Boekenplank:
Kies

Boeken van Alex Haley

Meer over Alex Haley

Genre: Roman

Website: Alex Haley


Overzicht

  • Een andere kerst - A different kind of Christmas
  • Mama Flora's familie - Mama Flora's family
  • Queen - Queen
  • Roots: Wij, zwarten - Roots

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen andere kerst
1855. Wanneer Fletcher Randall, de negentienjarige zoon van een plantage-eigenaar uit het zuiden van de Verenigde Staten, aan een noordelijke universiteit gaat studeren, raakt hij overtuigd van de gruwelen van de slavenhandel en gaat hij de Quakers helpen slaven te laten ontsnappen naar het Noorden.
Schrijver: Alex Haley
Oorspronkelijke titel: A different kind of Christmas
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-261-0375-1
Uitgever: De Fontein
Mama Flora's familie
Mama Flora's familie is het ontroerende verhaal van drie generaties van een Afro-Amerikaanse familie in de Verenigde Staten van 1920 tot 1998. Mama Flora is de oudste dochter van arme zwarte boeren, die haar enige zoon Willie door de moeilijke tijden heen loodst nadat haar man door blanke grootgrondbezitters is gedood. Haar gekoesterde toekomstdromen voor Willie worden de bodem ingeslagen als hij zijn studie opgeeft en naar Chicago vertrekt. Daar komt hij in contact met drugdealers en zwarte communisten, gaat het leger in en vecht heroïsch in de Stille Zuidzee. Bij terugkeer ontdekt hij dat nog steeds racistische vooroordelen bestaan. Maar tijden veranderen en Mama Flora's steeds groter wordende familie reageert daar op verschillende wijze op. Sommigen gaan in de politiek of sluiten zich aan bij de militante moslimbeweging, anderen worden lid van de Black Panthers, gebruiken drugs, of vertrekken naar Afrika. Maar op Flora's tachtigste verjaardag is de hele familie bij elkaar om het hart en de spil van Mama Flora's familie te eren. * Geschreven door Alex Haley en David Stevens.
Mama Flora's Family - 1998
Regisseur: Peter Werner
Cast: Cicely Tyson, Erika Alexander, Blair Underwood, e.a.
Schrijver: Alex Haley
Oorspronkelijke titel: Mama Flora's family
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-269-8154-6
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Queen
In Roots vertelt Alex Haley op meesterlijke wijze de geschiedenis van zijn moeders familie. Queen is de even meesterlijk vertelde geschiedenis van zijn vaders familie. De jonge James Jackson, Haley's betovergrootvader, vertrekt uit Ierland naar de Verenigde Staten waar hij al snel fortuin maakt en in Alabama de plantage Forks of Cypress sticht. Zijn zoon Jass wordt verliefd op de mooie en eigenzinnige slavin Easter, bij wie hij een kind verwekt: Queen, een meisje met een opmerkelijk blanke huid. Na de Burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij verlaat Queen als vrije vrouw de plantage. Maar afwijzing en geweld verduisteren Queens verdere levenspad. Ondanks haar blanke huid wordt zij door de blanken als zwarte beschouwd en door de zwarten, vanwege die blanke huid, gewantrouwd. Uiteindelijk vindt zij medeleven bij de weduwnaar Alec Haley, met wie ze trouwt. Maar haar huwelijk en gezin zijn niet voldoende om haar te beschermen tegen haar voortdurende twijfel over haar identiteit, waarvan de wortels in twee werelden liggen. Van Ierland tot de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten, van de verschrikkingen van de slavernij tot de beproevingen van de vrijheid... In Queen, zijn laatste boek, heeft de in 1992 gestorven Alex Haley een groots familiesaga gecreëerd, spelende tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis.
Queen - 1993 - Mini-serie
Regisseur: John Erman
Cast: Halle Berry, Tim Daly, Danny Glover, e.a.
Schrijver: Alex Haley
Oorspronkelijke titel: Queen
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-269-7267-9
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Roots: Wij, zwarten
Toen Alex Haley een jongen was, vertelde zijn grootmoeder hem vaak verhalen over hun familie; prachtige en spannende verhalen over grootouders en overgrootouders die van generatie op generatie waren doorverteld en uiteindelijk teruggingen tot een man die 'de Afrikaan' werd genoemd. Deze Afrikaan, die 'over de oceaan' aan de rivier de Kamby Bolongo zou hebben gewoond, was de laatste schakel met het verleden; na hem werd het stil. De verhalen bleven Alex Haley intrigeren en toen hij schrijver was geworden, begon hij een speurtocht om na te gaan of ze op waarheid berustten. Het duurde tien jaar, waarin hij duizenden kilometers in drie continenten reisde, vóór Haley na nauwkeurig genealogisch onderzoek niet alleen ontdekte wie 'de Afrikaan' was - Kunta Kinte - maar ook de plaats in Gambia, West-Afrika, waar hij woonde voor hij als slaaf werd gevangen en naar de Verenigde Staten gebracht, om daar te worden verkocht aan een planter in Virginia. Haley heeft toen het monumentale drama geschreven van Kunta Kinte en de zes generaties die na hem kwamen, slaven en bevrijden, boeren en smeden, arbeiders in houtzagerijen en treinconducteurs, advocaten en architecten - en een schrijver. Maar Haley heeft meer gedaan dan de kroniek van zijn eigen familie schrijven. Hij is de eerste Amerikaanse negerauteur die het spoor teruggevolgd heeft naar de bron, naar de wortels die 25 miljoen Amerikanen met Afrika verbinden. Hij heeft voor een heel volk het culturele erfgoed herontdekt dat de slavernij het, samen met zijn identiteit, had ontnomen. Maar Roots is niet alleen van grote betekenis voor hen, maar ook voor de blanken, voor alle volken en rassen, omdat het getuigt van de nooit te overwinnen menselijke geestkracht.
Roots - 1977 - Mini-serie
Regisseur: Marvin J. Chomsky, John Erman e.a.
Cast: LeVar Burton, John Amos, Louis Gossett Jr., e.a.
Schrijver: Alex Haley
Oorspronkelijke titel: Roots
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-269-7124-9
Uitgever: Van Holkema & Warendorf