Boekenplank:
Kies

Boeken van Diana Gabaldon

Diana Gabaldon studeerde biologie en zoölogie en promoveerde in de ecologie. Voordat ze zich als schrijver vestigde, gaf ze twaalf jaar les aan verschillende Amerikaanse universiteiten. Gabaldon woont met haar gezin in Arizona.

Meer over Diana Gabaldon

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1952

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Diana Gabaldon


Overzicht

 • Zeven stenen - Seven stones to stand or fall

De Reiziger / Outlander

 1. De oorsprong - Virgins
 2. De reiziger - Outlander
 3. Terug naar Iverness - Dragonfly in amber
 4. De verre kust - Voyager
 5. Het vuur van de herfst - Drums of autumn
 6. Het vlammende kruis - The fiery cross
 7. Sneeuw en as - A breath of snow and ashes
 8. Een echo in de tijd - An echo in the bone
 9. Met het bloed van mijn hart, boek 1 - Written in my own heart's blood
 10. Met het bloed van mijn hart, boek 2 - Written in my own heart's blood
 11. Vertel het de bijen, boek 1 - Go tell the bees that I am gone
 12. Vertel het de bijen, boek 2 - Go tell the bees that I am gone

Lord John

 1. Het dubbelleven van Lord John - Lord John and the private matter
 2. Lord John en de hand van de duivel - Lord John and the hand of devils
 3. Lord John en de Broeders van het zwaard - Lord John and the Brotherhood of the Blade
 4. Lord John en de Schotse gevangene - Lord John and the Scottish prisoner
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtZeven stenen
Zeven stenen bevat zeven nog nooit eerder vertaalde novelles uit de wereld van De Reiziger.

Zeven stenen bevat de volgende verhalen:

 1. De gewoontes van het leger - The custom of the army
 2. Tussen de tijd - The space between
 3. Lord John en de zombieplaag - Lord John and the plague of zombies
 4. De oorsprong - Virgins
 5. Als een blad op de wind - A leaf on the wind of all hallows
 6. Een vluchtig groen - A fugitive green
 7. Lord John en de belegering - Beseiged


Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Seven stones to stand or fall
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022581919
Ebook: 9789402309720
Uitgever: Boekerij

De Reiziger / OutlanderDe oorsprong
De oorsprong is een kort verhaal (213 pagina's) in de Reiziger-serie en een goede instap voor nieuwe lezers.

Jamie Frasers hart en lijf doen pijn nadat zijn vader is overleden en hij het zwaar aan de stok heeft gehad met de Engelsen. Op het Franse platteland wordt hij herenigd met zijn oude vriend Ian Murray. Beiden hebben hun eigen redenen om niet snel naar Schotland terug te keren en besluiten het geluk voorlopig ergens anders te zoeken.

Jamies liefdesleven krijgt een enorme boost als hij voor een joodse dokter gaat werken. De twee vrienden krijgen de opdracht twee waardevolle schatten naar Parijs te brengen: een oud gebedenboek én zijn kleindochter, die daar is uitgehuwelijkt. Jamie en Ian vallen allebei voor de beeldschone Rebekah, maar beseffen niet wat de consequenties van hun gevoelens zijn totdat het te laat is.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Virgins
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022579107
Ebook: 9789402307719
Uitgever: Boekerij
De reiziger
Als Claire Randall kort na de Tweede Wereldoorlog voor de tweede keer op huwelijksreis gaat naar Iverness, biedt het adembenemende berglandschap van de Schotse Hooglanden aanvankelijk de gewenste rust.

Tot Claire tijdens een wandeling per ongeluk een steen aanraakt die deel uitmaakt van een eeuwenoude magische kring van stenen en wordt teruggevoerd naar het verleden, naar het Schotland van de achttiende eeuw.

Als sassenach, een buitenstaander en Engels bovendien, wordt ze al snel het doelwit van samenzweerders die de belangen van de verschillende clans behartigen, en zo raakt ze betrokken bij de Schotse onafhankelijkheidsstrijd.

Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens hopeloos verliefd op de aantrekkelijke clansman James Fraser van de clan MacKenzie.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Outlander
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022535943
Ebook: 9789460236938
Uitgever: Boekerij
Terug naar Iverness
Het is nu 1968 en Claire Randall is weer teruggekeerd naar het Schotse Iverness, samen met haar dochter Brianna. Het is Claire's eerste bezoek aan Iverness sinds haar huwelijksreis 22 jaar eerder, toen ze per ongeluk door een magische steencirkel liep en verplaatst werd naar het Schotland van de achttiende eeuw.

Haar man is nu dood en ze hoopt uit te vinden wat er met haar grote liefde, de Schotse clansman Jamie Fraser is gebeurd, met wie ze trouwde tijdens haar verblijf in het verleden. Bovendien acht ze de tijd rijp haar dochter te vertellen wie haar werkelijke vader is.

Claire pikt het verhaal van haar verleden weer op als ze samen met James Fraser naar Frankrijk reist, naar het van intriges vergeven hof van Charles Stuart, Schots vorst in ballingschap. Intussen dreigt in de Schotse Hooglanden een opstand die heel Schotland in een bloedige oorlog kan storten en die tot elke prijs moet worden voorkomen.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Dragonfly in amber
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022535950
Ebook: 9789460237867
Uitgever: Boekerij
De verre kust
Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Claire Randall via een magische kring van stenen in het door oorlog en plundering geteisterde Schotland verliet. Na een lange speurtocht ontdekt Claire dat haar geliefde, de stoere Schotse clansman James Fraser, nog leeft na de slag bij Culloden, waar de Schotse droom van onafhankelijkheid door de Engelsen werd verpletterd.

Ze wordt verscheurd door de keuze waar ze zich voor gesteld ziet: in haar eigen tijd blijven, bij haar dochter Brianna - het kind van James - of teruggaan naar de gevaarlijke Schotse Hooglanden.

Als Claire's dochter volwassen is, besluit ze nog eenmaal, en nu voorgoed, terug te keren naar het Schotland van de achttiende eeuw, waar James inmiddels het respectabele beroep van boekdrukker uitoefent.

Kort na hun gepassioneerde hereniging wordt het paar gedwongen tot een lange zeereis, in achtervolging van het schip waarop James' neef is ontvoerd om als slaaf te worden verkocht. Piraten, een epidemie aan boord, niets blijft hun bespaard. De vlucht voert hen uiteindelijk naar de verre kust van de koloniën in West-Indië, waar hun tocht een onverwachte wending neemt.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Voyager
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022535967
Ebook: 9789460239298
Uitgever: Boekerij
Het vuur van de herfst
Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Claire Randall via een magische kring van stenen in het door oorlog en plundering geteisterde Schotland van de achttiende eeuw terechtkwam. Nu is ze voor de tweede maal teruggereisd, om de rest van haar leven door te brengen bij haar geliefde, de innemende Schotse Hooglander Jamie Fraser.

Het jaar is 1767. Jamie en Claire zijn inmiddels terechtgekomen in Charleston, Zuid-Carolina, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Op zoek naar een nieuw leven zonder oorlog en geweld sluiten ze zich aan bij een groep Schotse Hooglanders in ballingschap.

Maar Claire heeft iemand achtergelaten in het heden: haar dochter Brianna. Nadat ze een ontdekking heeft gedaan die haar tot in haar diepste wezen raakt, besluit Brianna terug te reizen naar het verleden, op zoek naar haar vader die ze nooit heeft gekend, en zet zo haar toekomst op het spel.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Drums of autumn
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022535974
Ebook: 9789402301793
Uitgever: Boekerij


Het vlammende kruis
Claire Randall en Jamie Fraser hebben oceanen - en eeuwen - getrotseerd, maar nu zijn ze er eindelijk in geslaagd zich te vestigen, en wel temidden van de ongerepte natuur van Noord-Carolina. Daar, vergezeld door Claires dochter Brianna, haar man Roger en kleinzoon Jemmy, wacht hun een rustig koloniaal bestaan, zo lijkt het.

De spanning loopt echter al gauw op als oude, maar niet graag geziene bekenden zich aandienen en de gemoederen gaandeweg onrustmakend verhit raken.

Immers, wat Jamie niet weet en de uit de twintigste eeuw afkomstige Claire wel, is dat de Amerikaanse revolutie op punt van uitbreken staat.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: The fiery cross
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022535936
Ebook: 9789460929755
Uitgever: Boekerij
Sneeuw en as
Met de Amerikaanse Revolutie op het punt van uitbreken wordt Jamie door de Gouverneur gevraagd te helpen de kolonisten kalm te houden.

James heeft echter van Claire gehoord dat over drie jaar de onafhankelijkheid zal worden uitgeroepen en dat iedereen die trouw is aan de kroon gedood of verbannen zal worden.

Een lastig dilemma voor Jamie, en zijn problemen worden alleen nog maar groter als de kolonisten die hij wil helpen ervan overtuigd raken dat Claire een heks is en haar op de brandstapel willen...
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: A breath of snow and ashes
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022543023
Ebook: 9789402301779
Uitgever: Boekerij
Een echo in de tijd
Voormalig jakobijn en rebel Jamie Fraser weet drie dingen over de Amerikaanse opstand: de Amerikanen zullen winnen - hoewel het daar in 1778 nog niet naar uitziet -, tot het winnende kamp behoren betekent nog niet dat hij het er levend af zal brengen en hij sterft liever dan zijn zoon tegen te komen op het slagveld.

Frasers vrouw, de uit de twintigste eeuw afkomstige verpleegster Claire Randall, weet dat de prijs die de Amerikanen voor de overwinning zullen betalen hoog zal zijn en ze is vastbesloten ervoor te zorgen dat Jamies leven daar niet bij hoort...
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: An echo in the bone
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089680785
Ebook: 9789402301786
Uitgever: Boekerij
Met het bloed van mijn hart, boek 1
1945. Claire Randall is gelukkig getrouwd. De oorlog heeft haar van haar man Frank gescheiden, maar nu viert het echtpaar hun hereniging met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Daar stapt Claire tijdens een wandeling in een stenen cirkel... en ze wordt wakker in het Schotland van 1743.

Tijdens haar verblijf in het verleden ontmoet ze de onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser, die haar laat kennismaken met ongekende passie en allesomvattende liefde. Al snel blijkt echter dat Claire heen en weer kan reizen in de tijd, en wordt ze verscheurd tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Zo begint de Reiziger-serie, een epische reeks vol passie en avontuur, angst en verraad... en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt.

Met het bloed van mijn hart speelt zich af in Schotland in 1778. Jamie Fraser staat op uit de dood, om tot zijn afschuw te ontdekken dat Claire met iemand anders is getrouwd.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Written in my own heart's blood
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022569665
Ebook: 9789460239304
Uitgever: Boekerij
Met het bloed van mijn hart, boek 2
1945. Claire Randall is gelukkig getrouwd. De oorlog heeft haar van haar man Frank gescheiden, maar nu viert het echtpaar hun hereniging met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Daar stapt Claire tijdens een wandeling in een stenen cirkel... en ze wordt wakker in het Schotland van 1743.

Tijdens haar verblijf in het verleden ontmoet ze de onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser, die haar laat kennismaken met ongekende passie en allesomvattende liefde. Al snel blijkt echter dat Claire heen en weer kan reizen in de tijd, en wordt ze verscheurd tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Zo begint de Reiziger-serie, een epische reeks vol passie en avontuur, angst en verraad... en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt.

Met het bloed van mijn hart speelt zich af in Schotland in 1778. Jamie Fraser wordt tegen wil en dank ingelijfd als officier in het continentale leger. Zijn grootste angst is dat hij op het slagveld oog in oog zal komen te staan met William, zijn zoon...
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Written in my own heart's blood
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022572382
Ebook: 9789402303001
Uitgever: Boekerij


Vertel het de bijen, boek 1

Fraser’s Ridge, 1779. Claire en Jamie zijn eindelijk herenigd met hun dochter Brianna, haar man Roger en hun kinderen. Het gezin bij elkaar hebben is een droom die de Frasers voor onmogelijk hadden gehouden. Maar zelfs hier in het achterland van North Carolina zijn de gevolgen van de oorlog voelbaar. De spanningen in de koloniën zijn groot en de emoties lopen hoog op onder de bevolking. Jamie weet dat de loyaliteit van zijn pachters niet vanzelfsprekend is. Daarbij bestaat de kans dat de naderende oorlog ook hen zal treffen.

Brianna en Roger hebben hun eigen zorgen. Wat als de dreiging waar ze in de twintigste eeuw aan ontsnapten hen weet te volgen? En was de familiehereniging het waard om de gevaren van de achttiende eeuw te trotseren? Niet zo ver van de Ridge komt de jonge William Ransom langzaam in het reine met de ware identiteit van zijn vader, terwijl Lord John Gray vetes bijlegt en nieuwe gevaren het hoofd biedt - zowel voor zichzelf als voor zijn zoon.

Ondertussen sluipt de Amerikaanse Revolutie dichterbij. Voor Jamie en Claire staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Eens dreef de jakobistische opstand de geliefden bijna voorgoed uit elkaar. Zal deze revolutie hetzelfde doen?

Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Go tell the bees that I am gone
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022589601
Ebook: 9789402314519
Uitgever: Boekerij
Vertel het de bijen, boek 2

Fraser’s Ridge, 1779. Claire en Jamie zijn eindelijk herenigd met hun dochter Brianna, haar man Roger en hun kinderen. Het gezin bij elkaar hebben is een droom die de Frasers voor onmogelijk hadden gehouden. Maar zelfs hier in het achterland van North Carolina zijn de gevolgen van de oorlog voelbaar. De spanningen in de koloniën zijn groot en de emoties lopen hoog op onder de bevolking. Jamie weet dat de loyaliteit van zijn pachters niet vanzelfsprekend is. Daarbij bestaat de kans dat de naderende oorlog ook hen zal treffen.

Brianna en Roger hebben hun eigen zorgen. Wat als de dreiging waar ze in de twintigste eeuw aan ontsnapten hen weet te volgen? En was de familiehereniging het waard om de gevaren van de achttiende eeuw te trotseren? Niet zo ver van de Ridge komt de jonge William Ransom langzaam in het reine met de ware identiteit van zijn vader, terwijl Lord John Gray vetes bijlegt en nieuwe gevaren het hoofd biedt - zowel voor zichzelf als voor zijn zoon.

Ondertussen sluipt de Amerikaanse Revolutie dichterbij. Voor Jamie en Claire staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Eens dreef de jakobistische opstand de geliefden bijna voorgoed uit elkaar. Zal deze revolutie hetzelfde doen?

Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Go tell the bees that I am gone
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022594551
Ebook: 9789402317855
Uitgever: Boekerij

Lord JohnHet dubbelleven van Lord John
Londen, 1757. De Engelse Kroon heeft Lord John, edelman en majoor in het Britse leger, juist benoemd tot leider van een onderzoek naar de brute moord op een soldaat die er van wordt verdacht een spion te zijn.

Daarnaast heeft Lord John nog een ander probleem dat hem in zijn onderzoek hindert. Hij heeft ontdekt dat de verloofde van zijn nicht een nogal gevoelig medisch probleempje heeft dat de goede naam van zijn familie kan ruïneren.

Hij moet het huwelijk van zijn nicht zien te voorkomen zonder de hele stad in opschudding te brengen en tegelijkertijd een moordonderzoek leiden dat al snel een zeer vreemde wending neemt.
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Lord John and the private matter
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022583432
Ebook: 9789460929748
Uitgever: Boekerij
Lord John en de hand van de duivel
Lord John en de hand van de duivel is een bundeling van drie korte romans die zich afspelen in de wereld van de Reiziger, met als hoofdpersoon een van de populaire personages uit deze reeks, Lord John.

Lord John en de hand van de duivel bevat de volgende verhalen:

 1. Lord John en de Hellevuurclub - Lord John and the Hellfire Club
 2. Lord John en de Succubus - Lord John and the Succubus
 3. Lord John en de spooksoldaat - Lord John and the haunted soldier
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Lord John and the hand of devils
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022583449
Ebook: 9789402310801
Uitgever: Boekerij
Lord John en de Broeders van het zwaard
Londen, 1758. Engeland vecht een slepende oorlog uit met Frankrijk over de suprematie op drie continenten. De stad wemelt van de soldaten, edellieden, spionnen en hoeren.

Een van hen is lord John Grey, majoor in het Engelse leger en veteraan van talloze veldslagen. Nadat hij zijn eerste opdracht voor de koning tot een goed einde heeft gebracht, wacht hem een nieuwe uitdaging - nog gevaarlijker dan de eerste...…
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Lord John and the Brotherhood of the Blade
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022583487
Ebook: 9789402310832
Uitgever: Boekerij
Lord John en de Schotse gevangene
'Lord John Grey bekeek het met een lintje versierde pakje op zijn schoot alsof het een bom was. Het had dan ook nauwelijks explosiever kunnen zijn als het gevuld was met kruit en er een brandende lont aan vastzat.'

De nalatenschap van een overleden vriend brengt Lord John en zijn broer Hal op het spoor van een corrupte legerofficier die over lijken gaat.

Jamie Fraser, die sinds zijn vrijlating als krijgsgevangene een rustig leven leidt in het Ierse Lake District, wordt ruw opgeschrikt doordat oude bekende Lord John Grey plotseling voor zijn deur staat met het bevel hem te helpen het schandaal te ontrafelen.

Zowel Jamie als Lord John heeft zo zijn geheimen, die hun leven en vrijheid kunnen bedreigen als ze de zaak niet bijtijds weten op te lossen...
Schrijver: Diana Gabaldon
Oorspronkelijke titel: Lord John and the Scottish prisoner
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022583470
Ebook: 9789402310825
Uitgever: Boekerij