Boekenplank:
Kies

Boeken van Alice Walker

Alice Walker is schrijfster, dichteres en politiek activiste. In 1982 ontving Walker, als eerste zwarte vrouw, de Pulitzer Prijs voor fictie voor haar boek De kleur paars.

Meer over Alice Walker

Genre: Roman

Geboren: 1944

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Alice Walker


Overzicht

 • Bij de glimlach van mijn vader - By the light of my father's smile
 • De kleur paars - The color purple
 • De tempel van mijn gezel - The temple of my familiair
 • Een vrouw een vrouw, een woord een woord - You can't keep a good woman down
 • Het derde leven van Grange Copeland - The third life of Grange Copeland
 • Het geheim van de vreugde - Possessing the secret of joy
 • Meridian - Meridian
 • Verliefd en verloren - In love & trouble

Non-Fictie

 • Bloesem plukken onder vuur - Gathering blossoms under fire
 • Dans! Als het leven zwaar is - Hard times require furious dancing
 • De tuinen van onze moeders - In search of our mother's gardens
 • Onder woorden - Living by the word
 • Turkoois en koraal - Turquoise and coral

gedetailleerd overzicht

OverzichtBij de glimlach van mijn vader
Bij de glimlach van mijn vader is een verhaal van beantwoorde liefde, oversteken naar gene zijde en de seksuele genezing van de ziel.

Een Amerikaans gezin - Susannah, schrijfster in spe, haar zuster Magdalena en hun ouders - vestigt zich op een buitenpost in de verafgelegen sierra's van Mexico. Daar, te midden van de Mundo, een bedreigd mengbloedvolk van zwarten en indianen, begint een ontmoeting die hen meer zal veranderen dan zij ooit voor mogelijk konden houden.

Alice Walker doorbreekt in deze betoverende roman, vol onvergetelijke personages met hun verhalen, allerlei grenzen als ze onverbloemd de manieren onderzoekt waarop miskende vrouwelijke seksualiteit leidt tot verlies van de kostbare en noodzakelijke eigen identiteit - en hoe een vrouw die herovert, zelfs als haar van leugen en liefde vergeven familiegeschiedenis duidelijk wordt.

Bij de glimlach van mijn vader laat een viering van de seksualiteit zien, het onvoorwaardelijke belang ervan bij het bereiken van een volwassen levenshouding, en de invloed van de vader die bepaalt of zijn dochters hieraan vreugde dan wel verdriet zullen beleven.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: By the light of my father's smile
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789062654543
Uitgever: In de Knipscheer
De kleur paars
De kleur paars is het ontroerende verhaal van de zusjes Celie en Nettie: arm, zwart, geminacht en uitgebuit. Celie wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar misbruikt. Het leven was niet makkelijk voor Celie. Maar zij wist hoe zij moest overleven, zij had weinig nodig om het te redden.

Dan komt de minnares van haar man, de flamboyante blueszangeres Shag, in haar leven. Zij geeft Celie de moed om te vragen, om te lachen, te spelen en, uiteindelijk, lief te hebben.
The Color Purple - 1985
Regisseur: Steven Spielberg
Cast: Whoopi Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey, e.a.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: The color purple
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789044541519
Ebook: 9789044541540
Uitgever: De Geus
De tempel van mijn gezel
Alice Walker omschrijft De tempel van mijn gezel als 'een romance over de laatste 500.000 jaar'. De conventies van tijd en plaats, eeuwen en continenten overstijgend, beweegt het verhaal zich van de Amerika's, Engeland en Afrika naar naamloze oerwerelden, waar vrouwen, mannen en dieren op verrassende wijze met elkaar omgaan.

De tempel van mijn gezel vertelt in drie onderling verbonden verhalen de wederwaardigheden van evenzovele paren. Een geschiedenisleraar en zijn ex-vrouw die nader tot elkaar proberen te komen zonder hun vrijheid op te hoeven geven. Een vermaarde rock-artiest op zoek naar zijn verleden en zijn Latijns-Amerikaanse vrouw die het hare ontvlucht is. Een beminnelijke oude schilder en een zilverharige godin - in de laatste cyclus van haar talloze levens - die al zo lang met elkaar zijn opgetrokken dat ze nagenoeg verwisselbaar geworden zijn.

Zij praten over zichzelf, en terwijl verloren gewaande herinneringen herleven, ontdekken zij verontrustende waarheden over de omgang tussen de seksen, de rassen en de soorten gedurende onze aanwezigheid op de planeet.

Onder de talloze andere boeiende personages die in dit boek optreden, bevinden zich ook Celie en Shug uit De kleur paars, waaraan deze betoverende, rijke roman qua visie en spiritualiteit nauw verwant is.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: The temple of my familiair
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789062653041
Uitgever: In de Knipscheer
Een vrouw een vrouw, een woord een woord
De boeken van Alice Walker gaan alle over zwarte vrouwen in hun strijd om hun waardigheid en een menswaardig bestaan, die vaak samenvalt met de ontwikkeling van een spiritueel bewustzijn. Vaak zijn de thema's zwaar: de uitwassen van vrouwenonderdrukking en kindermishandeling, zoals incest (De kleur paars) en vrouwenbesnijdenis (Het geheim van de vreugde); vaak zijn de personages machteloze slachtoffers en wordt hun leven door dienstbaarheid gekenmerkt, zoals in de verhalenbundel Verliefd & verloren.

In Een vrouw een vrouw, een woord een woord zet Alice Walker haar in eerder werk begonnen onderzoek voort naar man-vrouw- en zwart-wit-verhoudingen - en alle mogelijke combinaties daarvan. Kenmerkend voor deze bundel is echter dat de sterke zwarte vrouwen die de hoofdpersonages vormen uiteindelijk altijd aan het langste eind trekken.

Met humor en hartstocht beschrijft Walker haar heldinnen op hun persoonlijke zegetocht op het gebied van liefde, seksualiteit, spiritualiteit, kunst en wetenschap. Het zijn geen willoze slachtoffers meer, maar zelfbewuste vrouwen, beschreven in een heldere, sprankelende stijl die van Een vrouw een vrouw, een woord een woord vooral een onderhoudend en aangenaam leesbaar boek maakt.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: You can't keep a good woman down
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789062657209
Uitgever: In de Knipscheer
Het derde leven van Grange Copeland
In Het derde leven van Grange Copeland schetst Alice Walker een even tragisch als liefdevol beeld van drie generaties zwarte Amerikanen.

Grange Copeland is een zwarte pachtersboer uit Georgia. Gedreven door racisme, armoede en wanhoop ontvlucht hij zijn vrouw Margaret en zoon Brownfield, op zoek naar meer geluk in het Noorden. Als hij jaren later terugkeert is Margaret dood en belandt zijn zoon in de gevangenis.

Alleen zijn jongste kleindochter houdt de hoop op voortbestaan levend. Zij biedt Grange Copeland een derde en laatste kans zich echt te bevrijden uit zijn zowel mentale als maatschappelijke gevangenschap.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: The third life of Grange Copeland
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789067660617
Uitgever: Maarten Muntinga


Het geheim van de vreugde
In Het geheim van de vreugde leren wij een personage kennen dat we in De kleur paars voor het eerst ontmoet hebben: de Afrikaanse Tashi die, pas getrouwd, met haar man Adam naar Amerika kwam.

In 'haar eigen roman' - verteld in de stemmen van Tashi zelf en degenen die haar het meest na staan - blijkt dat zij zich als jonge vrouw, misleid door trouw aan de gewoonten van haar volk, vrijwillig heeft onderworpen aan de vrouwelijke initiatierite.

Ernstig beschadigd door deze ervaring voert zij de rest van haar leven een wanhopige strijd tegen de gekte. Alleen door inzicht te verkrijgen in de mythologische 'redenen' voor wat haar, en talloze andere vrouwen en meisjes in de loop van duizenden jaren, is aangedaan, kan zij misschien leren leven - en sterven - met de woede en het overweldigende verdriet...

Het geheim van de vreugde is een overtuigende roman: knap van compositie, zuiver van toon, rijk aan visie en schokkend van inhoud - des te schokkender omdat met de komst van miljoenen immigranten naar de Verenigde Staten en West-Europa het rituele verminken van de genitaliën bij vrouwen niet langer uitsluitend in Afrika en de Arabische wereld plaatsvindt.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Possessing the secret of joy
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789062653706
Uitgever: In de Knipscheer
Meridian
Meridian, een zwarte, gescheiden jonge moeder, sluit zich in de jaren zestig aan bij de beweging voor burgerrechten en voert op haar manier in het diepe zuiden van Amerika de strijd voor emancipatie en gelijke rechten en groeit daardoor uit tot een charismatische figuur.

Vrouwen hebben niet alleen, al sinds de slavernij, een vooraanstaande rol gespeeld in de maatschappelijke evolutie van de zwarte bevolking van de Verenigde Staten van Amerika, ook in de zwarte literatuur zijn zij van oudsher sterk vertegenwoordigd geweest. Alice Walker zet die traditie met Meridian overtuigend voort.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Meridian
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789062650330
Uitgever: In de Knipscheer
Verliefd en verloren
Dertien verhalen over zwarte vrouwen in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten. Verhalen over de twijfel van een vrouw om haar man naar Chicago te vergezellen, over de ontluistering van een huwelijk, over jaloezie, over de wraak op een blanke maatschappelijk werker...

Alice Walker beschrijft haarscherp een aantal vrouwen die op zoek zijn naar waardigheid en liefde.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: In love & trouble
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789062652136
Uitgever: In de Knipscheer

Non-FictieBloesem plukken onder vuur

Dagboeken 1965 - 2000

Vijftig jaar lang hield Alice Walker een dagboek bij. Openhartig schrijft ze over haar deelname aan marsen van de Civil Rights Movement in Mississippi, geleid door Martin Luther King; over haar huwelijk met een Joodse advocaat, wat in strijd was met de wet in het zuiden van de VS; over een vroege miskraam; over de beproevingen en triomfen van de vrouwenbeweging; over erotische ontmoetingen en duurzame relaties; over haar grootouders die haar inspireerden tot het schrijven van The Color Purple; over bewonderd en belasterd worden - soms in gelijke mate - voor haar werk en haar activisme; over het begraven van haar moeder.

Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Gathering blossoms under fire
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029547703
Uitgever: De Arbeiderspers
Dans! Als het leven zwaar is

'Hoewel we in dit leven ons deel verdriet en problemen hebben gehad kunnen we nog altijd ons gevoel voor schoonheid, vorm en ritme hoog houden. Geen geringe prestatie in een wereld die zo uitdagend is als deze.'
- Uit het voorwoord

Zo schrijft Alice Walker in deze nieuwe bundel gedichten, gedichten die zijn ontstaan in de loop van een jaar in reactie op gevoelens van vreugde en verdriet van persoonlijke of wereldomvattende aard: over de dood van geliefden, oorlog, de verrukkelijkheid van liefde, de vernietiging van het milieu, het leed van afwijzing, hebzucht, armoede en het genoegen van een thuis. De gedichten omhelzen onze vriendschaps- en familiebanden terwijl ze ook de vreugde van de individualiteit bezingen, de kracht die in ieder van ons leeft om ons meest oorspronkelijke, diepste zelf tot uitdrukking te brengen.

Alice Walker, geliefd vanwege haar vermogen om haar waarheid zo te verwoorden dat zij namens en over talloos veel mensen spreekt, toont aan dat we sterker zijn dan onze omstandigheden. Haar confrontaties met persoonlijke en collectieve beproevingen maken dat haar woorden dansen, zingen en genezen.

Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Hard times require furious dancing
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789020204919
Uitgever: Ankh-Hermes
De tuinen van onze moeders
Met deze bundel essays laat Alice Walker een andere, verrassende kant van haar veelzijdig schrijverschap zien. Aanstekelijk plezier in de ontdekkingsreizen van de geest, gevoel voor humor en de gave om haar publiek in kristalhelder proza toegang te verschaffen tot de meest complexe thema's. Dat zijn de kwaliteiten die deze essays kenmerken.

Dit boek weerspiegelt haar meest uitgesproken hartstochten en interesses. Kunst; wat het betekent zwart te zijn; wat het betekent vrouw te zijn. Literaire hoogtepunten vormen haar inmiddels beroemd geworden essay over de herontdekking van het werk van zwarte schrijfsters, zoals dat van Zora Neale Hurston; haar terugblik op de beweging van burgerrechten; het titelverhaal over haar moeder; haar bespiegelingen over de aard van kunst door vrouwen; en de uiteindelijke verwerking van het ongeluk dat haar als kind bijna blind maakte.

Een kostbare bundel, uniek als tijdsbeeld en als persoonlijke getuigenis van een belangrijk en briljant schrijfster.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: In search of our mother's gardens
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789062657209
Uitgever: In de Knipscheer
Onder woorden
Onder woorden is een selectie van essays, artikelen en dagboekfragmenten die Alice Walker in de jaren '70 en '80 geschreven heeft. Ze brengen voor het merendeel zeer persoonlijke meningen onder woorden over uiteenlopende onderwerpen als het rassenvraagstuk, milieu, politiek en feminisme.

Zo schrijft ze over de controverse rond de verfilming van De kleur paars, over haar band met de homogemeenschap in San Fransisco en over haar reizen naar China, Bali en naar de geboorteplaats van Bob Marley in Jamaica, maar ook over onze relatie tot planten en dieren, over de tabakverslaving van haar dochter en over de inspanningen die het haar kostte om vegetariër te worden.

* Zie ook Turkoois en koraal.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Living by the word
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789062653294
Uitgever: In de Knipscheer
Turkoois en koraal
De oorspronkelijke uitgave Onder woorden is speciaal voor deze pocketeditie uitgebreid met Turkoois en koraal over het schrijven van haar grote roman De tempel van mijn gezel.

In dit boek bundelt Alice Walker prachtige, persoonlijke verhalen over o.a. haar reizen naar China en Bali, over haar bedevaart naar het graf van reggaezanger Bob Marley, over kleurrijke personen als de oude zwarte gitarist Mister Sweet, over Blue, waarin ze feilloos de gevoelens beschrijft van het witte paard in het weiland van haar buurman.

* Zie ook Onder woorden.
Schrijver: Alice Walker
Oorspronkelijke titel: Turquoise and coral
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789062657377
Uitgever: In de Knipscheer