Boekenplank:
Kies

Boeken van Sherman Alexie

Meer over Sherman Alexie

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Sherman Alexie


Overzicht

  • Indian killer - Indian killer
  • Indianenverhalen - The toughest Indian in the world
  • Over ruggen van zalmen - Gedichtenbundel
  • Reservaatblues - Reservation blues

Jeugdboeken

  • Dagboek van een halve indiaan - The absolutely true diary of a part-time Indian

gedetailleerd overzicht

OverzichtIndian killer
In Seattle waart een moordenaar rond die blanke mannen scalpeert en twee veertjes bij zijn slachtoffers achterlaat. Deze ‘Indian Killer’ veroorzaakt grote onrust onder zowel de indiaanse als de blanke bevolking.
De reactionaire onruststoker Truck Schultz gaat via de radio tekeer tegen de indiaanse minderheid, waarop blanken een indiaan neerknuppelen. In reactie daarop vallen drie indianen een blanke jongen aan. Uiteindelijk ontlaadt de spanning zich in een onverwachte, huiveringwekkende climax.
Sherman Alexie vervlecht zijn schokkende relaas van toenemende raciale haat met het aangrijpende verhaal van John Smith, een indiaan die door blanken is geadopteerd. John droomt ervan een bestaan in een reservaat te kunnen leiden. Als zijn droom vervliegt, belandt hij geleidelijk aan in een toestand van waanzin.
Schrijver: Sherman Alexie
Oorspronkelijke titel: Indian killer
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-414-0206-3
Uitgever: Ambo | Anthos
Indianenverhalen
Sherman Alexie is de chroniquer van het moderne indiaanse leven, en hij laat de lezer kennismaken met indianen die we in de literatuur zelden tegenkomen.
Een uit het reservaat verbannen journalist neemt een lifter mee, een indiaanse beroepsbokser die bereid is tot een gevecht met de ruigste indiaan ter wereld.
De zoon van een Spokane-indiaan wacht op zijn diabetische vader tot deze terugkomt uit het ziekenhuis, en luistert naar zijn vaders vrienden die discussiëren over Jezus’ timmervaardigheden terwijl ze een rolstoeloprit bouwen.
Een van elkaar vervreemd echtpaar herontdekt hun liefde tijdens een verkeersopstopping.
En een blanke zwerver overvalt een pannenkoekenhuis en eist een dollar van elke gast en een minnaar. Als hij ervandoor gaat, is hij 42 dollar en een dikke indiaan rijker.
Schrijver: Sherman Alexie
Oorspronkelijke titel: The toughest Indian in the world
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-414-0530-5
Uitgever: Ambo | Anthos
Over ruggen van zalmen
Over ruggen van zalmen is een tweetalige gedichtenbundel (Nederlands en Engels), samengesteld uit vier bundels: The business of fancydancing (1991), The first Indian on the moon (1993), The summer of black widows (1996) en One stick song (1999).
Schrijver: Sherman Alexie
Oorspronkelijke titel: Gedichtenbundel
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789491455742
Uitgever: P
Reservaatblues
Thomas Builds-the-Fire is de verhalenverteller van een Spokane-indianenstam, maar helaas wil niemand naar hem luisteren. Op een dag ontmoet Thomas de man die hem een nieuw doel in zijn leven biedt: de legendarische blueszanger en gitarist Robert Johnson, die naar men zegt zijn ziel aan de duivel verkocht in ruil voor zijn geniale gitaarspel. Johnson vertelt Thomas dat hij zijn dood in 1938 in scène heeft gezet om de duivel te misleiden. Hij is op zoek naar Big Mom, een Mysterieuze indiaanse vrouw die hem zal helpen van zijn zestig jaar geleden gesloten pact met de duivel af te komen.
Johnson laat zijn gitaar achter voor Thomas, die met zijn vrienden een all-Indian blues & rock-'n-roll band begint: de Coyote Springs. Aanvankelijk speelt de groep in kleine cafés en buurthuizen, maar uiteindelijk gaat Coyote Springs op tournee, waar ze te maken krijgt met groupies en blanke publiciteitsbonzen van platenmaatschappijen. Dan blijkt of Thomas en zijn vrienden, net als Robert Johnson, in ruil voor succes een pact met de duivel moeten sluiten.
Schrijver: Sherman Alexie
Oorspronkelijke titel: Reservation blues
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-414-0446-5
Uitgever: Ambo | Anthos

JeugdboekenDagboek van een halve indiaan
Arnold Spirit Junior groeit op in het Spokane Indianenreservaat en is een fervent striptekenaar. Hij is ter wereld gekomen met allerlei medische problemen en het pispaaltje van het reservaat. Alleen zijn beste vriend Rowdy neemt het voor hem op. Vastbesloten een betere opleiding te krijgen, besluit Junior naar een geheel witte school buiten het reservaat te gaan, waar de enige andere indiaan de schoolmascotte is.

Ondanks het feit dat hij door zijn eigen mensen als verrader wordt gezien en hij allerlei tegenslagen op zijn pad krijgt, werpt Junior zich vol energie en humor in de strijd en ontsnapt zo aan het bestaan dat voor hem lijkt weggelegd.

Schrijver: Sherman Alexie
Oorspronkelijke titel: The absolutely true diary of a part-time Indian
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789047700708
Uitgever: Lemniscaat