Boekenplank:
Kies

Boeken van Matt Haig

Matt Haig studeerde Engels en geschiedenis aan the University of Hull.

Meer over Matt Haig

Genres: Fantasy / SF, Roman, Young Adult

Geboren: 1975

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Matt Haig


Overzicht

 • De wezens - The humans
 • Een ongewone familie - The Radleys
 • Het eeuwige leven - How to stop time
 • Middernachtbibliotheek - The midnight library

Non-Fictie

 • Het troostboek - The comfort book
 • Planeet Paranoia - Notes on a nervous planet
 • Redenen om te blijven leven - Reasons to stay alive

Jeugdboeken

 • Eefje en de dieren - Evie and the animals
 • Sam Blink en het verboden bos - Shadow forest

Kerstmis / Christmas

 1. Een jongen met de naam Kerstmis - A boy called Christmas
 2. Het meisje dat Kerstmis redde - The girl who saved Christmas
 3. Vader Kerstmis en ik - Father Christmas and me

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wezens
Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een op het eerste gezicht perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo'n aardige man.

Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen.

Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over 'de wezens' op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden - zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is - moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op onze wereld.
Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: The humans
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789048838042
Ebook: 9789048838059
Uitgever: Lebowski
Een ongewone familie
Maak kennis met de Radleys: een alledaags gezin dat in een saai Engels dorp woont. Maar er is één verschil: ze gedragen zich vreemd, vooral 's nachts. De kinderen, Rowan en Clara, weten dat niet omdat hun ouders lang geleden besloten hebben 'onthouders' te worden. Ze wilden een normaal leven leiden zodat ze niet in de verleiding zouden komen hun buren open te rijten.

Maar de hel breekt los als een jongen na een feestje Clara probeert aan te randen. Ze raakt in paniek en scheurt hem aan stukken. Nu pas begrijpen Rowan en Clara waarom ze jarenlang zijn gepest vanwege hun zwakke gestel en bleke huid.

Opeens staat oom Will voor de deur, een beruchte bloedzuiger die zijn hand niet omdraait voor een slachtoffer meer of minder.
Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: The Radleys
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044330441
Ebook: 9789044335873
Uitgever: The House of Books
Het eeuwige leven

De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden...

Het eeuwige leven is een bitterzoet verhaal over identiteit, over de onvermijdelijkheid van veranderingen en over de tijd die het kost om te leren hoe te leven.

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: How to stop time
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789048840168
Ebook: 9789048840175
Uitgever: Lebowski
Middernachtbibliotheek

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard?

Nachtbibiliotheek is een hartverwarmende en ontroerende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet.

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: The midnight library
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789048860067
Ebook: 9789048860074
Uitgever: Lebowski

Non-FictieHet troostboek

'Het is een vreemde paradox dat je de beste, meest troostrijke levenslessen leert als je diepongelukkig bent. Maar ja, we denken het meest aan eten als we vergaan van de honger en het meest aan een reddingsboot als we overboord zijn geslagen.'

Het troostboek is een verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes, die Matt Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden, en nu deelt met de wereld. Samen met betekenisvolle verhalen van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis, vieren de bespiegelingen het rommelige wonder dat het leven heet. Matt Haig herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt, en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt. Het troostboek: comfortfood in boekvorm.

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: The comfort book
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789048861927
Ebook: 9789048861934
Uitgever: Lebowski
Planeet Paranoia

Hoe de wereld ons in de war brengt...

De wereld knoeit met onze geest. De mate van stress en angst neemt toe. Een snelle, gejaagde planeet zorgt voor een snel en gejaagd leven. We zijn meer verbonden, maar voelen ons steeds eenzamer. En we worden aangemoedigd om ons zorgen te maken over alles, van de wereldpolitiek tot onze BMI.

Na jaren van depressie en paniekaanvallen, werd het voor Matt Haig tijd om stil te staan. Hij ging op zoek naar de link tussen wat hij voelde en de wereld om hem heen.

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: Notes on a nervous planet
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789048845262
Ebook: 9789048845279
Uitgever: Lebowski
Redenen om te blijven leven
Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten.

Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.
Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: Reasons to stay alive
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048828524
Ebook: 9789048828531
Uitgever: Lebowski

JeugdboekenEefje en de dieren

De elfjarige Eefje heeft een talent. Een Supertalent. Met haar talent kan ze namelijk de gedachten van een olifant Horen en vrienden worden met een hond en een mus. Het enige probleem is dat haar talent gevaarlijk is. Ontzettend gevaarlijk. Dat zegt haar vader in ieder geval.

Dus wanneer ze het schoolkonijn Kahlo na een hulpkreet redt uit haar veel te kleine hok, hoopt ze maar dat niemand achter haar geheim komt. Maar nadat ze oog in oog is komen te staan met een leeuw, dreigt alles gruwelijk mis te gaan. Haar vader - en elk dier in de stad - is nu in gevaar. Eefje is vastbesloten iedereen te redden. En erachter te komen hoe haar verleden eruitziet. Om dat te kunnen doen moet ze de strijd aangaan met een mysterieuze man die een talent heeft dat krachtiger is dan welk ander talent dan ook.

De tijd begint te dringen en Eefje zal hulp moeten vragen aan de dieren en zal eindelijk écht Zichzelf moeten zijn...

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: Evie and the animals
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789048850945
Ebook: 9789048850952
Uitgever: Moon
Sam Blink en het verboden bos
De held van dit verhaal is Samuel Blink - alleen weet hij dat nog niet. Momenteel zit hij samen met zijn zusje Martha achter in de auto van hun ouders. Hij weet nog niet dat er over luttele seconden een gigantische boomstam uit de lucht komt vallen. Een gebeurtenis die zijn leven volledig zal veranderen.

Hierdoor zal hij Martha achterna moeten gaan als ze het Schaduwbos in loopt. Een bos dat zo gevaarlijk is dat geen mens er ooit levend uit is teruggekeerd. Nee, Sam weet nog geen van deze dingen, maar vertel het hem ook niet. Het zou dit verhaal verknallen.
Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: Shadow forest
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789050165143
Uitgever: Clavis

Kerstmis / ChristmasEen jongen met de naam Kerstmis
Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas' vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan.

Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.
A Boy Called Christmas - 2021
Regisseur: Gil Kenan
Cast: Kristen Wiig, Michiel Huisman, Maggie Smith, e.a.
Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: A boy called Christmas
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048832712
Ebook: 9789048832729
Uitgever: Moon
Het meisje dat Kerstmis redde

Het is kerstavond en er is iets mis. Amelia Wishart is naar een werkplaats gestuurd, waar de gemene meneer Griezel de leiding heeft en het magieniveau op de Noordpool is bijna tot onder het nulpunt gedaald; een ramp zo vlak voor Kerstmis. Vader Kerstmis weet wat hem te doen staat.

Met de hulp van een paar elfen, acht rendieren, de koningin en een man genaamd Charles Dickens, moet Vader Kerstmis op zoek naar Amelia én het geheim van kerst...

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: The girl who saved Christmas
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789048862009
Ebook: 9789048862016
Uitgever: Moon
Vader Kerstmis en ik

Het is niet altijd makkelijk om als mens op te groeien in Elfhelm, zelfs niet als je adoptieouders Vader Kerstmis en zijn vrouw Mary zijn. Het kan op de elfenschool bijvoorbeeld best irritant zijn dat je elke dag kerstliedjes moet zingen - zelfs in juli - en dat je elke keer zakt voor je speelgoedproductietoetsen. En het kan er koud zijn, héél koud.

Maar wanneer de jaloerse Paashaas en zijn Konijnenleger een aanval inzetten om Kerstmis te stoppen, is het aan Amelia, haar nieuwe familie en de elfen om Kerstmis te redden voor het te laat is...

Schrijver: Matt Haig
Oorspronkelijke titel: Father Christmas and me
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789048862030
Ebook: 9789048862047
Uitgever: Moon