Boekenplank:
Kies

Boeken van Chinua Achebe

Chinua Achebe studeerde Engels, geschiedenis en theologie aan de University College in Ibadan. Naast schrijver was hij ook dichter. Achebe overleed op 83-jarige leeftijd in Boston.

Meer over Chinua Achebe

Genre: Roman

Geboren: 1930 / Overleden: 2013

Geboorteland: Nigeria


Overzicht

  • Een zoon van zijn volk - A man of the people
  • Hoe meisjes oorlog voeren - Girls at war
  • Termietenheuvels in de savanne - Anthills of the savannah

Afrika Trilogie

  1. Een wereld valt uiteen - Things fall apart
  2. Weerzien met vreemden - No longer at ease
  3. Pijl van God - Arrow of God

Dubbel uitgegeven titels

  • Verlaten tempel van de macht - zie Termietenheuvels in de savanne

Non-Fictie

  • Een jeugd onder Britse protectie - The education of a British protected child
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen zoon van zijn volk
Een zoon van zijn volk is een legendarische roman geworden vanwege zijn profetische kracht: de in het boek voorspelde staatsgreep voltrok zich enkele maanden later in werkelijkheid.
Hoofdpersoon is de demagogische politicus Nanga; Chinua Achebe trekt zijn satirische register wijd open om diens frauduleuze fratsen humoristisch te tekenen.
Zoals altijd excelleert Chinua Achebe ook in deze lichtvoetige roman in verrijkende taalvondsten uit het vruchtbare huwelijk tussen de Afrikaanse verbeelding en een Europese taal.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: A man of the people
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-6265-293-X
Uitgever: In de Knipscheer
Hoe meisjes oorlog voeren
Weinig schrijvers brengen de Afrikaanse realiteit van nu zo dichtbij als Chinua Achebe doet in Hoe meisjes oorlog voeren. We maken in deze verhalen de kleine drama's mee in het leven van gewone mensen van allerlei slag: dorpsvrouwen, onderwijzers, kantoorklerken, ambtenaren, kinderen en gekken.
Sympathiserend met al zijn personages, brengt Achebe op subtiele wijze de relatie aan het licht tussen het historische krachtenspel en de alledaagse werkelijkheid, waarin men zich laat leiden door soms hartverwarmend menselijke, soms al te menselijke motieven. Vanwege dit perspectief vormen de verhalen een rijke aanvulling op zijn roman-oeuvre, waarin die historische processen meer centraal staan.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: Girls at war
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-6265-359-6
Uitgever: In de Knipscheer
Termietenheuvels in de savanne
Nog nooit is het machtsspel achter de schermen van een moderne Afrikaanse dictatuur zo genadeloos blootgelegd als in de spannende roman Termietenheuvels in de savanne.
Drie vrienden die dezelfde eliteschool hebben bezocht, komen na een staatsgreep in het centrum van de macht terecht, maar worden door interne en externe spanningen uiteen gedreven en kunnen uiteindelijk alleen nog proberen het vege lijf te redden.
Chinua Achebe situeert deze roman in een fictief land met vele vertrouwde kenmerken: de corrupte burgerregering is op haar einde, het volk danst van blijdschap op straat en de nieuwe machthebbers beginnen vol goede moed. Zonder speciale aanleiding, zonder sinistere opzet wordt dan de schijnbare harmonie verstoord - onzekerheid en angst nemen toe, en ten slotte glijdt het land af naar een regime van willekeur en terreur.
Dit drama in een verafgelegen land brengt Achebe dichtbij door het de betrokkenen zelf te laten vertellen; ook de mannen die rond de regeringstafel zitten en die mee hebben geholpen 'het monster te baren', komen aan het woord. Zo gaat het vertrouwde, menselijke gezicht van een onstuitbaar historisch proces niet verloren en wordt de verantwoordelijkheid niet anoniem.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Verlaten tempel van de macht.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: Anthills of the savannah
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-6265-313-8
Uitgever: In de Knipscheer

Afrika TrilogieEen wereld valt uiteen
Een wereld valt uiteen speelt zich af in het oosten van Nigeria in de tweede helft van de negentiende eeuw. Okonkwo, de sterkste krijger van zijn clan, is trots en traditioneel. Wegens medeplichtigheid aan een rituele moord wordt hij verbannen uit zijn dorp, om er pas na zeven jaar terug te keren.
Alles is dan al onherstelbaar veranderd: het koloniale bestuur heeft de rechtspleging overgenomen en het christendom morrelt aan alle traditionele waarden van de stam. Kan Okwonko in zo'n dorp nog leven?
In drie losjes verbonden romans - Een wereld valt uiteen, Weerzien met vreemden en Pijl van God - vertelt de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe het verhaal van de Britse kolonisatie van West-Afrika vanuit het perspectief van de onderworpenen, het Ibo-volk in Oost-Nigeria.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: Things fall apart
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: 90-6280-574-4
Uitgever: Zelen
Weerzien met vreemden
De held in Weerzien met vreemden (door Achebe geschreven aan de vooravond van de Nigeriaanse onafhankelijkheid) is de 26-jarige Obi Okonkwo, net terug in Lagos nadat hij jarenlang op kosten van zijn stam in Engeland heeft gestudeerd. Nu is hij de trots van de familie, zoals eens zijn grootvader, de roemruchte Okonkwo uit Een wereld valt uiteen.
De sociale druk van zijn volk - die van deze zoon zowel loyaliteit aan de voorvaderlijke tradities als een kostbaar levenspatroon in overeenstemming met zijn 'Europese' status verwacht - wordt echter zo groot dat Obi Okonkwo wel moet bezwijken. Zo komt hij als held die gedoemd is te falen voor de rechter te staan op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen.
In Weerzien met vreemden voorvoelt Achebe de desillusies die de onafhankelijkheid zou brengen en presenteert hij de dilemma's van de moderne idealistische intellectueel in een land dat verscheurd wordt tussen traditie en vooruitgang.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: No longer at ease
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 90-6265-243-3
Uitgever: In de Knipscheer
Pijl van God
Pijl van God is een roman vol conflicten. De gemeenschap Umuaro wordt bedreigd door onderlinge twisten en door het pas gevestigde koloniale gezag. Midden in dit web van spanningen staat Ezeulu, de priester en machtigste man in Umuaro.
De Afrikaanse tradities en de nieuwe omstandigheden botsen in de persoonlijkheid van de priester: Ezeulu de mens en Ezeulu de god, die helft van hem die tijdens de feesten wordt witgemaakt.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: Arrow of God
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-6280-595-7
Uitgever: Zelen

Dubbel uitgegeven titelsVerlaten tempel van de macht
Zie voor de beschrijving van dit boek: Termietenheuvels in de savanne.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: zie Termietenheuvels in de savanne
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-6265-272-7
Uitgever: In de Knipscheer

Non-FictieEen jeugd onder Britse protectie
Inmiddels is het ruim vijftig jaar geleden dat Achebes debuutroman Een wereld valt uiteen werd gepubliceerd. Om die reden presenteert De Geus nu een bundeling van zestien autobiografische essays, onder de titel Een jeugd onder Britse protectie.
Achebe vertelt hierin hoe hij opgroeide in een gekoloniseerd Nigeria en welke belangrijke rol educatie daarbij innam. In de bundel grijpt hij terug op enkele titels uit zijn rijke oeuvre, zoals A man of the people, Chike and the river, The trouble with Nigeria, 'Uncle Ben's choice' en natuurlijk Things fall apart.
Schrijver: Chinua Achebe
Oorspronkelijke titel: The education of a British protected child
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-445-1600-5
Uitgever: De Geus