Boekenplank:
Kies

Boeken van Michael Blake

Meer over Michael Blake

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1945 / Overleden: 2015

Geboorteland: Verenigde Staten


John Dunbar

  1. De dans van de wolf - Dances with wolves
  2. De dans van de krijger - The holy road

gedetailleerd overzicht

John DunbarDe dans van de wolf
1860, Montana. De jonge cavalerie-luitenant John Dunbar wordt per ongeluk naar een afgelegen, onbemande buitenpost van het Amerikaanse leger gestuurd. In het fort, aan de rand van de beschaving, met slechts een oude eenzame wolf als gezelschap, moet John zichzelf zien te redden. De wil om te overleven dwingt hem tenslotte naar een nabij gelegen Indianenkamp, waar hij kennis maakt met de Comanchen, een machtig glorierijk volk.

Daar zal John Dunbars leven voor altijd veranderen. Langzaam keert hij de blanke beschaving de rug toe. Zijn liefde voor de prachtige wuivende grasvlakte en haar trotse bewoners groeit met de dag. Als 'Hij die danst met de wolven' wordt John geaccepteerd door de Comanche-stam. Hij gaat mee op buffeljacht, hij bestrijdt als een echte krijger de vijandige Pawnees; en hij leert de taal der liefde van de beeldschone Comanche-vrouw wier leven hij heeft gered.

Maar dan, in de laatste roemrijke dagen van de Sioux-indianen, wanneer zij nog de 'Heersers van de Vlakten' worden genoemd, keert Johns verleden terug om hem te achtervolgen. Hij moet een definitieve keuze maken tussen zijn oude bestaan en zijn nieuwe leven. De blanke kolonisten rukken op om de Indianen van hun oude jachtgronden te verdrijven en een der meest tragische episoden in de Amerikaanse geschiedenis neemt een aanvang. John ontdekt wie de echte wilden zijn en waar zijn eigen trouw ligt.
Dances with Wolves - 1990
Regisseur: Kevin Costner
Cast: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, e.a.
Schrijver: Michael Blake
Oorspronkelijke titel: Dances with wolves
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789022511558
Uitgever: Boekerij
De dans van de krijger
1874, Montana. Het is elf jaar geleden dat de Amerikaanse cavalerie-luitenant John Dunbar uit het leger is gedeserteerd om onder zijn krijgernaam Danst met Wolven bij de Commanche te gaan wonen. Hij is getrouwd met de prachtige Staat Met Een Vuist, die als dochter van blanke kolonisten door de indianen is opgevoed en ze hebben drie jonge kinderen.

Het zijn zware tijden voor de ooit zo machtige Heersers van de Prairie. De buffels verdwijnen en de Heilige Weg der blanken, de spoorlijn, rukt onverbiddelijk op. Moeten de Commanche vechten of vrede sluiten?

Het dorp van Danst met Wolven wordt overvallen door Texas rangers. Ze doden de halve bevolking en ontvoeren Johns vrouw en hun jongste kind. Dan beseft Danst met Wolven dat hij de enige is die zich onopgemerkt onder zijn vijanden kan begeven om zijn geliefden te wreken.
Schrijver: Michael Blake
Oorspronkelijke titel: The holy road
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044310344
Uitgever: The House of Books