Boekenplank:
Kies

Boeken van Larry McMurtry

Meer over Larry McMurtry

Genre: Roman

Geboren: 1936 / Overleden: 2021

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Avondster - The evening star
  • Fluitend naar de ondergang - Some can whistle
  • Prairiemeiden - Buffalo girls

Een stadje in het westen

  1. Lonesome Dove - Lonesome Dove (deels)
  2. Op zoek naar Montana - Lonesome Dove (deels)

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvondster
Avondster is het vervolg op het boek Terms of Endearment (verfilmd met Shirley Maclaine in de rol van Aurora Greenaway), maar kan geheel onafhankelijk gelezen worden.

Aurora Greenaway is een van de meest gedenkwaardige vrouwen uit de Amerikaanse romangeschiedenis. Ze is nu eenenzeventig jaar, maar heeft nog steeds het uiterlijk en het temperament van een jonge vrouw. Ze verslindt nog steeds minnaars, vrienden en familie, met dezelfde mengeling van diepe wijsheid en tactloze agressie.

De kleinkinderen die ze heeft opgevoed zijn nu volwassen, maar het resultaat is voor verbetering vatbaar. Eén staat voortdurend op het punt van instorten, de ander zit in de gevangenis wegens doodslag en wil er liever niet meer uit.

Ook met haar minnaars wil het niet vlotten. Generaal Hector neemt met het klimmen der jaren steeds gênantere gewoontes aan, en haar relatie met Jerry, de veel jongere selfmade psychotherapeut, eindigt in een tragedie.
The Evening Star - 1996
Regisseur: Robert Harling
Cast: Shirley MacLaine, Jack Nicholson, Bill Paxton, e.a.
Schrijver: Larry McMurtry
Oorspronkelijke titel: The evening star
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789027432308
Uitgever: Spectrum
Fluitend naar de ondergang
Fluitend naar de ondergang is het verhaal van Danny Deck, een mislukte romanschrijver van middelbare leeftijd die een fortuin heeft verdiend met een TV-comedyserie. Hij leidt een teruggetrokken maar luxueus leven, en onderhoudt de relaties met zijn talrijke vriendinnen door over de hele wereld boodschappen op antwoordapparaten achter te laten.

Zijn twee huisgenoten zijn Gladys, de huishoudster die om het minste geringste in tranen uitbarst, en Godwin, een ijdele Engelse intellectueel met een wrang gevoel voor humor en kostbare verslavingen. Verder vermijdt Deck het contact met de harde werkelijkheid zoveel hij kan.

Dit vredige bestaan wordt verstoord door een onverwacht telefoontje van T.R., de dochter die hij nooit heeft mogen zien, maar wier aanwezigheid altijd op de achtergrond van zijn gedachten heeft gespeeld. Zij werkt in een hamburgerzaak in Houston, en Deck bestelt telefonisch een nieuwe Cadillac om haar op te halen.

T.R. bezit alle eigenschappen die haar vader mist: ze draagt het hart op de tong, bruist van energie, is eerlijk en tactloos. Haar twee kinderen zijn van twee verschillende vaders die beiden een gevangenisstraf uitzitten. Met de kracht van een orkaan raast deze explosieve persoonlijkheid zijn leven binnen en vermorzelt de beschermende muren van Danny's bastion om zijn onvoorwaardelijke vaderliefde op te eisen.

Wat hem tijdens de reis overkomt en de reeks vreemde gebeurtenissen die daarop volgen, wat hij over zichzelf te weten komt als hij en zijn dochter met haar bizarre aanhang de eerste stappen in een ander leven zetten, is even geloofwaardig als absurd, en even tragisch als komisch.
Schrijver: Larry McMurtry
Oorspronkelijke titel: Some can whistle
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789027425027
Uitgever: Spectrum
Prairiemeiden
In Prairiemeiden beschrijft Larry McMurtry de nadagen van Calamity Jane, een vrouw wier verleden de hele geschiedenis - kort, heftig en vurig - van het Westen weerspiegelt, en die nu, met veel drank en herinneringen, woont in het bordeel van haar vriendin Dora.

Totdat Buffalo Bill Cody, haar oude vriend en minnaar, onverwacht komt opdagen en haar en tal van andere sterren van weleer komt ophalen voor een wervelende Wild-West-Show die in Londen zal worden gegeven ter gelegenheid van het regeringsjubileum van Koningin Victoria.

Een verrukkelijk bitterzoet avontuur en tegelijk een schitterende confrontatie van de Wilden van het Westen met de aloude Britse adel.
Buffalo Girls - 1995
Regisseur: Rod Hardy
Cast: Anjelica Huston, Melanie Griffith, Gabriel Byrne, e.a.
Schrijver: Larry McMurtry
Oorspronkelijke titel: Buffalo girls
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789027428141
Uitgever: Spectrum

Een stadje in het westenLonesome Dove
Maak kennis met Lonesome Dove, een stoffig stadje op de grens van Texas en Mexico. Niemand kan er lezen of schrijven en het leven is er schraal en hard, maar iedereen heeft er een begenadigd talent om alles uit het leven te halen wat er in zit.

Gus McCrae - ex-Texas Ranger en onverbeterlijk rokkenjager - is de spil van een onvergetelijk gezelschap veehouders, paardendieven, hoeren en bandieten.

Samen met de stugge en zwijgzame Woodrow Call vat Gus het plan op om een gigantische veestapel naar de grazige weiden van het onbekende Montana te drijven, het paradijs voor veefokkers en dieven.

Een bizarre stoet maakt zich klaar voor een reis in een onzekere toekomst vol komische, absurde en dramatische gebeurtenissen...
Lonesome Dove - 1994/1996 - TV-serie
Regisseur: George Mendeluk & Mark Sobel
Cast: Scott Bairstow, Eric McCormack, Paul Johansson, e.a.
Schrijver: Larry McMurtry
Oorspronkelijke titel: Lonesome Dove (deels)
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789027425249
Uitgever: Spectrum
Op zoek naar Montana
Maak kennis met Lonesome Dove, een stoffig stadje op de grens van Texas en Mexico. Niemand kan er lezen of schrijven en het leven is er schraal en hard, maar iedereen heeft er een begenadigd talent om alles uit het leven te halen wat er in zit.

Het bizarre gezelschap dat onder leiding van Gus McCrae en Woodrow Call naar het Noorden trekt, blijft niet bespaard. Jake Spoon, de avonturier met zijn grote mond en kleine hart, laat zich van zijn onbetrouwbaarste kant zien. Slachtoffer is de beeldschone Lorie, die een gruwelijk lot dreigt te moeten ondergaan.

En Gus, die toch menig gevaar heeft getrotseerd en meermalen de dood onder ogen heeft gezien, raakt volledig de kluts kwijt wanneer hij oog in oog komt te staan met Clara, de liefde van zijn leven.

En wanneer de stoet verder trekt, op zoek naar het groene paradijs Montana, bekruipt eenieder een nostalgisch verlangen naar dat stadje in het Westen... Lonesome Dove.
Schrijver: Larry McMurtry
Oorspronkelijke titel: Lonesome Dove (deels)
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789027427410
Uitgever: Spectrum