Boekenplank:
Kies

Boeken van Fred Vargas

Fred Vargas is historica en archeologe van beroep. Haar fascinatie voor en kennis van restjes, sporen en oude botjes komen goed van pas in haar romans. Vargas’ stijl is uniek, haar verkoopcijfers gigantisch en haar succes wereldwijd: haar boeken verschijnen in maar liefst veertig landen. In 2012 ontving ze de Ripper Award, de Europese prijs voor Misdaadliteratuur.

Meer over Fred Vargas

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Frédérique Audouin-Rouzeau

Geboren: 1957

Geboorteland: Frankrijk


Adamsberg

 1. De man van de blauwe cirkels - L'homme aux cercles bleus
 2. De omgekeerde man - L'homme à l'envers
 3. Maak dat je wegkomt - Pars vite et reviens tard
 4. De terugkeer van Neptunus - Sous les vents de Neptune
 5. De eeuwige jacht - Dans les bois éternels
 6. Vervloekt - Un lieu incertain
 7. De verdwijningen - L'armée furieuse
 8. IJsmoord - Temps glaciaires
 9. Een dodelijk venijn - Quand sort la recluse

De Drie Evangelisten / Les Évangélistes

 1. Misdaad In Parijs - Diversen
 2. Uit de dood herrezen - Debout les morts
 3. Een beetje meer naar rechts - Un peu plus loin sur la droite
 4. Verblijfplaats onbekend - Sans feu ni lieu

gedetailleerd overzicht

AdamsbergDe man van de blauwe cirkels
Commissaris Adamsberg raakt geïntrigeerd door de blauwe krijtcirkels die her en der in Parijs op straat verschijnen. De tekenaar laat telkens een voorwerp in de cirkel achter: een leeg blikje, een badmuts, een plastic poppetje, een dode muis.

Volgens Adamsberg ademen de cirkels wreedheid uit. Een psychiater bevestigt hem dat de cirkeltekenaar geobsedeerd is door de dood...
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: L'homme aux cercles bleus
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044516364
Ebook: 9789044533101
Uitgever: De Geus
De omgekeerde man
Commissaris Adamsberg reist af naar de Provençe, waar een boerin is gedood door een nachtelijke wolf. In de sensatiepers is van de wolf al een mythische weerwolf gemaakt.

Adamsbergs ex-geliefde Camille woont met haar Canadese vriend in het gebied. Zij roept Adamsbergs hulp in, de enige politieman die gek genoeg is om het weerwolfverhaal niet meteen als massahysterie af te doen.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: L'homme à l'envers
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044516388
Ebook: 9789044533088
Uitgever: De Geus
Maak dat je wegkomt
In Parijs zijn signalen van een nieuwe pestuitbraak. Er vallen zelfs enkele doden te betreuren.

De immer nuchtere commissaris Adamsberg ('Ik vraag me af of je als smeris op den duur geen smeris wordt') gelooft echter niet dat de zwarte dood rondwaart en gaat op zoek naar een 'doodgewone' moordenaar die de stad met zijn morbide pestgrap terroriseert.

De media daarentegen zijn op hol geslagen en wakkeren de angst van de bevolking aan.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Pars vite et reviens tard
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044516371
Ebook: 9789044533125
Uitgever: De Geus
De terugkeer van Neptunus
Inspecteur Adamsberg probeert al dertig jaar lang een moordenaar, bijgenaamd Neptunus, te ontmaskeren. Hij weet wie de man is, maar hij heeft bewijzen nodig die ook anderen kunnen overtuigen.

Deze Neptunus, inmiddels hoogbejaard, is er nu op lepe wijze in geslaagd om - tijdens een werkbezoek aan Canada - van Adamsberg zelf een moordverdachte te maken. Adamsberg moet alles in het werk stellen om zijn onschuld te bewijzen.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Sous les vents de Neptune
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044516401
Ebook: 9789044533118
Uitgever: De Geus
De eeuwige jacht
Een reeks merkwaardige gebeurtenissen - graven van maagden die zijn geopend, geheimzinnige botjes en relikwieën die worden gestolen, afgeslachte herten - krijgt betekenis als commissaris Adamsberg in een oud, kostbaar boek het recept aantreft voor het eeuwige leven. Een schim speelt een belangrijke rol bij de gebeurtenissen.

Ook in het privéleven van Adamsberg, die een ander huis heeft betrokken waarvan zijn nieuwe buurman beweert dat er een spook in rondwaart. Bovendien blijkt een van de nieuwe teamleden van Adamsberg een schim uit diens verleden te zijn.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Dans les bois éternels
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044510126
Ebook: 9789044533576
Uitgever: De Geus


Vervloekt
Het begint allemaal in de Londense mist bij de ingang van het kerkhof met de ontdekking 17 walmende, afgesneden voeten in oude schoenen. Enkele dagen later krijgt Adamsberg in Garches vlakbij Parijs te maken met een in stukken gezaagd lijk.

Om deze twee op het eerste gezicht totaal verschillende zaken op te lossen, duikt de commissaris in het verleden van een familie, hun geschiedenis, verplaatsingen en legendes.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Un lieu incertain
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044521788
Ebook: 9789044533132
Uitgever: De Geus
De verdwijningen
'Er zullen mensen sterven', zegt een doodsbange vrouw op het hoofdkantoor van de politie. Haar dochter heeft in een visioen het Woeste Leger gezien bij hun dorp in Normandië. Al eeuwenlang doen verhalen de ronde dat misdadigers een akelig einde zullen beleven wanneer het Woeste Leger hen komt halen.

Kort daarna wordt een man dood aangetroffen. De geruchten die algauw rondgaan, worden door de lokale politie afgedaan als bijgeloof. Commissaris Adamsberg waagt zich op geheel eigen wijze aan het onderzoek naar de waarheid.

Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: L'armée furieuse
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044521597
Ebook: 9789044533095
Uitgever: De Geus
IJsmoord
In Parijs worden kort na elkaar twee doden aangetroffen. Alles wijst op zelfmoord, op één ding na: het vreemde symbool dat in de buurt van beide slachtoffers wordt gevonden. Is het de letter H, of moet het soms een guillotine voorstellen?

Wanneer commissaris Adamsberg erbij wordt gehaald, ontdekt hij nog een overeenkomst: jaren geleden hebben beide slachtoffers deelgenomen aan dezelfde, met mysteriën omgeven reis naar IJsland.

Terwijl in Parijs de moorden op het voormalige reisgezelschap doorgaan, vertrekken Adamsberg en zijn team naar het hoge noorden. Wat is daar ooit gebeurd? Zullen de ijsnevelen rond deze zaak ooit optrekken?

Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Temps glaciaires
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044535655
Ebook: 9789044535662
Uitgever: De Geus
Een dodelijk venijn

In Nîmes bezwijken binnen een maand drie mannen van rond de tachtig aan de gevolgen van een spinnenbeet. Dat is al curieus - nog vreemder is dat de beet van deze spinnensoort, de bruine kluizenaarsspin, doorgaans niet dodelijk is.

Commissaris Adamsberg voelt dat er meer achter zit. Zijn onderzoek voert hem naar de vroegere wanpraktijken in een weeshuis, waar deze spin ook al gebruikt werd om angst te zaaien. Maar daar is het spoor nog niet ten einde...

Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Quand sort la recluse
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044540093
Ebook: 9789044540109
Uitgever: De Geus

De Drie Evangelisten / Les ÉvangélistesMisdaad In Parijs

Parijs speelt een grote rol in de misdaadromans van de Franse schrijfster Fred Vargas. Een prachtige locatie voor de geheel eigen wereld die Vargas weet te creëren: een wereld van levensechte en excentrieke personages, bizarre dialogen, ingenieuze plots, verrassende wendingen, humor en ontroering.

Misdaad In Parijs bevat de boeken:

 1. Uit de dood herrezen - Debout les morts
 2. Een beetje meer naar rechts - Un peu plus loin sur la droite
 3. Verblijfplaats onbekend - Sans feu ni lieu

Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Diversen
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044508482
Uitgever: De Geus
Uit de dood herrezen
Sophia Siméonidis, een voormalige operazangeres, woont in een rustige Parijse straat. Op een ochtend ziet ze dat er achter in haar tuin een jonge beuk staat. Wie heeft die boom daar geplant?

Haar vier werkloze buurmannen - bezeten historici met de bijbelse namen Marc, Lucien en Mathias, en ex-rechercheur Vandoosler -  graven de boom voor haar uit. Maar er ligt niets onder verborgen.

Als Sophia niet lang daarna spoorloos verdwijnt, stort rechercheur Leguennec zich op de zaak. Met de hulp van de vier buurmannen spit hij in het archief van 'la Sophia'. De puzzelstukjes vallen een voor een op hun plaats, en Sophia wordt teruggevonden...
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Debout les morts
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044504378
Uitgever: De Geus
Een beetje meer naar rechts
Louis Kehlweiler is kortgeleden ontslagen als ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar hield hij zich bezig met 'mijnen vegen', het ophelderen van moeilijke misdaden.

Op een dag vindt hij een verdacht botje onder een boom waar hij de vorige avond nog een hondendrol had zien liggen. Hebben botje en drol iets met elkaar te maken?

Zijn 'assistent' Marc Vandoosler, een werkloze mediëvist, ontdekt een aanknopingspunt als hij leest dat aan de kust van Bretagne het lijk van een vrouw is aangespoeld...
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Un peu plus loin sur la droite
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044516340
Uitgever: De Geus
Verblijfplaats onbekend
Oud-politieman Louis Kehlweiler werkt liever door aan zijn vertaling van een lijvige Bismarck-biografie, maar een oude bekende heeft dringend zijn hulp nodig.

Martha, ex-prostituee, houdt bij haar thuis Clément verborgen, een simpele jongen die ze nog van vroeger kent en die nu verdacht wordt van moord op twee vrouwen. Louis moet zijn onschuld bewijzen dan wel de echte schuldige vinden.

Hij weigert aanvankelijk zich in dit wespennest te begeven. Temeer daar alles erop wijst dat Clément inderdaad schuldig is; zijn signalement klopt en zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen. Maar op Martha's aandringen gaat Louis overstag.
Schrijver: Fred Vargas
Oorspronkelijke titel: Sans feu ni lieu
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044502336
Uitgever: De Geus