Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Alistair MacLeod

Boeken van Alistair MacLeod


Overzicht

  • Geen groot verlies - No great mischief

Verhalenbundels

  • De uitgestrektheid van het duister - The lost salt gift of blood (deels)
  • Op perfectie afgestemd - Island (deels)

gedetailleerd overzicht

OverzichtGeen groot verlies
Wanneer Alexander MacDonald zijn oudste broer Calum in Toronto bezoekt, ontvouwt zich het verhaal van hun geschiedenis. Sinds Calum MacDonald in 1779 de grote zee opvoer vanuit Schotland met zijn tweede vrouw, zijn zes kinderen en de hond, is de MacDonald Clan een wijdverspreide grote familie in Nova Scotia (Oost Canada) geworden. Bij Kaap Breton ligt het graf van deze stamvader onder een grote door zeewater rond geslepen steen. Het is niet zeker of de zee langzaam naar het graf toe komt, of dat het graf zich langzaam naar de zee begeeft. Maar de rotsen kabbelen er langzaam af en eens zal de tijd komen dat Calum MacDonald zich met de zee zal verenigen.
Schrijver: Alistair MacLeod
Oorspronkelijke titel: No great mischief
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-414-0470-8
Uitgever: Ambo | Anthos

VerhalenbundelsDe uitgestrektheid van het duister
De uitgestrektheid van het duister is een bijzondere verzameling korte verhalen van meesterverteller Alistair MacLeod. Hij snijdt als geen ander op indringende wijze thema's aan als de dood, hechte familiebanden en het vasthouden aan oude tradities in een nieuwe wereld.
MacLeod is er een meester in de moeilijkheden en blijvende raadsels van menselijke verhoudingen op ontroerende wijze te ontrafelen, zonder daarbij sentimenteel te worden.
Schrijver: Alistair MacLeod
Oorspronkelijke titel: The lost salt gift of blood (deels)
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-414-0521-6
Uitgever: Ambo | Anthos
Op perfectie afgestemd
Van Alistair MacLeod verscheen eerder de verhalenbundel De uitgestrektheid van het duister met verhalen uit de periode 1968-1976. In Op perfectie afgestemd staan acht verhalen uit de periode 1977-1999.
Ook ditmaal spelen de verhalen zich grotendeels af op Nova Scotia, de geboortestreek van de auteur in het oosten van Canada. Vaak gaan de verhalen over oudere mensen die terugkijken op een bepaalde periode in hun leven. De hoofdpersonen hebben Schotse voorouders, spreken Gaelic, en zijn werkzaam in het milieu van vissers of agrariers.
De verhalen ademen een sfeer van weemoedigheid, zonder echter sentimenteel te worden. Zo gaat het titelverhaal over een oude man die door zijn kleinkinderen wordt overgehaald voor de televisie folkloristische liedjes te zingen die niemand meer kent. Als hij merkt dat het de anderen alleen maar om het geld te doen is dat met het optreden verdient kan worden, haakt hij af.
Schrijver: Alistair MacLeod
Oorspronkelijke titel: Island (deels)
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-414-0493-7
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers