierde Franck, een hardwerkende topkok in spe. Deze houdt eigenlijk alleen van Paulette, zijn oude grootmoeder. Wanneer zij in een sfeerloos verzorgingstehuis dreigt weg te kwijnen besluiten Franck, Philibert en Camille haar in huis te halen.

Hoewel de eerste contacten niet bepaald soepel verlopen, vinden deze vier huisgenoten het geluk bij elkaar en komen ze allevier in het reine met hun verleden. Dankzij hun liefde voor elkaar kunnen zij tot volle ontplooiing komen en zich verzoenen met het leven.
Ensemble, c'est tout - 2007
Regisseur: Claude Berri
Cast: Audrey Tautou, Laurent Stocker, Guillaume Canet, e.a.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: Ensemble, c'est tout
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044605280
Ebook: 9789462370647
Uitgever: Prometheus

JeugdboekenGuus
Guus is 13 jaar en al twee keer blijven zitten. Hij háát school en heeft er elke ochtend buikpijn van. Dat zijn ouders constant met elkaar ruziën, maakt het er allemaal niet beter op. De enige plek waar Guus zich thuis voelt is in het schuurtje van opa Leo, waar ze urenlang samen knutselen en klussen.

Als Guus van school wordt gestuurd, besluit opa dat het voor zijn kleinzoon tijd wordt om volwassen te worden. Hij weet dat Guus veel meer kan dan hij zelf denkt - als-ie maar wil. Hij krijgt Guus zover zich in te schrijven voor een school die hem wél aantrekt. Op deze technische school gaat het veel beter. Maar dan wordt opa ziek en staat Guus er weer alleen voor....
35 kilos d'espoir - 2010
Regisseur: Olivier Langlois
Cast: Adrien Hurdubae, Gérard Rinaldi, Stéphane De Groodt, e.a.
Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: 35 kilos d'espoir
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789000037001
Uitgever: Van Goor

Dubbel uitgegeven titelsIk hield van hem, ik hield van haar

Zie voor de beschrijving van dit boek: Ik hield van jou.

Schrijver: Anna Gavalda
Oorspronkelijke titel: zie Ik hield van jou
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789035125070
Uitgever: Bakker