Boekenplank:
Kies

Boeken van Jean M. Auel

Meer over Jean M. Auel

Website: http://www.jeanauel.com

Dubbel uitgegeven titels
De Aardkinderen / Earth's children
  1. De stam van de holebeer - The clan of the cave bear
  2. De vallei van de paarden - The valley of the horses
  3. De mammoetjagers - The mammoth hunters
  4. Het dal der beloften - The plains of passage
  5. Een vuurplaats in steen - The shelters of stone
  6. Het lied van de grotten - The land of painted caves
Dubbel uitgegeven titels
  • De tocht naar de Anderen - zie De vallei van de paarden

Gedetaileerd overzicht

De Aardkinderen / Earth's children

De stam van de holebeer
De Stam van de holebeer brengt ons terug naar het begin van onze beschaving, ruim 35.000 jaar geleden.
De hoofdpersoon is Ayla, die de toekomst van de mensheid in haar bloed heeft. Bij een aardbeving heeft zij haar familie verloren. Als ze daarna eenzaam door het woeste land trekt, wordt ze verwond door een leeuwin. Met enige tegenzin nemen de leden van de Stam haar op. Door haar zuivere gelaatstrekken en grote intelligentie is zij een buitenbeentje. Met haar onstuimige trots probeert zij de vele taboes die de oude cultuur van de Stam beheersen, te doorbreken en een eigen leven te leiden.
De Stam van de holebeer is het verhaal over het ontzagwekkende mysterie van het ontstaan van de mensheid en het drama van de menselijke strijd om te overleven.
The Clan of the Cave Bear - 1986
Regisseur: Michael Chapman
Cast: Daryl Hannah, Pamela Reed, James Remar, e.a.
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The clan of the cave bear
Eerste uitgave: 1980
ISBN: 90-229-8618-7
Uitgever: Bruna
De vallei van de paarden
Door haar afwijkende uiterlijk en grote intelligentie is Ayla een buitenbeentje in de Stam. Ze probeert steeds opnieuw de vele taboes van de oude stamcultuur te doorbreken en haar eigen leven te leiden. De Stam straft haar zwaar voor haar verlangen: ze wordt verstoten.
Ayla besluit op zoek te gaan naar de Anderen, die zijn zoals zij. Ze trekt door een onbekende, vijandige wereld, waar een ijzig klimaat heerst. Eenzaamheid is een voortdurende last, overleven een aanhoudende strijd.
Na een langdurige zwerftocht komt ze in een beschutte vallei: ze besluit daar tijdens de sneeuwperiode te blijven. Ze ontdekt dat de dieren even kwetsbaar zijn als zijzelf, en ze sluit vriendschap met ze.
Geen van haar ervaringen bereidt haar voor op de verwarring die haar overvalt als ze een jongeman redt uit de klauwen van de door haar geadopteerde holeleeuw. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar menselijk gezelschap en haar angst voor de onbekende Andere...
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De tocht naar de Anderen.
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The valley of the horses
Eerste uitgave: 1982
ISBN: 90-229-8619-5
Uitgever: Bruna
De mammoetjagers
Ayla, in de ban van haar liefde voor Jondalar, trekt met hem verder vanuit de vallei waar zij bescherming vonden. Hun reis brengt hen bij de stam van de Mamutiërs, de mammoetjagers. Hun leider is Talut, een roodharige boom van een man, met een bulderende lach en een zacht karakter. Wanneer Ayla is geadopteerd door Mamut, de oude sjamaan van de Grote Aardmoeder, kan zij haar kundigheid op het gebied van medicijnen en heelkunde gaan gebruiken om de Mamutiërs te helpen.
Maar zij heeft er ook de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec ontmoet tot wie zij zich - tegen haar wil - als door een magneet voelt aangetrokken. Het conflict is geboren wanneer zij in tweestrijd komt te staan.
Wat weegt zwaarder... haar liefde voor de zorgzame maar jaloerse Jondalar of haar steeds sterker wordende gevoelens voor Ranec?
Ayla zal een beslissende keus moeten maken, een keus die door de woordloze taal van de Stam van de holebeer zal worden beïnvloed...
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The mammoth hunters
Eerste uitgave: 1985
ISBN: 90-229-8620-9
Uitgever: Bruna
Het dal der beloften
Hoewel Ayla aan Ranec, de meesterbeeldhouwer van de Mamutiërs, haar Belofte heeft gegeven om samen met hem een vuurplaats te stichten, geeft zij hem het symbool van hun verbintenis terug. Zij voelt toch dat het Jondalar is met wie zij verder door het leven moet gaan.
Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden. Een lange tocht naar zuidelijker streken brengt ontberingen en onzekerheden over hun persoonlijke lot...
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The plains of passage
Eerste uitgave: 1990
ISBN: 90-229-8621-7
Uitgever: Bruna
Een vuurplaats in steen
Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen.
Ook Zelandoni, de geestelijke leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot haar leerling maken.
Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onder de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The shelters of stone
Eerste uitgave: 2002
ISBN: 90-229-8594-6
Uitgever: Bruna
Het lied van de grotten
Het lied van de grotten is het zesde en laatste deel in de wereldberoemde Aardkinderen-serie. De vele fans van Jean Auel komen eindelijk te weten hoe het verder gaat met Ayla, Jondolar en hun dochtertje Jonayla. De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot zelandoni, een spiritueel leider en genezer.
Ayla wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Ze worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder, en hierdoor komt haar relatie met Jondolar onder spanning te staan.
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: The land of painted caves
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 978-90-229-9920-2
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titels

De tocht naar de Anderen
Zie voor de beschrijving van dit boek: De vallei van de paarden.
Schrijver: Jean M. Auel
Oorspronkelijke titel: zie De vallei van de paarden
Eerste uitgave: 1982
ISBN: 90-274-5798-0
Uitgever: Het Spectrum