Boekenplank:
Kies

Boeken van Terry Pratchett

Meer over Terry Pratchett

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1948

Overleden: 2015

Website: https://www.terrypratchettbooks.com/

Overzicht
 • De donkere kant van de zon - The dark side of the sun
 • De echte kat: Felix Vulgaris - The unadulterated cat
 • Het Volk - Nation
 • Hoge omens - Good omens
 • Strata - Strata
De Schijfwereld
 1. De kleur van toverij - The colour of magic
 2. Dat wonderbare licht - The light fantastic
 3. Meidenzeggenschap - Equal rites
 4. Dunne Hein - Mort
 5. Betoverkind - Sourcery
 6. De Plaagzusters - Wyrd sisters
 7. Pyramides - Pyramids
 8. Wacht! Wacht! - Guards! Guards!
 9. Faust/Erik - Eric
 10. Rollende prenten - Moving pictures
 11. Maaierstijd - Reaper man
 12. Heksen in de lucht - Witches abroad
 13. Kleingoderij - Small gods
 14. Edele heren en dames - Lords and ladies
 15. Te wapen - Men at arms
 16. Zieltonen - Soul music
 17. Interessante tijden - Interesting times
 18. Maskerade - Maskerade
 19. Lemen voeten - Feet of clay
 20. Berevaar - Hogfather
 21. Houzee! - Jingo
 22. Het jongste werelddeel - The last continent
 23. Pluk de strot - Carpe jugulum
 24. De vijfde olifant - The fifth elephant
 25. De waarheid - The truth
 26. De dief van tijd - Thief of time
 27. De nachtwacht - Night watch
 28. Monsterlijk regiment - Monstrous regiment
 29. Posterijen - Going postal
 30. Bam! - Thud!
 31. Geld moet wapperen - Making money
 32. Academische boys - Unseen academicals
 33. Ik ga in middernacht - I shall wear midnight
 34. Snuif - Snuff
 35. Op stoom - Raising steam
 36. De herderskroon - The shepherd's crown
Verhalen uit de Schijfwereld
 1. Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren - The amazing Maurice and his educated rodents
 2. De vrijgemaakte Ortjes - The Wee Free Men
 3. Een hoed van lucht - A hat full of sky
 4. Wintersmid - Wintersmith
Johnny Maxwell
 1. Alleen jij kunt ons redden - Only you can save mankind
 2. Wij pikken het niet langer! - Johnny and the dead

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De donkere kant van de zon
Waarschijnlijkheidswiskunde. Net als de Eerste Relativiteitstheorie en het Enige Gebod van de Sadhimisten, zijn de negen vergelijkingen van de waarschijnlijkheidswiskunde een voorbeeld van een bedrieglijk eenvoudige vonk die opvlamt tot een enorme explosie van maatschappelijke verandering. Allemaal goed en wel, denkt Dom Sabalos, maar hoe ontkomt een mens eraan? Immers, de wetenschappelijke toekomstvoorspelling garandeert hem de dood door moordenaarshand, binnen vierentwintig uur. En dezelfde onfeilbare wetenschap voorspelt dat deze jonge erfgenaam van een hele planeet kort hierna de mythische wereld zal vinden van de wezens die lang geleden de makers van het heelal schijnen te zijn geweest. Naar deze wereld zoekt men al eeuwen, maar... waar vindt men 'De donkere kant van de zon'?
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The dark side of the sun
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-290-4626-0
Uitgever: Meulenhoff-M
De echte kat: Felix Vulgaris
Kan u een echte, onvervalste kat herkennen wanneer u er een ziet? Of bent u te gewend aan de saaie, massaproduktiekatten die de reclame-industrie zo bewondert? Echte katten eten nooit uit bakjes (tenminste niet uit die waar KAT op staat). Echte katten dragen nooit vlooienbanden... Of verschijnen op verjaardagskaarten... Of achtervolgen alles met een belletje erin. Echte katten eten wel quiche. En inwendige organen. En boter. En al het andere dat op de tafel is achtergebleven. Zij kunnen het openen van een koelkastdeur horen terwijl ze zich twee kamers verder bevinden. Echte katten hebben geen naam nodig. Maar ze krijgen er wel vaak een. "Yaargeroffoutofityarbastard" voldoet aardig. * Geschreven door Terry Pratchett & Gray Joliffe.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The unadulterated cat
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-274-3264-3
Uitgever: Het Spectrum
Het Volk
Op de dag dat de wereld verging was Mau van het jongenseiland onderweg naar huis. Dat was een reis van meer dan twintig mijlen. Maar hij wist de weg, reken maar. Als je op zee de weg niet wist, dan was je geen man. En hij was een man... Nou ja, bijna. Mau ziet vol verwachting uit naar het feest waarop hij echt een man zal worden. Maar een vreselijke vloedgolf maakt een eind aan zijn dromen - een golf die inktzwarte duisternis meebrengt en midden in de jungle een grote zeilschoener achterlaat. Mau's hele dorp is weggespoeld... Mau's hele volk is verdronken... Er is niets meer, behalve Mau, die bijna geen kleren aanheeft, een broekenmannenmeisje dat juist veel te veel kleren aanheeft en een heleboel misverstanden...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Nation
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022560549
Uitgever: Boekerij
Hoge omens
Zoals de alwetende Agnes Nutter, heks uit de 17e eeuw, heeft voorspeld, staat eindelijk Armageddon voor de deur. Azirafaal, engel van het licht en Cronkly, engel van de duisternis, allebei wat verfomfaaid, aangevreten en vermenselijkt door een lang verblijf op aarde, worden tot hun plicht geroepen: la lutte finale. Maar in het ziekenhuis loopt het al mis. De antichrist komt als ondergeschoven kind in de verkeerde familie terecht zodat aller ogen de andere kant op zijn gericht. Het komt niet goed. Of wel, net zoals je het neemt. Zeker voor de achter-achter-achterkleindochter van Agnes Nutter die het geluk zoekt bij een nieuwerwetse heksenvinder. En voor de antichrist met zijn gevolg van ondeugende kinderen, die ervoor kiest gewoon mens te zijn. * Geschreven door Terry Pratchett & Neil Gaiman.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Good omens
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-274-2907-3
Uitgever: Het Spectrum
Strata
Delven in de meervoudig gelaagde tijdruimte is bepaald geen eenvoudige zaak. Vooral niet als het onderwerp van belangstelling een middeleeuwse kopie van de Aarde is die zich in de wijde ruimte moet bevinden, ergens... Maar als de gezochte wereld uiteindelijk wordt gevonden, blijkt het dan ook een volmaakt afgietsel te zijn, maar... plat, en bevolkt door middeleeuwse mensen. Maar ook: de wereld is wel volkomen kunstmatig, en als de trotse vinders eenmaal goed gaan graven in ruimte en tijd, ontdekken ze tot hun verbazing dat de platte Aarde niet meer of minder is dan een zeer oud baken aan de hemel, bestemd voor wie in de loop der eeuwen is uitgekeken op het gewone heelal... En dit zijn nog maar de eerste ontdekkingen in een reeks van vele! * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Delven (in dubbelboek met De donkere kant van de zon en de anthologie De aarde voorbij).
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Strata
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-290-4636-8
Uitgever: Meulenhoff-M

De Schijfwereld

De kleur van toverij
In De kleur van toverij maken we kennis met de wereldschijf die rust op de schouders van vier enorme olifanten die getorst worden door De Grote Schildpad. Ga mee op de hilarische en goddeloze expeditie naar de Velgrand van de Schijfplaneet met Rinzwind, de totaal onbekwame tovenaar. Lees hoe de stad Ankh-Meurbork de voordelen van de brandverzekering ontdekt, vooral als je er zelf de brand in steekt. Leef mee met Tweebloesem de onnozele toerist, eigenaar van de Bagage: een levende kist die zich voortbeweegt op honderden beentjes.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The colour of magic
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-274-2757-7
Uitgever: Het Spectrum
Dat wonderbare licht
In Dat wonderbare licht blijkt dat het Rinzwind, Tweebloesem en de Bagage helemaal niet gedeerd heeft dat ze van de rand van de wereld zijn gevallen. Wees getuige van een onbegrijpelijk kaartspel, gespeeld door de Dood, Oorlog, Honger en Pestilentie. Laten we vooral de helden van de Schijfwereld niet overslaan, al zijn die dan nogal anders dan anders: Cohen de Barbaar en Herriena de Haaibaai met Henna-haar. En wat te zeggen van 'zwervende' winkels als die van Steelpan, Wang, IJrzle!ijt, Stoethaspel, Omluyd en Kners ? Leveranciers.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The light fantastic
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-274-2842-5
Uitgever: Het Spectrum
Meidenzeggenschap
?Ik wil tovenaar worden,? zei Esk. De tovenaars staarden haar aan. ?Tovenaar?? vroeg Snijhoek. ?Jij wilt tovenaar worden?? ?Ja,? zei Esk. ?Ik ben de achtste zoon van een achtste zoon. Dochter bedoel ik.? Onder de hoede (en de hoed) van Opoe Wedersmeer reist Esk naar Ankh-Meurbork. Opoe is een heks, maar Esk wil tovenaar worden. Onderweg leert Esk over het bestaan van seks, maar in het reisdoel zorgt haar sekse voor veel meer consternatie. Gelukkig kan Esk heel goed haar eigen boontjes doppen - vooral met de hulp van Opoe Wedersmeer en... mevoi Copsuf, de parel van de Gesloten Universiteit. Voordat de Dood zijn knokige hand op zijn schouder legde moest tovenaar Stokkel Tromp nog even zijn staf doorgeven aan de achtste zoon van een achtste zoon. Tot schrik en verdriet van de macho wereld van de tovenarij zag hij een kleinigheid over het hoofd: het geslacht van de pasgeborene.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Equal rites
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-274-2901-4
Uitgever: Het Spectrum
Dunne Hein
Dunne Hein is een onnozele, talentloze bonestaak en zijn vader is blij wanneer hij een baantje voor hem vindt als leerjongen van De Dood. Maar Hein blijkt ook al niet de gave te bezitten om zielen de wereld uit te leiden. Sterker, wanneer de aantrekkelijke prinses Kiela vermoord gaat worden, verknalt hij het volledig. Hij vermoordt de moordenaar en verstoort daarmee de Onafwendbare Werking van het Noodlot. En De Dood, die veel te veel aan Dunne Hein overlaat, begint verrassend menselijke trekjes te vertonen: drinken, dobbelen en grappen maken. Dunne Hein daarentegen wordt steeds minder vrolijk en is steeds meer geneigd om In Holle Hoofdletters Te Spreken...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Mort
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-274-2995-2
Uitgever: Het Spectrum
Betoverkind
Betoverkind is de achtste zoon van de achtste zoon van een achtste zoon. Al op tienjarige leeftijd is hij machtiger dan de machtigste tovenaar van de Schijfwereld. Vergeleken met zijn magie is de rest maar geknoei in een punthoed. Rinzwind is ook een tovenaar, maar een eerste klas prutser en nog laf op de koop toe. Toch is hij het tot wie Conina het barbaarse kapstertje zich wendt om de Hoed der Hoeden in veiligheid te brengen. De Hoed zelf, gewend aan het hoofd van het Hoofd der Tovenaars, is weinige te spreken over haar keuze. Ook Bagage is weer van de partij, de kist met de honderden beentjes, waarvan niemand precies weet of het nu een reiskist, een was- en strijkinrichting, of een maniakale moordmachine is, en draagt het zijne ertoe bij de chaos op de Schijfwereld nog groter te maken...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Sourcery
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-274-3103-5
Uitgever: Het Spectrum
De Plaagzusters
Koninkrijken wankelen, kronen wiebelen en messen flitsen op de toverwereld van de Schijf als heksen zich gaan bemoeien met de koninklijke politiek. Wanneer Opoe Wedersmeer voor het eerst met haar heksenkringcollega's het theater bezoekt, ziet ze daar alles wat je ook in het echt tegenkomt: gebochelde koningen, weggeraakte tronen, doodgestoken prinsen en vermomde erfgenamen. Alleen, Opoe ziet geen verschil tussen toneel en werkelijkheid en verdeelt de rollen op haar eigen manier. Vandaar die onweersbui met plankenkoorts en een heksenbezem die in de vlucht wordt bijgetankt. Ze zal alles op alles zetten om de rechtmatige koning op de troon te krijgen...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Wyrd sisters
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-274-3163-9
Uitgever: Het Spectrum
Pyramides
Het valt niet mee om op je veertiende Farao te zijn. Je mag nauwelijks geld op zak hebben of je eigen druiven pellen, maar je wordt wel verantwoordelijk gehouden voor het opgaan van de zon, het mislukken van de graanoogst of, om nog eens wat te noemen, het ontploffen van de Grote Pyramide. En dan moet je het ook nog eens opnemen tegen al die sluipmoordenaars, sfinxen, gigantische houten paarden, dolgedraaide hogepriesters, heilige krokodillen, marcherende mummies, sjacherende Pyramidebouwers en de gierhoofdige God van de Onverwachte Gasten. Terwijl je niets liever wilt dan iets voor de jongeren te doen en de leefbaarheid in de binnensteden te verbeteren.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Pyramids
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-274-3242-2
Uitgever: Het Spectrum
Wacht! Wacht!
In het nachtelijke Ankh-Meurbork, grootste stad op de Schijfwereld, duikt een vervaarlijk monster op: van argeloze criminelen resteert alleen nog hun schaduw op de muur en een zielig hoopje as... Een zware klus voor Kapiteit Flinx en zijn prachtkerels van de Stadswacht, want hun speurwerk wordt gehinderd door haast iedereen - met inbegrip van een vuurspugende edeldraak. In een stad die totaal op zijn kop staat door toverij, hoopjes as, deftige dames die moerasdraakjes fokken, geheime broederschappen en worstjes van echt varken, moet Flinx de feiten zien te achterhalen - ook al komt hij daarbij in de kerker terecht.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Guards! Guards!
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-274-3337-2
Uitgever: Het Spectrum
Faust/Erik
Erik is de enige bezweringshacker op de Schijfwereld. Al wat hij wil is de vervulling van drie wensjes - onsterfelijk zijn, heersen over de wereld, en dat de mooiste vrouw van de wereld stapelverliefd op hem wordt. Niets bijzonders dus. Maar in plaats van een handelbaar duiveltje roept hij Rinzwind op, toch wel de allerstunteligste tovenaar van het heelal. Plus die uiterst onhandelbare en mensvijandige reisbenodigdheid die wij kennen als de Bagage...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Eric
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-274-3412-3
Uitgever: Het Spectrum
Rollende prenten
Schijfwereldse alchemisten hebben de betovering van rolprent en witte doek ontdekt. Maar welk duister geheim schuilt er achter de Hollewoudse heuvel? Dat moeten Victor Toegelbrock ('Zingen kan ik niet, dansen kan ik niet. Kan wel met een zwaard overweg') en Telda wussel ('Ik kom uit een plaatsje waar je wel nooit van gehoord zult hebben') dus maar zien te ontdekken.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Moving pictures
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-274-4020-4
Uitgever: Het Spectrum
Maaierstijd
De Dood is spoorloos - voor zijn... uh... opheffing moet worden gevreesd. Dit leidt tot ontwrichtende verwarring, zoals steeds bij het uitvallen van belangrijke openbare voorzieningen. Intussen meldt zich heel ver weg een lange, donkere snuiter bij een afgelegen boerderijtje en die blijkt me toch handig met een zeis! Dat komt de boerenweduwevrouw goed uit, want er moet nodig worden gemaaid...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Reaper man
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-274-4332-7
Uitgever: Het Spectrum
Heksen in de lucht
Het leek wel een fluitje van een cent... Het hoefde toch geen kunst te zijn om ervoor te zorgen dat een dienstmeisje niet met een prins trouwde? Maar als onze heksen Opoe Wedersmeer, Ootje Nak en Magraat Knophlox - op reis naar de verre stad Waarland - ermee te maken hebben weet je gewoon dat het niet zo eenvoudig ligt. Dienstmeisjes moeten gewoon met een prins trouwen. Zo gaat dat nu eenmaal in een verhaal - aan de goede afloop valt gewoon niet te ontkomen. Tenminste, zo was het tot nu toe altijd gegaan...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Witches abroad
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-274-4466-8
Uitgever: Het Spectrum
Kleingoderij
Broeda is maar een eenvoudige ziel. Hij kan niet lezen of schrijven, maar wel goed voor meloenen zorgen. Hij wil graag dat ze die wijsgeer niet vervolgen en dat de inquisitie hem niet gaat martelen - ook al beweert die vent dat de wereld plat is en op de rug van een schildpad door de ruimte zeilt (Dat klopt wel, maar niet met het Kerkelijk Dogma: de Schijf is een bol!). Met veel kleingodjes, grote goden, kibbelende wijsgeren, een stoomtoestel en een hongerige leeuw. Kort gastoptreden van een orang-oetan.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Small gods
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-274-4543-5
Uitgever: Het Spectrum
Edele heren en dames
Het is zwoele Midzomeravond. Er zijn overal van die oogstkringen opgedoken - zelfs in het lapje tuinkers van Poetie Nack, vier jaar. Morgenochtend gaat onze heks Magraat Knophlox met de koning trouwen... Dat zou toch een droom moeten zijn. Maar de dronken klompendansers van Lankhr laten de Elfen los - reuze deftige lui, maar helaas ook met gruwelijke trekjes... Dus Opoe Wedersmeers kibbelende heksenkringetje staat dit keer echt voor een zware klus. Verder medewerking van vele dwergen, tovenaars, trollen, klompendansers en een orang oetan. Plus vele fiedeldondijn en bloedspetters.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Lords and ladies
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-274-4747-0
Uitgever: Het Spectrum
Te wapen
De Stadswacht heeft echte Mannen nodig! Zijn de wachters dan niet mans genoeg? Mans, och ja - maar mens? Zo heb je bijvoorbeeld Korporaal Biet (op papier een dwerg), Veldwachter Pruimpje (echt een dwerg), Veldwachter Gneisbaard (een trol), Veldwachter Angoea (een vrouw... meestal) en Korporaal Bollebos (uit het mensdom gezet wegens duwen). Mans genoeg, maar toch dringend verlegen om hulp. Want er heersen moord en doodslag, zonder de vereiste vergunning! Liefst voor morgenmiddag moet de zaak rond zijn, want dan gaat Kapitein Flinx met ontslag wegens huwelijk. Maar ja, dit is Ankh-Meurbork en de strijd tegen de misdaad heeft dus weer veel voeten (en meer) in de aarde (en eronder). Propvol vuurgevaarlijke actie, pratende honden en keiharde romantiek, met maneschijn en al.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Men at arms
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-274-4784-5
Uitgever: Het Spectrum
Zieltonen
Behalve zichtbaar gebeente had opa een zeis en een wit paard. Normaal opgroeien met zo'n opa - dat valt niet mee. En dan moet je ook nog het familiebedrijf overnemen, terwijl iedereen je nota bene aanziet voor een tandenfeetje. Alles wordt nog ingewikkelder door de nieuwe, verslavende muziek die de Schijfwereld overvalt. Die is wild en bandeloos. Iedereen wordt er zo ... anders van. Hij heet Rots- en Bonkmuziek. Op het swingende ritme ervan kun je prima dansen, maar... die muziek heeft een Ziel. Hij leeft. En je bent er niet zomaar van af.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Soul music
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-274-5614-3
Uitgever: Het Spectrum
Interessante tijden
Er is een vloek. En die luidt: 'dat je nog interessante tijden mag beleven'! Spektakel nummer zeventien... Met veldslagen! Revolutie! Oorlogsgeweld! En met het Rode Leger, Cohen de Barbaar, de Aartskanselier en zijn staf, de Bagage, Tweebloesem, enz, enz. Het oudste en ondoorgrondelijkste Rijk van de hele Schijfwereld is in rep en roer. Dat komt door een opruiend geschrift met de titel: 'wat ik tijdens mijn vakantie heb gedaan'. De werkende massa sluit de rijen. Bloedig geweld maakt zich meester van de Verboden Stad. Uitgerekend Rinzwind de Tovenaar wordt per ongeluk te hulp geroepen om het onheil af te wenden...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Interesting times
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-274-6146-5
Uitgever: Het Spectrum
Maskerade
Er gebeuren merkwaardige dingen in de opera van Ankh-Meurbork... Een meesterbrein in avondkleding jaagt jonge sopraantjes de stuipen op het lijf, af en toe sterft iemand een raadselachtige dood, en er sluipt een geheimzinnige schim door het gebouw die nogal rare briefjes achterlaat. Dit alles onder het scherpe oog van twee oude dames met punthoeden op die in de engelenbak pinda?s zitten te eten. Ze kijken naar de kroonluchter en zeggen dingen als: ?Volgens mij hangt er een ongelukje in de lucht.? Ja, ja, opoe Wedersmeer en Ootje Nak, de beste heksen van de Schijfwereld, zijn een avondje uit, en dat heeft nogal wat consequenties...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Maskerade
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-274-6176-7
Uitgever: Het Spectrum
Lemen voeten
?Moet je die deuk nou es zien,? zei Hupkesen. ?De hele korst is bedorven.? 'En anders je hoofd wel,' zei de Dood. Curator Hupkesen van het Dwergenbroodmuseum was lichtelijk aangeslagen. Afgezien van andere redenen was hij net vermoord. Maar momenteel zag hij dat liever even als een hinderlijk detail ? Men had hem doodgeslagen met een brood. De dood waart rond in multicultureel Ankh_Meurbork, met in zijn kielzog de Dood. Moord is normaal, maar dit is misdaad. Of erger: verraad? Een klus voor Commandeur Flinx, de vermaarde chef van de Stadswacht. Dan zijn er ook nog trollen, een maanzieke weerwolf en een dwerg met praatjes, en vooral een zelfdenkende Golem.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Feet of clay
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-274-6894-X
Uitgever: Het Spectrum
Berevaar
?Ik wil,? zei meneer Kruimpjes van de supermarkt, ?dat je de Berevaar arresteert!? ?Waarvoor dan?? zei Korporaal Bollebos. ?Dat zit me daar zomaar allemaal pakjes weg te geven!? Er zat iemand op de stoel. Met een kind op zijn knie. Maar wel een raar iemand, onder dat rode pak. Een knokig iemand, met holle oogkassen en een valse baard. 'Wat wil jij voor je berewaaksavond, klein mensje?' Waar is de echte gebleven? Waarom komt de Dood door de schoorsteen gekropen? De dag voor Berewaak is dit jaar nog donkerder dan anders. Kan Suzan, de kinderjuf die nooit griezelt, ervoor zorgen dat de zon morgen weer opgaat?
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Hogfather
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-274-7234-3
Uitgever: Het Spectrum
Houzee!
De boot was ergens op vastgelopen. ?Lijkt wel een? kip, pa!? ?Kippen kunnen toch niet zwemmen!? ?Deze is van ijzer, pa!? Pa rende naar achterin de boot. Het was een kip, en van ijzer. Hij was overdekt met schelpen en zeewier en het zeewater droop eraf terwijl hij omhoogrees tegen de sterren. En hij stond op een kruisvormig staketsel. Etnische spanningen leiden tot een oorlog die maar niet wil lukken. Een eiland rijst op uit zee ? van wie is het? Dondert niet, Eigen Volk Eerst!! Legers en vloten rukken op, maar waar is de vijand? In de woestijn komt het tot een treffen van man tegen man (nou ja, man). Gelukkig hebben we scheidsrechter Biet.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Jingo
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-274-6894-X
Uitgever: Het Spectrum
Het jongste werelddeel
?Ben ik nu wel dood?? zei de Hoofddekaan van wal verderop. ?Nee, je leeft nog steeds, meneer,? zei Pander. ?Verdomme. Weet je dat zeker?? De Schijfwereld is plat, zwerft door de ruimte en wordt bevolkt door merkwaardige mensen en fantastische wezens (zombies, weerwolven, trollen, dwergen). In dit deel van de Schijfwereldreeks wordt een nieuw continent op de Schijfwereld ontdekt. IksIksIksIks, een heet, droog en dor werelddeel. Via een badkamerraampje strandt een groep tovenaars op dit 'lost continent'. De magi?rs zijn op zoek naar een geneesmiddel voor de Bibliothecaris die steeds van gedaante verandert. De aloude antiheld Rinzwind zwerft er ook rond en speelt een belangrijke rol in het drama.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The last continent
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-274-7366-8
Uitgever: Het Spectrum
Pluk de strot
?Schiet het al op met het leger, Sjaak?? ?Het mes is bijna af, sire. Maar ik kom eigenlijk als heraut.? ?Ach, het is dus tijd.? ?Ja, sire.? ?Dan graag een wat kortere fanfare, dit keer.' 'Dus liever iets met minder franje dan dat stuk uit de Rose Egeltjes Hoempa'. Het is tijd voor de naamgeving van de koninklijke telg, gebaard en beluierd door ex-heks Magraat. Er gaat echter iets mis, maar wat wil je met priesters in de rol van fee?n! Het grootste gevaar zijn de vampiers uit Uberwald, deftige lui, van adel en al. Het oog van de naald lijkt dit keer wel erg klein. Misschien ook te klein voor superheks Opoe Wedersmeer. En ze ligt daar zo stil.... maar, schrijft ze, Ik bennie dood! Vampiers laten zich niet kisten! Maar er zijn ook nog kabonkers en de drie (of liever vier!) heksen!
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Carpe jugulum
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-274-7417-6
Uitgever: Uitgeverij M
De vijfde olifant
Het heet dat de wereld plat is en op de rug ligt van vier olifanten, die zelf weer op de rug van een reuzenschildpad staan. Het heet dat de vijfde olifant ettelijke jaren geleden door de dampkring kwam aankrijsen en zo hard neerkwam dat vastelanden spleten en gebergten oprezen. Dat is maar een verhaal? En die omstreden delfstof dan? 'Goedemorgen.' Flinx knipperde met zijn ogen. 'Ben jij de Dood?' 'Zeker vanwege de zeis,h?? Merken ze altijd meteen.' 'Ga ik dan dood?' 'Zou kunnen.' Douwe Flinx, politiechef tevens hertog te Ankh-Meurbork, moet als ambassadeur naar het duistere ?berwald, een land rijk aan vet. Opeens is hij een opgejaagde vluchteling in een winters woud, met alleen nog zijn aangeboren slimheid en die akelige broek van oom Wanja (nee, vraag maar niks).Weerwolven volgen zijn spoor, en ? ze halen hem in. Met ditmaal: een dwergenopera, onbreekbaar geheimschrift, grote klompen vet, en vele, vele anderen.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The fifth elephant
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-225-3154-6
Uitgever: Uitgeverij M
De waarheid
Willem van der Woord is (per ongeluk) hoofdredacteur van de eerste krant op de Schijfwereld: het Ankh-Meurborks Nieuwsblad (motto "De Waarheid Slaakt Ketens"). En dus staat hij nu bloot aan de eeuwige gevaren van het journalistenvak: lui die het op zijn leven gemunt hebben, een bekeerde vampier met een doodsverachtende obsessie voor flitsfotografie, nog meer lui die het weer anders op zijn leven gemunt hebben en wat nog het ergst is, die vent die maar blijft zeuren om toch vooral plaatjes van zijn geinige aardappelen af te drukken. Met: Tout Ankh-Meurbork, meneer Prik en meneer Tulp, en... Vrouw Baart Cobra!
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The truth
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-225-3384-0
Uitgever: Uitgeverij M
De dief van tijd
?Je hebt geeneens een wapen,? zei de jager met een gemene grijns. ?Klopt,? zei Lou-Tzi. ?Zo?n raar monnikje. Totaal ongewapend.? ?Wij zijn wel met z?n vijftienen,? zei de jager. ?Zwaar bewapend.? ?Goed dat jullie zwaar bewapend zijn,?zei Lou-Tzi. ?Is het eerlijker.? Lou-Tzi heeft geen tijd, want hij moet de tijd op gang houden. Iemand is bezig een volkomen nauwkeurige klok te bouwen ? en als die af is komt de tijd tot stilstand. Het wordt een race tegen de, nou ja, de tijd, over talloze hindernissen. Tijd is een schaars goed, en moet dus netjes worden ingedeeld. Op de Schijfwereld is dat een klus voor de Monniken der Geschiedenis, die tijd opslaan en wegpompen van waar hij toch maar verspild wordt (zoals onder water ? wat moet een schelvis nou met al die tijd) naar steden zoals Ankh-Meurbork, waar altijd te weinig tijd is. Met vele helden en schurken, maar ook Keesie, de vijfde ruiter van de apocalyps (die eruit stapte voor ze beroemd werden), een niet eens zo verschrikkelijke sneeuwman en niet te vergeten: Ootje Nack.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Thief of time
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-225-3495-2
Uitgever: Uitgeverij M
De nachtwacht
?Waar woon jij?? zei de dikke sergeant van de Nachtwacht. ?Nergens,? zei Flinx. ?Ik ben er net. Werk heb ik niet, en geen geld. Allebei geen misdaad.? ?Nog buiten na de avondklok? Geen middelen van bestaan?? ?Ik denk,? zei Flinx. ?Dus ik besta.? ?Nog wel ja, huh, huh,? zei een andere wachter. Douwe Flinx ? ooit zelf Kapitein van de Nachtwacht ? belandt in zijn ruige, norse verleden. In het verleden leven is lastig. Sterven in het verleden is een makkie. Toch moet hij er een moordenaar opsporen en een opstand bedwingen. En als hij wint, verliest hij alles... Berooid belt hij aan zijn eigen deur, maar er doet een wildvreemde butler open en de jongedame die daar woont (en die hem bekend voorkomt) weet ook al niet wie hij is. Alleen helemaal onderaan de ladder krijgt hij grond aan de voeten. Bij een nog prille Roosje de Koffer bijvoorbeeld. En dan is daar telkens die geheimzinnige straatveger ? die schijnt er meer van te weten.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Night watch
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-225-3837-0
Uitgever: Uitgeverij M
Monsterlijk regiment
?Deze zul je nodig hebben,? fluisterde een stem. Ze tastte in het donker. Het was een wollen bolletje. ?Een paar sokken? Ik heb er al genoeg?? begon ze. Er klonk een zucht. ?Niet om aan je voeten te doen, maar om v??r in je broek te proppen.? Het begon als een bevlieging. Pollie moest als de wiedeweerga een jongen worden. Haren afknippen en een broek aantrekken was zo gebeurd. Leren om in het openbaar winden en boeren te laten en hoe erbij te lopen als een gorilla duurde wat langer? En nu is ze dan ingelijfd in het leger en is ze op zoek naar haar verdwenen broer. Terwijl er een oorlog woedt. Er woedt altijd wel een oorlog. Pollie en haar mede-rekruten zitten opeens midden in het gewoel, zonder een greintje oefening ? en de vijand zit ze op de hielen.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Monstrous regiment
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-225-4159-2
Uitgever: Uitgeverij M
Posterijen
Feucht von Lippvacht is een bekwame oplichter en bedrieger. Nu moet hij opeens kiezen en zijn leven hangt af van waar hij voor kiest: zich (toch nog) laten ophangen of doorleven. Een moeilijke keus, want leven betekent bergen post van jaren her bezorgd zien te krijgen, ondanks weerwerk van regen, honden, de Vak- en Gezelligheidsbond van Postbeambten, de boosaardige topman van Het Hoofdaderlijk Semafoornetwerk en een middernachtelijke moordenaar. Dat wordt toch geen lachen? Maar misschien is een bekwame oplichter juist geknipt voor het postvak. En wie weet houdt hij er nog een afspraakje met de aanbiddelijke Adora aan over. ?Meneer Lippvacht, ik heb echt niets tegen ze, maar zijn die golems in dit Postkantoor nu heren of dames?? vroeg het vreselijke mens. ?Weet ik het? Een stukje klei meer of minder, wat geeft dat?? ?Hou me maar niet voor de mal, meneer Lippvacht. Want er zat er anders wel eentje in het? damesprivaat.? Lees en duik onder in dit kronkelverhaal over een nutteloos geworden nutsbedrijf. Griezel, gniffel en vergeet alles om je heen. Leer hoe jaren te laat bezorgde brieven verdriet en vrolijkheid kunnen brengen.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Going postal
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-225-4415-0
Uitgever: Mynx
Bam!
In de Koemvallei lieten dwergen ooit trollen in een gemene hinderlaag lopen, of andersom, afhankelijk van je ethnische invalshoek. Allemaal heel lang geleden en ver weg. Dan wordt er in Ankh-Meurbork een dwerg dood gevonden, met naast zijn ingeslagen schedel een trolse knots. En als Commandeur van de Stadswacht Douwe Flinx er niet bliksemsnel in slaagt de moord op te lossen, wordt die oude veldslag weldra in zijn eigen stad nog eens dunnetjes overgedaan. De bijlen worden al geslepen en de knotsen van extra punten voorzien, terwijl Flinx naarstig in het duister tast... En evengoed is hij elke dag stipt om zes uur thuis om de kleine Douwe voor te lezen uit zijn lievelingsprentenboek 'Waar is mijn koe?'. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Thud!
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-225-4863-9
Uitgever: Mynx
Geld moet wapperen
Weer krijgt Feucht von Lippvacht een aanbod dat hij niet kan weigeren. De Patrici?r wil hem de Koninklijke Munt laten bestieren, en daarnaast ook de Ankh-Meurborkse Bank. Een geweldige baan! Maar dat geweld kon wel eens gevaarlijk dichtbij komen... Feucht weet niets van bankieren; voor hem was een bank louter iets om te beroven, en geld iets om te vervalsen. De Koninklijke Munt blijkt met verlies te draaien. Iemand heeft bij het Moordenaarsgilde een contract op zijn hoofd afgesloten. En dan moet hij ook nog elke dag de bankdirecteur uitlaten. Feucht heeft maar ??n optie: met geld wapperen. Maar zal hij daarmee de dreigende monetaire crisis weten te voorkomen?
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Making money
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-8968-077-8
Uitgever: Mynx
Academische boys
De tovenaars van de Gesloten Universiteit dreigen het legaat kwijt te raken waaruit hun copieuze maaltijden betaald worden, tenzij ze een potje gaan voetballen. Tovenaars zijn meesters in het hanteren van een vork, maar met een bal zijn ze nergens en toveren is volgens Pander Stibbond tegen de spelregels! Verliezen van de volkse Ankh-Meurbork Sportcombinatie willen ze toch ook niet. Gelukkig blijkt de geheimzinnige meneer Knett, vaardig kaarsenbedruiper uit de kelders van de GU, een geweldige oefenmeester(en nog heel wat anders ook). De tegenpartij zit niet stil en haalt ondertussen zijn gemeenste trucs uit de kast. In al dat voetbalgeweld bloeit een prille romance op tussen jeugdige supporters van elkaar naar het leven staande clubs. Dat kan nooit goed gaan... Met een kiepende bibliothecaris, een nachtelijke keukenprinses, een slaapverwekkende banaan en een heuse modeshow. Zo is dat met voetbal, dat draait nu eenmaal niet alleen om het spel!
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Unseen academicals
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-225-5484-5
Uitgever: Mynx
Ik ga in middernacht
Tiffanie Verweerd (leerling af en bijna zestien) is nu de heks van het Krijt. Ze haalt baby's, verbindt wonden, knipt de nagels van eenzame oude vrouwtjes, verzorgt zieken en verlicht de pijn van stervenden. Zwaar werk en er komt geen getover aan te pas. De jonge heks zit er niet mee. Wat haar dwarszit is de aanstaande bruiloft van jonker Roeland met een dom gansje. En vooral het feit dat de mensen haar plotseling gaan wantrouwen. Daar zit de Listenman achter, een oude, boosaardige geest. Die Listenman moet ze in haar eentje verslaan, maar de hulp van de onverschrokken Fiegels maakt dat er niet makkelijker op. En wanneer trekt ze nu eindelijk eens een jurk aan met een fatsoenlijke heksenkleur...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: I shall wear midnight
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-225-5997-0
Uitgever: Boekerij
Snuif
Commandeur Douwe Flinx viert met vrouw, kind en tegenzin vakantie op zijn landgoed. Saai hoor, maar al gauw dienen zich moord en doodslag aan. Buiten de stad is politieman Flinx niet bevoegd, maar dat was nooit een bezwaar. Zijn stiekeme gespeur brengt meer aan het licht dan ??n (stukje van een) lijk. Voor het gewin uit smokkel van tabak en erger wordt zomaar een heel volk te gronde gericht... Volk? Die lui met die walgelijke gewoonte om je snot, nagelknipsels en oorsmeer op te sparen? Al is dat wel in artistieke, zelfgemaakte ungjoe potten. En waar komt die prachtige, aangrijpende muziek dan vandaan?
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Snuff
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022563267
Uitgever: Boekerij
Op stoom
De jonge werktuigkundige Dik Pastol vindt een stoommachine uit en trein en spoor volgen als vanzelf. En dat zonder dat er ook maar een greintje toverij aan te pas komt! Ieder wil zijn voordeel wel doen met dit veelbelovende wonder van technisch vernuft - van Vlees Snikkel tot Harrie Koning. Zelfs Heer Ottopedi (om van Tromknoops maar te zwijgen) ziet wel wat in stoomtractie en hij draagt Feucht von Lippvacht op het jonge vervoerbedrijf op het juiste spoor te zetten. Toch vindt niet iedereen deze vooruitgang een goed idee en dat laten ze merken ook...
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Raising steam
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022574522
Uitgever: Boekerij
De herderskroon
Er is iets op komst. De uilen en de vossen voelen het al aan en zo ook Tiffany Verweerd. Een oude vijand is zich aan het hergroeperen.

Het is een tijd van einden en beginnen, van oude vrienden en nieuwe, van grenzen die aan het vervagen zijn, en van het verschuiven van macht.

Ditmaal is het Tiffany die tussen het licht en het donker, het goede en het kwade staat. Als een leger elfen klaarstaat voor een invasie moet Tiffany de heksen zien te verenigen. Om het land te beschermen. Haar land. Er moet werk van gemaakt worden. Koste wat kost.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The shepherd's crown
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022579978
Uitgever: Boekerij

Verhalen uit de Schijfwereld

Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren
?Ze hebben hem meegenomen!? zei Zonnebruin. ?Die rattenvangers!? ?Ik heb zo?n beroerd voorgevoel dat ik al weet waarheen,? zei Maurits. ?Hoe dan?? snauwde Perzik. ?Ik ben toch een kat?? zei Maurits. ?Katten zwerven overal.? Maurits de straatkater heeft een geweldig zwendeltje bedacht. Iedereen kent toch die verhalen over ratten en fluitspelende rattenvangers? En laat Maurits nu net een onnozel joch met een fluit hebben, en zijn eigen bende ratten ? gestudeerde ratten nog wel... Dat gaat natuurlijk een keer mis. Maar gelukkig zijn niet ?lle mensen slecht en dom.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The amazing Maurice and his educated rodents
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-225-3741-2
Uitgever: Uitgeverij M
De vrijgemaakte Ortjes
?Kreemes! En wai dan, duffie!? Narigheden bedreigen de schapenhoeve van vader Verweerd. Het heuvelland wordt opeens overvallen door een monster en Tiffanie Verweerds kleine broertje is zomaar gestolen. Om hem terug te krijgen heeft Tiffanie een wapen (een koekenpan) en haar opoe's toverboek (nou ja, "Kwalen van het Schaap"). En de hulp van de Tsae Dran Fiegels, die piepkleine maar vechtlustige kabonkers met hun blauwe vel en hun rooie haar, die uit het land van de Elfen gegooid zijn wegens dronkenschap en keet schoppen. ?Waarom heb je dat schaap gestolen?? We wazze oit?ehongerd.? mompelde een van de Fiegels al friemelend aan zijn helm. ?Dus anders had je het niet gestolen?? zei Tiffanie. Honderden verbijsterde blikken keken haar aan. ?O wel hoor, joffer? zei de helmfriemelaar.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: The Wee Free Men
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-225-4069-3
Uitgever: Uitgeverij M
Een hoed van lucht
?Hoe heet jij, kabonkertje?? vroeg Opoe Wedersmeer. ?Beereklain Ortje Wimpie Grootekin dran Fiegel, joffer.? ?Je bent wel erg klein, h??? ?Allenig voor me lengte, joffer.? Tiffanie heeft een Hoed van Lucht ? en het is een echte heksenhoed. Nu kun je hem wel voelen, maar je ziet hem niet. Zoiets geeft helaas problemen in het clubje bekakte heksenmeiden waartussen ze verzeild geraakt is. En dan duikt er ook nog een heel eng monster op dat in haar hoofd wil wonen. Maar daar zijn de Vrijgemaakte Ortjes, die blauwe kereltjes met knalrood haar die uiblinken in drinken en stelen en die ooit uit het Land van de Elfen gegooid zijn wegens keet schoppen.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: A hat full of sky
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-225-4312-9
Uitgever: Uitgeverij M
Wintersmid
Als leerlingheks moet Tiffanie erbij zijn als de winter wordt ingehaald - dat is nu eenmaal een van de dingen die heksen doen. Maar bij de midzomerhoorn van de Driekusmannen kan ze haar voeten niet stilhouden en ook al mag het niet, ze danst mee. De Wintersmid verliest prompt zijn hart aan het dansende meisje. Hij betuigt haar zijn vurige liefde met ramenvol kille ijsbloemen en gierende sneeuwstormen van Tiffanie-vlokken. Op zee lopen schepen te pletter op ijsbergen in de vorm van reusachtige Tiffanies. Het wordt maar geen lente en de pasgeboren lammetjes gaan dood van de kou, want de verliefde Wintersmid wil niet meer weg. Maar een natuurgeest aan zijn verstand brengen dat je niet van zijn attenties gediend bent is zelfs voor Tiffanie een heksentoer. De Tsae dran Fiegels, die onverschrokken blauwe ortjes met hun rode haar, duikelen gelukkig een koene Held op die te hulp snelt. Zal hij op tijd komen?
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Wintersmith
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-225-5055-7
Uitgever: Mynx

Johnny Maxwell

Alleen jij kunt ons redden
De twaalfjarige Johnny Maxwell brengt het grootste deel van zijn tijd door met computerspelletjes, terwijl zijn ouders in een echtscheidingsprocedure verwikkeld zijn en boven Irak de oorlog woedt. Tijdens ??n van zijn spelletjes gebeurt er iets zeer onverwachts: de ruimtewezens geven zich aan hem over. Ze zijn de oorlog tegen de moordlustige mensen moe. Johnny krijgt mededogen en voert de buitenaardse vloot steeds verder het heelal in, tot woede van de fabrikant die klachten van zijn klanten krijgt omdat ze niets meer aantreffen op het scherm.
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Only you can save mankind
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-274-3220-1
Uitgever: Het Spectrum
Wij pikken het niet langer!
De doden reizen op een radiosignaal over Wyoming... Ze waren al aan het veranderen. Ze waren nog herkenbaar, maar alleen als ze eraan dachten. 'Zien jullie wel, ik zei jullie toch dat het kon,' zei degene die nu en dan meneer Fletcher was. 'We hebben geen draden nodig.' Hoog boven de Rocky Mountains raakten ze verzeild in een elektrische storm. Dat was lachen! En toen surften ze langs radiogolven naar Californi?. Tegen de tijd dat ze om het hardst over Midden-Australi? vlogen, hadden ze niet eens radio meer nodig. De dageraad kwam over de Grote Oceaan traag achter hen aangeslopen, maar ze vlogen vrij rond. 'Hoe laat is het?' 'Middernacht.'
Schrijver: Terry Pratchett
Oorspronkelijke titel: Johnny and the dead
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-274-4024-7
Uitgever: Het Spectrum