Boekenplank:
Kies
  • Home
  • D
  • Edwidge Danticat

Boeken van Edwidge Danticat


Overzicht

  • Adem, ogen, herinnering - Breath, eyes, memory
  • De dauwbreker - The dew breaker
  • Krik? Krak! - Krik? Krak!
  • Land voor de levenden - The farming of bones

Non-Fictie

  • Vaarwel broer - Brother, I'm dying
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtAdem, ogen, herinnering
Het meisje Sophie groeit op bij haar tante op Haïti, onder primitieve omstandigheden. Haar moeder kent zij niet; deze woont en werkt in New York en stuurt haar familie maandelijks geld en een cassettebandje met haar stem. Als Sophie twaalf is, voegt zij zich bij haar moeder, een overbezorgde vreemdelinge, die haar bij aankomst in de Verenigde Staten zegt: 'Ik hou van je, meer dan de hemel houdt van de sterren.' Sophie verruilt het vertrouwde Creoolse leven, de routine van dorps- en boerengemeenschappen, voor de harde, snelle, onpersoonlijke wereld van New York, waar de macht van het geld allesoverheersend is. Er zijn heimelijke herinneringen die martelend zijn voor Sophie en haar moeder. Zij is voortgekomen uit een verkrachting: moeder noch dochter heeft de vader ooit gekend. Geen van beiden kan ontsnappen aan de last van het verleden, hetgeen tot uiting komt in slapeloosheid, vraatzucht en seksuele trauma's. Edwidge Danticat bezielt haar verhaal met kleur en magie. In een lyrisch proza vol pikante observaties worden Sophie's verwarring en schuld, haar pijnlijke aanpassing aan de Amerikaanse cultuur en uiteindelijke bevrijding tastbaar duidelijk gemaakt.
Schrijver: Edwidge Danticat
Oorspronkelijke titel: Breath, eyes, memory
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-284-1683-8
Uitgever: Wereldbibliotheek
De dauwbreker
Een dochter moet de harde waarheid over haar vader onder ogen zien: tijdens de dictatuur in Haïti hoorde hij niet tot de slachtoffers, maar tot de daders. Langzaam ontvouwt zich het verhaal over het leven van deze 'dauwbreker' (folteraar) en dat van zijn familie, buren en slachtoffers. De dauwbreker is een onthutsende, indringende roman over de vraag hoe een dierbare lief te hebben die gruweldaden op zijn geweten heeft.
Schrijver: Edwidge Danticat
Oorspronkelijke titel: The dew breaker
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-234-1472-1
Uitgever: De Bezige Bij
Krik? Krak!
'Krik? Krak!' Zo begint de traditionele verteller in Haïti van oudsher zijn verhaal. 'Krik?', vraagt hij. 'Krak', zegt de toehoorder, waarmee hij bedoelt: 'Ik weet het, het is 'maar' een verhaal, de grens tussen schijn en werkelijkheid is niet altijd duidelijk, maar vertel op, en wat belet me achter de fictie de feiten te zien?' Krik? Krak! bevat negen korte verhalen over het leven op het platteland van Haïti en van Haïtiaanse immigranten in New York.
Schrijver: Edwidge Danticat
Oorspronkelijke titel: Krik? Krak!
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-284-1724-9
Uitgever: Wereldbibliotheek
Land voor de levenden
Haïti, 1937: in korte tijd brachten Dominicanen, opgehitst door hun leider generaal Trujillo, duizenden Haïtianen in het grensgebied om het leven. De gevolgen van deze geweldsuitbarsting zijn in de Haïtiaanse samenleving nog altijd voelbaar. Edwidge Danticat beschrijft hoe het leven van twee Haïtiaanse geliefden voorgoed door deze gebeurtenissen wordt getekend. Annabelle Désir, wees sinds haar achtste, is opgegroeid in het huis van een Dominicaanse legerkolonel en diens echtgenote, bij wie ze als trouwe bediende werkzaam is. Ze verlangt ernaar de vrouw te worden van Sebastien, die op een suikerplantage werkt, en samen met hem een toekomst op te bouwen. Er gaan echter geruchten dat Haïtianen in andere grenssteden worden vervolgd en zelfs gedood. Maar er wordt zoveel gepraat...
Schrijver: Edwidge Danticat
Oorspronkelijke titel: The farming of bones
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-284-1818-0
Uitgever: Wereldbibliotheek

Non-FictieVaarwel broer
Op de dag dat Edwidge ontdekt dat ze zwanger is, hoort ze dat haar vader ongeneeslijk ziek is. Ze neemt direct contact op met de broer van haar vader in Haïti. Oom Joseph is als een tweede vader voor Edwidge: ze woonde jarenlang bij hem in huis, tot ze op haar twaalfde herenigd kon worden met haar ouders in New York. Vol compassie en ontzag vertelt Edwidge het levensverhaal van de twee broers. Hoe oom Joseph haar opvoedde en hoe hij op een dag zijn stem verloor, waardoor hij niet meer kon preken in de kerk die hij zelf had gebouwd. En hoe haar ouders een nieuw leven begonnen in Amerika, waar ze voortdurend vreesden voor de veiligheid van familie en vrienden die in Haïti achterbleven. Edwidge Danticat schreef met Vaarwel, broer een diep ontroerend familierelaas over de levens en de dood van twee broers, en haar liefde voor hen beiden.
Schrijver: Edwidge Danticat
Oorspronkelijke titel: Brother, I'm dying
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-2790-2
Uitgever: De Bezige Bij