Boekenplank:
Kies

Boeken van Maya Angelou

Meer over Maya Angelou

Genre: Roman

Website: http://www.mayaangelou.com


Overzicht

 • Bij het gloren van de dag - On the pulse of morning
 • Brief aan mijn dochter - Letter to my daughter
 • De reis zou licht zijn - Wouldn't take nothing for my journey now
 • Een lied aan de hemel - A song flung up to heaven
 • Zelfs de sterren schijnen eenzaam - Even the stars look lonesome

Autobiografische romanreeks

 1. Ik weet waarom gekooide vogels zingen - I know why the caged bird sings
 2. Dans om het bestaan - Gather together in my house
 3. Zingen en swingen - Singin' and swingin' and gettin' merry like Christmas
 4. Het hart van een vrouw - The heart of a woman
 5. Een lange reis naar huis - All Gods children need travelling shoes
 6. Ik weet waarom gekooide vogels zingen Omnibus - Collected autobiographies of Maya Angelou

gedetailleerd overzicht

OverzichtBij het gloren van de dag
Gedicht over verbroedering, geschreven en voorgedragen bij gelegenheid van de inauguratie van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten op 10 januari 1993. Bevat zowel de Engelse als de Nederlandse tekst.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: On the pulse of morning
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5226-164-4
Uitgever: De Geus
Brief aan mijn dochter
In Brief aan mijn dochter schrijft Maya Angelou aan de dochter die ze nooit heeft gehad, maar wel overal om zich heen ziet. Zij voelt zich verbonden met vrouwen van over de hele wereld als in een moeder-dochterrelatie. Angelou geeft woorden aan die eeuwige verbintenis door haar persoonlijke ervaringen als moeder en als dochter te delen. Zo schrijft ze over hoe ze in het door rassendiscriminatie verdeelde Arkansas is grootgebracht door haar onstuimige grootmoeder, en over de tijd dat ze woont bij haar meer wereldlijke en minder religieuze moeder. Daar groeit ze uit tot een onhandelbare tiener. Haar eerste seksuele ervaring brengt haar een groot geschenk: een zoon.

Wijze woorden en aangrijpende levenslessen. Brief aan mijn dochter is een boekje om te koesteren.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Letter to my daughter
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044515626
Uitgever: De Geus
De reis zou licht zijn
De reis zou licht zijn bevat de bezonken wijsheden van een opmerkelijke en getalenteerde vrouw – een schrijfster die velen ontroerde met haar gedicht Bij het gloren van de dag dat zij voorlas tijdens de inauguratie van president Bill Clinton.
Maya Angelou heeft in dit kleine boek, opgedragen aan Oprah Winfrey, de wijsheid van een heel leven gestopt.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Wouldn't take nothing for my journey now
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5226-187-3
Uitgever: De Geus
Een lied aan de hemel
Een lied aan de hemel begint met de terugkeer van Maya Angelou uit Afrika naar de Verenigde Staten, waar ze zal gaan samenwerken met Malcolm X. Maar voordat ze daaraan begint reist ze naar Californië, waar haar moeder en broer wonen. Wanneer ze arriveert, hoort ze dat Malcolm X. vermoord is. Volkomen van slag probeert Angelou de draad van haar leven opnieuw op te pakken. Ze werkt in kleine theaters en is getuige van het uitbreken van onlusten in Watts.
Tijdens een reis naar New York ontmoet ze Martin Luther King jr., die haar vraagt zijn coördinator te worden in het noorden. Door heel Amerika bezoekt ze zwarte kerken om steun te verwerven voor Kings Poor People's March. Maar opnieuw slaat de terreur toe. King wordt vermoord en Angelou trekt zich volledig terug uit de openbaarheid. Ze is niet in staat deze brute gewelddaad te verwerken. Uiteindelijk dwingt schrijver James Baldwin haar dit isolement te doorbreken. Dan wordt het idee geboren voor het schrijven van Ik weet waarom gekooide vogels zingen, het eerste deel van Maya Angelou's memoires.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: A song flung up to heaven
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0262-X
Uitgever: De Geus
Zelfs de sterren schijnen eenzaam
In Zelfs de sterren schijnen eenzaam vertelt Maya Angelou over de dingen waar ze in het leven het meest aan hecht. Op geheel eigen manier weet ze haar persoonlijke ervaringen op diverse gebieden te verbreden tot universele wijsheden.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Even the stars look lonesome
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5226-981-5
Uitgever: De Geus

Autobiografische romanreeksIk weet waarom gekooide vogels zingen
Ik weet waarom gekooide vogels zingen is het eerste deel van een autobiografische romanreeks van Maya Angelou.
Deze getuigenis van een zwarte zuster markeert het begin van een nieuw tijdperk in de geesten, harten en levens van alle zwarte mannen en vrouwen.
'Ik weet waarom gekooide vogels zingen geeft de lezer de vrijheid van het leven simpelweg omdat Maya Angelou haar eigen leven met zulke ontroerende verwondering en klare waardigheid beziet. Ik heb geen woorden voor deze prestatie, maar wel weet ik dat ik, sinds de dagen van mijn jeugd, toen mensen in boeken werkelijker waren dan de mensen die je iedere dag zag, niet zo ontroerd ben geweest. Haar beschrijving is een bijbelse studie van het leven temidden van de dood.'
Aldus James Baldwin op de achterflap van Ik weet waarom gekooide vogels zingen.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: I know why the caged bird sings
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-7061-047-7
Uitgever: De Geus/Epo
Dans om het bestaan
Dans om het bestaan is het tweede deel van een autobiografische romanreeks van Maya Angelou. Hierin worden de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog beschreven.
De schrijfster is moeder geworden. Via baantjes in restaurants en nachtclubs raakt ze verzeild in de wereld van prostitutie en narcotica. Ondanks alle tegenslagen staat Maya Angelou middenin het leven met die warme uitstraling die zoveel mensen aanspreekt.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Gather together in my house
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-7061-070-1
Uitgever: De Geus/Epo
Zingen en swingen
Zingen en swingen is het derde deel van een autobiografische romanreeks van Maya Angelou.
Op eenentwintigjarige leeftijd wordt Angelou’s leven beheerst door muziek. Het werk in een platenzaak stelt haar in staat om deze liefde met die voor haar zoon te combineren. Ze trouwt, en vanaf het moment dat haar huwelijks strandt gaat ze noodgedwongen als danseres in een striptease-bar werken. Wat later zingt ze in een populaire nachtclub en krijgt ze een rol als danseres en zangeres in de opera Porgy and Bess. Er volgt een jaar van reizen, ontdekkingen en nieuwe vriendschappen. Haar geestdrift wordt slechts getemperd door de scheiding van haar zoon. Na hun hereniging pakt ze de draad van haar leven weer op.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Singin' and swingin' and gettin' merry like Christmas
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-7061-079-5
Uitgever: De Geus/Epo
Het hart van een vrouw
Het hart van een vrouw is het vierde deel van een autobiografische romanreeks van Maya Angelou.
Angelou is verhuisd van Californië naar New York. Ze begint zich serieus aan het schrijven te wijden en treedt toe tot de Harlem Writers Guild, een genootschap van zwarte auteurs die elkaars werk lezen en bekritiseren. Bovendien raakt ze steeds meer betrokken bij de strijd voor de emancipatie van zwart Amerika: rond 1960 bekleedt ze een vooraanstaande functie in Martin Luther Kings organisatie, de SCLC.
Hoewel ze in haar New Yorkse tijd belangrijke rollen speelt in het Cabaret for Freedom en in een speciale bewerking van Jean Genets De zwarten, be:eindigt ze haar carrière als uitvoerend kunstenares. Van invloed hierop is haar stormachtige romance met Vusumzi Make, een Zuidafrikaanse vrijheidsstrijder. Met deze charismatische figuur vestigt ze zich in Caïro, vanwaar Make zich inzet voor de bevrijding van het Afrikaanse continent.
Angelou zelf wordt, aanvankelijk tegen de zin van de autoritaire en ontrouwe Make, journaliste. Wanneer hun huwelijk strandt reist Angelou naar Ghana, waar haar inmiddels 17 jaar oude zoon Guy de beste mogelijkheden heeft om zijn studie voort te zetten.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: The heart of a woman
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-5226-014-1
Uitgever: De Geus/Epo
Een lange reis naar huis
Een lange reis naar huis is het vijfde deel van een autobiografische romanreeks van Maya Angelou.
In dit boek beschrijft Angelou haar belevenissen in het Ghana van Kwame Nkrumah, waar zij is gebleven nadat haar zoon Guy bij een verkeersongeluk zwaar gewond is geraakt. Al snel gaat ze zich thuis voelen in de jonge zwarte staat met zijn charismatische leider. Eindelijk bevindt ze zich in een wereld zonder rassenhaat en onderdrukking. Ze werkt aan de universiteit van Accra en is actief als journaliste. Ze ontmoet fascinerende mensen, zoals de knappe Sheikhali, een moslim uit Mali die Maya tot zijn tweede vrouw wil maken.
Wanneer de radicale Malcolm X Ghana bezoekt, introduceren Maya en andere leden van de Amerikaanse gemeenschap hem in de hoogste kringen. Het boek bevat een levendig portret van deze intrigerende figuur. Een lange reis naar huis kent een Europees intermezzo als Maya besluit mee te spelen in een opvoering van Genets 'De Zwarten' in Italië en West-Duitsland. In Berlijn wordt ze uitgenodigd voor een even gedenkwaardig als bedenkelijk bezoek aan een rijke Duitse familie. Kort voor haar terugkeer uit Ghana naar de Verenigde Staten wordt Maya op schokkende wijze geconfronteerd met haar Afrikaanse wortels.
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: All Gods children need travelling shoes
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-5226-032-X
Uitgever: De Geus/Epo


Ik weet waarom gekooide vogels zingen Omnibus
Maya Angelou beschrijft in deze autobiografie de strijd en het doorzettingsvermogen van een zwarte vrouw in een vijandige, blanke wereld. Huiveringwekkend zijn de minachting en onderdrukking; hartverwarmend Angelou's successen als zangeres, danseres en schrijfster; ontroerend het contact met haar Afrikaanse wortels.
Deze omnibus bevat de volgende romans:

 1. Ik weet waarom vogels zingen
 2. Dans om het bestaan
 3. Zingen en swingen
 4. Het hart van een vrouw
 5. Een lange reis naar huis
Schrijver: Maya Angelou
Oorspronkelijke titel: Collected autobiographies of Maya Angelou
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-5226-504-6
Uitgever: De Geus