Boekenplank:
Kies

Boeken van Muriel Barbery

Meer over Muriel Barbery

Genre: Roman

Geboren: 1969

Geboorteland: Marokko


Overzicht

  • De delicatesse - Une gourmandise
  • Een roos alleen - Une rose seule
  • Elegant als een egel - L'élégance du hérisson
  • Het leven van de elfen - La vie des elfes

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe delicatesse
'Er is een smaak die door mijn hoofd blijft spoken en me gek maakt van verlangen. Ik ga dood - en ik kan me die smaak niet precies herinneren, terwijl ik weet dat hij de ultieme waarheid in zich draagt, de sleutel naar mijn hart. Waarschijnlijk is het een smaak uit mijn kindertijd, de smaak van een oorspronkelijk en heerlijk gerecht, dat ik proefde nog voor ik het kritische vermogen ontwikkelde dat hoort bij mijn beroep. Een vergeten smaak, weggedoken in het allerdiepste van mijn ziel, die te voorschijn komt tijdens de laatste uren van mijn leven. Ik zoek maar ik vind niet.'

Hij is een fijnproever van niveau, de koning van de gastronomie, de grootste culinaire criticus van Frankrijk. Morgen zal hij sterven. Met de dood op de hielen gaat hij op zoek naar een smaak uit zijn jeugd - de zoete smaak van heimwee naar de verloren tijd.

In De delicatesse volgt Muriel Barbery haar hoofdpersoon op een reis door zijn herinnering, een reis langs de feestelijk gedekte tafels van zijn leven. Met een eerbiedige verwijzing naar Marcel Proust voert ze hem steeds verder terug in zijn geheugen: van het eerste glas whisky dat hij dronk via de sardines die hij roosterde met zijn vrienden naar de geur van gebraden vlees in de keuken van zijn moeder. Weemoedig maar vol levenslust kijkt hij terug op zijn kinderjaren. En hij zoekt, hij zoekt die éne smaak, die ultieme lekkernij, maar hij vindt niet. Nog niet.

Een smaakvolle en zintuiglijke roman over de laatste 48 uur uit het bestaan van een bon vivant. Barbery is erin geslaagd het verlangen naar vroeger haast tastbaar te maken in de heerlijke gerechten en de geurige dranken die haar hoofdpersoon met de lezer deelt. Daardoor is dit boek niet alleen een lofzang op de gastronomie, maar bovenal een elegant en lyrisch eerbetoon aan het leven zelf.
Schrijver: Muriel Barbery
Oorspronkelijke titel: Une gourmandise
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044600384
Uitgever: Prometheus
Een roos alleen

Rose is net veertig geworden als ze wordt gebeld door een advocaat die haar vraagt om naar Kyoto te komen voor het testament van haar vader, Haru, die ze nooit heeft gekend. In de aanloop naar het voorlezen van het testament neemt Paul, de assistent van haar vader, Rose mee op wandelingen door Kyoto en naar tempels en Zen-tuinen. Ze ontmoet kennissen en vrienden van haar vader, zoals een alcoholische pottenbakker en dichter, een oude vriendin, een huishoudster en een chauffeur.

De omzwervingen door Kyoto, georkestreerd door haar vader, verlichten de duisternis uit haar verleden en brengen Rose er uiteindelijk toe haar melancholie te overwinnen. Langzaam begint ze het Japanse deel van haar identiteit te accepteren en laat ze zich kalmeren door de stenen en de bloemen en de bomen.

Schrijver: Muriel Barbery
Oorspronkelijke titel: Une rose seule
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789492068767
Ebook: 9789492068910
Uitgever: Oevers
Elegant als een egel
De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft.

In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes; een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 56-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar die zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens.

Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen. Maar of dat voldoende is om haar van haar dreigende voornemen af te houden?
Schrijver: Muriel Barbery
Oorspronkelijke titel: L'élégance du hérisson
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044613230
Uitgever: Prometheus
Het leven van de elfen
In een afgelegen dorpje in Bourgondië komt de elfjarige Maria erachter dat ze sterk verbonden is met de natuur. Honderden kilometers verderop, ergens in Italië, ontdekt haar leeftijdgenote Clara dat ze beschikt over grote muzikale gaven, die haar in staat stellen het platteland te verwisselen voor de grote stad Rome.

Het leven van de elfen vertelt het verhaal van twee kinderen met buitengewone talenten die hen in contact brengen met een magische wereld, maar ook met boosaardige krachten. Zowel Maria als Clara strijdt voor het resterende sprankje betovering in het leven. Alleen door hun gaven te bundelen kunnen zij proberen het tij te keren.
Schrijver: Muriel Barbery
Oorspronkelijke titel: La vie des elfes
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044629750
Ebook: 9789044629767
Uitgever: Prometheus

Gerelateerde schrijvers