Boekenplank:
Kies

Boeken van J.R.R. Tolkien

J.R.R. (John Ronald Reuel) Tolkien werd geboren te Bloemfontein, Zuid-Afrika. 'In een hol onder de grond woonde een hobbit...' Deze woorden schreef hij in 1928 op het onbeschreven eindexamenblad van een van zijn studenten. Het boek dat Tolkien over deze hobbits schreef was het begin van zijn wereldberoemde magnum opus, dat na vijftig jaar nog steeds als zowel het begin als het hoogtepunt van het fantasygenre wordt beschouwd: In de ban van de Ring.

Meer over J.R.R. Tolkien

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1892 / Overleden: 1973

Geboorteland: Zuid-Afrika

Website: J.R.R. Tolkien


Overzicht

 • Arthurs val - The fall of Arthur
 • Beowulf - Beowulf
 • Beren en Lúthien - Beren and Lúthien
 • Boer Gilles van Ham - Farmer Giles of Ham
 • Brieven van De kerstman - Letters from Father Christmas
 • De avonturen van Tom Bombadil - The adventures of Tom Bombadil
 • De Hobbit - The hobbit
 • De kinderen van Húrin - The children of Húrin
 • De legende van Sigurd en Gudrún - The legend of Sigurd and Gudrún
 • De Silmarillion - The Silmarillion
 • De smid van Groot-Wolding - Smith of Wootton Major
 • De val van Gondolin - The fall of Gondolin
 • De val van Númenor - The fall of Numenor
 • Het verhaal van Kullervo - The story of Kullervo
 • Meneer Blijleven - Mr. Bliss
 • Nagelaten vertellingen - Unfinished tales of Númenor and Middle-earth
 • Roverandom - Roverandom
 • Sprookjes en vertellingen - Poems and stories

In de Ban van de Ring / The Lord of the Rings

 1. In de ban van de ring - Complete editie - The lord of the rings
 2. De reisgenoten - The fellowship of the ring
 3. De twee torens - The two towers
 4. De terugkeer van de koning - The return of the king
 5. De Aanhangsels

Non-Fictie

 • Brieven - The Letters of J.R.R. Tolkien

Diversen

 • Bilbo's laatste lied - Bilbo's last song
 • Het leven van J.R.R. Tolkien - J.R.R. Tolkien; a biography
 • Tolkien Lexicon - The complete Tolkien companion
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtArthurs val

Arthurs val, Tolkiens enige werk over de legendarische koning Arthur, kan worden beschouwd als zijn mooiste en meest bekwame gedicht in letterrijm en werd niet eerder gepubliceerd. Arthurs val vertelt over koning Arthurs laatste veldtocht, waarvan hij moet terugkeren als Mordred hem heeft verraden. Arthur is de klap van Guineveres ontrouw met de nu verbannen Lancelot nooit te boven gekomen en moet al zijn kracht aanwenden om Mordreds huurlingen het hoofd te bieden.

J.R.R. Tolkien begon in de jaren dertig enthousiast aan Arthurs val en liet het zelfs lezen aan een goede vriend, die hem aanmoedigde het af te schrijven. Zeer waarschijnlijk heeft de publicatie van De hobbit in 1937 ervoor gezorgd dat Tolkien het gedicht nooit heeft afgemaakt, hoewel in een brief uit 1955 staat dat ‘hij hoopte een lang gedicht over Arthurs val af te maken’.

Hij liet niet alleen een gedeeltelijk gedicht na, maar ook vele pagina’s vroegere versies en experimenten in vers, waarin de eigenaardige evolutie van de structuur van het gedicht wordt onthuld, en verhalende samenvattingen en noten. In deze laatste valt een duidelijk verband tussen de Arthur-legende en De Silmarillion te bespeuren, en het bittere einde van de liefde tussen Lancelot en Guinevere, die nog nooit werd beschreven.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The fall of Arthur
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022566275
Uitgever: Boekerij
Beowulf
Deze vertaling van het legendarische gedicht Beowulf door J.R.R. Tolkien in modern Engels is nooit eerder gepubliceerd. Eveneens opgenomen is het hierop geïnspireerde Sellic Spell, Tolkiens eigen versie van een Oudengels epos.

Tolkiens zoon Christopher redigeerde opnieuw een werk van zijn vader: 'De vertaling van Beowulf is een vroeg werk dat hij in een later stadium nog heeft gecorrigeerd. Deze editie is tweeledig, want het werk wordt aangevuld door verhelderend commentaar van mijn vader zelf, gebaseerd op een aantal lezingen in Oxford in de jaren dertig.

Sellic Spell is een fantastisch verhaal, geschreven door Tolkien in de vorm en stijl van het Oudengels waarin Beowulf oorspronkelijk is geschreven.'
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Beowulf
Eerste uitgave: 1936
ISBN/EAN: 9789022572016
Uitgever: Boekerij
Beren en Lúthien

De epische romance tussen Beren en Lúthien die ten grondslag ligt aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit In de ban van de ring nu voor de eerste keer gepresenteerd als een volwaardig, op zichzelf staand verhaal.

Het verhaal van Beren en Lúthien is een essentieel element in de evolutie van De Silmarillion, de mythes en legendes die stammen uit het begin van Midden-aarde. Tolkien schreef het verhaal een jaar nadat hij terugkeerde uit Frankrijk, waar hij eind 1916 vocht bij de Somme.

Centraal staat het lot dat de liefde van Beren en Lúthien overschaduwt: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Haar vader, een heerser binnen het elfenrijk, is het niet eens met de liefde en draagt Beren een onmogelijke taak op die hij moet volbrengen voordat hij met Lúthien zal mogen trouwen. Dit leidt tot de heroïsche poging van Beren en Lúthien om samen de gevaarlijkste van alle slechte wezens, Morgoth, De Zwarte Vijand, te beroven van een Silmaril.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Beren and Lúthien
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022580912
Uitgever: Boekerij
Boer Gilles van Ham

Hij was Boer Gilles van Ham, en hij had een rode baard. Ham was maar een dorp, maar dorpen waren in die tijd nog trots en onafhankelijk. [...]Iets later was hij nog blijer, en had hij reden om zijn geluk (en zijn merrie) dankbaar te zijn. Want net tegen de middag - het was het Feest van Maria-Lichtmis, en de zevende dag van hun rit - sprong Staartbijter uit zijn schede, en de draak uit zijn grot.

Boer Gilles van Ham ziet er allesbehalve heldhaftig uit, met zijn dikke buik en rode baard. Maar als op een dag een lompe reus zijn land op komt sjokken, weet Gilles hem toch te verjagen; al is dit meer geluk dan wijsheid. Zijn dorpsgenoten roepen hem uit tot held en zijn faam breidt zich uit over het hele land. Wanneer de draak Chrysophylax dood en verderf komt zaaien in de omgeving, moet Gilles, de Held van het Platteland, het natuurlijk tegen hem opnemen...

In deze speciale uitgebreide editie van Boer Gilles van Ham zijn de originele illustraties opgenomen die Pauline Baynes hier in 1976 voor maakte, en waarover Tolkien van mening was dat ze perfect aansloten bij het verhaal. Ook is in dit boek een eerdere versie van Tolkiens verhaal te lezen, samen met zijn aantekeningen voor een vervolg.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Farmer Giles of Ham
Eerste uitgave: 1949
ISBN/EAN: 9789022575505
Uitgever: Boekerij
Brieven van De kerstman
Elke december kwam er een envelop voor de kinderen van J.R.R. Tolkien met een postzegel van de noordpool erop. Daar zat dan een brief in, geschreven in een vreemd, dun handschrift en een prachtige tekening of een paar schetsen.

De brieven kwamen van de Kerstman. Er stonden mooie verhalen in over het leven op de noordpool: over die keer dat de rendieren losbraken en overal cadeautjes verspreiden; over de onhandige Poolbeer die de noordpool beklom en door het dak van het huis van de Kerstman viel; over de maan die in stukken brak waardoor het mannetje erin in de achtertuin viel; of over de oorlogen die werden gevoerd met de kabouters die in de grotten onder het huis woonden. Soms kwam er een briefje van Poolbeer, en soms van Ilberth de Elf met zijn vloeiende handschrift, wat nog meer levendigheid en humor aan de verhalen gaf.

Deze herziene uitgave bevat een schat aan nieuw materiaal, waaronder brieven en tekeningen die ontbraken in eerdere edities. Elke lezer, jong of oud, zal onder de betovering raken van de inventiviteit en ‘authenticiteit’ van J.R.R. Tolkiens Brieven van de Kerstman.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Letters from Father Christmas
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-225-4358-7
Uitgever: Uitgeverij M


De avonturen van Tom Bombadil
De oude Tom Bombadil was een vrolijk kwastje;
Zijn laarzen waren geel en knalblauw was zijn jasje,
groen waren zijn riem en zijn broek, helemaal van leder;
in zijn punthoed stak een zwanenvleugelveder...

In het Oude Woud ‘beneden-onder-de-heuvel’ woont de mysterieuze Tom bombadil, waar veel vreemde verhalen en hobbitliederen over de ronde doen. Deze markante figuur uit In de ban van de Ring beleeft menig spannend avontuur, met zijn geliefde Goudbezie, maar ook met lelijke trollen en De-Man-in-de-Maan.

Naast De avonturen van Tom Bombadil, bevat deze uitgave ook het verhaal van Blad van Klein, over een schilder die wel bladeren kan schilderen maar geen hele boom.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The adventures of Tom Bombadil
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789022537657
Ebook: 9789402305005
Uitgever: Boekerij
De Hobbit
'In een hol onder de grond woonde een Hobbit...'

Deze woorden schreef professor J.R.R. Tolkien in 1928 op een onbeschreven eindexamenblad van een van zijn studenten. Tolkien wist zelf niet wat hij ermee bedoelde en besloot daarom eens uit te zoeken wat Hobbits eigenlijk zijn.

Hobbits bleken kleine lieden die houden van lekker eten en weinig avontuurlijk zijn aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen...

Meneer Bilbo Balings is zo'n uitzondering, al weet hij het zelf nog niet. Op een dag komen er zomaar dertien dwergen, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf, bij meneer Bilbo om een feestje te vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken.

Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met Trollen, reusachtige wolven, spinnen, Aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze Hobbit ooit.

De Hobbit is het begin van het wereldberoemde oeuvre van Tolkien.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The hobbit
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: 9789022543207
Ebook: 9789402306538
Uitgever: Boekerij
De kinderen van Húrin
De kinderen van Húrin is het verhaal van het tragische lot van de mensenheld Húrin en zijn kinderen Túrin en Nienor, die allen een grote rol spelen in de mythologie die Tolkien creëerde voor Midden-aarde, in de tijd dat Elfen en Mensen nog niet van elkaar vervreemd waren.

J.R.R. Tolkien begon al in 1918 aan het schrijven van De kinderen van Húrin. Het is een van de drie ‘Grote Verhalen’ waar hij zijn hele leven lang aan bleef werken en als zodanig een van de pijlers die de geschiedenis van In de ban van de ring schraagt.

De eerste opzet van De Kinderen van Húrin stamt al uit 1918. Tolkien schreef meerdere malen nieuwe versies van het verhaal, maar voltooide het nooit. Zijn zoon Christopher Tolkien heeft de verschillende versies gecombineerd en zo een complete uitgebreide versie ervan gemaakt.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The children of Húrin
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022547649
Ebook: 9789460927331
Uitgever: Boekerij
De legende van Sigurd en Gudrún
Na De kinderen van Húrin maakte zoon Christopher opnieuw een nooit eerder gepubliceerd verhaal van zijn vader klaar voor publicatie. De legende van Sigurd and Gudrún is een mythische vertelling gebaseerd op de Noorse legendes over Sigurd de Völsung en De val van de Niflungs, die door Tolkien in modern Engels werd herverteld.

Tolkien schreef het verhaal nog voor De Hobbit en In de ban van de ring het licht zagen. Het bevat alle elementen die hij ook in zijn latere werk zou verwerken: de ring, de draak, de helden en heroïek. Tolkien is gedurende zijn hele leven blijven schaven aan dit verhaal, dat gezien kan worden als de voorloper van In de ban van de ring.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The legend of Sigurd and Gudrún
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089681416
Ebook: 9789460231193
Uitgever: Boekerij
De Silmarillion
Tolkiens naam is voor altijd verbonden met Midden-Aarde, dat grote rijk van de verbeelding bevolkt door Elfen, Dwergen, Enten, Mensen, Orks en Hobbits.

Was In de ban van de Ring de geschiedenis van de Derde Era, De Silmarillion voert ons terug naar het begin van de Oudste Tijden, de Eerste Era van de wereld. Het is de mythe van de schepping van de wereld, de grote oorlogen die toen werden gevoerd, Morgoth belust op de heerschappij over Midden-Aarde, het ontwaken van de Elfen en een oproep van de Goden om bij hen te komen wonen.

Het is het verhaal over de voortdurende, noodlottige strijd tegen het kwaad, die in het begin door de scheppers van de wereld, later door de Elfen en vervolgens door Dwergen en mensen wordt gevoerd.

* Bewerkt door Christopher Tolkien.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The Silmarillion
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789022596821
Uitgever: Boekerij


De smid van Groot-Wolding
Er was er eens een dorp, voor mensen met een goed geheugen niet zo lang geleden, en voor mensen met lange benen niet zo ver weg. Het werd Groot Wolding genoemd, omdat het groter was dan Klein Wolding, een paar mijl verder in het bos...

De Smid van Groot Wolding heeft vroeger per ongeluk op het 'Feest van Brave Kinderen' met zijn taart een zilveren elfenster doorgeslikt. Nu kan hij ijzer tot de meest wonderbaarlijke vormen verwerken, en zingt hij liederen waar mensen stil van worden: over vreemde plaatsen zoals de Zee van Windloze Storm, de Donkere Moerassen en het Dal van Immermorgen. Vlak voordat het Feest vierentwintig jaar later opnieuw wordt gevierd, ontmoet hij de Feeënkoningin die hem een keuze laat maken die alles verandert...

Naast De smid van Groot Wolding bevat deze uitgave ook het verhaal van Boer Gilles van Ham, een gemoedelijke vetzak die al zijn sluwheid te hulp moet roepen als een lompe reus zijn land komt opsjokken.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Smith of Wootton Major
Eerste uitgave: 1949
ISBN/EAN: 9789022537565
Uitgever: Boekerij
De val van Gondolin

De val van Gondolin is het allerlaatste ongepubliceerde boek van Tolkien en het eerste verhaal dat hij schreef over Midden-aarde.

De val van Gondolin volgt de ultieme krachtmeting tussen ‘de bron van alle kwaad’ Morgoth en de zeegod Ulmo. Morgoth probeert de verborgen stad Gondolin te vinden en te vernietigen, terwijl Ulmo de Noldor verdedigt, de Elfenclan die Gondolin ooit bouwde, maar er al tijden niet meer woont.

De lezer volgt een van de Noldor, Tuor, die een avontuurlijke en gevaarlijke queeste onderneemt om Gondolin te vinden. Wanneer hij eindelijk aankomt in Gondolin, wordt hij een belangrijk man en krijgt hij een zoon: Eärendil, een belangrijk figuur in De Silmarillion en In de ban van de ring. Maar Morgoth valt aan met Balrogs, draken en orks, en de stad lijkt ten onder te gaan...

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The fall of Gondolin
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022586280
Ebook: 9789402312799
Uitgever: Boekerij
De val van Númenor

Tolkiens Tweede Era van Midden-aarde komt tot leven in De val van Númenor...

In De val van Númenor wordt voor het eerst de tijdlijn van Het verhaal der jaren uit In de ban van de ring, De Aanhangsels door editor Brian Sibley als leidraad genomen voor een nieuwe blik op de meest succesvolle fantasywereld aller tijden. Voor fans van de boeken én de serie zijn de verhalen over het smeden van de ringen, de stichting van het eilandenrijk Númenor en het laatste verbond tegen Sauron, dat het einde van de Tweede Era van Midden-aarde betekende, bij elkaar gebracht.

Het resultaat is een omvangrijke editie, verteld in de woorden van J.R.R. Tolkien, samengesteld uit diverse reeds verschenen teksten en verrijkt met kleurenillustraties en potloodschetsen van de welbekende Tolkien-kunstenaar Alan Lee.

* Bewerkt door Brian Sibley.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The fall of Numenor
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022598818
Ebook: 9789402320985
Uitgever: Boekerij
Het verhaal van Kullervo

Het verhaal van Kullervo gaat over een gedoemde jongen. Kullervo, zoon van Kalervo, is een ongelukkige weesjongen met bovennatuurlijke krachten en een tragisch lot en is misschien wel het meest duistere en tragische personage dat Tolkien ooit heeft geschapen.

Kullervo is grootgebracht in de hoeve van de duistere magiër Untamo, die zijn vader vermoordde, zijn moeder ontvoerde en hem drie keer probeert te doden. Kullervo overleeft door de liefde van zijn tweelingzus Wanona en wordt beschermd door de magische krachten van de zwarte hond Musti. Wanneer Kullervo als slaaf wordt verkocht, zweert hij wraak op de tovenaar.

Het verhaal van Kullervo was volgens Tolkien ‘de kiem’ van zijn ‘pogingen om zelf legenden te schrijven’. Dit bijzondere boek wordt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling gepubliceerd, en bevat naast notities van de auteur ook Tolkiens lezingen over de Kalevala, het Finse epos dat als basis diende voor een deel van zijn werk. Tolkien-kenner Verlyn Flieger bezorgde het werk.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The story of Kullervo
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022577554
Uitgever: Boekerij
Meneer Blijleven
Nederlandse tekst met daarnaast afgedrukt de Engelse tekst in het handschrift van de auteur.

Meneer Blijleven is een opmerkelijke man. Hij draagt hele hoge hoeden en houdt gironijnen in zijn tuin en op een dag neemt hij het willekeurige beluit om een auto te kopen. Maar zijn eerste rit om vrienden te bezoeken wordt al snel een opeenvolging van rampen. Sommige van die rampen zouden kunnen worden toegeschreven aan de rijstijl van dhr. Blijleven, maar zelfs hij had niet kunnen verwachten dat hij zou worden gekaapt door drie beren.

Wat volgt zal de lezer, jong of oud, zelf willen ontdekken. Gelukkig komt alles goed en blijkt zelfs de gele auto met rode wielen (waarvan dhr. Blijleven een begrijpelijke afkeer had gekregen) zijn nut te hebben.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Mr. Bliss
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789027471192
Uitgever: Boekerij


Nagelaten vertellingen
Deze bundel bevat een aantal vertellingen over de periode van de Oude Tijden van Midden-aarde tot aan het einde van de Oorlog om de Ring. Tolkien verhaalt over zaken en gebeurtenissen die in de andere boeken van Midden-aarde slechts vluchtig werden aangestipt.

Zo vertelt Gandalf waarom hij de Dwergen naar het feest op Balingshoek stuurde, wordt de militaire organisatie van de Ruiters van Rohan uitgediept en de geschiedenis van de Vijf Tovenaars verteld. Verder komen talloze andere verhalen aan bod uit de Eerste, Tweede en Derde Era.

Max Schuchart, de met de Martinus Nijhoff-prijs bekroonde vertaler, heeft niet alleen het meesterwerk In de ban van de ring voorzien van een nieuwe, hedendaagse vertaling, maar nu ook Nagelaten vertellingen.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Unfinished tales of Númenor and Middle-earth
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789027466129
Uitgever: Boekerij
Roverandom
Wanneer de zon scheen hield Psamathos ervan begraven te liggen in het warme zand, zodat niet meer dan het puntje van een van zijn lange oren naar buiten stak; en zelfs als alle twee zijn oren te zien waren, zouden de meeste mensen zoals jij en ik hebben gedacht dat het stukjes hout waren...

Psamathos, de oudste van alle zand-tovenaars, was een wijs en oud wezen en allerlei soorten vreemde lieden kwamen hem opzoeken. Op een dag ontmoet hij het hondje Rover dat - na een tovenaar in zijn broek te bijten - was veranderd in een stuk speelgoed. Hij maakt Rover weer tot een kleine normale hond, en stuurt hem voor zijn eigen veiligheid op een verre reis. Rover beleeft daardoor avonturen met kleurrijke figuren als de Man-in-de-Maan en de Meerkoning, met reuzenspinnen, draakmotten en De Grote Witte Draak.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Roverandom
ISBN/EAN: 9789022533185
Uitgever: Boekerij
Sprookjes en vertellingen
In de bundel Sprookjes en vertellingen trekt een bonte stoet prinsessen, dwergen, olifanten, draken en trollen voorbij. Een heerlijke verzameling hobbit- en andere legendes, sprookjes en liedjes plus een essay van de hand van J. R. R. Tolkien.

Naast liedjes over onder meer Tom Bombadil bevat de bundel de onsterfelijke sprookjes over de schilder Klein die wel bladeren kan schilderen maar geen hele boom, over de smid van Groot-Wolding, die alles weet over het feeënrijk, en over de gemoedelijke vetzak Boer Gilles, die al zijn sluwheid te hulp moet roepen als een lompe reus zijn land op komt sjokken.

Tolkien leidt Blad van Klein in met zijn visie op het wezen van het sprookje en de waarde ervan voor kinderen en volwassenen. Dit scherpzinnige essay heeft nog niets aan zeggingskracht ingeboet.

De bekroonde Tolkien-vertaler Max Schuchart herzag de bundel geheel en breidde deze uit met De thuiskomst van Beorhtnoth – Beorhthelms zoon, Tolkiens aangrijpende epos over de Slag van Maldon in 991. Dit klassieke werk is niet eerder in Nederlandse vertaling verschenen.

Sprookjes en vertellingen bevat de volgende verhalen:
 1. Blad van Klein - Leaf by Niggle
 2. De Smid van Groot-Wolding - Smith of Wootton Major
 3. De avonturen van Tom Bombadil - The adventures of Tom Bombadil
 4. Boer Gilles van Ham - Farmer Giles of Ham
 5. Over sprookjesverhalen
 6. De thuiskomst van Beorthnoth, Beorhthelms zoon - The return of Beorthnoth, Beorhthelms son
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Poems and stories
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789027468185
Ebook: 9789402311907
Uitgever: Boekerij

In de Ban van de Ring / The Lord of the RingsIn de ban van de ring - Complete editie

Eén Ring om allen te regeren,
Eén Ring om hen te vinden,
Eén Ring die hen brengen zal,
en in duisternis binden...

In de ban van de ring - Complete editie bevat de boeken:

 1. De reisgenoten - The fellowship of the ring
 2. De twee torens - The two towers
 3. De terugkeer van de koning - The return of the king
 4. De Aanhangsels

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The lord of the rings
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 9789022561577
Uitgever: Boekerij
De reisgenoten
De trilogie In de ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

In de ban van de Ring - deel 1 - De reisgenoten

Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint.
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - 2001
Regisseur: Peter Jackson
Cast: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Liv Tyler, e.a.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The fellowship of the ring
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 9789022539538
Ebook: 9789402320213
Uitgever: Boekerij
De twee torens
De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

In de ban van de Ring - deel 2 - De twee torens

Ringdrager Frodo heeft samen met zijn maatje Sam de taak om de Ene Ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gesmeed en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een barre tocht. Er dreigt gevaar: niet alleen onderweg, maar ook in Mordor zelf, waar de Donkere Vorst Sauron is teruggekeerd en waar zijn legers van Orks hun kampen hebben.
The Lord of the Rings: The Two Towers - 2002
Regisseur: Peter Jackson
Cast: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Ian McKellen, e.a.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The two towers
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 9789022539545
Ebook: 9789460235313
Uitgever: Boekerij
De terugkeer van de koning
De trilogie In de Ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

In de ban van de Ring - deel 3 - De terugkeer van de koning

Frodo en zijn vriend Sam zijn aangekomen in Mordor, het land van schaduwen, waar ze onder het spiedende oog van Sauron het laatste deel van de lotsbestemming van de Ring proberen te vervullen. Terwijl de zwarte schaduw van Sauron langzaam over Midden-aarde trekt, proberen de twee Hobbits dapper hun haast onmogelijke opdracht uit te voeren.
The Lord of the Rings: The Return of the King - 2003
Regisseur: Peter Jackson
Cast: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, e.a.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The return of the king
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 9789022539552
Ebook: 9789402320237
Uitgever: Boekerij
De Aanhangsels

De meeste deskundigen zijn het er over eens: de aantrekkingskracht van In de ban van de ring komt grotendeels door de diepgang van Midden-aarde. Zelfs jaren na publicatie van zijn beroemde trilogie werkte J.R.R. Tolkien zijn fantasiewereld nog tot in het detail verder uit. Het resultaat hiervan is De Aanhangsels.

De Aanhangsels bevat:

 • De annalen van de koningen en heersers
 • Het verhaal der jaren (chronologie van de Westlanden)
 • Stambomen
 • De kalender van de Gouw
 • Uitspraak en schrijfwijze
 • Talen en volkeren van het derde tijdperk

De Aanhangsels vormen het sluitstuk van Tolkiens meesterwerk.

René van Rossenberg, al jaren lang Nederlands bekendste Tolkiendeskundige, schreef speciaal voor deze uitgave een schets van het leven en werk van Tolkien, de stamvader van het fantasygenre. Zonder De Aanhangsels is de In de ban van de ring trilogie niet compleet.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789022551356
Uitgever: Boekerij

Non-FictieBrieven
Behalve een begenadigd auteur was Tolkien ook een fervent brievenschrijver. Zo schreef hij aan zijn uitgevers, zijn familie, zijn vrienden - onder wie C.S. Lewis en W.H. Auden - en ook aan zijn lezers.

In zijn brieven toont Tolkien zich de man die hij werkelijk was: als geleerde, als gelovige, als verteller, als vader, en als observant van de wereld om hem heen. Maar bovenal werpt deze brieven-verzameling licht op zijn geniale ontwerp voor de legendarische wereld die al sinds zijn schepping steeds weer nieuwe generaties lezers in zijn ban houdt: de wereld van Midden-aarde.

De bekroonde Tolkien-vertaler Max Schuchart heeft na In de ban van de ring en de andere meesterwerken van Tolkien nu ook de vertaling van Brieven geheel herzien.

* Samengesteld door Christopher Tolkien en Humphrey Carpenter.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The Letters of J.R.R. Tolkien
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789027472489
Uitgever: Boekerij

DiversenBilbo's laatste lied

Vaarwel, ten leste, Middenaard',
Ik zie de Ster die met mij vaart.

Bilbo's laatste lied is een gedicht dat in 1966 door Tolkien is geschreven als geschenk voor zijn secretaris Joy Hill. Het gedicht wordt gezongen door Bilbo in de Grijze Havens, wanneer hij voorgoed vertrekt uit Midden-aarde. Chronologisch gezien gebeurt dit aan het einde van De terugkeer van de koning, het laatste boek van In de ban van de ring, hoewel het op een later tijdstip is geschreven en nooit in het bewuste boek is opgenomen. Het gedicht verscheen pas in 1990 in boekvorm.

Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: Bilbo's last song
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Boekerij
Het leven van J.R.R. Tolkien
Dit boek biedt de lezer meer dan een biografie van J.R.R. Tolkien. Op inspirerende wijze plaatst Humphrey Carpenter de wordingsgeschiedenis van de Ring-boeken in de boeiende levensloop van Tolkien.

Hierdoor is Het leven van J.R.R. Tolkien tevens een onmisbare bron voor de aspirerende fantasyauteur. Stap voor stap wordt duidelijk hoe Tolkiens magistrale wereld gestalte kreeg, hoe hij elementen uit zijn zelfbedachte geschiedschrijving toepaste en de talen en culturen van Midden-aarde ontwierp.

Humphrey Carpenter kreeg voor dit werk over Tolkien volledige inzage tot alle documentatie van de auteur en interviewde zijn vrienden en familie.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: J.R.R. Tolkien; a biography
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789022531990
Uitgever: Boekerij
Tolkien Lexicon
Het Tolkien Lexicon is een onmisbare gids in de door Tolkien geschapen wereld, zowel voor degenen die na de overdonderende beelden van The Lord of the Rings meer willen weten over Aragorn, Sam Gewissies en Elrond de Elfenkoning, maar ook voor de ervaren lezer die geïnteresseerd is in de onderliggende geschiedenis en op zoek is naar het naadje van de kous.

Door de verfilming van Tolkiens driedelige meesterwerk In de ban van de Ring, onder de titel The Lord of the Rings, maakt een nieuwe generatie kennis met de wereld van Tolkien. Een generatie die de boeken van Tolkien (nog) niet heeft gelezen, maar wel in de ban is geraakt van het verhaal en de personages. Ook de oude fans hervinden hun liefde voor de Reisgenoten en willen hun geheugen opfrissen.

Wie is wie, en wat is wat! Dit Lexicon is een alfabetische wegwijzer met de namen en begrippen die in De Hobbit, In de Ban van de Ring, De Silmarillion en De avonturen van Tom Bombadil voorkomen, inclusief de betekenis van vele woorden uit Elfen-, Dwergen- en Mensentalen.

* Samengesteld door J.E.A. Tyler.
Schrijver: J.R.R. Tolkien
Oorspronkelijke titel: The complete Tolkien companion
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789027479846
Uitgever: Boekerij

Geschriften van Midden-Aarde

Geschriften van Midden-Aarde is een verzamelband met de boeken:

 • De Silmarillion
 • De Hobbit
 • Nagelaten vertellingen